Share This Article
گراميداشت چهارصدمين سالروز مرگ شكسپير در سراسر انگلستان
بهار سرلك
او مردي است كه جهانيان آثارش را به اشتراك ميگذارند و لندن او را براي خود ميداند و در سال ميلادي پيش رو مسوولان استنفورد، شهري كه او در آن متولد شده ميخواهند سالروز مرگ او را گرامي بدارند. ويليام شكسپير، «سخنسراي آون»، سال ١٥٦٤ در شهر تجاري وارويكشاير به دنيا آمد. ٤٠٠ سال از زمان مرگش ميگذرد. «سخنسراي آون» لقبي است كه به خاطر محل تولدش در آون واقع در استراتفورد انگليس به او دادهاند. «پاول ادموندسن» مدير آموزش و پژوهش بنياد مستقل و خيريه آموزشي «اتحاديه محل تولد شكسپير» معتقد است: «استنفورد در طول زندگي شكسپير مكان بسيار مهمي بود. مردم شكسپير را مثل «ديك ويتينگتون» (شخصيت افسانهاي بريتانيايي) ميبينند كه به استنفورد و خانوادهاش پشت كرد و به لندن مهاجرت كرد تا بخت و اقبالش را در آنجا بيازمايد و فقط براي در آغوش گرفتن مرگ به استنفورد بازگشت. جدا از اين استنفورد جايي است كه شكسپير در اينجا زمين و املاك خريد و كتابخانهاش را در خانهاش در اين شهر نگه داشت. او در اين خانه بود كه زندگي ميكرد و ميخواند و فكر ميكرد. ميخواهيم سال ٢٠١٦ را به تاكيد بر اهميت شكسپير، مرد استنفوردي سپري كنيم.»
سالروز مرگ شكسپير، مشهورترين نمايشنامهنويس جهان كه بيشترين اجراي آثار مربوط به نمايشنامههاي اوست در سراسر بريتانيا و جهان گرامي داشته ميشود؛ نمايش «مكبث» در سنگاپور و نمايش «رومئو و ژوليت» در بروكسل روي صحنه ميروند. تئاتر «گلوب شكسپير» به زودي نخستين تور جهاني تاريخ تئاتر را به پايان ميرساند؛ توري كه در آن نمايش «هملت» تقريبا در تمامي كشورها اجرا شد و عوامل اين نمايش براي برگزاري سالروز مرگ شكسپير در ٢٣ و ٢٤ آوريل به لندن بازميگردند. همچنين عوامل اين برنامه ٣٧ سالن سينماي موقتي براي پخش نمايشهاي شكسپير را تدارك ديدهاند.
تئاتر ملي، كمپاني رويال شكسپير و تكتك كمپانيهاي تئاتر انگليس سالروز مرگ شكسپير را گرامي خواهند داشت. علاوه بر اين صدها سخنراني، اجراهاي برخواني، كنفرانسهاي آكادميك بينالمللي، فيلم، كنسرت، اپرا و نمايشگاه براي يادبود اين نمايشنامهنويس و شاعر برگزار ميشود.
از مردي كه در زمان زندگياش شناختهشده بود شواهد مستند از زندگي و زمانهاش در دست است. اگر دوستان و بازيگران همعصر او هر نمايشنامه يا دستنوشتهاي را كه از او پيدا كرده بودند سال ١٦٢٣، هفت سال پس از مرگ شكسپير، در مجموعه «First Folio» قرار نميدادند، الان آثار كمي از اين نويسنده در دسترس بود. «مارك رايلنس» بازيگر انگليسي اين كتاب (First Folio) را محبوبترين كتاب جهان ميداند. در اين مراسم بخشهاي باقيمانده از اين كتاب نيز نمايش داده خواهد شد كه شامل نسخههاي كتابخانههاي بريتيش و بودليان و نسخهاي از هم پاشيده شده كه اخيرا در فرانسه كشف شده، ميشود.
مدير تئاتر گلوب شكسپير به شوخي شكسپير را يك لندني واقعي دانسته است. از طرفي مسوولان استنفورد بر اين موضوع پافشاري ميكنند كه اين شهر اتاق تحصيل شكسپير را با هزينه يك ميليون و ٤٠٠ هزار يورويي بازسازي كرده است و براي بازديد عموم مهيا خواهد شد.
ويليام شكسپير شاعر، نمايشنامهنويس و بازيگر انگليسي بزرگترين نويسنده انگليسي زبان و برجستهترين نمايشنامهنويس محسوب ميشود. آثار او شامل ٣٨ نمايشنامه، ١٥٤ غزل و دو شعر روايي ميشود. نمايشنامههاي او به تمامي زبانهاي زنده دنيا ترجمه شدهاند. شكسپير اغلب آثار خود را بين سالهاي ١٥٨٩ تا ١٦١٣ خلق كرد. نخستين نمايشنامههايش در ژانرهاي كمدي و تاريخي قرار ميگيرند كه اين نمايشنامهها بهترين آثار اين ژانر شناخته شدهاند. پس از آن شكسپير تا سال ١٦٠٨ به خلق تراژديهاي هملت، اتللو، شاهلير و مكبث پرداخت. اين آثار نيز از بهترين آثار زبان انگليسي شناخته شدهاند. شكسپير در آخرين دوره زندگياش نوشتن آثار تراژدي-كمدي را كه با نام رومانس نيز شناخته ميشود، شروع كرد.
اعتماد