این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی برگزیدگان شصتوششمین جشنواره کن شگفتانگیز بود. در حالی که پیشبینیها حکایت از موفقیت «گذشته» فرهادی داشت و گفته میشد این فیلم یا نخل طلا و یا جایزه بزرگ جشنواره را از آن خود خواهد کرد. هیات داوران کن فقط برنیس بژو بازیگر فیلم «گذشته» را شایسته دریافت جایزه دانست.
نخل طلای کن ۶۶ به فیلم «آبی گرمترین رنگ است» به کارگردانی عبداللطیف کشیشه اهدا شد.
برادران کوئن نیز برای فیلم «درون لوین دیویس» جایزه بزرگ این دوره را به خود اختصاص دادند.
فهرست برگزیدگان کن ۲۰۱۳ به شرح زیر است:
نخل طلا: زندگی آدل (La Vie d’Adèle) ساخته عبداللطیف کشیشه
عنوان انگلیسی فیلم: Blue Is the Warmest Colour
جایزه بزرگ: زندگی خصوصی لوئن دیویس ساخته برادران کوئن
جایزه کارگردانی: آمات اسکالانته برای هلی
بازیگر زن: برونیس بژو، گذشته
بازیگر مرد: بروس درن، نبراسکا
فیلمنامه: تیان ژو دینگ، نشانی از گناه
جایزه هیات داوران: مثل پدر، مثل پسر، ساخت? کورهدا هیروکازو کیم نوواک جایزه را به فیلم برادران کوئن داد. خود کوئن ها در کن نبودند.
نامزدهای نخل طلا
تنها خدا می بخشد، Only God Forgives؛ به کارگردانی نیکلاس ویندینگ رفن، محصول فرانسه و دانمارک
تنها عشاق زنده ماندند، Only Lovers Left Alive، به کارگردانی جیم جارموش، محصول آمریکا، آلمان، انگلیس، فرانسه و قبرس
زیبایی متعالی، The Great Beauty، به کارگردانی پائولو سورنتینو، محصول ایتالیا و فرانسه
پشت شمعدان، Behind the Candelabra، به کارگردانی استیون سودربرگ، محصول آمریکا
بورگمان، BORGMAN، به کارگردانی الکس فن فارمدام ، محصول هلند
ونوس در خز، Venus in Fur، به کارگردانی رومن پولانسکی ، محصول فرانسه
نبراسکا، Nebraska، به کارگردانی الکساندر پین، محصول آمریکا
جوان و زیبا، Young & Beautiful، به کارگردانی فرانسوا ازون ، محصول فرانسه
درون لوین دیویس، Inside Llewyn Davis، به کارگردانی برادران کوئن، محصول آمریکا
قلعه ای در ایتالیا، A CASTLE IN ITALY، به کارگردانی والریا برونی تدچی، محصول فرانسه
گذشته، THE PAST؛ به کارگردانی اصغر فرهادی، محصول فرانسه
جیمی پی(روان درمانی دشتهای هندی)؛ (JIMMY P. (PSYCHOTHERAPY OF A PLAINS INDIAN، به کارگردانی آرنولد دسپلچین، محصول آمریکا
هلی، HELI، به کارگردانی امات اسکالانته، محصول مکزیک
مهاجر، The Immigrant، به کارگردانی جیمز گری، محصول آمریکا
گری گریس، GRIGRIS، به کارگردانی محمود صالح هارون، محصول فرانسه و چاد
مایکل کولهاسپ،MICHAEL KOHLHAAS، به کارگردانی آرنولد دس پالیرس،محصول فرانسه و آلمان
نشانی از گناه، A TOUCH OF SIN، به کارگردانی جیا ژانکه، محصول ژاپن و چین
مثل پدر مثل پسر، LIKE FATHER, LIKE SON، به کارگردانی کره ادا هیروکازو، محصول ژاپن
آبی گرمترین رنگ است، BLUE IS THE WARMEST COLOR، به کارگردانی عبداللطیف کشیشه، محصول فرانسه
سپر پوشالی، SHIELD OF STRAW، به کارگردانی تاکاشی میکه، محصول ژاپن
هنوز فرصت برای اصغر فرهادی بسیار است!
شصت و ششمین دوره جشنواره فیلم کن درحالی برگزیدگان خود را شناخت که فیلم جدید اصغر فرهادی تنها به یک جایزه بازیگری دست یافت.
درحالی که اصغر فرهادی با فیلم فرانسوی – ایتالیایی «گذشته» یکی از بخت های نخل طلا ازسوی اهالی رسانه ها و منتقدان محسوب می شد، این عنوان به یک فیلم فرانسوی دیگر یعنی «آبی گرمترین رنگ است» ساخته عبداللطیف کشیش رسید.
در این میان، فیلم فرهادی که خود نویسندگی آن را هم برعهده داشته است، جایزه بهترین بازیگر زن را برای ایفای نقش برنیس بژو به دست آورد. او در این فیلم نقش مقابل علی مصفا را به عنوان همسر سابق فرانسوی او برعهده داشت.
مری (برنیس بژو) همسرش (علی مصفا) را در ابتدای فیلم در سکانسی قدرتمند در فرودگاه ملاقات میکند؛ جایی که میان این دو تنها یک شیشهی ضخیم قرار گرفته. این دو با چشمانی غمگین از یکدیگر احوالپرسی میکنند و تنها چند کلمه به زبان میآورند. «بژو» که با فیلم صامت به یک چهره سرشناس مبدل شد، حالا در ابتدای فیلم «گذشته» با چند حرفی که میزند به تدریج از سینمای صامت جدا میشود و پا به عرصه سینمای ناطق میگذارد.
این هنرپیشه ۳۶ ساله هالیوودی دربارهی فیلم «گذشته» میگوید: این فیلم از این جهت غیرمعمولی است که فرهادی آن را به زبان فرانسه ساخته و تمام دیالوگهای فیلم به فرانسوی است؛ درحالیکه خود فرهادی به زبان فرانسوی صحبت نمیکند و از طریق مترجم با بازیگران در ارتباط است و جدا از ویژگیهای هنری اثر، کار فرهادی در مدیریت و کارگردانی عوامل بینالمللی این فیلم مثالزدنی است.
هنگامی که «بژو» ۲۸ ساله بود، نقش کوتاهی در یک فیلم هالیوودی به نام «داستان شوالیه» ایفا کرد و پس از آن فیلمنامه فیلم «او اس اس یکصد و هفده» به دست او رسید؛ فیلمی با بازی «ژان دوژاردین» و کارگردانی «میشلهازانویچس».
«بژو» در ابتدا قصد نداشت در این فیلم بازی کند، اما سرانجام در این فیلم حضور یافت و این آشنایی زمینه ازدواج او با «هازانویچس» را فراهم کرد.
با آنکه فیلم در فرانسه به موفقیت تجاری دست یافت، اما «بژو» پیشنهاد بازی دیگری دریافت نکرد و پس از آن باردار شد و برای مدتی طولانی از دنیای بازیگری جدا ماند. وی از این دو سال جدایی از دنیای سینما به عنوان دورانی سخت یاد میکند که برای او به عنوان یک بازیگر در خانه ماندن و کارنکردن بسیار دشوار و طاقتفرسا بوده است
هازانوی چس که از آن فیلم پول خوبی به دست آورده بود حالا به فکر ساخت یک فیلم «صامت» افتاده بود. «بژو» در اینباره میگوید: «مایکل» شخصیت «پپی» را نوشت و زندگی مرا تغییر داد و فکر میکنم من هم زندگی او را تغییر دادم. نقش من در فیلم «هنرمند» خوب بود، اما فکر میکنم خودم هم خیلی خوب از پس این نقش برآمدم و نهایت تلاشم را کردم و در نهایت این فیلم جایزه اسکار بهترین فیلم و بازیگری را برای «هازانویچس» و «دوژاردین» به ارمغان آورد.
«بژو» که خودش نامزد دریافت جایزه اسکار و گلدن گلوب بهترین بازیگری شد، اما نتوانست آنها را کسب کند میگوید: من یک بازنده بودم، اما شاهد موفقیت همسرم «مایکل» بودم.
پس از فیلم «هنرمند»، «بژو» در آستانه پذیرش نقش در فیلم کمدی فرانسوی «شهرت» بود، اما این فیلم نقش کوچکی برای او محسوب میشد و در فاصله ۲۴ ساعت نقش «مری» در فیلم اصغر فرهادی به او پیشنهاد شد و سرانجام به عنوان بازیگر نقش اصلی زن در فیلم «گذشته» انتخاب شد که با بازی خوب و تحسین شده در نقش «مری» همراه شد
او ناکامی در اسکار و گلدنگلوب را با اعطای یک جایزه معتبراز جشنواره کن جبران کرد. «بژو» گفته قصد دارد پس از اتمام جشنواره کن به استراحت کوتاهی همراه با خانوادهاش بپردازد و از ماه اوت نقشآفرینی در فیلمی جدید به کارگردانی همسرش «مایکل هازانویچس» را آغاز کند.
«داستان آدل» (با نام انگلیسی «آبی گرمترین رنگ است») به کارگردانی عبداللطیف کشیشه فیلمساز تونسی تبار محصول فرانسه که براساس یک رمان گرافیکی از جولی مارو ساخته شده، بهرغم شوقانگیزی هنرمندانه فیلم «زندگی خصوصی لوئین دیویس» برادران کوئن و تاثیر عاطفی «مثل پدر، مثل پسر» از ژاپن یا تعلیق نفسگیر درام پر پیچ و تاب «گذشته» ساخته اصغر فرهادی و جذابیت چند فیلم دیگر توانست رای داوران را از آن خود کند و نخل طلای ۶۶ را در فرانسه نگه دارد. فیلمی که به دلیل مضمون ملتهب همجنسخواهی و صراحت بصری در روزهای آینده به شدت بحثانگیز خواهد شد.
این فیلم سه ساعته پر از برآشوبندگی حسی و عاطفی، داستان کشش و ارتباط عاطفی یک دختر نوجوان و زنی مسنتر از خودش است. کارگردان فیلم و برنده نخل طلای کن ۲۰۱۳ کشیشه در مراسم اختتامیه کن گفت: «فیلم تصویری زیبا از جوانی در فرانسه ارائه میدهد؛ نکتهای که من در طول مدت زمان طولانی فیلمبرداری این فیلم کشف کردم. این فیلم به من چیزهای زیادی در مورد روح آزادی یاد داد.»
حاشیهسازی انتخاب «داستان آدل» به دلیل مضمون ملتهب و صراحت بصری
«داستان آدل» یا «آبی گرمترین رنگ است» تنها چند روز پس از آن که ازدواج همجنسگرایان در فرانسه قانونی اعلام شد به فستیوال کن آمد، در حالی که هزاران معترض به این قانون جدید، روز یکشنبه در پاریس راهپیمایی کردند. فیلم کشیشه به خاطر التهاب و خط قرمز مضمونش و بیپروایی در نمایش جزئیات این تابوی اجتماعی جهانی حرف و حدیثهایی را درباره انتخابش به عنوان فیلم اول فستیوال کن امسال در پی داشت و سایه سیاست و حواشی آن باز هم بر سر سینما کشیده شد. اتفاقی که نمونههایش در چند سال گذشته مثل اهدای نخل طلا به مایکل مور برای مستند «فارنهایت ۹/۱۱»، اسکار امسال فیلم «آرگو» یا جایزه خرس نقرهای برلین به فیلم «پرده بسته» ساخته جعفر پناهی و کامبوزیا پرتوی هم خبرساز و باعث حرف و حدیثهایی شده بود.
استیون اسپیلبرگ رئیس هیات داوران کن ۲۰۱۳ در برابر این جریان انتقادی به ستایش از فیلم «داستان آدل» پرداخت و گفت: «این فیلم یک قصه عشق بزرگ است که به همه ما احساس ممتاز پرواز از فراز دیوارها و حصارها را میدهد؛ پروازی به خاطر تماشای داستان یک عشق عمیق و دلشکستگی عمیق از آغاز تا تکاملش. فیلمساز هیچ محدودیتی برای روایت و داستانسرایی ندارد و اجازه میدهد جذبهی واقعی زندگی در صحنه فیلم جاری شود و بازی را به دست بگیرد.» اسپیلبرگ در این گفتوگو، کشیشه را «سینماگری هوشیار و حساس» لقب داده و به صراحت اعلام میکند: «داستان آدل درباره موضوعیست که در بسیاری از ایالتهای امریکا تایید شده یا در حال حل و فصل است و این فیلم در عین دهن کجی، حامل یک پیام قوی بسیار مثبت است.»
فیلم داستان آدل پیش از این که نخل طلا را از هیئت داوران و در رقابت با بیست فیلم جشنواره کن دریافت کند، از طرف مخاطبان جشنواره مورد تشویق و استقبال زیادی قرار گرفت. زندگی آدل همچنین بالاترین امتیاز را در نظر سنجی منتقدان معتبر حاضر در فستیوال کن گرفته بود.
کریستین مونجیو عضو هیات داوران امسال و از برندگان نخل طلای کن در سالهای گذشته هم نسبت به این رای واکنش نشان داد و به صراحت اعلام کرد: ما بهخاطر سینما جایزه میدهیم، نه برای بیانیههای سیاسی. کارگردان رومانیایی گفت: اتفاقهای کنونی تا به حال در تصمیمگیری ما هیچ تاثیری نداشته است.
با این وجود باید منتظر ماند و با شنیدن و خواندن تحلیلها و گزارشهای معتبر از کن امسال به نتیجه رسید که حواشی سیاسی مضمون فیلم تا چه حد در دریافت نخل طلای کن ۲۰۱۳ موثر و تعیینکننده بوده است.
آلن دلون در شب آخر جشنواره کن
«آلن دلون»، بازیگر سرشناس سینمای فرانسه به پاس یک عمر دستاورد سینمایی در جشنواره کن مورد تقدیر قرار گرفت، در این مراسم که شب گذشته (چهارم خرداد) در سالن «دبوسی» برگزار شد، از این بازیگر مشهور سینمای جهان به پاس یک عمر دستاورد سینمایی تقدیر شد.
پس از آن فیلم «بعدازظهر بنفش» که در سال ۱۹۶۰ به کارگردانی «رنه کلمنت» و با بازی او ساخته شده است، به نمایش درآمد. «آلن دلون» که مدیر جشنواره او را همراهی میکرد، در سخنانی ضمن تقدیر از برگزارکنندگان جشنواره کن، از برپایی این برنامه ابراز خوشحالی کرد.
وی پس از پایان فیلم نیز به شدت مورد تشویق قرار گرفت و بار دیگر به روی سن رفت و از حاضران تشکر کرد. اکثر حاضران در سالن را افراد سالخورده که با فیلمهای این بازیگر خاطره دارند، تشکیل میدادند.
این بازیگر ۷۷ ساله که هماکنون در سوئیس اقامت دارد، در طول بیش از نیمقرن حضور در عرصه سینما در بیش از ۱۰۰ فیلم سینمایی نقشآفرینی کرده است.
فیلم «بعدازظهر بنفش» که نقطه عطف فعالیت سینمایی «آلن دلون» محسوب میشود و او را به شهرت جهانی رساند، به عنوان بخشی از فعالیتهای بخش کلاسیک جشنواره کن نمایش داده شد.
در این مراسم، «امیر اسفندیاری»، مدیر بخش بینالملل بنیاد سینمایی فارابی که مسئولیت چتر سینمایی ایران را در جشنواره فیلم کن عهدهدار بود، حضور داشت.
«آلن دلون» که در سال ۱۹۹۵ جایزه خرس طلای افتخاری جشنواره برلین را دریافت کرد، در سال ۱۹۸۵ جایزه «سزار» بهترین بازیگر مرد فرانسه را هم گرفته بود.
رای دهندگان به نظر سنجی بهترین فیلم گذشته را برگزیدند!
بعد از نمایش همه فیلمهای بخش رقابتی، رایدهندگان به یک نظرسنجی فیلم “گذشته” اصغر فرهادی را در مقام اول انتخاب خود نشاندهاند. شریه ورایتی در یک نظرسنجی از کاربران خود خواست برترین درام بخش رقابتی کن را انتخاب کنند که در این نظرسنجی “گذشته” در مقام اول قرار دارد.
در حالی که تا این لحظه ۹۲۵ نفر در این نظرسنجی شرکت کردهاند “گذشته” ۳۷۶ رای را که در برگیرنده ۴۰ درصد آرا است، به خود اختصاص داده است.
اما نکته جالب توجه فاصله زیاد “گذشته” با فیلم دوم منتخب مخاطبان است. در مقام دوم این رقابت “تنها خدا می بخشد” به کارگردانی نیکلاس ویندینگ رفین با ۱۳۳ رای یعنی ۱۴ درصد آرا جای گرفته است.
فیلم سوم هم “درون لوین دیویس” ساخته برادران کوئن با ۹۱ رای یعنی ۹٫۸ درصد آرا است. در این نظرسنجی “نبراسکا” ساخته الکساندر پین که نظر مثبت منتقدان را جلب کرد در مقام چهارم قرار گرفته و “پشت شمعدان” ساخته تحسین شده استیون سودربرگ ۴ درصد آرا را به خود اختصاص داده است و در مکان ششم قرار دارد. فیلم “ونوس در پوست خز” رومن پولانسکی نیز با ۳٫۷ درصد آرا موفق به کسب ۳۵ نظر مثبت شده و در مکان هشتم قرار دارد.
نکته قابل توجه این است که این نظرسنجی به روی همه مخاطبان ورایتی باز است و نشاندهنده نظر منتقدان این نشریه نیست.
سال پیش “عشق” به کارگردانی میشاییل هانکه به عنوان برنده بخش رقابتی کن انتخاب شده بود.
شصت و ششمین جشنواره فیلم کن فردا با نمایش فیلم “زولو” با بازی اورلاندو بلوم و فارست ویتاکر و به کارگردانی ژروم سال به کار خود خاتمه می دهد.
جایزه کلیسای جهانی ۲۰۱۳ دیشب به فیلم “گذشته” ساخته اصغر فرهادی رسید
گروه داوری به این دلیل این فیلم را شایسته دریافت این جایزه نامید: برای نشان دادن پذیرش مسئولیت اشتباههای گذشته در فرم یک فیلم که زندگی یک خانواده آشفته را نشان میدهد، جایی که رازهای هر یک از آنها و آمیختگی روابط و روشن شدن این رازها حسی عمیق ایجاد می کند و این فیلم چنین جهانی را تصویر می کند. در نهایت این که “حقیقت میتواند تو را آزاد کند.”
گروه داوری کلیسای جامع کن همچنین از فیلم های “مثل پدر، مثل پسر” اثر کارگردان ژاپنی هیروکاو کور-ادا که در بخش رقابتی حضور داشت، تقدیر کرد.
این جایزه هر سال به فیلمی اهدا می شود که انتخاب رسمی جشنواره کن و در خدمت ارایه یک پیام انسانی باشد. دنیس مولر از فرانسه رییس گروه داوری امسال را برعهده داشت. مارک لیس از لهستان، تیسینانا کنتی از سوییس، جینالوکا آرنونی از ایتالیا، جیانو اوریزیو از ایتالیا و ساموئل پتی از فرانسه دیگر اعضای گروه داوری این رقابت بودند.
برندگان بخش نوعی نگاه و فیپرشی در کن ۲۰۱۳
به نقل از هالیوود ریپورتر، در این بخش جایزه اول گروه داوری به ریتی پان برای فیلم “تصویر گمشده” رسید. “ایستگاه فروتویل” جایزه بهترین فیلم اول بخش نوعی نگاه را برد و جایزه گروه داوری به فیلم ضدصهیونیستی “عمر” ساخته هانی ابوعباس رسید.
گروه داروی این بخش به ریاست توماس وینتربرگ و با همراهی ژیانگ ژی ای بازیگر چینی، لودیون ساگنیه بازیگر فرانسوی، ایلاد سانتیاگو مدیر جشنواره فیلم ریو و انریکه گونزالس ماکو تهیهکننده اسپانیایی کار انتخاب برندگان را برعهده داشتند.
قصه فیلم پان درباره کابوس های یک خانواده در دوره رژیم پولپوت در کامبوج در دهه ۷۰ میلادی است.
ریان کوگلر نویسنده و کارگردان فیلم “ایستگاه فروتویل” در این مراسم جایزه بهترین فیلم اول را برای فیلمی که درباره تیراندازی در ایستگاه عمومی اوکلند بود، دریافت کرد. فارست ویتاکر تهیه کنندگی این فیلم را برعهده داشت و فیلم در جشنواره ساندنس نیز با اقبال روبه رو شده بود.
جایزه بهترین کارگردان بخش نوعی نگاه به آلن جیوردای برای “غریبه در کنار دریاچه” رسید. دیه گو کومادا دیاز هم جایزه استعداد ویژه را برای کارگردانی فیلم “قفس طلا” برد.
فدراسیون بین المللی منتقدان فیلم (فیپرشی) نیز جایزه خود را در یک مراسم کوچک به “آبی گرم ترین رنگ است” ساخته عبدالطیف کشیشه اهدا کردند.
در بخش نوعی نگاه منتقدان نیز “دست نوشته ها نمی سوزند” ساخته محمد رسول اف تقدیر شد. جایزه بخش جنبی فیپرشی هم به فیلم آمریکایی “ویرانی آبی” به کارگردانی جرمی سالنیر رسید.
به نقل از هالیوودر ریپورتر، جیولامه گالین در قسمت دو هفته کارگردانان برنده جایزه سینمای هنر و جایزه جامعه نویسندگان و سرایندگان شد. این فیلم کمدی مضحک فرانسوی از تمامی اعضای داوران نقدهای بسیار خوبی دریافت کرد و با تشویق گرم تماشاگران مواجه شد.
این دو جایزه توسط دو هیات داوران متفاوت اهدا میشوند. جایزه سینمای هنر توسط اولا اسنیگوسکا، مدیر برنامهریزیهای فستیوال فیلم ورشو، آن جولیت جولیوت مدیر برنامهریزی “۴۰۰ کودتا” و کارگردان آلمانی تورستن کلایشمیت اهدا میشود.
جایزه سالانه نویسندگان و سرایندگان به یک فیلم فرانسوی زبان اهدا می شود و رییس هیات داوران امسال لوران هاینمن کارگردان “زنی که در دریا راه می رفت” بود که توسط آرتور جوف کارگردان “آلبرتو اکسپرس”، ژان ماربوف کارگردان “Coup de Sang” و کریستین لوران کارگردان “فردا؟” همراهی میشد.
علاوه بر این جایزه اروپا سینما به فیلم “غول خودخواه” کلیو برنارد اهدا شد که داستان امروزی رمان اسکار وایلد درباره زندگی فقیر و غم زده دو پسر بچه است. جایزه ایلی برای فیلمهای کوتاه هم به جواو نیکولا برای فیلم “دنبال نخود سیاه” داده شد. جایزه افتخاری کاروس داور هم به جین کمپیون برای تایید شجاعتش به عنوان یک فیلمساز تعلق گرفت.
گزارشی از حواشی و متن جشنواره کن
چند ساعت قبل نخل طلای کن شصتوششم اهدا شد. به این ترتیب برندگان جوایز اصلی در مراسمی به ریاست استیون اسپیلبرگ معرفی شدند. بعدازظهر دیروز بسیاری از سینماگران و منتقدان ایرانی آرزو داشتند که نخل طلا به «اصغر فرهادی» برای فیلم «گذشته» برسد. فیلمی که هرچند در فرانسه تولید شده است و حتی نام ایران بهعنوان تهیهکننده در فهرست انتهایی قرار ندارد، اما حضور کارگردان برنده اسکار و بازیگری «علی مصفا» این اشتیاق را به وجود آورده است. درباره علاقه به دریافت این نخل طلا حواشی جالبی به وجود آمد «جواد شمقدری» گفته بود که با اسپیلبرگ هماهنگ میکنیم نخل طلا را به فرهادی بدهند؛ هرچند درنهایت او سخنانش را تصحیح کرد و گفت: «موضوع کاملا به شکل غیرجدی و با حالت شوخی پرسیده شد»، یا اینکه بعضی منتقدان از «بدشانسی فرهادی» گفتهاند که حضور کارگردانانی نظیر رومن پولانسکی و جیم جارموش شانس فرهادی را کم میکند. هرچند ورایتی از هزار نفر نظرسنجی کرده بود و فرهادی در رده نخست قرار داشت. اما از سوی دیگر «گذشته» در رده ۵ آخرین نظرخواهی روزانه منتقدان در جشنواره کن قرار داشت. همچنین فیگارو در نظرخواهیای که منتشر کرده بود «طاهررحیم» را بهعنوان بدترین بازیگر انتخاب کرده بود، اما ایرانیهایی که فیلم «گذشته» را دیدهاند از یک مرد ایرانی دوستداشتنی که «علی مصفا» در این فیلم خلق کرده گفتهاند. حتی رادیو فرانس انترناسیونال از داوران کن خواسته است که هنگام اهدای نخل طلای بازیگری «علی مصفا» را فراموش نکنند. جشنواره کن با اهدای جوایز جنبی برای اهدای جایزه نخل طلا آماده میشد که سهم سینماگران ایرانی دو جایزه بود. یکی جایزه فیپرشی بخش نوعی نگاه بود که به «محمدرسول اف» برای فیلم «دستنوشتهها نمیسوزند» داده شد. همچنین هیات داوران جایزه کلیسای جهانی، «گذشته» ساخته جدید اصغر فرهادی را بهعنوان بهترین فیلم معنوی جشنواره معرفی کرد. جایزه کلیسای جهانی که در سال ۱۹۷۴ در جشنواره کن راهاندازی شده است. در بیانیه هیات داوران طبق گزارش لوموند چنین آمده است: «برای نشاندادن پذیرش مسئولیت اشتباههای گذشته در فرم یک فیلم که زندگی یک خانواده آشفته را نشان میدهد، جایی که رازهای هر یک از آنها و آمیختگی روابط و روشنشدن این رازها حسی عمیق ایجاد میکند و این فیلم چنین جهانی را تصویر میکند. درنهایت اینکه «حقیقت میتواند تو را آزاد کند.» گروه داوری کلیسای جامع کن همچنین از فیلم های «مثل پدر، مثل پسر» اثر کارگردان ژاپنی هیروکاو کور-ادا هم تقدیر کرد. این جایزه هر سال به فیلمی اهدا میشود که انتخاب رسمی جشنواره کن و در خدمت ارائه یک پیام انسانی باشد. دنیس مولر از فرانسه رییس گروه داوری امسال را برعهده داشت. مارک لیس از لهستان، تیسینانا کنتی از سوییس، جینالوکا آرنونی از ایتالیا، جیانو اوریزیو از ایتالیا و ساموئل پتی از فرانسه دیگر اعضای گروه داوری این رقابت بودند. سال گذشته فیلم «شکار» ساخته «توماس وینتربرگ» از دانمارک این جایزه را به دست آورد. از برندگان سرشناس سالهای گذشته جایزه کلیسای جهانی جشنواره کن میتوان به «کن لوچ»، «میشل هانکه»، «پدرو آلمادوار»، «تئوآنجلوپولوس»، «مایک لی»، «ویم وندرس» و «آندره وایدا» اشاره کرد. الکساندر مالهگی، تهیهکننده «گذشته» روز شنبه به این نکته اشاره کرد که «جدایی نادر از سیمین» هم موفقیت در جشنوارهها و جوایز سینمایی را با دریافت این جایزه آغاز کرد. به گزارش خبرآنلاین از ورایتی او در کن گفت: «امیدوارم «گذشته» اکنون همان مسیر «جدایی نادر از سیمین» را برود.»
نوعی نگاه و رسول اف
مستند «تصویر گمشده» (The Missing Picture)، به کارگردانی ریتی پان تولید مشترک فرانسه و کامبوج فیلم برتر این دوره بخش نوعی نگاه شناخته شد. او در «تصویر گمشده» تجربیات خانواده خود را در دوران حکومت خمرهای سرخ در کامبوجکه به مرگ پدر، مادر و خواهرش منجر شد، به تصویر کشید. این فیلم با استفاده از تصاویر آرشیوی و نیز عروسکهای گلی ساخته شده است. «عمر» ساخته هانی ابو اسد نیز از برندگان یکی از جوایز این دوره بخش نوعی نگاه بود؛ فیلمی که به تقابل فلسطینیها و اسراییلیها میپردازد. گروه داوری این بخش به ریاست توماس وینتربرگ و با همراهی ژیانگ ژیای، بازیگر چینی، لودیون ساگنیه، بازیگر فرانسوی، ایلاد سانتیاگو، مدیر جشنواره فیلم ریو و انریکه گونزالس ماکو، تهیهکننده اسپانیایی، برندگان را انتخاب کردند. همچنین فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم (فیپرشی) فیلمهای برگزیده خود در جشنواره کن ۲۰۱۳ را معرفی کرد. جوایز فیپرشی به یک فیلم برتر در بخش مسابقه اصلی، یک فیلم برتر در بخش نوعی نگاه و یک فیلم برتر در بخش دو هفته کارگردانان یا هفته منتقدان اعطا میشود که در بخش نوعی نگاه منتقدان نیز، «دستنوشتهها نمیسوزند»، ساخته محمد رسولاف، تقدیر شد. جایزه بخش جنبی فیپرشی هم به فیلم آمریکایی «ویرانی آبی» به کارگردانی جرمی سالنیر رسید. از نظر رییس این بخش «سینماگران به نمایش لحظههای دیدنی در آثارشان پرداختهاند و آن را با تماشاگران تقسیم کردهاند.»
بزرگان و حضور پررنگ
نمایش فیلمی با حضور آلن دلون ۷۰ساله، نمایش فیلم «تنها عاشقان زنده ماندند»، ساخته جیم جارموش که به چهرهها و آثار مهم ادبی توجه داشته و دارد. بخش مهمی از داستان فیلم نیز در کافه میگذرد، در کنار استقبال فراوان از «ونوس در خز» آخرین ساخته «رومن پولانسکی» که همچنان فضای مرسوم آثار این کارگردان را داشته است، در کنار نشست مطبوعای پر از خنده و حاشیه برادران کوئن در عین حال حضور «ژان لوک گدار» در نمایش فیلم سهبعدی نیز از مجموعه اتفاقات این روزهای آخر بوده است.
ششم خرداد – ۱۳۹۲