این مقاله را به اشتراک بگذارید
سلاخخانه شماره پنج
نویسنده یکی از داستاننویسان نوآور ادبیات آمریکاست. او در رشته داستاننویسی، توانسته است نوآوری، ابتکارات بسیاری خلق نماید.
کورت ونهگات، نخستین تجربیات نویسندگی را در نشریه دبیرستان آغاز کرد. بنمایه نوشتارهای او به ویژه در داستانهای کوتاهش، حمایت از ارزشهای سنتی طبقه متوسط است. نخستین رمان این نویسنده «نوازنده» پیانو نام دارد. وی بالاخره پس از خلق چند اثر در سال۱۹۶۹ رمان «سلاخخانه شماره پنج» را منتشر کرد و توانست کسب شهرتی برای نویسنده به وجود آورد و منتقدان درباره آن اظهارنظرهای گوناگونی کردند به طوریکه تهیهکنندگان سینمایی فیلمی از این کتاب تهیه و مورد استقبال مردم قرار گرفت. ونهگات در این کتاب ماجرا را از زاویه دید چندگانه روایت میکند. قصه او تنها تاکید بر تجربه شخصی خویش به ویژه در بمباران شهر درسدن نیست. او میخواهد معنای سمبولیک درسدن را به همه بشریت تعمیم دهد. از اینرو علاوه بر زاویه دید اول شخص که یقینا میدان دید و معنای رمان را به نوعی خاطره شخصی محدود میکند، از زاویه دید سوم شخص و راوی دانای کل نیز برای توصیف و تحلیل وقایع اجتماعی و وضع و موقعیت بشری سود میجوید.
نمایش در ایران
با مطالعه درباره تاریخ نمایش در ایران معلوم میشود سابقه نمایش در ایران در دو مرحله ظهور کرده است: مرحله نخست پیش از اسلام و آن زمانیکه اقوام بزرگ هند و ایرانی در فاصله هزاره نخست یا دوم پیش از میلاد به دلایلی از یکدیگر جدا شدند و اقوام ایرانی به سوی باختر مهاجرت کردند. اساطیر و نگرشهایی که با خود آوردند با فرهنگ و اساطیر مردم بومی درآمیخت و آداب و رسمهایشان شکل تازهای به خود گرفت. مرحله دوم نمایش پس از اسلام را شامل می شود. بهرام بیضایی، نمایشنامهنویس و پژوهشگر برجسته حوزه تئاتر، تاریخچه نمایش در ایران را به طور پژوهشگرانه ارائه کرده که میتواند منبعی موثقی باشد برای پژوهشگران هنر.
ساختار حقوقی نظام خانواده در ایران
پژوهشهای تاریخی گواه بر آن است که در ایران پیش از اسلام، خانواده کوچکترین واحد تولیدی به شمار میرفت و در تولید جامعه نقش اساسی ایفا میکرد. هر خانواده روی قطعه زمین معینی زراعت و دامداری داشت و در کارگاه خانگی به تولید وسائل و ابزار میپرداخت. بنابراین اهمیت اقتصاد خانواده در تولید کلی جامعه به قدری روشن بود که تشکیل خانواده و کثرت فرزندان را ارج مینهادند. پس از اسلام خانواده نقش بسیار موثری در اقتصاد جامعه داشت و کوچکترین واحد تولید کشاورزی و صنایع دستی به شمار میرفت. اما در سده اخیر به خاطر نفوذ تمدن مغرب زمین تحت تاثیر عوامل مختلف شکل خانواده و مناسبات افراد خانواده با یکدیگر و با جامعه تغییر کرد. از نتایج آن اینکه دیگر خانواده کوچکترین واحد تولید به شمار نمیرود و علت آن هم ظهور واحدهای جدید اقتصادی مانند کارخانه، بانک و شرکت است. که خود نشاندهنده زندگی شهری و بسط تجارت و صنایع ماشینی و مشاغل اداری میباشد. کتاب حاضر حاصل پژوهشی پیرامون پیشینه خانواده در ایران است.
ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران
مجلس اول و بحرانآزادی
باید دانست که تحقیقات تاریخی هم راکد نیست بلکه همچون خود تاریخ در حرکت و جریان است. با دست یافتن به اسناد مدارک تازه، به ضرورت باید در آثار گذشتگان تجدیدنظر به عمل آورد. به علاوه تحول تاریخی وجهه نظر و نگرش ما را نسبت به گذشته تغییر میدهد و مسائل تاریخی به میان کشیده میشوند، آثاری که به روزگاری گرانبها و فایدهمند بودند. این اثر همچون سایر آثار دکتر فریدون آدمیت بر تحقیق مستقیم بر پایه منابع اصیل تاریخی است منابعی که متنوعاند و اصالتشان ارتباط با موضوع و مقوله مورد مطالعه دارد. یک مدرک تاریخی میتواند برای بررسی قضیه یا مطلبی معتبر باشد.بخشی از منابع تاریخ مشروطیت را که از قضا مقدار آن کم نیست، خاطرات و سرگذشت شخصی و یادداشتهای تاریخی موضوعی و یادداشتهای روزانه و متفرقه و مکاتبات خصوصی میسازند. این خود نکتهای است که توجه یافتن به نگارش اینگونه آثار معمولا ملازم حوادث عمده تاریخی است. نوشتارهای کتاب در چهارده بخش آمده و پیرامون گزارش و حوادث نخستین مجلس پس از نهضت مشروطیت است.
آرمان