سوالی که این روزها ذهن همه سینمادوستان و دنبالکنندگان جشنواره کن را مشغول کرده، این است که در نهایت از میان فیلمهای شاخص بخش رقابتی کدام موفق به کسب نخل طلای امسال میشود.
بنا بر تحلیل نشریه سینمایی هالیوود ریپوتر، در نیمه اول جشنواره چهار فیلم بیشتر از سایر فیلم توجه تماشاچیان و منتقدین را به خود جلب کردهاند که فیلم «گذشته» جدیدترین ساخته اصغر فرهادی در مکان اول این چهار فیلم قرار گرفته است.
جدیدترین ساخته فرهادی که از روز جمعه در سینماهای فرانسه اکرانش آغاز شده، در سه روز اول نمایش بیش از ۱۵۰ هزار را به سالنهای سینما کشانده است. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «احمد (علی مصفا) ۴ سال پس از جدایی از همسر فرانسویاش به در خواست او راهی پاریس میشود تا مراحل اداری طلاقشان را طی کرده و ثبت کنند. او در مدت اقامت کوتاهش متوجه آشفتگی «لوسی» دختر همسر سابقش میشود. تلاش او برای کمک به «لوسی» پرده از رازی در گذشته بر میدارد.»
هالیوود ریپورتر فیلمهای «درون لیون دیویس» ساخته برادران کوئن، فیلم «شبیه پدر، شبیه پسر» به کارگردانی هیروکازو کوریدا از ژاپن و «زیبایی و جوانی» ساخته فرانسوا اوزون را از دیگر فیلمهای مطرح رقابتکننده برای نخل طلا معرفی میکند.
همچنین دو فیلم «هلی» ساخته آمت اسکالانته و «جیمی پی» از آرنائود دسپلچین از جمله فیلمهایی بودند که با تمسخر تماشاگران مواجه شدهاند و نمیتوانند شانسی برای کسب نخل طلا برای آنها متصور بود.همچنین فیلمهای «یک ذره گناه»، «بروگمن»، «سپر حصیری» و «قلعهای در ایتالیا» با بازخوردهای متفاوتی از سوی ناظران، تماشاگران و منتقدین روبرو شدهاند.
حال باید منتظر واکنش به فیلمهای ساخته «استیون سودربرگ»، «پائولو سورنتینو» و «جیم جارموش» ماند تا بتوان با قطعیت بیشتر درباره شانسهای اصلی نخل طلای امسال پیشبینی کرد.
***
مطلب زیر گزیده ای است از نظر منتقدان ایرانی که نقد خود را به سفارش بی بی سی فارسی نوشته اند و منتقدان غیرایرانی که نقد خود را در نشریه های مختلف منتشر کرده اند.
محمد حقیقت
این منتقد سینما نوشته است: در «گذشته» همچون فیلم «جدائی نادر از سیمین» رابطه خانوادگی چند نفر از طبقه متوسط و درگیری های عاطفی – خانوادگی آنها مطرح می شود که مردی ایرانی (احمد، با بازی خوب علی مصفا، شوهر سابق یک زن فرانسوی به نام ماری) باید بعد از چهار سال جدایی و ترک فرانسه، از تهران به پاریس باز گردد تا مراحل اداری و کاغذ بازی های طلاق خودشان را به اتمام برساند و ماری بتواند با شخص دیگری ازدواج کند. در این فاصله که احمد غایب است، ماری که در داروخانه کار می کند با مرد دیگر فرانسوی (سمیر، با بازی طاهر رحیم، که در مغازه خشکشویی کار می کند) آشنا شده که وی دارای زن و یک پسر کوچک هم هست. این دو سخت به هم علاقمند شده اند. از سوی دیگر، ماری (با بازی خوب برنیس بژو) نیز دو دختر دارد. احمد در رابطه با این دو خانواده، تلاش دارد به نوعی به آنها یاری رساند. کنکاش در گذشته اینها، مسائلی را رو می کند که در زندگی روزمره آدمهای اطرافمان هم می توان سراغ گرفت. هیچ قهرمان پروری یا مسائل حاد و شگفت انگیز غیر مترقبه ای، جدا از درام های خانوادگی روزمره، درفیلم رخ نمی دهد، اما پیچیدگی آدم ها در شرایط خاص، عواطف و احساسات شخصیت ها را دگرگون می کند. سوء ظن های کوچک، دردسرآفرین می شوند… اگر چه این فیلم هیچ ربطی به فیلمهای وسترن ندارد، اما آمدن احمد، تنها، به شهر (پاریس، که شهر او نیست) و باعث به هم ریختن مسائلی از گذشته دو خانواده، و سپس ترک شهر، تنها، می شود، یادآور خط ستون فقرات سناریوهای وسترنی است!
داستان فیلم به تمامی در پاریس و حومه آن اتفاق می افتد، اما کارگردان افسون این شهر و زیبائی های توریستی آن نشده است و دوربین کارگردان بسیاری از صحنه ها در داخل مکان ها، مثل مغازه خشکشوئی – داروخانه و منزل ها می گذرد متمرکز شده است.
فیلم دو ساعت ده دقیقه است که همچون فیلم قبلی فرهادی، تعلیق در آن به خوبی عمل می کند و هر لحظه که می گذرد، تماشاگر اطلاعات جدیدتری به دست می آورد. البته از آنجا که کارگردان احتمالا نگرانی این را داشته که ممکن است تماشاگر نکته ای را نفهمیده باشد، گاه اطلاعات داده شده را به شکل دیگری تکرار می کند یا صحنه ای را کش می دهد. (که البته خیلی جزئی است.)
سناریو «گذشته» کمی حالت عروسک های روسی را دارند که وقتی آن را باز می کنی باز هم عروسک کوچکتری درون آن هست و درون این یکی باز عروسک کوچک دیگری می توان یافت.
میزانسن ها، بازی گیری از هنرپیشگان و به ویژه از کودکان و نوجوانان فیلم، فرهادی را به عنوان فیلمسازی مسلط مطرح می کند که توانسته ترکیب خوب و هوشمندانه ای از یک فیلم منتقدپسند و در عین حال تماشاگرعام پسند را به وجود آورد.
پیتر بردشاو
پیتر بردشاو، منتقد سینمایی روزنامه گاردین، از ۵ ستاره، ۴ ستاره داده است و نوشته: اصغر فرهادی با فیلمی پرجاذبه، میخکوب کننده و البته کمی تصنعی، به کن آمده است. فرهادی استیصال و خشمی را که در مبارزه با گذشته و خنثی کردن تصمیم های غلط زندگی وجود دارد به نمایش می گذارد.
بردشاو فیلم را درامی ظریف و در بیشتر لحظات استادانه و با بازی های کنترل شده و هوشمندانه توصیف کرده و شکل ظریف موزاییک گونه از جزئیات، تغییرهای غیرمنتظره طرح داستان، پیچش های تعلیق آمیز و رازگشایی ها را ستوده است. به نوشته او «ساختار روایی شاید بیش از حد قاطعانه است»، و «غیبت مستمر یک شخصیت مهم از صحنه ها شاید حدس زدن صحنه آخر را کمی ساده کرده باشد.
او بیشتر لحظه های این فیلم را به گونه ای جالب و تازه، به «تئاتر صحنه ای» شبیه دانسته است. او انرژی و هوش مستمر در فیلمسازی اصغر فرهادی را «سخت تاثیرگذار» دانسته است.
او این سوال را مطرح می کند که آیا اصغر فرهادی از جزئیات و غافلگیری های داستانی به صورتی بیش از اندازه استفاده کرده؛ آن گونه آن را در مرز باورپذیری و باورناپذیری قرار داده باشد.
کیت میوئر
این منتقد سینمایی تایمز، از ۵ ستاره به این فیلم ۵ ستاره داده و نوشته که اصغر فرهادی در این «درام فوق العاده»، درکی عمیق از ذات آشفته وضعیت انسانی را به نمایش می گذارد. به نوشته او این فیلم نامزدی جدی برای نخل طلا به نظر می رسد.
او این فیلم را نمونه ای از علاقه اصغر فرهادی به ابهام و رازآلودگی دانسته که در فیلم «جدایی نادر از سیمین» هم نشان داده بود.
خانم میوئر بازی سه شخصیت اصلی فیلم را «فوق العاده» توصیف کرده و نوشته که آنها «خیزاب های احساسی ای ایجاد می کنند که مخاطب را به شکلی غیرمنتظره در خود غرق می کنند.» به نوشته او هر یک از شخصیت های فیلم، همدردی مخاطب را بر می انگیزد و در عین حال، این همدردی را پس می زند.
به نوشته او، هیچ قهرمان یا برنده ای در این داستان نیست- داستانی که بر دوش مخاطب، بار رازی را می گذارد که هیچ یک از شخصت های داستان، هرگز آن را نخواهند دانست.
جاستین چانگ
جاستین چانگ، منتقد نشریه ورایتی، نوشته که اصغر فرهادی با اینکه وطن خود ایران را ترک کرده تا فیلمی در پاریس با بازی برنیس بژو بسازد، فیلم «گذشته» نمی توانسته حسی بیش از این، به «خانه» داشته باشد.
به نوشته او، این فیلم هم مثل «جدایی نادر از سیمین» ملودرامی خانوادگی است که به شکلی بدیع، پیکرتراشی شده است. او فیلم را «فرشی تافته از رازگشایی ها»یی توصیف کرده که «به دقت طراحی شده است.»
به نوشته جاستین چانگ، با وجود اینکه «حس ساختار روایی فرهادی در لحظاتی تقریبا بیش از حد قاطعانه است،» ولی او روی شخصیت ها، بازی ها و تم فیلم، توجهی «ریزبینانه» داشته است.
آقای چانگ بازی های فیلم را «قدرتمندانه» توصیف کرده است.
جف اندرو
این منتقد سایت اند ساوند، درباره فیلم نوشته است: مثل دو اثر قبلی اصغر فرهادی، «گذشته» فیلمی است که به شدت بر ریزه کاری های روانشناختی و اخلاقی در فیلمنامه متکی است؛ در واقع اگر به خاطر توجهی که فرهادی به جزئیات مشخصی از میزانسن می کند نبود، این فیلم ممکن بود که در برخی لحظات، «خیلی تئاتری» حس شود.
به نوشته او، گرفتارشدن شخصیت های جدایی نادر از سیمین در رازها و دروغ هایی مدام، به آن فیلم حسی کاملا ارگانیک و باورپذیر می داد، ولی در فیلم تازه فرهادی، برخی از از رازگشایی ها «ثقیل و حتی با حسی از تصنع به نظر میرسد.»
او همچنین به برخی «شلختگی ها» در روایت اشاره کرده است و نمونه آن را فراموش شدن یکی از شخصیت های اصلی در طول چند صحنه ذکر می کند.
او نوشته است که به نظر او فیلم طولانی است و سخت است که در پایان بگوییم که دقیقا قرار است فیلم درباره چه کسی یا چه چیزی باشد.
این منتقد بازی ها را محکم و میزانسن ها را استوار دانسته است و با این حال، «گذشته» را «حتی در مقایسه با «چهارشنبه سوری»و «درباره الی»، «کمی مایوس کننده» دانسته است.
1 Comment
حسن
۴۰۰۰۰۰۰۰۰ تا ستاره رو میگیره هنوز نقد قوی در این فیلم ندیدیم چون واقعا نقدی نداره داستان فیلم همه را با خود میبرد