Share This Article
هميشه آن اتفاقي تكان دهندهتر است كه وقتی اصلا احتمال وقوع آن را نميدهيم، با وقوع خود مارا شگفت زده كرده و همه تصوراتمان را برهم ميريزد. شايد اگر واقعه يازدهم سپتامبر در هر كشور ديگري اتفاق افتاده بود، نه تنها تا اين اندازه توجهات جهاني را به خود جلب نمیكرده، بلکه این چنین نیز بر نساختار مناسبات جهانی تاثیر نمیگذاشت. اما وقوع آن دركشوري كه لااقل يك ده پيش از آن را در غياب شوروي، ابرقدرت يكه تاز جهان بود و بودجه نظامي سرسامآور آن و سازمانهاي عريض و طويل جاسوسي كه توهم امنيتي خدشهناپذير را برايش بوجود آورده بود، همه را شگفت زدهكرد و نه تنها مناسبات سياسي، اقتصادي و حتي اجتماعي در اين كشور را برهم زد بلكه تبعات آن به ديگر كشورها مخصوصا در اروپا نيز موثر بود. به گونهاي كه به یقین میتوان گفت جهان پس از يازده سپتامبر ، دیگر آن جهان پیشین نبود، دستمايه رمان بيچيزها دقيقا به همين مسئله اختصاص دارد.
بي چيزها داستان عشق ميان ایزابل و یاکوب است كه بعد از گذشت سالها و پس از ديدار دوباره آنها با یکدیگر، از سر گرفته شده و قرار است به ازدواج منتهي شود، اما با وقوع ماجراي يازدهم سپتامبر تمام اين تصورات بر هم ميريزد و آيندهاي ديگر براي آنهارقم ميخورد. نويسنده رمان ميكوشد به ما نشان بدهد كه چگونه در جامعه جهاني امروز، همه چيز در هم تنيده شده و برهم تاثر ميگذارند، آنچنان كه گويي جهان مرزهاي جغرافيايي ديگر جز خطوطي روي كاغذ نيستند.
عمده داستان رمان در كشور آلمان ميگذرد و البته اشاراتي نيز به انگلستان و مجارستان هم ميشود، اما نقطه عطف نخست اين داستان براساس اتفاقي شكل ميگيرد كه فرسنگها دورتر واقع ميشود. یعنی درواقع نویسنده به نوعی به این حقیقت اشاره دارد که در جهان امروزچگونه اتفاقی که در آنسوی کره زمین به وقوع می پیوندد، مبتواند بر مناسبات سیاسی و اجتماعی گوشهای دیگر از جهان را تحتالشعاع خود قرار دهد و این چیزی نیست جز همان مفهمو آشنای جهانی شدن که مخالفانش از آن به عنوان جهانی سازی یاد می کنند. به هر روی در رمان «بیچیزها» برخورد هواپيماها به برج هاي دوقلوي نيويورك نه تنها زندگي اجتماعي شخصيت هاي رمان(در اروپا) را تحت تاثير قرار ميدهد، بلكه سايه آن بر زندگي خصوصي و عشق آنها نيز ميافتد.

رمان لحني كم و بيش ساده و به دور از پيچيدگي دارد كه با ترجمهاي روان نيز همراه شده و قرار است تصويري باشد از انسان امروز اروپايي با تصورات و قضاوتهايش درباره دنياي پيرامون خود، و با سردي و بي تفاوتيهايش در دنيايي كه خشونت و جنگ طلبي قدرتها در آن موج زده و انسانها و مناسبات ميان آنها را در بر گرفته است. يكي از مفاهيم كليدي مورد توجه در رمان مسئله «روياي امريكايي»ست در ذهن و زندگي مردم اروپا كه حاصل سالها سلطه فرهنگي امريكا (به مدد رسانه هاي ارتباط جمعي و مخصوصا هاليوود) بر جهان و به ويژه مردم اروپاست، رويايي كه در اين كتاب شاهد سقوط و فروپاشي آن ( براي اين مردمان) پس از واقعه يازده سپتامبر هستيم.
«بيچيزها» نخستين اثري است كه از کاتارینا هاکربه فارسي در آمدهاست. هاكر از جمله نويسندگان زن شناخته شده نسل امروز آلمان به حساب ميآيدكه در رشته فلسفه، تاریخ و حقوق در دانشگاه فرایبورگ تحصیلکرده است. او با رمان «بيچيزها» از خود سيماي يكي از نويسندگان مهم امروز آلمان را به نمايش گذاشته، رماني كه نه تنها با استقبال چشمگيري در داخل و خارج از آلمان روبرو شد، بلكه توانست در سال 2006 با کنار زدن پنج رقیب اصلياش جایزه کتاب سال آلمان را از آن خود کند .
این رمان با ترجمه ناتالی چوبینه در455 صفحه و قيمت 9000 تومان توسط انتشارات افق منتشر شده است