این مقاله را به اشتراک بگذارید
همه ساله پس از اعلام نهایی اسامی فیلمهای جشنواره فجر عموما آثاری به دلایل مختلف از بخش مسابقه (سودای سیمرغ) بازمیمانند. معمولا از بین این آثار بخشی در خارج از مسابقه جشنواره به نمایش در میآیند و بعضی آثار هم هیچ راهی به جشن سینمای ایران نمییابند. به گزارش ایرنا، چند ماهی پیش از آغاز به کار جشنواره علیرضا رضاداد، دبیر سی و سومین جشنواره فیلم فجر با تاکید بر اینکه امسال بیش از ۲۲ فیلم در بخش سودای سیمرغ نخواهیم داشت، در واقع خبر بازماندن بسیاری از فیلمها در بخش مسابقه را داد. ۱۲ دی ماه وقتی نام فیلمهای جشنواره اعلام شد در واقع حدس و گمانهها درست از آب درآمد. آثاری از کارگردانان جوان چون علیرضا امینی و عبدالرضا کاهانی تا پیشکسوتانی مثل بهمن فرمان آرا و یدا… صمدی راهی به جشنواره فیلم فجر پیدا نکردند. هر چند برخی از این فیلمسازان با لحنی تند و اعتراضی تصمیم مسئولان جشنواره را زیر سوال بردند اما برخی هم با سعه صدر به تصمیم هیات داوران و دبیر جشنواره احترام گذاشتند و پذیرفتند که در این رویداد حضور نداشته باشند. این گزارش در ادامه به ۱۳ فیلمساز به همراه اثرشان که امسال راهی به جشنواره فجر نیافتهاند، میپردازد.
علیرضا امینی، کارگردان جوانی که سال گذشته با فیلم «بلوک ۹ خروجی ۴» نتوانسته بود راهی به جشنواره فیلم فجر پیدا کند، امسال نیز داستان سال گذشته برای او تکرار شد. امینی در روزهای ابتدایی امسال فیلم سینمایی «دلتا ایکس» را در شمال کشور مقابل دوربین برد تا این فیلم را در جشنواره سی و سوم رونمایی کند که پس از اعلام جدول فیلمها نام «دلتا ایکس» در این جدول دیده نشد.علت کنار گذاشتن این فیلم هنوز مشخص نیست و از سوی هیئت انتخاب نیز اعلام شد که آثاری که در بین ۲۲ فیلم حضور ندارند فاصله بسیار نزدیکی با این فیلمها دارند.
سیروس الوند پس از چهار سال دوری از سینما امسال فیلم «این سیب هم برای تو» را به تهیه کنندگی محمد نشاط آماده کرد، اما فیلم او نیز راهی به جشنواره سی وسوم پیدا نکرد. در تازهترین ساخته الوند پژمان بازغی، رعنا آزادی ور، پریناز ایزدیار، امیرعلی دانایی و چنگیز جلیلوند مقابل دوربین رفتهاند.
مصطفی شایسته امسال قصد داشت «خبر خاصی نیست» را در سی و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی کند، اما جایی بین ۲۲ فیلم نهایی پیدا نکرد. فیلم او در فضایی اجتماعی و خانوادگی است که قصه دو خواهر را که در شرف ازدواج هستند و زندگی آرامی را میگذرانند، روایت میکند. افسانه بایگان، رضا کیانیان، رویا تیموریان، بیتا احمدی، بیتا سحرخیز، امیرحسین آرمان، بیژن افشار و ریحانه جعفری در این فیلم ایفای نقش کردهاند.
خسرو معصومی که دو سال پیش با فیلم «خرس» در جشنواره حضور داشت، اما فیلمش هیچ گاه به اکران عمومی نرسید، امسال «تابو» را کارگردانی کرده که این فیلم نیز راهی به فهرست ۲۲ گانه «سودای سیمرغ» نبرد. معصومی در فیلم تازهاش داستان یکی از ملاکین بانفوذ منطقه هزارجریب را روایت میکند که در آرزوی فرزند تصمیم میگیرد برای چهارمین بار ازدواج کند. الناز شاکردوست و هادی دیباجی از بازیگران اصلی فیلم او هستند.
محمد حسین لطیفی که در سال ۸۵ توانست با «روز سوم» سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره به دست آورد، امسال نام او هم در میان ۲۲ فیلم فجر سی و سه دیده نمیشود. عنوان فیلم تازه لطیفی «اسب سفید پادشاه» است که گفته میشود در حال و هوای فیلم «میم مثل مادر» مرحوم رسول ملاقلی پور است.
عباس رافعی را نیز نباید از فهرست جاماندگان جشنواره سی و سوم از یاد برد. او اولین فیلم سینمایی ایران و جهان با موضوع داعش تحت عنوان «آوازهای سرزمین من» را کارگردانی کرده است. محمد مهدی گورنگی موسیقی این فیلم را در استودیویی در لبنان با سازهای عربی ساخته است.
خسرو سینایی، فیلمساز پیشکسوت سینمای ایران هم که قصد داشت پس از ۸ سال دوری از سینما «جزیره رنگین» را در سی و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی کند، فیلمش از فهرست ۲۲ گانه جا ماند و البته در اظهار نظری عنوان کرد که خودش تمایلی به شرکت «جزیره رنگین» در بخش سودای سیمرغ نداشته است.
بهمن فرمان آرا یکی دیگر از جاماندگان این فهرست است که با دعوت رئیس سازمان سینمایی جدیدترین فیلمش را مقابل دوربین برده بود. هر چند او چند روز پیش از اعلام نهایی آثار بخش مسابقه در نامه ای از حضور در بخش سودای سیمرغ انصراف داده بود. عنوان جدیدترین ساخته فرمان آرا «دلم میخواد» است که بازیگرانی چون محمد رضا گلزار، رضا کیانیان، مهناز افشار، پیام دهکردی، صابر ابر، فرزین صابونی، رویا نونهالی، علی سرابی، بهناز جعفری و سحر دولتشاهی در آن به ایفای نقش پرداخته اند.
مجید جوانمرد که بعد از ۸ سال قصد داشت با فیلم «آدم باش» به جشنواره فیلم فجر بازگردد نیز در این مسیر ناکام ماند و اثرش جایی بین ۲۲ فیلم پیدا نکرد. امین حیایی، اکبر عبدی، نیوشا ضیغمی، سیروس گرجستانی، مرتضی ضرابی، شراره رنجبر و غزل عبدی هنرمندانی هستند که جلوی دوربین فیلم جدید جوانمرد رفتهاند.
علی احمدزاده که از اوایل سال تلاش میکرد «مادر قلب اتمی» را به مخاطبان فجر سی و سوم نشان دهد، دیگر ناکام جشنواره فیلم امسال است. محمد رضا گلزار در کنار ترانه علیدوستی، پگاه آهنگرانی و مهرداد صدیقیان از بازیگران فیلم «مادر قلب اتمی» هستند. فیلم روایتگر مهمانی «کامی» است که قصد دارد ایران را برای همیشه به مقصد تونس ترک کند.
علیرضا فرید هم میتوانست «خنده های آتوسا» را به مردم نشان دهد اما با این حال که فیلمبرداری این اثر سینمایی یک رکورد در تاریخ سینمای جهان است در ۴ روز و در یک قطار انجام شده است باز هم هیئت انتخاب این اثر را نیز کنار گذاشت. البته فرید سال گذشته و در دوره سی و دوم جشنواره فیلم سینمایی «دو ساعت بعد مهرآباد» را داشت اما این فیلم چندان با اقبال نه در گیشه نه در فجر سی و دوم روبرو نشد.
یدا… صمدی، کارگردان پیشکسوت سینما نیز با فیلم «پدر آن دیگری» جدیدترین ساختهاش از دیگر بازماندگان بخش سودای سیمرغ امسال است. «پدر آن دیگری» از معدود فیلمهایی است که در سالهای اخیر با اقتباس رمانی به همین نام نوشته پرینوش صنیعی به نگارش درآمده است. صمدی فیلمش را با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی تهیه کرده است.
عبدالرضا کاهانی را شاید بتوان معترضترین بازمانده جشنواره امسال عنوان کرد. فیلم «استراحت مطلق» او نتوانست نظراعضای هیات انتخاب را جلب کند و با اعتراض شدید کاهانی همراه شد تا جایی که او یک نشست خبری ترتیب داد و اعتراضات خود را به جشنواره اعلام کرد. در فیلم «استراحت مطلق» ترانه علیدوستی، بابک حمیدیان، رضا عطاران، مجید صالحی، فریده فرامرزی و امیرشهاب رضویان مقابل دوربین کاهانی رفتهاند. پس از اعلام اسامی ۲۲ فیلم بخش «سودای سیمرغ» در جلسهای که بین هیئت انتخاب و علیرضا رضاداد، دبیر جشنواره صورت گرفت رضاداد موافقت کرد که آثار جامانده از فهرست نهایی فجر سی و سوم همانند دورههای پیشین در بخشی تحت عنوان «خارج از مسابقه» نمایش داده شوند و در نهایت از بین این ۱۳ فیلم ۴ فیلم «پدر آن دیگری» به کارگردانی یدا… صمدی، «جزیره رنگین» به کارگردانی خسرو سینایی، «ابو زینب» به کارگردانی علی غفاری و «این سیب هم برای تو» اثر سیروس الوند در بخش خارج از مسابقه فیلم فجر به نمایش درخواهند آمد.
همه فیلمهایی که میآیند
فیلمهای سینمایی ارغوان (کیوان علیمحمدی/ امید بنکدار)، اعترافات ذهن خطرناک من (هومن سیدی)، ایران برگر (مسعود جعفری جوزانی)، بوفالو (کاوه سجادی حسینی)، بهمن (مرتضی فرشباف)، تا آمدن احمد (صادق صادق دقیقی)، تگرگ و آفتاب (رضا کریمی)، حکایت عاشقی (احمد رمضان زاده)، خانه دختر (شهرام شاه حسینی)، خداحافظی طولانی (فرزاد موتمن)، دوران عاشقی (علیرضا رئیسیان)، رخ دیوانه ( ابوالحسن داودی)، روباه (بهروز افخمی)، شرفناز(حسن نجفی)، شکاف (کیارش اسدی زاده)، شیفت شب (نیکی کریمی)، طعم شیرین خیال (کمال تبریزی)، عصر یخبندان (مصطفی کیایی)، مرگ ماهی (روح ا… حجازی)، مزار شریف (عبدالحسن برزیده)، مشرف به کوچه بینام (هاتف علیمردانی)، من دیه گو مارادونا هستم (بهرام توکلی) در سر سودای سیمرغ دارند.
11 فیلم بخش نوعی نگاه
آزادی مشروط (حسین مهکام)، احتمال باران اسیدی (بهتاش صناعیها)، بدون مرز (امیرحسین عسگری)، جامه دران (حمید رضا قطبی)، چاقی (راما قویدل)، چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت (وحید جلیلوند)، در دنیای تو ساعت چند است؟ (صفی یزدانیان)، دو (سهیلا گلستانی)، ماهی سیاه کوچولو (مجید اسماعیلی)، ناهید (آیدا پناهنده) و نزدیکتر (مصطفی احمدی)۱۱ فیلم بخش نوعی نگاه هستند.
12 فیلم بخش هنر و تجربه
احتمال باران اسیدی (بهتاش صناعیها)، خداحافظی طولانی (فرزاد موتمن)، داره صبح میشه (یلدا جبلی)، در دنیای تو ساعت چنده (صفی یزدانیان)، دریا، ماهی و پرنده (مهرداد غفارزاده)، روز مبادا (فائزه عزیزخانی)، مردی که اسب شد (امیرحسین ثقفی)، من دیه گو مارادونا هستم (بهرام توکلی)، موقت (امیرعزیزی)، یحیی سکوت نکرد (کاوه ابراهیم پور)، مستند آتلان (معین کریم الدینی)، مستند من میخوام شاه بشم (مهدی گنجی)۱۲ فیلم بخش هنر و تجربه جشنواره بینالمللی فیلم فجر هستند.
2 فیلم برگزیده کودک و نوجوان
همچنین ۲ فیلم قول (محمد علی طالبی / بهترین فیلم جشنواره کودک) و فرار از قلعه رودخان (غلامرضا رمضانی/ بهترین کارگردانی جشنواره کودک) در جشنواره حضور دارند.
4 فیلم خارج از مسابقه
پدر آن دیگری (یدا… صمدی)، ابو زینب (علی غفاری)، جزیره رنگین (خسرو سینایی)، این سیب هم برای تو (سیروس الوند) نیز ۴ فیلم خارج از مسابقه سی و سومین جشنواره فیلم فجر هستند.
آرمان / مد و مه / ۶ بهمن ۱۳۹۳