این مقاله را به اشتراک بگذارید
میخواهم برایتان قصه بگویم، قصهای مثل پاورقیهایی که در روزگار قدیم، هرنشریه برای جذب مخاطب چندتایی از آنها داشت و مخاطبان سریالوار آنها را دنبال میکردند، شما هم می توانید این داستان را سریال وار در «مد و مه» دنبال کنید. قصهی ما در هیچ یک از گونههای رایج داستاننویسی جای نمیگجد، هرچند که شاید آن را بتوان داستانی عاشقانه خواند، البته نه از آنها که دختری عاشق پسری می شود، بلکه ماجرای عشق دختران و پسرانی به ادبیات است، داستانی با شخصیتهایی متعدد و واقعی، اما در دنیای مجازی! شاید شما هم یکی از شخصیتهای این داستان دنبالهدار باشید، اگر میخواهید ببینید چگونه، این پاورقی را دنبال کنید تا نوبت شما هم برسد…
حتما شما هم شنیدهاید که دنیا روز به روز در حال کوچک شدن است، این واقعیتیست که به اشکال مختلف در حال اتفاق افتادن است و در حوزههای گوناگون میتوان، نمود آن را دید که در این میان دنیای مجازی یکی از بهترین مصادیق این کوچک شدن است. دنیایی که آدمهایی را از گوشه کنار کشورمان و حتی آن سوی مرزهای ایران، دور هم جمع میشوند تا شهرها و دهکدههایی مجازی را بسازند که اگرچه جمعیتی بسیار دارند، اما به واقع آنقدر کوچک هستند که ساکنان آن به راحتی میتوانند از گوشهای به گوشهی دیگر رفته و سری به خانهی همسایگان خود بزنند و احوال یکدیگر را بپرسند.
داستانی که ما قصد شروع کردن آن داریم، در دهکدهی ادبیات میگذرد، دهکدهای که خانههایش همان سایتها و وبلاگهای ادبیاند. صاحبخانههای این دهکده هم در گوشه و کنار این کرهی خاکی پراکنندهاند. درست همانند اهالی دهکدهای ییلاقی که ساکنان آن میتوانند از نقاط مختلف، در ایام فراغت بدانجا آمده و گرد هم جمع شده و در خانههایی که ساختهاند، درهمسایگی هم قرار بگیرند. ساکنان دهکدهی ادبی ما هم در هرجای دنیا باشند، اغلب در طول روز یکبار هم که شده قدم به این دهکده ی مجازی گذاشته، سری به خانهی خود میزنند و البته زمانی را هم به احوالپرسی از دوستان و آن همسایههایی که میشناسند اختصاص داده و سری به خانهی آنها میزنند و پای حرف و نقل آنها مینشینند.
اما این دهکده ساکنانی بسیار دارد که هریک از ما امکان دارد تعدادی از آنها را بشناسیم و تعدای را هم نه. اما در این پاورقی می توانید به تدریج با همهی آنها آشنا بشوید، نام آنها را که شنیدهاید بهتر و بیشتر بشناسد و با ناآشناها دوستی برقرار کنید و شاید با این دوستان تازه یاب حرفهای گفتنی و در واقع خواندنی بسیاری هم داشته باشید و حال که آدرس خانهی آنها را پیدا میکنید، از این پس میتوانید خودتان سری به آنها بزنید.
اگر اهل گشت و گذار در دنیای مجازی باشید و علاقمند به ادبیات، احتمالا این داستان برای شما خواندنی و پر فایده خواهد بود. این نکته را هم بگویم که ترتیب سر زدن به این خانهها از روی هیچ اولویتی نیست، هربار خیلی اتفاقی یکی از آنها را انتخاب کرده و به سراغشان می رویم و اگر دیدیم شما هم در این حال و احوال پرسی با ما همراه شدید، این گشت و گذار و یافتن دوستان تازه را ادامه میدهیم.
اما اگر شما هم از ساکنان این دهکده هستید و پاورقی ما را دنبال میکنید و از آن همسایههای میهمان نوازی هستید که دوست دارید یکوقت شما را از قلم نیندازیم و زودتر دست میهمانان را گرفته به خانهی شما سری بزنیم. آدرس خانهتان (سایت یا وبلاگتان) و همچنین اطلاعاتی دربارهی ساکنان آن (نویسنده یا نویسندگان وبلاگ یا سایتتان) و همچنین زمانی که خانه را ساخته اید و نهایتا انواع خواندنیهایی که با آن از میهمانان پذیرایی میکنید و هر اطلاعات دیگری که فکر می کنید در روایت این قصه به درد ما میخورد، برای ما ایمیل کنید (madomeh@yahoo.com) تا هرچه زودتر به سراغ شما هم بیاییم. با این مقدمهای که گفته شد آماده باشید که میخواهیم دسته جمعی میهمان یکی از این خانهها شویم. آمادهاید؟! ما که راه افتادیم…
دوشنبه، نمایه مقالات و خبرهای ادبی در دنیای مجازی
اسم این خانه «دوشنبه» است، البته نه این که فقط دوشنبهها میتوان به آنجا سر زد! شما هر روزی از هفته و هرساعت از روز که سری به آنجا بزنید، ساکنان خانه با مطالب تازهای برای پذیرایی از شما آمادهاند. به همین خاطر در طول روز میتوانید چند بار هم به آنجا رفته و به لطف میهماننوازی آنها از غذاهای تازهای که مهیا شده میل کنید. هیچکس هم به شما نمیگوید چرا دوباره سرو کلهتان پیدا شده! در دنیای مجازی نه تنها کسی از داشتن میهمان خسته نمیشود که خیلی هم خوشحال خواهد شد. در همه خانهها هم به هرحال غذایی مهیاست، البته با کمیتها و کیفیتهای متفاوت، و هر کسی که غذاهای متنوعتر و البته مقویتری داشته باشد، میهمانانش بیشتر خواهد شد! غذاها را هم که میدانید چه جور خوردنیهایی هستند، این غذاها به جای خوردن میخوانید و به جای دهان از راه چشم وارد بدن میشوند و به جای معده توسط مغز هضم شده و جذب ذهن میشوند، و در یک کلام غذای روحند و نه جسم!
«دوشنبه» از آن خانههاست که به جای یک نفر، چند نفر ساکن آن هستند (درست مثل «مد و مه» خودمان) و هر روز هم میهمانان زیادی به آن سر میزنند و دوشنبه جای خوبی به حساب میآید برای آنها که میخواهند بخشی از اخبار مهم همسایگان را یکجا و بدون دردسر در اختیار داشته باشند؛ اشاره شد بخشی، چون آنچه از سایتها و وبلاگهای مختلف استخراج شده و در دوشنبه در اختیار بازدیدکنندگان یا همان میهمانان قرار میگیرد، همهی خبرها و مطالب تازه نیست، گلچینی از بهترینمطالب و یا مهمترین اخباریست که به زعم ساکنان دوشنبه در وبلاگها و سایتهای همسایه عرضه شده. اما خب هستند اخبار مهم و مطالب خوبی که از دید این دوستان پرتلاش پنهان میمانند، البته باید توجه کرد که پوشش همهی این مطالب کار دشواریست و تا همین اندازه هم که در دوشنبه شاهدیم خودش غنیمتی محسوب میشود. شاید بتوان «دوشنبه» را به نوعی روزنامه ی این دهکده ی مجازی به حساب آورد که هر روز می توانیم پاسخ اسن سوال خود را در آن پیدا کنیم که «از همسایه ها چه خبر؟»
کاری که در این خانه انجام میشود، در واقع مشابه همان است که در بسیاری از وبلاگها و یا سایتها در قالب پیوندهای روزانه و یا به اسامی دیگری همچون لینکدونی و از اینجا و آنجا، در دیگر رسانه ها و…در ستونهای کناری ارائه میشود. لینک اخبار یا مطالبی که گرداننده هر وبلاگ یا به عبارتی صاحب هر یک از این خانهها که در همسایگیما قرار دارند، از دیگر وبسایتها گلچین کرده و تیتر و لینکش را در اختیار میهمانان یا بازدیدکنندگان خود قرار میدهند.
اما تفاوت کار دوستان دوشنبه که امتیاز آن بوده و موجب استقبال از آن نیز شده به چند دلیل است. اول اینکه در وبلاگ آنها، برخلاف وبلاگهای دیگر که این لینکها به عنوان مطلبهای فرعی در ستونهای کناری قرار میگیرند، این لینکها به عنوان مطلب اصلی در ستون وسط وبلاگ عرضه میشوند، دوم اینکه به دلیل اختصاص ستون وسط به این لینکها امکان آن وجود دارد که به جای تیتر مطالب که در وبلاگهای دیگر مبنای معرفی اخبار و مقالات در لنکها قرار میگیرد، هم تیتر و روتیتر مطلب مورد نظر و هم بخشی از متن آن در حد یک پارا گراف، در اختیار بازدیدکنندگان قرار میگیرد تا با آگاهی بیشتری درباره این مطالب، لینک مورد نظر خود را انتخاب کرده و با کلیک کردن روی آن، به سراغ متن کامل و منبع اصلی بروند. و سومین دلیل تعداد خبرهاست که در هر روز چیزی در حدود بیست و پنج خبر و حتی بیشتر در اختیار میهمانان قرار می گیرد و در نهایت هم یکی از مهمترین عوامل استقبال از این وبلاگ را باید تداوم آن محسوب کرد. یعنی اینکه چون این کار لینک گذاری به عنوان هدف وبلاگ شده، مثل وبلاگهای دیگر نیست که اگر مدیر وبلاگ حال نداشته و یا به هردلیلی سرش شلوغ بود، پیوندهای روزانهاش را فراموش کرده و آنها را به روز تمیکنند. بنابراین شما هر روز و گاه هر ساعتی که میهمان دوستان دوشنبه بشوید بالینکهای تازه رو برو میشوید. و در واقع آنها در طول این مدت میهمانان خود را نه تنها دست خالی برنگرداندهاند، بلکه هرکسی یکبار میهمان شده دوباره از این همسایه پرتلاش دهکده ادبی سراغ گرفته و ظاهرا همین همکاری گروهی عاملی بوده که در مواقع خاص اعضای گروه یکدیگر را پوشش داده و جای هم را پرکنند تا وبلاگ بدون خبر نماند.
از آنجا که دوستان دوشنبه در معرفی وبلاگ خود عنوان «نمایه مقالات و خبرهای ادبی در دنیای مجازی» را بکار بردهاند، باید گفت که یدک کشیدن عنوان «نمایه» تا اندازهی زیادی محدوده کار آنها را گسترده میکند که با توجه به تعداد زیاد اخبار و مقالات ادبی که در هر روز در وبسایتهای گوناگون منتشر می شود، ارائهی لینک همهی آنها، اگرنگوییم ناممکن، بسیار دشوار میشود. چرا که عنوان نمایه به اعلان همهی موارد سوژهی مورد نظر (در اینجا اخبار و مقالات) ارجاع میدهد، در واقع وقتی عنوان نمایه بکار میرود، باید وبلگ دوشنبه لینک تمام مقالات و خبرهای موجود در فضای مجازی را منعکس کند. بنابراین شاید عنوان گزیده یا چیزی در این مایه برای وبلاگ دوشنبه مناسبتر بود.
به هر روی چراغ این خانه در هشتم اردیبهشت ماه سال پیش(۱۳۸۸) روشن شد و با لینکهای سه مطلبی که در بخش ادبی روزنامه مرحوم شدهی «اعتماد ملی» منتشر شده بود، وبلاگ دوشنبه رسما کار خود را آغاز کرد. اولین پست هم که در ساعت ۳ و ۱۴ دقیقهی نیمهشب بارگذاری شد، لینک گفتگویی بود با حسین سناپور درباره لغو مجوز شدن کتاب «نیمه غایب». امیرحسین هم نامی بود که به عنوان نویسندهی اولین پستهای دوشنبه را یدک می کشید. روز بعد نام لیلا نیز به عنوان نویسنده به این وبلاگ اضافه شدو بعد از مدتی در آبان ماه۱۳۸۸ آنیتا نیز به این جمع پیوست. دیگر نویسندگان این وبلاگ که حالا تعدادشان به ده نفر (امیرحسین، لیلا، آنیتا، سمیه، الهه، رویا، شکوه، پروانه، موسیو مرد و الی) رسیده در سال ۸۹ و ماههای اخیر همکاری خود را با این وبلگ آغاز کردهاند که کماکان از نامهای لیلا و بویژه امیرحسین به عنوان پرکارترین نامهایی که تهییهی حجم اصلی پستها را برعهده داشتهاند، میتوان یاد کرد. البته ناگفته پیداست که نامهای فوق، اسامی مستعاریست که همکاران این وبلاگ مورد استفاده قرار میدهند. ادبیات نمایشی، ادبیات کودک، اخبار دنیای ادبیات، داستان کوتاه، نقد ادبی، گفتگو، جایزههای ادبی، یادداشت، گزارش و شعر، عناوین موضوعات این وبلاگ را تشکیل میدهند و پستهایی که به بازدیدکنندگان ارائه میشود، در یکی از این سرفصلها تقسیمبندی میشود؛ بنابراین مخاطبان امکان دسترسی طبقهبندی شده به لینکهایی را که در دوشنبه ارائه شده، دارند. این را نیز باید افزود که دوشنبه تنها به لینک اخبار و مطالب سایتها و وبلاگهای دیگر اکتفا نمیکند و گهگاه خود نیز پستهای تولیدی به بازدیدکنندگان ارائه میکند که متن داستانهایی کوتاه از این جملهاند.
لگوی وبلاک طراحی شده و زیباست، اما قالبی که در آن مطالب دوشنبه ریخته میشود از قالبهای از پیش آماده موجود در بلاگفاست که بد نیست گردانندگان این وبلاگ با توجه به اقبال و موفقیتی که یافته به تدریج در فکر برخورداری از یک قالب متفاوت نیز باشند. قالبی که متناسب با جنس کار و نوع مطالبی که در دوشنبه شاهد هستیم، طراحی شده باشد.
در وبلاگ دوشنبه آمار تعداد بازدیدکنندگان نیز برای همه قابل دسترسی و مشاهده است. این وبلاگ در حال حاضر روزانه از ۳۵۰ تا ۴۰۰ بازدید برخوردار است که صرف نظر از کسانی که امکان دارد، ازچند صفحه در این وبلاگ دیدن کنند، تعداد بازدید کنندگان آن به طور میانگین به ۲۰ تا ۳۰۰ نفر در هر روز میرسد. البته در طول سال هستند روزهایی که تعداد بازدیدکنندگان ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر بیش از میزان میانگین تعداد بازدیدها میشود. پربیننده ترین روزی که وبلاگ دوشنبه داشته در ۱۳ دی ۱۳۸۸ با ۷۲۶ بازدید بوده که رقم قابل توجهی برای یک وبلاگ به نظر میرسد. با در نظر گرفتن اینکه این وبلگ هنوز از قدمت بسیار زیادی برخوردار نیست و سن آن از یکسال و نیم تجاوز نمی کند، برخورداری از همین تعداد بازدیدکننده به طور میانگین نیز نشان از موفقیت گردانندگان این وبلاگ دارد و در آینده با توجه به افزوده شدن به تعداد کسانی که از وجود این وبلاگ آگاه میشوند، این تعداد میتواند، از روند رو به رشدی هم برخوردار باشد. به خصوص اگر همکاران این وبلاگ اخبار و مقالات بیشتری پوشش دهند.
به هرحال وبلاگ دوشنبه نمونهی خوبی از تجربهی یک کار گروهی موفق می تواند باشد، خانهای که هنگام میهمانی در آن به شما بد نمیگذرد. آرزو میکنیم بروبچه های دوشنبه در راهی که آغاز کردهاند جدیتر و موفق تر از گذشته قدم بردارند و به شما هم توصیه می کنیم حتما سری به این همسایهی ما در دهکدهی کجازی ادبیات بزنید. آدرس آن هم بدین قرار است:
http://www.2shanbe.blogfa.com/
بد نیست همین حالا، البته بعد از خواندن بعد التحریر با کلیک کردن سری به دوشنبه بزنید.
بعد التحریر:
در شمارهی بعدی این پاورقی به سراغ یکی دیگر از وبلاگ ها یا سایتهای ادبی خواهیم رفت و امیدواریم به اتفاق هفتهای دوبار به همسایهها سری بزنیم. سعی خواهیم داشت در کنار نامهای شناخته شده به آنها که کمتر شناخته شدهاند نیز سری بزنیم. شما هم اگر میخواهید میهمانتان شویم، ایمیل بزنید و با دادن اطلاعات کاری کنید که سریعتر به اتفاق دوستان و همراهانمان میهمان شما بشویم. ضمنا در پایان هر یک از پستهای مربوط به این پاورقی میتوانید با معرفی مختصر وبلاگ خود و دادن آدرس دوستان را به خانهی خود دعوت کنید. منتظر ما باشید، حتما سراغ شما هم میآییم. سرانجام اینکه ار دوستان خواهش میکنیم این مطلب را در وبسایت خود لینک دهند، چرا که با این کار امکان آشنایی تعداد بیشتری با این همسایه مان بوجود می آید، و البته نوبت شما هم که رسید این لینک دادن ها می توانید به تعداد میهمانان شما بیفزاید. شک نداریم شما هم آدم میهمان نوازی هستید.
7 نظر
مينا اروجلو
سلام. با شما از طریق وبلاگ خوب مانی آشنا شدم. لینکتان را به صفحه ام بخشیدم و امیدوارم موفق و پربار به کارتان ادامه دهید. صفحه من هم بازتاب دلنوشته و شعرهای من است که البته مرتب و زود به زود به روز نمیشود. گاهی که دلم روشن میشود یا صدای تپشی بیدارم میکند مینویسم تا دیگران را نیز همراه تپشهای جانم کنم… بدرود. سر بزنید.
mohammad
http://www.kingbartar.mihanblog.com
سایت خوب و بد
وحيد حسيني
درود
قدیمیترین انجمن داستان مشهد درآستانهی تعطیلی…
gol nassrin
دوشنبه خیلی فعاله و من هر چی بخوام ازش بر می دارم و اطلاعاتم تکمیل می شه.
انجمن ادبی شهید آوینی شهرک ولیعصر(عج) شهرستان همدان
جیر جیر برف
تو را …
خبر می دهد
چهارمین عصر شعر زمستانه ی انجمن ادبی شهید آوینی شهرک ولیعصر(عج) شهرستان همدان در تاریخ ۱۹ بهمن۱۳۹۱ ساعت۱۴/۳۰ در تالار فجر شهرداری همدان واقع در میدان آرامگاه بوعلی سینا برگزار میگردد.
مسئول انجمن و دبیر اجرایی عصر شعر: مسعود حیدری
شماره تماس روابط عمومی : ۰۹۱۸۵۸۶۰۶۷۷
سینافعال
سلام دوست عزیز مطالب زیبا ومفیدی گذاشته بودید از خواندنشان لذت بردم.لطفا از وبلاگ من هم بازدید فرمایید متشکر میشوم.
sara
سلام.وب خیییلی خوبی دارید.خوشحال میشم به وب من هم سر بزنید.
sedaiesokhaneeshgh.blogfa.com