این مقاله را به اشتراک بگذارید
در حالی که محافل سینمایی کشورها درتب و تاب برگزاری جشنواره فیلم فجر هستند (سی و سومین دوره / ۱۳۹۳) آنسوی مرزها در جایی که مردمانش همانند ما آریایی تبار خوانده می شوند، جشنواره ای برگزار می شود که تب و تاب آن کل محافل سینمایی جهان را به خود معطوف کرده. دست اندرکاران سینمایی انتظار داشتند فیلم مجیدی در برلین به نمایش در آید که اینگونه نشد. هرچند برخی می کوشیدند این اتفاق را سیاسی ارزیابی کنند اما ظاهرافیلم مجیدی نیز به آماده نشدن فیلمش تاکید داشت./ مد و مه
جشنواره برلین درحالی وارد ۶۵سالگی خود شد و پا به رقابتی ١٠روزه گذاشت که مجید مجیدی موفق نشد نسخه نهایی فیلم خود را به این رویداد برساند و شانس خود را برای دریافت خرسطلای این جشنواره امتحان کند. این موضوع میتوانست باتوجه به حساسیتهای جهانی بر موضوع حضرت محمد(ص) در ماههای اخیر، تاثیرگذار باشد. جالب اینجاست که ریاست هیأتداوران این دوره از جشنواره نیز برعهده دارن آرنوفسکی آمریکایی است که سالگذشته، روایتگر پیامبری دیگر، یعنی حضرت نوح بود. شامگاه پنجشنبه، پنجمفوریه درحالی ١۶٠٠سینماگر و بازیگر به «کاخ برلیناله» آمده بودند که «کسی شب را نمیخواهد» ساخته ایزابل گویست بهعنوان فیلم افتتاحیه روی پرده رفت و ستارگان این فیلم یعنی ژولیت بینوش، رینکو کیکوچی و گابریل برن روی فرشقرمز ظاهر شدند. علاقهمندان سینما از شب قبل از افتتاحیه مقابل باجههای فروش بلیت خوابیده بودند و خود شب افتتاحیه، جاهوجلال جشنواره کن و سادگی جشنواره ساندنس، هردو را با هم داشت. در برلیناله٢٠١۵، بهجز «تاکسی» از جعفر پناهی در بخش مسابقه، «پریدن از ارتفاعکم» به کارگردانی حامد رجبی با بازی نگار جواهریان و رامبد جوان در بخش پانورامای این جشنواره حضور دارد. «مادر قلباتمی» بهکارگردانی علی احمدزاده و بازی محمدرضا گلزار و ترانه علیدوستی در بخش فروم برلیناله اکران میشود، و «ماهی سرخشده» به کارگردانی لیلا خلیلزاده در بخش فیلمهای کوتاه، اما روز گذشته اولین نمایش فیلم «تاکسی» در جشنواره برلین رقم خورد. فیلم، پس از نمایش واکنش متفاوت منتقدان را دربرداشت و برخیآن را «فیلمی درون فیلم» توصیف کردند. ماجرای این فیلم درون یکتاکسی میگذرد، جاییکه پناهی خود نقش رانندهای را دارد و یکفروشنده فیلم نیز داخل ماشین است و با او صحبت میکند.
امسال قرار است ۴۴١فیلم در جشنواره نمایش داده شود و به ویم وندرس، ترانس مالیک و ورنر هرتسوگ نیز بهخاطر یکعمر فعالیت هنری، خرسطلایی افتخاری داده شود. این دوره، دومینباری است که با فیلمی از یک فیلمساز زن افتتاح میشود. قبل از ایزابل کوشت، فیلم «وعده» از مارگارته فونتروتا در سال١٩٩۵، بهعنوان فیلم افتتاحیه انتخاب شده بود. بنابه اظهارات مدیر جشنواره، برنامه ویژه امسال، نمایش فیلمهایی از سینماگران زن است که در آنها سرگذشت زنان در وضعیتهای حاد به تصویر کشیده شده است؛ «هیچکس شب را نمیخواهد» نیز در این زمره قرار دارد.
از فیلمهای مطرح امسال میتوان به «باشگاه» از پابلو لارین شیلیایی، «سفر چاسوک» از سابو ژاپنی، «شوالیه فنجانها» از ترانس مالیک آمریکایی، «خاطرات یکپیشخدمت» از بنوا ژاکو فرانسوی، «آقای هولمز» از بیل کاندن انگلیسی و «بدن» از مالگورزاتا زوموسکا لهستانی اشاره کرد.
شصتوپنجمین جشنواره فیلم برلین، ٢۵فوریه برندگان خرسطلایی و نقرهای را اعلام میکند و به کارش پایان میدهد. در بخش مسابقه، روز جمعه فیلمهای تاکسی (ایران)، ملکه صحرا (آمریکا)، هیچکس شب را نمیخواهد (اسپانیا، فرانسه، بلغارستان-تکرار اکران) و ۴۵سال (انگلستان) نمایش داده شد و امروز شنبه نیز، فیلمهای ملکه صحرا (آمریکا-تکرار اکران)، تاکسی (ایران-تکرار اکران)، ۴۵سال (انگلستان-تکرار اکران)، Ixcanul (گوآتمالا، فرانسه)، خاطرات یکپیشخدمت (فرانسه، بلژیک) و ویکتوریا (آلمان) نمایش داده میشود.
برای فردا یکشنبه نیز، قرار است فیلمهای ویکتوریا (آلمان-تکرار اکران)، آقای هولمز (انگلستان)، شوالیه فنجانها (آمریکا)، دکمهای ازمروارید (فرانسه، شیلی، اسپانیا) و خاطرات یکپیشخدمت (فرانسه، بلژیک-تکرار اکران) نمایش داده شوند./ شرق