Share This Article
‘
تاريخ موسيقي غرب به روایت ج. پيتر برك هولدر، دانلد جي گراوت و كلاود و. پاليسكا
ناشر کتابسرای نیک
روايتهاي متعددي از تاريخ موسيقي وجود دارد و بسياري از اين روايتها هم به فارسي ترجمه شدهاند. كتاب تاريخ موسيقي غرب نوشته ج. پيتر برك هولدر، دانلد جي گراوت و كلاود و. پاليسكا است كه كامران غبرايي آن را به فارسي ترجمه كرده است. عنوان اصلي كتاب «A History of Western Music» است كه انتشارات نورتون آن را منتشر كرده. نورتون ناشر آمريكايي موفق و جزو ناشران برگزيدهاي محسوب ميشود كه كتابهاي تخصصياش در حوزهي هنر به عنوان كتابهاي مرجع، در اختيار دانشجويان قرار ميگيرد. «كتاب تاريخ موسيقي غرب» كه به زبانهاي مختلف ترجمه و تا كنون 9 ويرايش نيز در طول سالهاي مختلف بر روي نسخهي اصلي آن انجام شده، بيش از نيم قرن است كه به عنوان يكي از كتابهاي اصلي و مرجع دانشجويان موسيقي به حساب ميآيد. ويرايشهايي كه بر روي آن انجام شده است، زبان متن را براي دانشجويان امروزي قابل فهمتر و سادهتر كرده بيآنكه از محتواي اصلي بكاهد.
تفاوتي كه اين كتاب نسبت به ساير كتابهاي مشابه دارد را ميتوان در نوع نگاه نويسندگان آن به تاريخ دانست. كتاب تاريخ موسيقي غرب در 6 بخش كه بر اساس دورههاي بلند تاريخي از يكديگر جدا شدهاند، نوشته شده است و 36 مدخل دارد. هر بخش از اين كتاب با مقدمهاي درباره وضعيت اجتماعي و سياسي روزگار زمان خود آغاز ميشود و تلاش ميكند تا خواننده را در جريان اتفاقات هر دوره قرار دهد و همچنين نحوه توسعه و پيشرفت را در هر زمان نشان دهد. خواندن اين كتاب به شما كمك ميكند تا از وضعيت تاريخ و جغرافياي آن دوران آگاه شويد. كتاب تاريخ موسيقي غرب شكلگيري موسيقي غربي و تغييرات آن در هر دوره، از عصر باستان تا امروز را به شما نشان ميدهد. در هر فصل به سبكهاي گوناگون هر دوره پرداخته شده و از آهنگسازان، ژانرها و آثار برجسته آن دوران سخن گفته شده است. همچنين تلاش شده تا طيف گستردهاي از موسيقيها، از موسيقي مذهبي و غيرمذهبي گرفته تا جدي و سرگرمكننده و از موسيقي هنري و عامهپسند گرفته تا موسيقي اروپايي و آمريكايي بررسي شود.
در آغاز هر فصل تلاش شده تا تصويري كلي از وضعيت موسيقي آن دوران ارائه شود. بخش يك مربوط به موسيقي «دوران باستان و قرون وسطا» است كه به موسيقي در دوران بينالنهرين باستان، يونان باستان و روم باستان ميپردازد. در همين بخش نگاهي به گسترش مسيحيت و موسيقي در كليسا وجود دارد كه موجب دو دستگي در كليسا و گويشهاي گوناگون سرودهاي مذهبي شده است. در امپراطوري روم آيين مناجات و سرودهاي مذهبي رواج داشته و جامعه اروپايي از سال 800 تا 1300 ميلادي درگير آوازهاي محلي و لاتيني بوده است.
بخش دوم مربوط به «دوره رنسانس» است كه در ابتدا تاريخچهاي از تاثير رنسانس در فرهنگ و هنر و موسيقي ارائه ميدهد. در ادامه به موسيقي انگلستان و بورگوني در سده پانزدهم و آهنگسازان فرانسوي – فنلاندي از 1450 تا 1520 ميپردازد. بخشي هم به بررسي آوازهاي غير مذهبي در سده شانزدهم و در كشورهايي چون اسپانيا، ايتاليا، فرانسه، آلمان و انگليس اختصاص پيدا كرده است.
بخش سوم اين كتاب به «سده هفدهم» اختصاص دارد كه در فصلهاي جداگانه به سبكهاي نو، زايش اپرا، موسيقي مجلسي و كليسايي و موسيقي كشورهايي چون فرانسه، انگلستان، اسپانيا، ايتاليا و آلمان در اين دوران ميپردازد.
بخش چهارم نيز موسيقي در «سده هجدهم» را بررسي ميكند كه شامل آهنگسازان آلماني در روزگار پاياني باروك، سبك و ذوق موسيقيايي در عصر روشنگري و موسيقي كلاسيك در پايان سده هجدهم است.
بخش پنجم كتاب به «سده نوزدهم» ميپردازد كه ابتدا مقدمهاي دربارهي انقلاب، جنگ و موسيقي و الگويي به نام بتهوون دارد. در ادامه رمانتيكگرايي را در قالبهاي كلاسيك و اپراي رمانتيك در ميانه و نيمه پاياني سده نوزدهم بيان ميكند و در انتها از جريانهاي رمانتيك در آلمان و اتريش سخن ميگويد.
فصل پاياني كتاب نيز به «سده بيستم و پس از آن» اختصاص دارد كه در ابتدا مقدمهاي درباره موسيقي مدرن در سنت كلاسيك و جريان آوانگارد را مطرح ميكند. مدرنيسم و سنت كلاسيك عنوان بخش بعدي است كه به آهنگسازاني چون آرنولد شونبرگ، آلبان برگ، آنتون وبرن، بارتوك، چارلز ايوز و ايگور استراوينسكي ميپردازد.
ويژگي قابل ملاحظه «تاريخ موسيقي غرب» اين است كه هر خوانندهاي ميتواند با توجه به علاقه، عنوان مورد نظر خود را از فهرست انتخاب كند و صرفا قسمتي از كتاب را مطالعه كند. خواندن اين كتاب نه تنها خواننده را از سرگذشت موسيقي و موسيقيدانان آگاه ميكند، بلكه به او نشان ميدهد كه موسيقي و هنر از اجزاء جداييناپذير جامعه بشري بوده است. همچنين با اطلاع يافتن از تاريخ موسيقي ميتوانيم فهم بهتري از موسيقيهاي گذشته و حال پيدا كنيم.
‘