این مقاله را به اشتراک بگذارید
«عشق و جنگ» عنوان تازهترین مجموعه شعرهای دیداری افشین شاهرودی است. شعرهای این مجموعه به دو بخش تقسیمبندی شدهاند. دفتر اول با عنوان «عشق» شامل ٣١ شعر و دفتر دوم با عنوان «جنگ» شامل ٣٠ شعر است. «خاطرات من، ماه، چاه و باغچه»، «از زمان جنون» و «افشینهای شاهرودی»، از دیگر آثار شعری افشین شاهرودی است. همچنین کتاب «شینما» یک شعر بلند دیداری و کار مشترک افشین شاهرودی و علی عبدالرضایی است. شاهرودی در شعرهای دیداری خود مؤلفههای تصویری و بصری را با کلمات میآمیزد به نحوی که در شعرهای او تصویر و کلام در کنار هم ترکیبی شاعرانه را شکل میدهند که دستیافتن به این ترکیب بدون شک حاصل سابقه افشین شاهرودی در عکاسی و گرافیک است. شاهرودی دانشآموخته رشته گرافیک است و شهرتش گرچه بیشتر به واسطه کار عکاسی است، اما کار هنری را با شعر آغاز کرده است و بعد از شعر به سراغ عکاسی رفته. شعرهای مجموعه «عشق و جنگ» کوتاه هستند و طبیعتا نقل آنها بدون تصاویر و مؤلفههای بصری که شعرها با آنها همراه است، چیزی کم خواهد داشت. آنچه در ادامه میآید نمونههایی است از شعرهای این مجموعه، البته بدون آن مؤلفههای بصری. نخست شعرهایی از دفتر عشق: «صورتم شسته میشود/ با بارانی که در نبودن تو میبارد/ کودکانه/ آآآی ی ی … پروانه!/ بیا روی گونههای خیسم بنشین»
«خواب دیدم بیدارم/ از چهارسو باد میوزد/ و کرگدنی دیوانه/ جلوی در ایستاده است/ باد تو را میبرد/ و کرگدن مرا میخورد/ چیز دیگری یادم نیست»
«ابری از بالاسر خانه میگذرد…/ ناودان گریه میکند…/ بوتهای کنار حیاط/ تکان میخورد/ و این پروانه/ به شیشه چسبیده است…/ پاییز دارد باغچه را میخورد/ اما پروانه باور نمیکند»
و اینک شعرهایی از دفتر جنگ: «امروز باز هواپیماها/ آسمان را خطخطی کردند/ آنقدر خطخطی کردند/ تا خواب باغچه/ در رنگهای پاییزی آشفت/ مادرم/ جسد مرا روی دست گرفته/ فریاد میزد/ آسمان این کودک را/ برای پرندهها ساخته بودیم».
«چند نقطهی سیاه/ توی آسمان/ و یک خانهی شکسته/ که به اندازهی چشم مورچه کوچک بود/ خانهی ما/ پنجره داشت»
«دیشب باز/ پرندههایی شبیه هواپیما/ در آسمان خانهی ما میچرخیدند/ دیوارها تا صبح/ هی میشکست/ و ما/ هی میمردیم/ یادم نیست/ این کابوس را کی دیده بودم اما/ بهتر است دیگر/ به شیمیایی فکر نکنم»
مجموعه شعر دیداری «عشق و جنگ» را انتشارات بامداد نو همراه با لوح فشرده تصویری و صدای شاعر در مجموعهای با عنوان سپهر شعر منتشر کرده است. از افشین شاهرودی پیش از این علاوه بر آثاری در حوزه شعر که به آنها اشاره شد، کتابهایی هم در زمینه عکاسی منتشر شده که دو مجموعه عکس با عنوانهای «عکسها» و «پنجاه و پنج عکس» و ترجمه کتاب «آرتور روتشتاین (درباره عکاسی مستند اجتماعی و فتوژورنالیسم)» از جمله این کتابهاست.
شرق