این مقاله را به اشتراک بگذارید
ماهیهای بزرگ در برکههای کوچک
درباره بخش «دو هفته کارگردانان» در فستیوال فیلم کن
«دو هفته کارگردانان» نام بخشی از فستیوال فیلم کن فرانسه است که هر سال به عنوان یکی از بخشهای جنبی اما مهم این فستیوال به اجرا در میآید.
و برخلاف آن چه تصور میشود نه محلی برای پخش کارهای درجه دوم بلکه ارائه برخی فیلمهای عمده است که به هر دلیلی به قسمت اصلی (بخش مسابقه) راه نیافتهاند و به قولی اینها ماهیهای درشتی هستند که در برکههایی کوچک افتادهاند و از قضا چون از اقیانوس دور افتادهاند و فضای دور و برشان کوچک است گاه بیش از فیلمهای سایر بخشها جلب نظر میکنند.
تاریخ و سوابق به ما میگویند که در سالهای اخیر شماری از فیلمهای رو شده در بخش دو هفته کارگردانان در کن، در ماههای بعدی تبدیل به کارهای بسیار موفقی در سینمای جهان شده و حتی برای جوایز اسکار نامزد شدهاند و ارجاعشان به دو هفته کارگردانها اصلاً به سبب ضعف احتمالیشان نبوده است. یک مثال روشن و زنده و جدید فیلم «نه» است که سال پیش در این بخش از فستیوال کن به نمایش در آمد. این فیلم که یک کمدی سیاسی و کار پر طعنه و متفاوت و ساخته پابلو لارین بود نه تنها از موفقترین آثار کن ۲۰۱۲ تلقی شد بلکه بعداً نامزد اسکار هم شد.
از سایر فیلمهای موفق و معروفی که طی سالهای اخیر در بخش دو هفته کارگردانها ارائه شدهاند، میتوان به این فیلمها اشاره کرد: «من مادرم را کشتم» ساخته زاوی یر دولان، «میزبان» کار بونگ جون هو از کره جنوبی، «Dans Paris» به کارگردانی کریستوف هونوره، «Jindabyne» کار ری لارنس، «تترو» ساخته فرانسیس فورد کاپولا، «Morvern callar» کار لین رمسای، «بیلی الیوت» به کارگردانی استیفن دالدرای، «Werckmeister Harmonies» ساخته بلاتار، «The Virgin Suicides» کار سوفیا کاپولا، «خوشحالی» به کارگردانی تاد سولوندز، «مردان، زنان، بخورید و بیاشامید» ساخته انگلی، «قول» کار برادران داردنه و «ازدواج موریل» ساخته پی جی هوگان.
امسال نیز برخی فیلمهای جالب که به دلایل مختلف به بخش مسابقه کن ۲۰۱۳ راه نیافتهاند، برای ارسال به بخش دو هفته کارگردانها در نظر گرفته شدهاند و میتوان هیجان بزرگی را برای این قسمت فستیوال پیشبینی کرد. البته تعدادی کار تازه نیز به قسمت «هفته منتقدان» ارجاع شدهاند ولی در هر حال باید مطمئن بود که تنها قسمت جالب و خبرساز فستیوال امسال کن، بخش مسابقه آن نیست و ماهیهای بزرگ تازهای را میتوان در برکههای «کارگردانان» و «منتقدان» دید و نشان کرد.
***
گرامیداشت سینمای هند در جشنواره کن
صد ساله شدن صنعت سینمای هند، مراسم ویژهای را در فستیوال امسال کن و ۱۳ جشنواره کوچکتر دیگر در سطح فرانسه موجب شده است
در جشنواره امسال فیلم کن فرانسه که از چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت در این شهر شروع و یکشنبه ۵ خرداد تمام میشود یکی از برنامههای جنبی اما مهم و مورد توجه تجلیل از سینمای هند و نگاهی به ۱۰۰ سال حیات این صنعت و هنر بسیار پرطرفدار در این کشور مرکز آسیایی است. به همین مناسبت و با همین هدف تعداد زیادی از هنرمندان و اعضای جامعه سینمای هند در حال ورود تدریجی به شهر کن در جنوب فرانسه هستند تا در این جشنها و گرامیداشتها حاضر و شریک و راهنما و توضیح دهنده امور برای کسانی باشند که اطلاعات کافی را پیرامون سینمای هند ندارند.
جشن اصلی برای بزرگداشت سینمای هند در دل جشنواره کن روز ۲۹ اردیبهشت برپا میشود و تعدادی از تالارهای فستیوال در این روز در چند سانس فقط فیلمهای برگزیده هندی را پخش خواهند کرد. این تنها گرامیداشت سینمای هند در فرانسه در سال جاری نیست و هندیها همیشه جایگاه قابل توجهی در صحنه هنر فرانسه داشتهاند و امسال که سینمای هند صدمین سال پیدایش و حیات و فعالیت خود را تجربه میکند، به خاطر گستردگی کار بالیوود و تولیدات غیرقابل شمارش آن حدود ۱۳ فستیوال کوچک هم که نشانگر محصولات هندی هستند در قسمتهای مختلف فرانسه در ادامه سال ۲۰۱۳ برپا خواهند شد تا کن تنها محل گرامیداشت هنر هندیها در این خصوص نباشد. اولین جشنواره از این سری فستیوالها، جشنواره موسوم به فستیوال جنوب آسیا بود که در پاریس برگزار شد و ژان فرانسوا ترموز که مدیر این جشنواره است میگوید: «از سینمای هند تصور و برداشت ناقصی در اذهان عمومی وجود دارد و مراسم امسال در کن و جشنوارههای کوچکتر و جمع و جورتری که در ادامه سال ۲۰۱۳ در چند استان فرانسه خواهیم داشت. فرصت و میدان مناسبی برای تغییر این باورها و ایجاد یک نگاه تازه و بهتر و جامعتر به محصولات هندی است. یک راه مؤثر برای ما انتخاب و پخش فیلمهایی از سینمای هند است که فقط حاوی همان صحنههای سنتی و قصههای همیشگی نباشند و از تمهای مدرنتری بهره گیرند. درست است که هنوز منظر جهانیان از بالیوود و محصولات آن همانی است که همیشه بوده و نوعی سطحی نگری در آن هست ولی حسن سری جشنوارههای امسال سینمای هند در سطح کشور فرانسه افزودن چیزی بر این روند است. اگر به فیلمهایی که در کن و جشنوارههای بسیار کوچکتر بعدی پخش خواهند شد توجه کنید متوجه خواهید شد که با انواع موضوعات جدی و غیرسطحی همراهند و از آن جملهاند مسایل اقتصاد جهانی، بحرانهای سیاسی، معضل ایدز و شرایط اکولوژیک.»
از فیلمهایی که در فستیوال اخیر جنوب آسیا پخش شدند میتوان به Delhi Belly ، B.A.Pass، برادرم میخیل، Ezham Arivu ، یالهای اسب کور، پیتزا و Vazhakku Enn اشاره کرد. منتقدان سینمای هند معتقدند وسعت طیف موضوعات این فیلمها و تفاوت آشکار مضامین آنها نشانه روشن تغییرات محسوس در سینمای هند و ایجاد جوهرهای تازه در آن است و فیلمهای هندی دیگر همان داستانهای قدیمی و تکراری مثل دل بستن یک پسر از طبقه فقیر به دختری از طبقه مرفه و تبعات آن را در بر ندارند و با چاشنی آواز و پایکوبی همراه نیستند و به همین موارد ختم نمیشوند و به واقع سالهاست که دیگر چنین نیستند.
منبع: Herald Tribune / بانیفیلم / وصال روحانی
***
راهی دشوار برای سینماگران استرالیایی
نگاهی به حضور استرالیاییها در جشنواره امسال کن
مهرنازمنتظری
در جشنواره فیلم کن امسال ۹ فیلمساز استرالیایی حضور دارند که این میتواند افتخاری برای این سرزمین نیمکره جنوبی باشد. این هیأت ۹ نفره را مونیکا پندرز، مدیر کمپانی Screen Act رهبری میکند و هشت نفر دیگر نیز تهیه کنندگان سینما در استرالیا هستند. پندرز میگوید: ما در طول دو سال گذشته توسعه زیادی در این صنعت در استرالیا داشته ایم. الان بهترین زمان برای ما برای انجام این کارهاست. پندرز که این اولین بار نیست به کن آمده و پیش از این شش بار حضور در این جشنواره سینمایی را در کارنامه دارد، به آن میزان از تجربه رسیده است که بخواهد بیشترین بهرهها را از میهمانان و فضای جشنواره ببرد. آن طور که خود او میگوید او و اعضای گروهش برای اینکه بتوانند ایدههای خود را مطرح کنند، فکر کرده و تصمیماتی گرفته اند. این کار ظرافت خاصی را میطلبد. زیرا آنها گاه تنها یک دقیقه فرصت دارند تا بتوانند ایده خود را با یک کمپانی بزرگ و معروف در میان بگذارند.
پندرز و تیم اش برای اینکه از این آزمون سربلند خارج شوند، ملاقات هایی با معاون نماینده کمپانی برادران وارنر در انگلستان و همچنین یک بازاریاب معروف بین المللی داشته اند. پندرز میگوید این دیدارها برای آنها کلاس درس بسیار خوبی بوده است. و حال آموخته اند: وقتی داریم این سو و آن سو چرخ میزنیم یا نشسته ایم و داریم یک فنجان قهوه میخوریم، میتوانیم یک مکالمه خوب را با دیگران شروع کنیم. من فقط با همین شیوه ساده بود که توانستم کلی بودجه برای جدیدترین پروژه ام جمع کنم. این کار باعث میشود شما از غلاف و پوسته خودتان خارج شوید و به مرزهای تازه ای برسید.
پندرز سال ۲۰۰۸ تهیه کنندگی فیلم «راز موناکر» را بر عهده داشت و میداند که چه گامهای سختی در پیش دارد تا بتواند ایده خود را برای دیگران مطرح کند: برای «راز موناکر» در پنج جشنواره کن و همین طور جشنوارههای تورنتو، برلین و جشنوارههای سینمایی آمریکا تلاش کردم تا بتوانم این کار را به دست آورم. این کار تقریباً پنج سال طول کشید. او چنین چیزی را منحصر به خود نمیداند و میگوید: اغلب فیلم هایی که در بخش مسابقه کن حضور دارند، پنج یا ۱۰ سال طول کشیده است تا ساخته شوند. این روندی است که هر فیلمی از زمانی که ایده آن مطرح میشود تا زمانی که روی پرده میرود، باید طی کند. اما میانگین آن به هشت سال میرسد.
منبع: guardian
***
جشنواره فیلم کن پنجاهمین سال ساخت فیلم معروف «کلئوپاترا» را جشن میگیرد
جشنواره فیلم کن با همکاری کمپانی «فاکس» پنجاهمین سالگرد ساخت فیلم تحسینشده «کلئوپاترا» را همزمان با نمایش ویژه این فیلم برگزار میکند.
برگزارکنندگان شصتوششمین دوره جشنواره کن با حضور فرزندان «الیزابت تیلور» و «ریچاردبرتون» سالگرد ساخت فیلم پرهزینه «کلئوپاترا» را برگزار خواهد کرد.
نسخه بازسازیشده «کلئوپاترا» روز ۲۱ مه در بخش فیلمهای کلاسیک جشنواره کن روی پرده خواهد رفت که همراه با حضور «کریستوفر ولدینگ»، فرزند «الیزابت تیلور» و «کیت برتون» دختر «ریچارد برتون» خواهد بود.
همچنین قرار است «جسیکا چستین»، بازیگر اسکاری هالیوود نیز در مراسم نمایش فیلم «کلوئوپاترا» حضور یابد.
کمپانی فاکس نیز نسخه بازسازیشده فیلم «کلئوپاترا» را از روز ۲۲ مه و در بیش از ۲۰۰ سالن سینما در سراسر جهان اکران خواهد کرد.