این مقاله را به اشتراک بگذارید
آلبومهای زیادی از سوی محمدرضا شجریان روانه بازار شده است اما در این میان برخی از آنها در میان مردم از محبوبیت بیشتری برخوردار شدهاند و هرگاه که سخن از آثار او به میان میآید، نام تعدادی از این آلبومها بیشتر در اذهان عمومی تداعی میشود. به همین بهانه مروری بر بخشی از این آلبومها داشتهایم:
«ربنا» یا «ربنای شجریان» یکی از آثار محمدرضا شجریان و شامل چهار دعا از آیات قرآن است که همه با عبارت ربنا آغاز میشوند. این اثر در تیرماه سال ۱۳۵۸ ضبط شده است. شجریان ربنا را در دستگاه سهگاه خوانده و با مرکبخوانی (مدولاسیون یا راهگردانی) سری به دستگاهها و آوازهای دیگر ردیف موسیقی ایرانی از جمله آواز افشاری و گوشه عراق (صبا) میزند و با مهارت برمیگردد. ربنا در نواری که محمدرضا شجریان با نام «به یاد پدر» ضبط کرده، منتشر شده است.
«چهره به چهره» نام آلبومی است که محمدرضا لطفی در دستگاه نوا، سهتار آن را نواخته است. این آلبوم پیش از آن در سال ۱۳۵۶ به صورت زنده در حافظیه شیراز به صورت زنده اجرا شده بود.
«آه باران» مجموعهای است که در فرم و فضای موسیقی گلها تنظیم و به یاد بزرگانی همچون حسین یاحقی، مرتضی محجوبی، رهی معیری و غلامحسین بنان ساخته شده است. این آلبوم شامل هفت قسمت در مایه دشتی است که چهار قطعه آن ارکستری، دو قطعه ساز و آواز همراه پیانوی فخری ملکپور و تار فرهنگ شریف بر اشعار حافظ و عطار و یک قطعه آن چهارمضراب تار به همراه تنبک همایون شجریان است.
«گنبد مینا» آلبومی به آهنگسازی پرویز مشکاتیان است که در نوروز ۱۳۷۳ منتشر شد. ترانههای این آلبوم از اشعار حافظ و در مایههای دشتی، سه گاه، ماهور و چهارگاه اجرا شده است.
«دلشدگان» آلبومی به آهنگسازی حسین علیزاده است. پیش از انتشار این آلبوم، تمام آوازها و تصنیفهای آن در فیلمی با همین نام ساخته علی حاتمی استفاده شده بود.
«نوا، مرکبخوانی» آلبومی به آهنگسازی پرویز مشکاتیان است که در سال ۱۳۶۵ منتشر شد. این آلبوم در دستگاه نوا آغاز شده و سپس در گوشههایی از شور، بیات ترک و سهگاه ادامه مییابد و به این دلیل، مرکبخوانی نامیده شده است. اشعار این آلبوم از سرودههای سعدی، مولانا و باباطاهر هستند. «بیداد» در سال ۱۳۶۴ منتشر شد. این آلبوم از دو بخش تشکیل شده که بخش اول در دستگاه همایون و با آهنگسازی پرویز مشکاتیان و بخش دوم در همایون و شور و با نوازندگی تار غلامحسین بیگجهخانی است. اشعار این آلبوم از سرودههای حافظ و سعدی هستند.
«چاووش۱» اولین مجموعه موسیقی از ۱۲آلبوم چاووش است که با همکاری گروه شیدا در بیات ترک اجرا شد. غزل و تصنیف این اثر از «هـ .ا سایه» است. این اثر توسط جهان موزیک در سال ۱۳۵۷ منتشر شد. محتوای موسیقایی این آلبوم مرتبط با حوادث و شرایط اجتماعی ایران در زمان وقوع انقلاب اسلامی است.
«شب، سکوت، کویر» در سال ۱۳۷۳ ضبط اما در سال ۱۳۷۶، ضبط آواز و تدوین و در سال ۱۳۷۷ منتشر شد. این آلبوم در آواز دشتی بوده و توسط کیهان کلهر آهنگسازی و تنظیم شده است. بیشتر ترانههای این آلبوم بر اساس موسیقی مقامی شمال خراسان هستند.
شرق / مد و مه /یکم مهر ۱۳۹۲