Share This Article
شعيبي: حذف كردن براي آنها بهترين راه بود
بهروز شعيبي در دانشگاه تهران درباره ديده نشدن فيلم «سيانور» واكنش نشان داد و خطاب به دانشجويان گفت: من خوشحالم از اينكه شما امروز اين فيلم را ديديد، چرا كه جشنواره فيلم فجر تمام شده است و متاسفانه آن كساني كه اسلحه دستشان بود، فكر نكردند به چه كسي نبايد شليك كنند. براي آنها حذف كردن بهترين راه بود. به گزارش ايسنا، نشست پرسش و پاسخ فيلم سينمايي «سيانور» ساخته بهروز شعيبي به تهيهكنندگي سيد محمود رضوي روز سهشنبه 27 بهمن ماه در دانشگاه تهران همراه با نمايش فيلم با حضور بهروز شعيبي و پدرام شريفي بازيگر«سيانور» برگزار شد.
در ابتداي اين نشست بهروز شعيبي كارگردان «سيانور» درباره ايده اصلي فيلم و ساخت اثري درباره وقايع سياسي دهه 50 مطرح كرد: مدتي پيش فيلمنامهاي از آقاي مسعود احمديان خواندم درباره وقايع سياسي كه در سال 54 رخ داده و درباره شهيدان مجيد شريف واقفي و مرتضي صمديه لباف بود. اتفاقاتي كه نسل من و شما از آنها دور بوديم. هميشه به نظر ميآيد، فيلمهاي كه درباره انقلاب و پيش از آن ساخته ميشود، بيشتر در دهههاي خاص و حول محور يكسري شخصيتهاي خاص شكل ميگيرد، به طوريكه ما از خيلي از اتفاقات آگاه نيستيم. وي افزود: يكي ديگر از جذابيتهاي اين فيلمنامه براي من پرداختن به شخصيت مجيد شريف واقفي بود كه اسم او هماكنون سردردانشگاه صنعتي شريف است اما ممكن است خيلي از ما حتي ندانيم كه اين عنوان چرا براي اين دانشگاه انتخاب شده است! اين بخش در گذشته كشور ما بوده اما مغفول واقع شده است. پس ازخواندن فيلمنامه شروع به جمعآوري يكسري اطلاعات كردم. پس از آن مشغول بازنويسي شديم، اما براي من رفتن سراغ اين فيلم همراه با ترس بود. چرا كه بايد من سراغ قصهاي از دهه 50 ميرفتم كه از شعارزدگي كه در اين روزگار در فيلمهاي تاريخي ميبينيم دور بوده و همچنين نبايد شخصيتپردازيهاي فيلم كاذب جلوه ميكرد. اما ما تمام مدت سعي كرديم با صداقت به قصه و تاريخ نگاه كنيم و از دادن شعار توسط خودمان در فيلم پرهيز ميكرديم. شعيبي ادامه داد: در همين راستا براي رسيدن به يك فضاي درست و واقعي، سعي كرديم سراغ صحنههاي ديده شده، نرويم. به همين دليل تمام صحنههاي فيلم در خيابانهاي تهران فيلمبرداري شده و هيچ كدام جلوههاي ويژه نيست. فكر كنم كار سختي بود ولي از نتيجه خيلي خوشحالم. اميدوارم كساني كه فيلم را ميبينند، قضاوت پيشين را نداشته باشند.
اين كارگردان درباره حمايت وزارت اطلاعات از «سيانور» عنوان كرد: اين فيلم با سرمايهگذاري سيد محمود رضوي ساخته شده است. اما به دليل حساسيت موضوع ما يك ناظر از وزارت اطلاعات داشتيم كه در طول كار مشاور ما بودند. اما هرگز به عنوان سرمايه گذار ما از اين ارگان حمايت نشديم. پدرام شريفي در ادامه اين نشست درباره همكاريش با پرويز پرستويي در «باديگارد» و مهدي هاشمي در «سيانور» گفت: اتفاقا وقتي بازيگر مقابل، حرفهاي و بزرگ باشد كار براي طرف مقابل راحتتر است. آقايان هاشمي و پرستويي هم از بازيگران بزرگ سينما هستند كه من از آنها بسيار آموختم. در فيلم «باديگارد» براي نخستين بار بود كه مقابل يك بازيگر بزرگ مثل آقاي پرستويي قرار ميگرفتم و خيلي استرس داشتم. اما او من را به عنوان يك همكار پذيرفت و با همراهي آقاي پرستويي توانستم از پس نقش بربيايم. درباره آقاي هاشمي هم واقعا وقتي از نزديك با او روبهرو شدم شخصيت مهرباني داشتند و آنقدر گرم برخورد كردند كه حس كردم انگار مدتهاست او را ميشناسم. او درباره دستيابي به اطلاعاتي درباره سازمان مجاهدين گفت: اطلاعات درباره اين سازمان در كتابهاي زيادي وجود دارد. البته ما ميتوانستيم با شخصيتهاي مختلفي كه در آن دوران حضور داشتند هم صحبت كنيم، مانند آقاي عزت شاهي. البته يك كتاب سه جلدي درباره سازمان مجاهدين است كه توسط مركز اسناد انقلاب اسلامي چاپ شده است يا كتاب خاطرات آقاي عزت شاهي. به هر حال دسترسي به اطلاعات در اين بخش كار سختي نبود.
كارگردان «سيانور» درپاسخ به اين سوال كه هدفش به غير از آگاهي دادن به نسل جوان، در اين فيلم چه چيزي بوده، افزود: به عقيده من اتفاقي كه در اين فيلم ميبينيد، در طول تاريخ بارها براي آدمها رخ داده است. آدمهايي كه به قول صمديه لباف وقتي اسلحه دست ميگيرند تازه بايد فكر كنند به چه كساني شليك نكنند. معتقدم حذف كردن بدترين راه براي عقيده مخالف است. ما از چنين اتفاقاتي بايد درس بگيريم كه عقيده مخالف را قبول كنيم و با آنها به بحث بشينيم. اگر نميتوانيم با آنها بحث كنيم، عادت به هم نشيني با عقيده مخالف كنيم. شعيبي در پاسخ به اين سوال كه چرا فيلم «سيانور» در جشنواره فجر توسط داوران ديده نشده و هيچ نامزدي براي سيمرغ نداشته است، گفت: من خوشحالم از اينكه شما امروز اين فيلم را ديديد، چرا كه جشنواره فيلم فجر تمام شده است و متاسفانه آن كساني كه اسلحه دستشان بود، فكر نكردند به چه كسي نبايد شليك كنند. براي آنها حذف كردن بهترين راه بود. وي همچنين درباره اين موضوع كه «سيانور» را به وزير ارشاد تقديم كرده است، عنوان كرد: آقاي علي جنتي يكي از فعالان سياسي پيش از انقلاب بودند و حوزه فعاليتشان خيلي گستره بوده است. اين نكته را وقتي كه تحقيقات «سيانور» را انجام ميداديم برام جالب بود و يك بعد ديگر از شخصيتشان را شناختم. براي همين خيلي خوشحال بودم كه در زمان اين وزير «سيانور» ساخته ميشود و فارغ از هرگونه ريا و سودجويي اين كار را انجام دادم.