این مقاله را به اشتراک بگذارید
از کنایه به جریان نقد در تئاتر ایران تا یادی از هنرمندان غربتنشین
وحدت و ملکمطیعی ستارگان جشن منتقدان تئاتر
بهناز شیربانی
چنددقیقهای پیش از مراسم درهای تالار ایوانشمس روی میهمانان چهاردهمین مسابقه مطبوعاتی انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر باز میشود. صحنه برای برگزاری مراسم آماده است، چند صندلی لهستانی و آلات موسیقی که اطراف آنها چیده شده است و تریبونی به رسم معمول برای صحبتهای مجری و برخی میهمانان. در ردیف اول اما حضور دو چهره سالهای دور تئاتر ایران بیش از هرچیز توجه میهمانان را جلب میکرد؛ چهرههایی که پیش از حضور در سینما، روی صحنه تئاتر هنرنمایی میکردند و بعدها در عرصه سینما نیز خوش درخشیدند و سالهاست که از محبوبیتشان نزد مردم کم نشده است؛ ناصر ملکمطیعی یکی از میهمانان ویژه این مراسم بود و در سویی دیگر مردی که سالها در عرصه تئاتر نگاه بسیاری را به هنرنماییاش خیره کرد و شیرینی بیان و کلامش هر ایرانی را مجذوب خود میکرد. با وجود کهولت سن هنوز هم نصرتالله وحدت به همان اندازه برای مردمش خواستنی است که در این مراسم تشویق شد.
فرزاد حسنی، مجری مراسم، بخش تقدیریهای جشن را با یاد و خاطره زندهیاد علی سبحانی آغاز کرد و از همسرش مریم فشندی برای دریافت لوح یادبود خواست تا روی صحنه حاضر شود. اما بخش دیگر مراسم به تقدیر از سیدفرید قاسمی (پژوهشگر باسابقه عرصه مطبوعات و مطبوعات تئاتری) اختصاص داشت. مسعود رایگان، هنرمندی بود که برای اهدای جایزه او روی صحنه حاضر شد. رایگان در ادامه از سیدفرید قاسمی که اتفاقا همشهری او نیز بود خواست تا روی صحنه بیاید. قاسمی نیز بعد از دریافت جایزه گفت: «تا به امروز در مجالس مختلفی حضور داشته و جوایز زیادی گرفتهام اما جشنی که آقایان ملکمطیعی و وحدت در آن حضور دارند این جایزه را برای من خاصتر میکند. بهترین روز عمرم است و امیدوارم سایه این هنرمندان بر سر ما باشد».
رامتین شهبازی نیز منتقد برگزیده انجمن شناخته شد. رامبد جوان نیز بهعنوان هنرمندی که در برنامهاش، «خندوانه»، به تئاتر اهمیت میدهد و شیوه استندآپ کمدی را حفظ کرده است توسط هادی ساعی تجلیل شد.
در ادامه مراسم، کتایون ریاحی، بازیگر سینما و تلویزیون، جایزه برترین برنامه رادیویی سال ۹۳ را به مارال دوستی، سردبیر برنامه رادیویی «پرانتز باز»، اهدا کرد.
علیرضا قربانی نیز از بابک چمنآرا، مدیر مرکز موسیقی بتهوون، برای فعالیتهای این مرکز در انتشار فیلم-تئاتر آثار بهصحنهرفته در سال ۹۳، قدردانی کرد.
حمید امجد نیز از گروه «یاس تمام»، به سرپرستی زهرا صبری، بهعنوان بهترین گروه تئاتری در سال ۹۳ تقدیر کرد. در بخشهای انتهایی مراسم، فرزاد حسنی از نصرت وحدت و محمد سریر دعوت کرد تا روی صحنه حاضر شوند. نصرتالله وحدت پس از تشویق زیاد حاضران گفت: «خوشحالم در حضور شما و استادان خوبم، کلمه تئاتر را شنیدم. قبل از اینکه بسیاری از هنرمندان حاضر در سالن به دنیا بیایند یا خودم به دنیا بیایم، روی صحنه تئاتر بودم. (با خنده) هرکدام از تئاترهای ما هشت تا ۹ ماه روی صحنه بودند و من روزی دو سانس و گاهی سه سانس، بازی میکردم و امیدوارم باز هم بتوانم در تئاتر حضور داشته باشم تا به مردم بگویم من هنوز هم وحدت هستم».
در ادامه مراسم، نمایشهای «صدای آهسته برف»، به کارگردانی جابر رمضانی، «همهوایی»، به کارگردانی افسانه ماهیان و «و آنک انسان»، به کارگردانی محمد رضاییراد بهترتیب بهعنوان آثار سوم، دوم و اول از سوی انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر معرفی شدند.
مریم قهرمانیزاده، عنوان بهترین عکاس را کسب کرد. در بخش مقاله و همچنین ترجمه مجید کیانیان جایزه انجمن را دریافت کرد. در بخش گفتوگو فرزانه ابراهیمزاده برای گفتوگو با محمد چرمشیر شایسته دریافت جایزه شد. او در صحبتهایش پس از دریافت جایزه ضمن تشکر از هیأتداوران، از اینکه این جایزه را برای گفتوگو با محمد چرمشیر دریافت میکند ابراز خوشحالی کرد و گفتوگو را ماحصل تجربهای دونفره با فرد گفتوگوکننده دانست و تأکید کرد که چرمشیر به او یاد داده که چطور کلمات را وزن کند. مجید لشگری نیز جایزه بهترین پژوهش سال را دریافت کرد و هیأتداوران چهاردهمین مسابقه مطبوعاتی انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر در بخشهای گزارش، یادداشت و نقد برگزیدهای نداشت. پایانبخش مراسم اما حضور ناصر ملکمطیعی روی صحنه برای نکوداشت فرهاد آییش بود. ملکمطیعی در صحبتهایش گفت: «خدا را شکر میکنم و قدر این لحظات را خوب میدانم. بعد از اینهمه سال که من دور از معشوقم (سینما) بودم، امشب برای من افتخارآمیز شروع شد. تشکر میکنم از کسانی که این شب را ساختند. امشب درباره سینما و گذشته صحبت نمیکنم، بههرحال سالهاست که در تاریکی نشسته بودم و به روشنایی نگاه میکردم. بارها با پرواز سیمرغها در عالم خیال، پرواز کردم. خوشحالم امروز در خدمتتان هستم و اگر ما در این سینما سهمی داریم باعث افتخار است. بههرحال اگر هم گلهای دارم از سینماست. به قول معروف: «اینهمه رسوا تو مرا خواستی… حال که رسوا شدهام میروی». بههرحال دیگر فرصتی نیست خیلی دلم میخواست یادگار بهتری از خودم در این سینما بهجا میگذاشتم… ولی نشد. اما امشب شب آییش و شب فرهاد است. چقدر آیین تجلیل و بزرگداشت قشنگ است و کار شایسته خانه تئاتر قابل تحسین است و افتخار میکنم که از فرهاد آییش تقدیر میکنم».
فرهاد آییش نیز که جایزهاش را از دستان ناصر ملکمطیعی گرفت، از اینکه این افتخار را داشته است تا از دستان کسی جایزهاش را بگیرد که همیشه او را ستایش میکند خوشحال است.
شرق