این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفیکتاب
بیژن تلیانی
جنگل بکر
ادبیات پرتغال هر چند سابقه کهنی ندارد ولی در دوران معاصر توانسته است. در دامان خود نویسندگان و شاعران مشهوری پرورش دهد. از جمله این نویسندگان فرهئیراده کاسترو میباشد که در اواخر قرن نوزدهم در یکی از شهرهای شمالی پرتغال چشم به جهان گشود و از همان دوران کودکی طعم فقر را چشیده بود به همین خاطر برای گذران زندگی راهی برزیل شد تا در منطقه اسرارآمیز آمازون در مزرعه کائوچو گذران زندگی کند. اما استعدادهای درونیش به کمک او آمد و به روزنامهنگاری پرداخت. در سن هیجده سالگی نخستین اثرش را منتشر کرد. پس از آن به کشورش بازگشت و سردبیری چند نشریه را به عهده گرفت و در اندک مدتی چند رمان منتشرکرد تا اینکه در سال۱۹۳۰ با خلق شاهکارش که همین رمان باشد به نقطه اوج رماننویسی خود رسید و نویسنده مشهور شد. این اثر خارقالعاده مستند و غنایی که به دیار آمازونی مربوط میشود هر چند رمان گونه است از رویدادهای واقعی و زندگی مردمی ابتدایی،ساده بینوا و گمگشته در جنگلهای نفوذناپذیر و نیز از شعر و سنتهای عامیانه این مردمان سخن میگوید.
بنانابراوا
برزیل پرتغالی زبان هر چند در حوزه ادبیات سابقه طولانی ندارد ولی در دوران معاصر توانسته است ادبیاتش زبانزد جهان شود و نویسندگانی را در دامان خود پرورش دهد که گاه با ادبیات اروپا برابری کند. از جمله این نویسندگان ژوزهمائورو ده واسکو نسلوس میباشد که در سال۱۹۲۰ چشم به جهان گشود این نویسنده واجد توانایی فطری در نقل ماجراها و دارای حافظهای باورنکردنی و تخیل خیره کننده و تجربه عظیم انسانها بود. او علاوه بر استعداد نویسندگی در عالم سینما و تلویزیون و شرکت در فیلمها هم دارای هنری خاص بود. اما موفقیت او در عرصه ادبیات کتاب روزیناقایق من آشکار شد میباشد که به گفته خودش نتیجه دوازده روز کار او بود این نویسنده با نوشتن بنا نابراوا حدود دو هزار کیلومتر در سرتائوی وحشی سفر کرد تا با جز به جز محیطی که میخواست توصیف کند آشنا شود. واسکو نسلوس علاقه عجیبی به سرخ پوستان داشت. این داستان توصیف زندگی خشونت بار جویندگان الماس است و بار دیگر آثار او متفاوت میباشد ولی در این اثر نیز از زندگی نویسنده و تجربههای شخصی او میتوان رگههایی یافت.
نانون
ژارژ ساند که نام واقعی او آرماندین لوسیاور وردوین از نویسندگان پرآوازه قرن نوزدهم فرانسه میباشد. آثاری که این نویسنده خلق کرد همگی آیینه زندگی پرشور و اعترافهایی غنایی و گاه شعرهایی به نثر بودند. از نظر او عشق معادل زندگی میباشد و آنرا حق مسلم و والای بشر به شمار میآورد. آثار فراوان داستانی و نمایشی ژرژساند سراسر زندگیش را از شهرت و پیروزی فراوان برخوردار ساخت. پیروزیی که نویسندگانی چون استاندال،بالزاک، فلوبروامیل زولا آنرا تحت شعاع قرار داد. ژرژساند داستان نویس ستایش انگیزی است که به آسانی میتوانست طرح رمانی را بریزد و عشق را که به عنوان اصل واحد و کامل زندگی پذیرفته بود قهرمان اصلی این اثر مانند بسیاری دیگر از رمانهای ساند دختری از پایینترین طبقههای اجتماعی است که به جای هر چیز همتی والا و روشن بینی ژرف دارد. او نه تنها خود بلکه همراهی را هم که در اصل به جامعه اشراقی تعلق دارد ولی به دلیل آنکه پسر کوچک خانواده است باید از هرگونه امتیاز ارث بردن محروم شود. با نیروی تلاش از غرقابهای دوران وحشت انقلاب کبیر فرانسه میرهاند و به عزت میرساند.
کلیات سعدی
امصح المتکلمین، شیخاجل مشرفالدین مصلحبن عبدا… سعدی شیرازی حدود سال۶۰۶ هجری در شیراز چشم به جهان گشود. او هم در زمان حیات و هم پس از مرگ شهرت بسیار و جهانگیر داشت و دارد. از مهمترین آثار او میتوان گلستان، بوستان و دیوان او را نام برد. این شاعر و نویسنده بزرگ سخن پارسی را در شعر و نثر به حد کمال رسانده است. سعدی مقدمات علوم ادبی و شرعی را در شیراز آموخت و در سال۶۲۰ جهت اتمام تحصیلات به بغداد رفت و در مدرسه نظامیه بغداد به تحصیل پرداخت سپس به شیراز بازگشت و تا پایان عمر به سرودن غزل، قصیده و تالیف پرداخت. سال درگذشت این شاعر بزرگ زبان فارسی را ۶۹۱ نوشتهاند. استادی سعدی در شعر عاشقانه مسلم است به قولی احساس حاکم بر غزلهای سعدی عشق است عشق به زندگی و مظاهر زیبایی، حساسیت او در برابر جلوههای جمال بسیار مشهود است. او از دیدن هر چیز که در آن حتی یک لحظه زیبایی برق زند، متاثر میشود و این واکنش و تاثیر در غزل او انعکاس مییابد.نسخه حاضر حاصل پژوهش یکی از پژوهشگران معاصر تهیه شد البته با مقابله دو نسخه معتبر دیگر. که میتواند منبعی باشد برای سعدی پژوهش.
آرمان