اشتراک گذاری
نامههاي ناياب «جيمز جويس» ٢٤ هزار دلار فروخته شد
بهار سرلك
نامههايي كه «جيمز جويس» به هنگام پيدا كردن ناشري براي كتاب «اوليس» نوشته بود، در حراجي به ١٠ برابر قيمت تخمينزده شده فروخته شدند.
دو نامه دستنوشته «جيمز جويس» نويسنده ايرلندي در حراجي در امريكا ١٠ برابر قيمت تخمينزده شده به فروش رسيد. جويس در اين نامههاي ناياب از دردسرها و مشكلات پيدا كردن چاپخانه براي چاپ رمان «اوليس» در انگلستان، اظهار تاسف كرده است.
اين نامهها مورخ اول نوامبر ١٩١٨ هستند و جويس در نخستين نامه به كسي كه كتاب اوليس را خوانده و به نظر ميرسد ايرلندي باشد، نوشته است: «براي كلمات زيبايي كه در مورد كتابم گفته، تشكر ميكنم.» در ادامه نامه اين رماننويس آمده: «تا به حال هشت بخش از اين رمان در مجله «ليتل ريويو» در نيويورك منتشر شده اما متاسفانه مجله ادبي «اگوييست» (لندن) نتوانسته چاپخانهاي براي چاپ اين چند فصل پيدا كند. » قسمتبندي كه مجله ليتل ريويو از اين داستان كرد بين سالهاي ١٩١٨ و ١٩٢٠ منتشر شد و در پي آن سردبير اين مجله براي انتشار بخش «ناوسيكا» متهم به نشر آثار قبيح شدند و انتشار رمان اوليس تا سال ١٩٣٣ در امريكا ممنوع اعلام شد. بنابراين ناشران انگليسي از چاپ اين رمان سرباز ميزدند و اين در حالي بود كه نسخه كامل اين رمان در سال ١٩٢٢ در پاريس به چاپ رسيد اما انتشار آن تا سال ١٩٣٦ در انگلستان ممنوع بود.
جويس در نامهاي كه در سال ١٩١٨ نوشته، ادامه ميدهد: «امسال نگاشتن كتابم به خاطر بيماريام به تعويق افتاده- بيماري كه چشمهاي من را مورد هدف قرار داده است.» در نامه ديگر به تاريخ اول ژوئن ١٩١٩ عكسي را در پاكت نامه قرار داده و نوشته: «عكسي فوري كه يكي از دوستانم بعد از بيماريام از من گرفت.» اين دو نامه در حراجي «آر آر» شهر بوستون با كمترين قيمت كه پيشنهاد ٢٥٠٠ دلاري بود شروع شد اما اين نامههاي ناياب به مبلغ ٢٤ هزار دلار به فروش رسيدند. نامههاي دستنوشته جويس در دنياي ادبيات نادر محسوب ميشوند، مخصوصا آن قسمتهايي كه درباره شاهكار ادبياش صحبت ميكند. اين نامهها در تاريخ اظهارات ادبي نويسنده جايگاه ويژهاي دارند. همچنين اين مكاتبات نشان از فشاري است كه جويس براي انتشار اين رمان در آن زمان متحمل شد. جويس از نظر مالي و جسمي زير فشار بود و در همين حين داستاني مينوشت كه گويي تمام دنيا جلوي آن ايستاده بودند تا از موفقيت آن جلوگيري كنند. پشتكار و مصمم بودن در حرفه هنري و وابستگي به اخلاق كاري جويس در اين نامهها به وضوح ديده ميشود.
جويس اين نامهها را در دوران جذاب حرفهاش نوشته است. او سعي در تكميل رمان اوليس كه يكي از بهترين نمونههاي داستان ادبيات مدرنيست است، داشت و در همين حين با مشكلاتي مانند بيماري چشمش و پيدا كردن ناشر دست و پنجه نرم ميكرد. همچنين هنگامي كه او اين نامهها را نوشته دردسرهاي انتشار نخستين مجموعه داستان «دوبلينيها» و رمان «چهره مرد هنرمند در جواني» او را به ستوه آورده بودند. اعتماد
در ادامه!
چه انتظاری از فضای ادبی یک قذن پیش می توان داشت وقتی در همین سالهای اخیر نویسندگانی درجه دویی مثل پاتئولو کوئلیو بوده اند که اولیس جویس را ادبیاتی مضر خواند اند!
«پائولو كوئليو» رمان مطرح «اوليس» نوشتهي «جيمز جويس» را مورد انتقاد شديد قرار داد.
پائولو كوئليو ـ نويسنده برزيلي آثار معروفي چون «كيمياگر» ـ، خود را نويسندهاي مدرن دانست و شاهكار جيمز جويس را براي ادبيات «مضر» خواند. او همچنين گفت: يكي از كتابهايي كه زيان بسياري به ادبيات وارد كرده، «اوليس» جيمز جويس است. اين كتاب سبك خالص است و هيچ چيز در اين اثر نيست. «اوليس» يك شوخي است.
كوئليو در ادامه درباره سبك نگارش خود گفت: محبوبيت من به اين دليل است كه عليرغم آنچه منتقدان ميگويند، من نويسندهاي مدرن هستم. اين بدان معنا نيست كه كتابهاي من به صورت تجربي نوشته ميشوند؛ بلكه من مدرن هستم؛ زيرا مطالب دشوار را به گونهاي ساده به خواننده مينمايانم و بنابراين ميتوانم با تمام جهان ارتباط برقرار كنم.
اين نويسنده در ادامه مصاحبه با روزنامه برزيلي «فولا دو اس پائولا» اظهار كرد: نويسندگان آنجا به اشتباه ميافتند كه به جاي محتوا، روي فرم تمركز ميكنند. امروزه نويسندگان ميخواهند نويسندگان ديگر را تحت تأثير قرار دهند.
به نوشته روزنامه گاردين، رمان مدرنيستي «اوليس» جويس اولينبار در سال 1922 به چاپ رسيد. جيمز جويس در شاهكار 265هزار كلمهيي خود داستان يك روز از زندگي «لئوپولد بلوم» را در دوبلين روايت ميكند. منتقدان اين كتاب را «اوديسه» مدرن ميخوانند؛ زيرا جويس يك روز از زندگي يكي از شخصيتهاي اصلي اسطوره ادبي هومر را در فضايي مدرن به تصوير كشيده است.
اولين نسخههاي اين كتاب به قيمتي بيش از 100 هزار پوند به فروش رسيده است. هرساله در روز 16 ژوئن مراسم بزرگداشت اين اثر ماندگار ادبي برگزار ميشود. 16 ژوئن روزي است كه «لئوپولد بلوم» سفر خود را در دوبلين آغاز ميكند. «اوليس» بارها در صدر فهرست پرفروشترين رمانها قرار گرفته و هرساله مقالههاي بسياري در نقد آن در مجامع آكادميك سرتاسر جهان به نگارش درميآيد.
اين درحالي است كه پائولو كوئليو اولين نويسندهاي نيست كه رمان جويس را مورد انتقاد قرار ميدهد. پيش از او، «رادي دويل» در سال 2004 درباره اوليس گفته بود: اين كتاب ميتوانست با يك ويراستار خوب، به جايي برسد. من شك دارم همان افرادي كه اين رمان را در فهرست 10 كتاب برتر تاريخ ادبيات قرار ميدهند، واقعا تحت تأثير آن قرار گرفته باشند.