Share This Article
ميخواهم برايتان قصه بگويم، قصهاي مثل پاورقيهايي كه در روزگار قديم، هرنشريه براي جذب مخاطب چندتايي از آنها داشت و مخاطبان سريالوار آنها را دنبال ميكردند، شما هم مي توانيد اين داستان را سريال وار در «مد و مه» دنبال كنيد. قصهي ما در هيچ يك از گونههاي رايج داستاننويسي جاي نميگجد، هرچند كه شايد آن را بتوان داستاني عاشقانه خواند، البته نه از آنها كه دختري عاشق پسري مي شود، بلكه ماجراي عشق دختران و پسراني به ادبيات است، داستاني با شخصيتهايي متعدد و واقعي، اما در دنياي مجازي! شايد شما هم يكي از شخصيتهاي اين داستان دنبالهدار باشيد، اگر ميخواهيد ببينيد چگونه، اين پاورقي را دنبال كنيد تا نوبت شما هم برسد…
حتما شما هم شنيدهايد كه دنيا روز به روز در حال كوچك شدن است، اين واقعيتيست كه به اشكال مختلف در حال اتفاق افتادن است و در حوزههاي گوناگون ميتوان، نمود آن را ديد كه در اين ميان دنياي مجازي يكي از بهترين مصاديق اين كوچك شدن است. دنيايي كه آدمهايي را از گوشه كنار كشورمان و حتي آن سوي مرزهاي ايران، دور هم جمع ميشوند تا شهرها و دهكدههايي مجازي را بسازند كه اگرچه جمعيتي بسيار دارند، اما به واقع آنقدر كوچك هستند كه ساكنان آن به راحتي ميتوانند از گوشهاي به گوشهي ديگر رفته و سري به خانهي همسايگان خود بزنند و احوال يكديگر را بپرسند.
داستاني كه ما قصد شروع كردن آن داريم، در دهكدهي ادبيات ميگذرد، دهكدهاي كه خانههايش همان سايتها و وبلاگهاي ادبياند. صاحبخانههاي اين دهكده هم در گوشه و كنار اين كرهي خاكي پراكنندهاند. درست همانند اهالي دهكدهاي ييلاقي كه ساكنان آن ميتوانند از نقاط مختلف، در ايام فراغت بدانجا آمده و گرد هم جمع شده و در خانههايي كه ساختهاند، درهمسايگي هم قرار بگيرند. ساكنان دهكدهي ادبي ما هم در هرجاي دنيا باشند، اغلب در طول روز يكبار هم كه شده قدم به اين دهكده ي مجازي گذاشته، سري به خانهي خود ميزنند و البته زماني را هم به احوالپرسي از دوستان و آن همسايههايي كه ميشناسند اختصاص داده و سري به خانهي آنها ميزنند و پاي حرف و نقل آنها مينشينند.
اما اين دهكده ساكناني بسيار دارد كه هريك از ما امكان دارد تعدادي از آنها را بشناسيم و تعداي را هم نه. اما در اين پاورقي مي توانيد به تدريج با همهي آنها آشنا بشويد، نام آنها را كه شنيدهايد بهتر و بيشتر بشناسد و با ناآشناها دوستي برقرار كنيد و شايد با اين دوستان تازه ياب حرفهاي گفتني و در واقع خواندني بسياري هم داشته باشيد و حال كه آدرس خانهي آنها را پيدا ميكنيد، از اين پس ميتوانيد خودتان سري به آنها بزنيد.
اگر اهل گشت و گذار در دنياي مجازي باشيد و علاقمند به ادبيات، احتمالا اين داستان براي شما خواندني و پر فايده خواهد بود. اين نكته را هم بگويم كه ترتيب سر زدن به اين خانهها از روي هيچ اولويتي نيست، هربار خيلي اتفاقي يكي از آنها را انتخاب كرده و به سراغشان مي رويم و اگر ديديم شما هم در اين حال و احوال پرسي با ما همراه شديد، اين گشت و گذار و يافتن دوستان تازه را ادامه ميدهيم.
اما اگر شما هم از ساكنان اين دهكده هستيد و پاورقي ما را دنبال ميكنيد و از آن همسايههاي ميهمان نوازي هستيد كه دوست داريد يكوقت شما را از قلم نيندازيم و زودتر دست ميهمانان را گرفته به خانهي شما سري بزنيم. آدرس خانهتان (سايت يا وبلاگتان) و همچنين اطلاعاتي دربارهي ساكنان آن (نويسنده يا نويسندگان وبلاگ يا سايتتان) و همچنين زماني كه خانه را ساخته ايد و نهايتا انواع خواندنيهايي كه با آن از ميهمانان پذيرايي ميكنيد و هر اطلاعات ديگري كه فكر مي كنيد در روايت اين قصه به درد ما ميخورد، براي ما ايميل كنيد (madomeh@yahoo.com) تا هرچه زودتر به سراغ شما هم بياييم. با اين مقدمهاي كه گفته شد آماده باشيد كه ميخواهيم دسته جمعي ميهمان يكي از اين خانهها شويم. آمادهايد؟! ما كه راه افتاديم…
دوشنبه، نمایه مقالات و خبرهای ادبی در دنیای مجازی
اسم اين خانه «دوشنبه» است، البته نه اين كه فقط دوشنبهها ميتوان به آنجا سر زد! شما هر روزي از هفته و هرساعت از روز كه سري به آنجا بزنيد، ساكنان خانه با مطالب تازهاي براي پذيرايي از شما آمادهاند. به همين خاطر در طول روز ميتوانيد چند بار هم به آنجا رفته و به لطف ميهماننوازي آنها از غذاهاي تازهاي كه مهيا شده ميل كنيد. هيچكس هم به شما نميگويد چرا دوباره سرو كلهتان پيدا شده! در دنياي مجازي نه تنها كسي از داشتن ميهمان خسته نميشود كه خيلي هم خوشحال خواهد شد. در همه خانهها هم به هرحال غذايي مهياست، البته با كميتها و كيفيتهاي متفاوت، و هر كسي كه غذاهاي متنوعتر و البته مقويتري داشته باشد، ميهمانانش بيشتر خواهد شد! غذاها را هم كه ميدانيد چه جور خوردنيهايي هستند، اين غذاها به جاي خوردن ميخوانيد و به جاي دهان از راه چشم وارد بدن ميشوند و به جاي معده توسط مغز هضم شده و جذب ذهن ميشوند، و در يك كلام غذاي روحند و نه جسم!
«دوشنبه» از آن خانههاست كه به جاي يك نفر، چند نفر ساكن آن هستند (درست مثل «مد و مه» خودمان) و هر روز هم ميهمانان زيادي به آن سر ميزنند و دوشنبه جاي خوبي به حساب ميآيد براي آنها كه ميخواهند بخشي از اخبار مهم همسايگان را يكجا و بدون دردسر در اختيار داشته باشند؛ اشاره شد بخشي، چون آنچه از سايتها و وبلاگهاي مختلف استخراج شده و در دوشنبه در اختيار بازديدكنندگان يا همان ميهمانان قرار ميگيرد، همهي خبرها و مطالب تازه نيست، گلچيني از بهترينمطالب و يا مهمترين اخباريست كه به زعم ساكنان دوشنبه در وبلاگها و سايتهاي همسايه عرضه شده. اما خب هستند اخبار مهم و مطالب خوبي كه از ديد اين دوستان پرتلاش پنهان ميمانند، البته بايد توجه كرد كه پوشش همهي اين مطالب كار دشواريست و تا همين اندازه هم كه در دوشنبه شاهديم خودش غنيمتي محسوب ميشود. شايد بتوان «دوشنبه» را به نوعي روزنامه ي اين دهكده ي مجازي به حساب آورد كه هر روز مي توانيم پاسخ اسن سوال خود را در آن پيدا كنيم كه «از همسايه ها چه خبر؟»
كاري كه در اين خانه انجام ميشود، در واقع مشابه همان است كه در بسياري از وبلاگها و يا سايتها در قالب پيوندهاي روزانه و يا به اسامي ديگري همچون لينكدوني و از اينجا و آنجا، در ديگر رسانه ها و…در ستونهاي كناري ارائه ميشود. لينك اخبار يا مطالبي كه گرداننده هر وبلاگ يا به عبارتي صاحب هر يك از اين خانهها كه در همسايگيما قرار دارند، از ديگر وبسايتها گلچين كرده و تيتر و لينكش را در اختيار ميهمانان يا بازديدكنندگان خود قرار ميدهند.
اما تفاوت كار دوستان دوشنبه كه امتياز آن بوده و موجب استقبال از آن نيز شده به چند دليل است. اول اينكه در وبلاگ آنها، برخلاف وبلاگهاي ديگر كه اين لينكها به عنوان مطلبهاي فرعي در ستونهاي كناري قرار ميگيرند، اين لينكها به عنوان مطلب اصلي در ستون وسط وبلاگ عرضه ميشوند، دوم اينكه به دليل اختصاص ستون وسط به اين لينكها امكان آن وجود دارد كه به جاي تيتر مطالب كه در وبلاگهاي ديگر مبناي معرفي اخبار و مقالات در لنكها قرار ميگيرد، هم تيتر و روتيتر مطلب مورد نظر و هم بخشي از متن آن در حد يك پارا گراف، در اختيار بازديدكنندگان قرار ميگيرد تا با آگاهي بيشتري درباره اين مطالب، لينك مورد نظر خود را انتخاب كرده و با كليك كردن روي آن، به سراغ متن كامل و منبع اصلي بروند. و سومين دليل تعداد خبرهاست كه در هر روز چيزي در حدود بيست و پنج خبر و حتي بيشتر در اختيار ميهمانان قرار مي گيرد و در نهايت هم يكي از مهمترين عوامل استقبال از اين وبلاگ را بايد تداوم آن محسوب كرد. يعني اينكه چون اين كار لينك گذاري به عنوان هدف وبلاگ شده، مثل وبلاگهاي ديگر نيست كه اگر مدير وبلاگ حال نداشته و يا به هردليلي سرش شلوغ بود، پيوندهاي روزانهاش را فراموش كرده و آنها را به روز تميكنند. بنابراين شما هر روز و گاه هر ساعتي كه ميهمان دوستان دوشنبه بشويد بالينكهاي تازه رو برو ميشويد. و در واقع آنها در طول اين مدت ميهمانان خود را نه تنها دست خالي برنگرداندهاند، بلكه هركسي يكبار ميهمان شده دوباره از اين همسايه پرتلاش دهكده ادبي سراغ گرفته و ظاهرا همين همكاري گروهي عاملي بوده كه در مواقع خاص اعضاي گروه يكديگر را پوشش داده و جاي هم را پركنند تا وبلاگ بدون خبر نماند.
از آنجا كه دوستان دوشنبه در معرفي وبلاگ خود عنوان «نمایه مقالات و خبرهای ادبی در دنیای مجازی» را بكار بردهاند، بايد گفت كه يدك كشيدن عنوان «نمايه» تا اندازهي زيادي محدوده كار آنها را گسترده ميكند كه با توجه به تعداد زياد اخبار و مقالات ادبي كه در هر روز در وبسايتهاي گوناگون منتشر مي شود، ارائهي لينك همهي آنها، اگرنگوييم ناممكن، بسيار دشوار ميشود. چرا كه عنوان نمايه به اعلان همهي موارد سوژهي مورد نظر (در اينجا اخبار و مقالات) ارجاع ميدهد، در واقع وقتي عنوان نمايه بكار ميرود، بايد وبلگ دوشنبه لينك تمام مقالات و خبرهاي موجود در فضاي مجازي را منعكس كند. بنابراين شايد عنوان گزيده يا چيزي در اين مايه براي وبلاگ دوشنبه مناسبتر بود.
به هر روي چراغ اين خانه در هشتم ارديبهشت ماه سال پيش(1388) روشن شد و با لينكهاي سه مطلبي كه در بخش ادبي روزنامه مرحوم شدهي «اعتماد ملي» منتشر شده بود، وبلاگ دوشنبه رسما كار خود را آغاز كرد. اولين پست هم كه در ساعت 3 و 14 دقيقهي نيمهشب بارگذاري شد، لينك گفتگويي بود با حسين سناپور درباره لغو مجوز شدن كتاب «نيمه غايب». اميرحسين هم نامي بود كه به عنوان نويسندهي اولين پستهاي دوشنبه را يدك مي كشيد. روز بعد نام ليلا نيز به عنوان نويسنده به اين وبلاگ اضافه شدو بعد از مدتي در آبان ماه1388 آنيتا نيز به اين جمع پيوست. ديگر نويسندگان اين وبلاگ كه حالا تعدادشان به ده نفر (اميرحسين، لیلا، آنیتا، سمیه، الهه، رویا، شکوه، پروانه، موسیو مرد و الی) رسيده در سال 89 و ماههاي اخير همكاري خود را با اين وبلگ آغاز كردهاند كه كماكان از نامهاي ليلا و بويژه اميرحسين به عنوان پركارترين نامهايي كه تهييهي حجم اصلي پستها را برعهده داشتهاند، ميتوان ياد كرد. البته ناگفته پيداست كه نامهاي فوق، اسامي مستعاريست كه همكاران اين وبلاگ مورد استفاده قرار ميدهند. ادبیات نمایشی، ادبیات کودک، اخبار دنیای ادبیات، داستان کوتاه، نقد ادبی، گفتگو، جایزههای ادبی، یادداشت، گزارش و شعر، عناوين موضوعات اين وبلاگ را تشكيل ميدهند و پستهايي كه به بازديدكنندگان ارائه ميشود، در يكي از اين سرفصلها تقسيمبندي ميشود؛ بنابراين مخاطبان امكان دسترسي طبقهبندي شده به لينكهايي را كه در دوشنبه ارائه شده، دارند. اين را نيز بايد افزود كه دوشنبه تنها به لينك اخبار و مطالب سايتها و وبلاگهاي ديگر اكتفا نميكند و گهگاه خود نيز پستهاي توليدي به بازديدكنندگان ارائه ميكند كه متن داستانهايي كوتاه از اين جملهاند.
لگوي وبلاك طراحي شده و زيباست، اما قالبي كه در آن مطالب دوشنبه ريخته ميشود از قالبهاي از پيش آماده موجود در بلاگفاست كه بد نيست گردانندگان اين وبلاگ با توجه به اقبال و موفقيتي كه يافته به تدريج در فكر برخورداري از يك قالب متفاوت نيز باشند. قالبي كه متناسب با جنس كار و نوع مطالبي كه در دوشنبه شاهد هستيم، طراحي شده باشد.
در وبلاگ دوشنبه آمار تعداد بازديدكنندگان نيز براي همه قابل دسترسي و مشاهده است. اين وبلاگ در حال حاضر روزانه از 350 تا 400 بازديد برخوردار است كه صرف نظر از كساني كه امكان دارد، ازچند صفحه در اين وبلاگ ديدن كنند، تعداد بازديد كنندگان آن به طور ميانگين به 20 تا 300 نفر در هر روز ميرسد. البته در طول سال هستند روزهايي كه تعداد بازديدكنندگان 100 تا 150 نفر بيش از ميزان ميانگين تعداد بازديدها ميشود. پربيننده ترين روزي كه وبلاگ دوشنبه داشته در 13 دي 1388 با 726 بازديد بوده كه رقم قابل توجهي براي يك وبلاگ به نظر ميرسد. با در نظر گرفتن اينكه اين وبلگ هنوز از قدمت بسيار زيادي برخوردار نيست و سن آن از يكسال و نيم تجاوز نمي كند، برخورداري از همين تعداد بازديدكننده به طور ميانگين نيز نشان از موفقيت گردانندگان اين وبلاگ دارد و در آينده با توجه به افزوده شدن به تعداد كساني كه از وجود اين وبلاگ آگاه ميشوند، اين تعداد ميتواند، از روند رو به رشدي هم برخوردار باشد. به خصوص اگر همكاران اين وبلاگ اخبار و مقالات بيشتري پوشش دهند.
به هرحال وبلاگ دوشنبه نمونهي خوبي از تجربهي يك كار گروهي موفق مي تواند باشد، خانهاي كه هنگام ميهماني در آن به شما بد نميگذرد. آرزو ميكنيم بروبچه هاي دوشنبه در راهي كه آغاز كردهاند جديتر و موفق تر از گذشته قدم بردارند و به شما هم توصيه مي كنيم حتما سري به اين همسايهي ما در دهكدهي كجازي ادبيات بزنيد. آدرس آن هم بدين قرار است:
http://www.2shanbe.blogfa.com/
بد نيست همين حالا، البته بعد از خواندن بعد التحرير با كليك كردن سري به دوشنبه بزنيد.
بعد التحرير:
در شمارهي بعدي اين پاورقي به سراغ يكي ديگر از وبلاگ ها يا سايتهاي ادبي خواهيم رفت و اميدواريم به اتفاق هفتهاي دوبار به همسايهها سري بزنيم. سعي خواهيم داشت در كنار نامهاي شناخته شده به آنها كه كمتر شناخته شدهاند نيز سري بزنيم. شما هم اگر ميخواهيد ميهمانتان شويم، ايميل بزنيد و با دادن اطلاعات كاري كنيد كه سريعتر به اتفاق دوستان و همراهانمان ميهمان شما بشويم. ضمنا در پايان هر يك از پستهاي مربوط به اين پاورقي ميتوانيد با معرفي مختصر وبلاگ خود و دادن آدرس دوستان را به خانهي خود دعوت كنيد. منتظر ما باشيد، حتما سراغ شما هم ميآييم. سرانجام اينكه ار دوستان خواهش ميكنيم اين مطلب را در وبسايت خود لينك دهند، چرا كه با اين كار امكان آشنايي تعداد بيشتري با اين همسايه مان بوجود مي آيد، و البته نوبت شما هم كه رسيد اين لينك دادن ها مي توانيد به تعداد ميهمانان شما بيفزايد. شك نداريم شما هم آدم ميهمان نوازي هستيد.
7 Comments
مينا اروجلو
سلام. با شما از طريق وبلاگ خوب ماني آشنا شدم. لينكتان را به صفحه ام بخشيدم و اميدوارم موفق و پربار به كارتان ادامه دهيد. صفحه من هم بازتاب دلنوشته و شعرهاي من است كه البته مرتب و زود به زود به روز نميشود. گاهي كه دلم روشن ميشود يا صداي تپشي بيدارم ميكند مينويسم تا ديگران را نيز همراه تپشهاي جانم كنم… بدرود. سر بزنيد.
mohammad
http://www.kingbartar.mihanblog.com
سایت خوب و بد
وحيد حسيني
درود
قديميترين انجمن داستان مشهد درآستانهي تعطيلي…
gol nassrin
دوشنبه خیلی فعاله و من هر چی بخوام ازش بر می دارم و اطلاعاتم تکمیل می شه.
انجمن ادبی شهید آوینی شهرک ولیعصر(عج) شهرستان همدان
جیر جیر برف
تو را …
خبر می دهد
چهارمین عصر شعر زمستانه ی انجمن ادبی شهید آوینی شهرک ولیعصر(عج) شهرستان همدان در تاریخ 19 بهمن1391 ساعت14/30 در تالار فجر شهرداری همدان واقع در میدان آرامگاه بوعلی سینا برگزار میگردد.
مسئول انجمن و دبیر اجرایی عصر شعر: مسعود حیدری
شماره تماس روابط عمومی : ۰۹۱۸۵۸۶۰۶۷۷
سینافعال
سلام دوست عزیز مطالب زیبا ومفیدی گذاشته بودید از خواندنشان لذت بردم.لطفا از وبلاگ من هم بازدید فرمایید متشکر میشوم.
sara
سلام.وب خیییلی خوبی دارید.خوشحال میشم به وب من هم سر بزنید.
sedaiesokhaneeshgh.blogfa.com