این مقاله را به اشتراک بگذارید
سرانجام یک تصمیم؛
یک بام و دوهوای ناشران ایرانی درآلمان/ برنامه اعتراضی ارشاد چیست؟
نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت در حالی از امروز آغاز به کارکرد که با وجود انتشار تصاویری از غرفه تعطیل ایران، برخی از ناشران داخلی بنابر اعلام رسانههای آلمان در نمایشگاه حضور دارند.
به گزارش مد و مه، به نقل از مهر نخستین روز از شصت و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت در حالی امروز آغاز میشود که با وجود انتشار تصاویری که حاکی از بسته بودن غرفه ایران با وجود آماده بودن برای استفاده است؛ برخی از ناشران ایرانی در این نمایشگاه حاضر شدهاند.
در همین زمینه خبرگزاری آلمانی دویچهوله روز گذشته خبر از حضور ۱۰ ناشر ایرانی در این نمایشگاه را داده بود
این اتفاق درحالی رخ میدهد که اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران و نیز برخی تشکلهای نشر کشور با ارسال نامهای خطاب به رئیس این نمایشگاه به حضور سلمان رشدی در نشست افتتاحیه این نمایشگاه اعتراض و از حضور در آن امتناع کرده بودند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه نمایشگاههای فرهنگی بهعنوان متولی حضور ایران در نمایشگاههای بینالمللی کتاب هم با انتشار خبر حضور سلمان رشدی، نویسنده مرتد در این نمایشگاه، از حضور در آن با وجود تمهیدات متعدد تدارک دیده شده، امتناع کرده و این نمایشگاه را تحریم کرده بودند.
حفظ فضای اعتراض از سوی ناشران حاضر در نمایشگاه
با این وجود اما واکنش معاون فرهنگی ارشاد به خبر منتشر شده در خبرگزاری دویچهوله هم در نوع خود جالب بود: «هیچ ناشر دولتی در نمایشگاه امسال حضور ندارد اما ناشرانی که شما اشاره کردید به اعتبار اینکه از قبل تصمیم به حضور در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گرفته بودند، در این نمایشگاه حضور دارند. شما میدانید که نمایشگاه کتاب فرانکفورت در چند سال قبل اساساً به این شکل برگزار میشد که بیشتر ناشران خصوصی به صورت انفرادی در آن حضور پیدا میکردند. در دو سال گذشته هم تلاشی صورت گرفت برای اینکه ناشران به صورت تجمیعی در غرفه ملی حضور پیدا کنند اما تحمیلی در کار نبود.»
سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که شب گذشته و در حاشیه جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی به سوالات خبرنگاران پاسخ میداد تاکید کرد: طبیعی بود که عدهای هم از قبل برنامههایشان را ریخته بودند و کارهایشان را انجام داده بودند و به فرانکفورت هم رفتهاند. این ۱۰ ناشری هم که مطرح میشوند، بخشی از ایران و بخشی هم از بیرون ایران در نمایشگاه امسال حضور دارند اما آنها هم با گفتگوهایی که با آنها صورت گرفته، فضاهای اعتراض آمیز خودشان را نسبت به این مسئله خواهند داشت. گفته شده که همه آنها یا بخش اصلی آنها به عنوان نخستین گام در روز افتتاحیه، فردا در روز نخست درِ غرفههایشان را میبندند. این قدم اول است، کارهای دیگری هم برای نشان دادن اعتراض به این مسئله، انجام خواهد شد.
صالحی همچنین درباره وضعیت غرفه ایران هم گفت: دو نفر از دوستان در موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران برای حل و فصل مالی و اداری کارهای باقیمانده به نمایشگاه رفتند و الان هم مشغول حل و فصل این کارها هستند.
معاون فرهنگی ارشاد ادامه داد: در کنار این مسئله هم با توجه به اینکه قرار بود غرفه ایران که بسته میشود، در عین حال فضای اعتراضآمیز غرفه ایران نسبت به این موضوع همچنان باقی بماند، مقرر شد این دوستان برخی از کارهایی که ناظر بر ارائه این اعتراضهاست، انجام دهند که در حال انجام این امور هستند در حد اینکه نشان دهد چرا این غرفه در این ایام بسته میماند و این اتفاق با چه نگاهی افتاده است؟ غرفه ایران فضای اعتراضآمیز خودش را تا پایان نمایشگاه حفظ خواهد کرد.
در همین حال امیرمسعود شهرامنیا مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی اعلام کرد بنرهای اعتراضی ایران نسبت به حضور سلمان رشدی امروز در غرفه ایران نصب خواهد شد و افرادی برای بیان علت تعطیلی غرفه به مردم در محل غرفه حضور خواهند داشت.
*****
معاونت فرهنگی ارشاد گزارش داد؛
بازتاب اقدامات اعتراضی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت
اقدامات اعتراضی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت نسبت به حضور نویسنده مرتد در نشست خبری این نمایشگاه، بازتابهای گستردهای در محافل خبری آلمان و جهان داشته است.
به گزارش مد و مه به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به دنبال حضور نویسنده کتاب موهن آیات شیطانی در نشست خبری نمایشگاه کتاب فرانکفورت، بسته بودن غرفه جمهوری اسلامی ایران و دیگر ناشران ایرانی موجب جلب توجه بازدیدکنندگان، خبرنگاران و عکاسان رسانههای حاضر در نمایشگاه فرانکفورت شده است.
بر اساس این گزارش، همچنین اقدام اعتراضی ایران در این نمایشگاه بازتاب گستردهای در رسانهها پیدا کرده و شکل جدیدی از اعتراض مدنی را به نمایش گذاشته است.
غرفه جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت در اولین اقدام ترجمه انگلیسی رمان محمد(ص) را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده است و به صورت رایگان به علاقهمندان اهدا میکند.
همچنین بروشورهایی به زبان انگلیسی با موضوع اعجاز قرآن کریم به بازدیدکنندگان از غرفه ایران اهدا میشود. نصب بنرهای اعتراضی از دیگر اقدامات در غرفه جمهوری اسلامی ایران است که به موضوع دفاع از حرمت پیامبر اعظم (ص) و دلایل اعتراضی ایران نسبت به حضور نویسنده هتاک میپردازد.
بر پایه گزارش روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسیر اعتراضی ایجاد در غرفه ایران در روزهای آینده شکل فعالتری به خود خواهد گرفت.
در همین زمینه امیر صالحی طالقانی، سیدحسین عابدینی و داوود میمباشی از انتشارات سفیر اردهال، شرکت سهامی انتشار و انتشارات خانه هنرمندان در بیانیهای اعلام کردند با وجود اینکه از نظر مالی بسته بودن غرفههایشان در نمایشگاه فرانکفورت امسال برای آنها ضرر مالی به همراه خواهد داشت اما به دلیل آنکه وزارت ارشاد به عنوان پرچمدار نظام جمهوری اسلامی ایران از حضور در نمایشگاه فرانکفورت خودداری کرده و نیز برای مقابله با دشمنان و آگاهی نادانان از باز کردن غرفههای خود امتناع و پشتیبانی خود از نظام را در عرصههای فرهنگی اعلام کردند.