Share This Article
7 دی 90: منصور واعظی، دبیر شورای فرهنگ عمومی میگوید که براساس مصوبه شورای فرهنگ عمومی به علت تفاوت اساسنامه فعلی خانه سینما با مصوبه شورای فرهنگی، خانه سینمای فعلی جایگاه قانونی و حقوقی ندارد. شورای فرهنگ عمومی کشور از نهادهای زیرمجموعه شورایعالی انقلاب فرهنگی به شمار میرود و ریاست آن را محمود احمدینژاد، رییسجمهوری ایران بر عهده دارد.
13 دی 90 : دستور انحلال خانه سینما، طی نامهای از سوی دبیر هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به محمدمهدی عسگرپور (مدیرعامل خانه سینما) اعلام شد.
14 دی 90: محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه جلسه هیات دولت از انحلال خانه سینما بهطور رسمی خبر داد. وی گفت: با توجه به تخلفاتی که خانه سینما انجام داده، هیات نظارت بر مراکز فرهنگی، انحلال این تشکل را اعلام کرده که کاملا مطابق قانون است.
17 دی 90: در این میان هنرمندان تعدادی از سینماگران ایرانی در واکنش به اعلام انحلال خانه سینمای ایران توسط دولت و دفاع وزیر ارشاد و معاون سینمایی او از این اقدام، با انتشار بیانیههایی از این نهاد مدنی دفاع کردند. از جمله بهمن فرمانآرا، کارگردان سینمای ایران با انتشار بیانیهای، این اقدام را توهین به سینمای ایران دانست و اعلام کرد که جوایز دریافتی خود از جشنوارههای فیلم فجر را در اعتراض به انحلال خانه سینما پس میفرستد و درخواست کرد که جشنواره فجر را تحریم باید کرد. عسگرپور، مدیرعامل خانه سینما، نامه ارسالی این وزارتخانه را «فاقد مبنای قانونی» دانست.
19 دی 90: اعتراض هنرمنداني همچون رخشان بنیاعتماد، عزتالله انتظامی، تهمینه میلانی و… ادامه دارد. بنیاعتماد خطاب به دستاندرکاران وزارت ارشاد بسته شدن خانه سینما را «امری غیرممکن» عنوان کرد و گفت: «خانه ما در اتحاد اهالی خانواده سینما پابرجاست.» اما بعضی دیگر مانند احمد نجفی و جهانگیر الماسی از این اقدام حمایت کردند. جمال شورجه، در یادداشتی ضمن حمایت از انحلال خانه سینما، این نهاد صنفی را «لانه جاسوسی» خواند.

20 دی 90: محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد ایران، در واکنش به بعضی انتقادها و اعتراضها درباره انحلال خانه سینما از سوی این وزارتخانه گفت این موضوع «از نظر دولت تمام شده» است و از مخالفان خواست به جای مخالفت با قانون پایبند باشند.
21 دی 90: جمال خندانکوچکی، وکیل خانه سینما در گفتوگو با ایلنا، خبرگزاری کار ایران گفت هیاتمدیره خانه سینما «به احترام نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی»، فعالیتهای این نهاد را متوقف کرده است اما خانه سینما تعطیل یا منحل نشده است.
22 دی 90: بیانیه خانه موسیقی و خانه تئاتر در حمایت از این نهاد صنفی منتشر شد. همچنین انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نیز درباره ادامه فعالیتهای این نهاد بیانیهای منتشر کرد.
9 بهمن 90: بیانیه دوهزارنفری در حمایت از خانه سینما که آن را «دستاورد بزرگ سینمای برآمده از انقلاب» دانستهاند، منتشر شد؛ بیانیهای صنفی و کوتاه که به سرعت از روی بعضی خبرگزاریها همچون ایلنا برداشته شد. در فهرست 500نفری بعدی نام بسیاری دیگر از افراد شناختهشده آمده بود اما ادامه انتشار آن متوقف شد.
1 بهمن 90: «حسین زندباف» در اولین جلسه ساماندهی صنوف سینمایی به اتفاق آرا به عنوان رییس گروه انتخاب شد. وظایف این گروه طی نامهای از سوی وزیر ارشاد ابلاغ خواهد شد.
5 بهمن 90: جواد شمقدری، معاون امور سینمایی وزارت ارشاد ایران، برای اعضای هیاتی که باید به جای خانه سینما به سازماندهی اصناف سینمایی در این کشور بپردازد، حکم صادر کرده است.
7 بهمن 90: 18 صنف سینمایی به دبیر جشنواره فیلم فجر نامه نوشتند و خواستار تحویل بلیتهای صنفی از طریق دفتر جشنواره شدند. اولین اقدام کمیته ساماندهی دادن بلیتها به سینماگران بود.
11 بهمن 90: اعضای کمیته ساماندهی صنوف سینمایی روز گذشته در جلسهای با معاون سینمایی وزارت ارشاد نیازها، موضوعات و پیشنهادهای خود را با وی مطرح کرده و از فعالیتهای انجامشده گزارشی ارائه دادند.
12 بهمن 90: رییس گروه ساماندهی صنوف سینمایی گفت: تا زمانی که کلیه صنوف از من حمایت نکنند و تقاضایی برای ادامه مسیر گروه ساماندهی صنوف از سوی اصناف مختلف صورت نگیرد، هیچ حرکتی انجام نمیدهم.
2 خرداد 91: دیوان عدالت اداری درپی شکایت خانه سینما از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رای قطعی به نقض حکم وزارت ارشاد درباره انحلال خانه سینما داد. شعبه اول دیوان عدالت اداری در این رای به تفصیل دلایل نقض این حکم را بیان کرده و تاکید دارد که رسیدگی مجدد به موضوع انحلال موسسه خانه سینما با رعایت و موازین قانونی و مقررات مربوطه با رعایت تبصره ماده 14 قانون یادشده، به هیات رسیدگی به مراکز فرهنگی واگذار میشود.
3 خرداد 1391: دبیر شورای فرهنگ عمومی گفت: «مصوبه شورای فرهنگ عمومی درباره انحلال خانه سینما به قوت خود باقی است. قاضی هم در حکم دیروز، اشــــارهای به فعالیت مجدد خانه ســــینـما نداشته است و اصولا به لحاظ قانونی مصوبات شورای فرهنگ عمومی نمیتواند از طریق دیوان عدالت اداری لغو شود.»
8 خرداد 1391: هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی وزارت ارشاد، به تعطیلی دایم خانه سینما رای داد .
براساس رای نهـایی هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی وزارت ارشاد، تشکل موسوم به خانه سینما بهطور دایم تعطیل و در صورت اصرار بر ادامه فعالیت غیرقانونی طبق ماده 17 با تشکل یادشده برخورد میشود.
9 خرداد 1391: پلمپ خانه سینما باز شد و کمی بعد جابریانصاری همراه با چند نفر دیگر از کارکنان وزارت ارشاد قصد کردند در بازشده را بدون حکم قضایی پلمپ کنند! در هر صورت، اصرار دبیر ستاد صیانت از محصولات فرهنگی و هنری به جایی نرسید و چون وی نتوانست حکم قضایی رسمی برای پلمپ خانه سینما ارائه کند، نماینده کلانتری 107 فلسطین محل را ترک کرد. چند ساعت بعد، هیاتمدیره خانه سینما اعلام کرد که برای مشخص شدن وضعیت و همچنین استفاده از فرصت 20روزه اعتراض به حکم صادر شده توسط وزارت ارشاد، کلیه فعالیتهای جامعه اصناف سینمای ایران به حالت تعلیق درمیآید.
10 خرداد 1391: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آخرین وضعیت خانه سینما در پی اعلام حکم دیوان عدالت اداری، گفت: «آنچه مطرح شده تنها یک ایراد شکلی بوده است.»
18 مرداد 91: سینماییها خواستار استعفای هیات ساماندهی صنوف شدند. جامعه اصناف سینمای ایران با صدور بیانیهای نسبت به توزیع نامناسب سبد کالای ماه مبارک رمضان میان سینماگران اعتراض کرده و آن را ناشی از بیکفایتی و فرصتطلبی هیات ساماندهی صنوف سینمایی دانسته است