اشتراک گذاری
تازههاي نشر
مهديس پويان
1. داستانهاي كوتاه قرن نوزدهمي در «جن داخل بطري» از سوي نشر «فرزان روز» و با ترجمه شهرزاد بياتموحد منتشر شد. اين مجموعه فوقالعاده، برگزيدهاي از داستانهاي كلاسيك جهان است كه ديويد استوارت ديوسس آن را گزينش كرده است. «جن داخل بطري» داستانهاي عصر طلايي داستاننويسان بزرگ است كه تصويري خاطرهانگيز از آن روزهاي رفته را پيش چشم خواننده مينمايانند و در عين حال سرگرمي جذاب و انگيزشي براي افكار خواننده فراهم ميكنند. «جن درون بطري» شامل آثار برخي از بزرگترين داستاننويسان بريتانيا در دوره فراموشناشدني قرن نوزدهم است. برخي مانند: چارلز ديكنز، رابرت لويي استيونسن و ويلكي كالينز كه قبل از پايان قرن درگذشتند، بقيه از جمله آرتور كانن دويل، اچ. جي ولز، تامس هاردي و برام استوكر تا قرن بيستم به نوشتن ادامه دادند. همچنين از چند نويسنده غيرانگليسي نيز آثاري در اين مجموعه برگزيده شده؛ آثاري كه به خواننده كمك ميكند تا دامنه تفكر وسيعتري از قصهگويي ديروز داشته باشد. از گي دو موپوسان فرانسوي كه يكي از بزرگترين نويسندگان داستان كوتاه جهان است تا اُ هنري آمريكايي كه يكي از برجستهترين نمايندگان اين عرصه است. همچنين شارلوت پركينر گيلمان نيز يكي از نويسندگان زن موفق جهان است كه در اين مجموعه در كنار آنتوان چخوف و اسكار وايلد آمدهاند. اين مجموعه از قصههاي درجه يك نويسندگان درجه يك جهان از دوران طلايي داستاننويسي است.
2. «روشنفكران ايراني و غرب» (يا سرگذشت نافرجام بوميگرايي) اكنون با چاپ ششم خود بار ديگر از سوي نشر «فرزان روز» در دسترس خوانندگان حوزه روشنفكري ايراني و غرب قرار گرفته است. كتاب، بررسي و مطالعه بااهميت در باب حيات روشنفكري پيچيده و پرنوسان ايران مدرن است. نويسنده پژوهش خود را در مورد تاريخ فكري ايران معاصر در قلمرو يك مثلث فرهنگي محدود ساخته است: تاثير فرهنگ و تمدن غرب، ميراث ماقبل اسلامي ايران و برآورد روشنفكران از اين دو. اهميت عامل نخست در اين واقعيت نهفته كه قابليتهاي فلسفي، علمی و اقتصادي غرب تا حدی ممکن است بر شيوه روزمره زندگي و تفكر در ايران تأثیرگذار باشد. عامل دوم (یعنی ميراث ماقبل اسلامي ايران) از اين نظر اهميت دارد كه سرچشمه اصلي هويت فرهنگي و فكري ايرانيان را تشكيل ميداده است. عامل سوم به اين دليل تعيينكننده است كه روشنفكران، در مقام راويان فرهنگ، نقش حياتي در ميانجيگري بين فرهنگ غربي و ميراث ماقبل اسلامي ايران ايفا كردهاند. در محدوده اين مثلث فرهنگي، رشتهاي از پرسشها پديد آمده است: غرب چيست؟ چگونه بايد با آن مواجه شد؟ عناصر تشكيلدهنده هويت ايراني كدامند؟ پرسشهايي كه نويسنده كتاب در «روشنفكران ايراني و غرب» آنها را مورد مداقه قرار ميدهد؛ كاري كه از راه بررسي نقادانه فرآوردههاي گفتماني روشنفكران ايراني در بحث از دولت و جهان غرب صورت خواهد پذيرفت.
3. كتاب «سه آموزگار زندگي» (سقراط، عيسي، بودا) جستوجويي است در زندگي اين سه شخصيت بزرگ دنيا. نويسنده كتاب فرديك لونوآر (ترجمه قدرتا… مهتدي، نشر فرزان روز) با اين سه جمله قصار از سقراط و عيسي و بودا كتابش را ميآغازد تا بر اين نكته تاكيد كند كه اين سه شخصيت بزرگ، «زندگيكردن» را به ما ميآموزند. سقراط ميگويد «مهم زندگيكردن نيست؛ بلكه زندگيكردن با آيين نيكويي است.» عيسي (ع) ميفرمايد: «آن اندازه كه در دادن شادماني است، در ستاندن نيست.» بودا ميگويد: «باشد كه همه موجودات خوشبخت باشند. تا همين دم نيز در زندگي يا حتي در زادهشدن باشد كه همگان به تمامي خوشبخت باشند.» آنطور كه از همين سه جمله ميتوان استنباط كرد، ميتوان گفت پيام اين سه آموزگار مضاميني جهانشمول در بافتار سخنشان نهفته است كه از پسِ قرنها هنوز هم زنده و جاري و ساري است و به قول نويسنده، داراي ويژگيهاي «مدرنيته» است. پيام آنها بر وجود فرد و رشد وي متمركز است، بيآنكه هيچگاه نقش ناگزير او در بافت كالبد اجتماع را انكار كند. اين پيام مقدار دقيق آگاهانهاي از آزادي و عشق، از معرفت به خويشتن و احترام به ديگران را توصيه ميكند. اين كتاب به دو بخش تقسيم شده: بخش نخست زندگينامهاي از اين سه آموزگار زندگي به دست ميدهد و در بخش دوم كه شامل پنج فصل است، خلاصهاي از نكات كليدي تعليمات آنها را در برميگيرد: باور به جاودانگي روح، جستجوي حقيقت، آزادي، عدالت و عشق. بودا و سقراط و عيسي (ع) بنيانگذاران آن چيزي هستند كه نويسنده آن را «انسانمداري معنوي» نام ميگذارد و از زبان كارل ياسپرس فيلسوف ميگويد: «اينان كساني هستند كه حد و اندازهاي براي انسان به دست دادهاند.» نويسنده با تاكيد بر همين اصل، اذعان ميدارد كه اكنون در قرن بيستويك، هنوز هم از پس دو هزاره، سقراط فيلسوف آتني، عيسای پيامبر، و سيدارتها «ملقب به بودا حكيم هندي»، هر يك به شيوه خود به ما ميآموزانند كه چگونه زندگي كنيم.