این مقاله را به اشتراک بگذارید
حسین مهکام؛ فیلمنامه نویس جوان سینمای ایران بعداز چند همکاری با کارگردانهایی همچون عبدالرضا کاهانی، مهدی رحمانی و یدا الله صمدی خود به کارگردانی روی آورده است و با فیلم آزادی مشروط در سی وسومین دوره جشنواره فیلم فجر شرکت کرده است. ایلنا با او درباره آزادی مشروط که یکی از فیلم های اجتماعی امسال جشنواره است؛ گفت وگو کرده است.
روند نگارش فیلمنامه چه مدتی طول کشید و نسخه اولیه با این نسخه چقدر تفاوت دارد؟
اولینبار این فیلمنامه را البته با تفاوتهای بسیار چهار سال پیش یعنی سال ۸۹ نوشتم و بعدتر که محمل ساخت آن فراهم شد؛ بازنویسیهای مکرر انجام دادم. در طول پیش تولید هم این بازنویسی ها ادامه پیدا کرد. حتی برخی جزئیات را در حین تولید به فراخور لوکیشن و مشورت با عوامل فیلم تغییر دادم. درواقع نگارش یک فیلمنامه به طور قطع هیچوقت تمام نمی شود. حتی تدوین مرحله دیگری از بازنویسی یک فیلمنامه هم میتواند باشد.
کیانوش عیاری چه میزان در ساخت این فیلم به عنوان مشاور تاثیر گذار بود؟
من همان سال ۸۹ در طول صحبتهایم با ایشان در خلال کتابی که درباره شیوه کارگردانی ایشان داشتم مینوشتم، به فضای این داستان رسیدم. اما برای ساخت فیلم که لطف کردند و بنابه قانون فیلمهای اول سمت مشاوره این فیلم را پذیرفتند، مجموعاً مشی ایشان به اینگونه است که سر صحنه نمیآیند. از روز اول هم گفتند که برای راحتی من و باز بودن دست و ذهنم شاید فقط یکبار برای سلام و احوالپرسی بیایند. واقعاً هم یک روز ناهار همراه ما در لوکیشن تشریف داشتند. و اینها البته از بزرگواری ایشان است. اما نکته مهم این است که ایشان نکات کلی مدنظرشان درباره فیلمنامه و کارگردانی را در پیش تولید با من مطرح فرمودند و تعامل ذهنی من با ایشان شکل خود را پیدا کرده بود.
چه به عنوان فیلمنامه نویس برای فیلم های دیگر و در این فیلم؛ به مسئله خانواده نگاه و توجه جدی داشتید. آیا معتقدید ریشه بسیاری از مشکلات امروز جامعه ما در خانواده است یا بیرون از آن؟
ریشه همه چیز در خانواده است. خانواده به مفهوم والدین ما و خواهران و برادران ما و خواهران و برادران والدین ما و از پس ازدواج، همین جایگاهها در خانواده همسر ما و بعد فرزند ما. زندگی اجتماعی یک شبکه به هم پیوسته و پیچیده است و معلوم است که همه چیز از خانواده آغاز میشود و در آن ادامه مییابد و به پایان میرسد.
در انتخاب بازیگران و عوامل فیلم هم تغییری داشتید؟
ابتدا فیلمنامه نوشته میشود و بعد ذهن نویسنده یا کارگردان به سمت شمایل فیزیکی نقشها و بازیگران مدنظر میرود. ما هم چون تسلیم قوانین فیزیکی هستیم؛ همین کار را کردیم.
فکر می کنید در جشنواره فیلم فجر کدام بخش بیشتر مورد توجه قرار گیرد؟
چنین قضاوت هایی همیشه با تماشاگر فیلم است. من هرگز در جایگاهی نیستم که پاسخی برای این سوال حتی در ذهن خودم داشته باشم. اما امیدوارم فیلم مورد نقدهای مشفقانه و همراهی های تماشاگر قرار گیرد.