این مقاله را به اشتراک بگذارید
فیلم«محمد رسولالله» از حضور در مرحله رقابتی اسکار باز ماند
اسکار ٢٠١۶ نماینده ایران را نادیده گرفت
سرانجام لیست نهایی بخش فیلمهای خارجی هشتاد و هشتمین جایزه اسکار اعلام شد و «محمد رسولالله» ساخته مجید مجیدی از راه یافتن به مرحله انتخابی باز ماند. فیلم «محمد رسولالله(ص)» به کارگردانی مجید مجیدی که به عنوان نماینده ایران برای حضور در هشتادوهشتمین دوره جایزه آکادمی اسکار معرفی شده بود، از رقابت حذف شد.
مجید مجیدی پیش از این چهار بار و به ترتیب با فیلمهای «بچههای آسمان»، «رنگ خدا»، «باران» و «آواز گنجشکها» در رقابت اسکار شرکت کرده بود و فقط برای فیلم «بچههای آسمان»، در فهرست پنج فیلم نهایی نامزد دریافت اسکار قرار گرفت. آخرین ساخته مجیدی با گذشت ١۵ هفته از اکران و با عبور از مرز ١٣ میلیارد تومان در گیشه، عنوان پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران را به خود اختصاص داده است.
اما به نقل از ورایتی، ٩ فیلم بلند از کشورهای بلژیک (برند عهد جدید)، کلمبیا (در آغوش ابلیس)، دانمارک (جنگ)، فنلاند (شمشیرباز)، فرانسه (اسب وحشی)، آلمان (هزارتوی دروغها)، مجارستان (پسر سائول)، ایرلند (زندهباد) و اردن (ذیب) برای بخش فیلمهای خارجی جایزه اسکار، نامزد شدند که پنج نامزد نهایی برای رقابت بر سر جوایز آکادمی اسکار در تاریخ ١۴ ژانویه ٢٠١۶ معرفی خواهند شد. با نگاهی به اسامی فیلمهای خارجی راهیافته به بخش نهایی اسکار، مشخص میشود که هفت فیلم از اروپا، یک فیلم از امریکای جنوبی و یک فیلم از خاورمیانه هستند.
در حالی «محمد رسولالله» از بخش رقابتی حذف شد که انتظار میرفت به دلیل حضور برخی از سرشناسترین چهرههای بینالمللی از جمله مدیر فیلمبرداری (استرارو) و آهنگساز (ای. آر. رحمان) شانس حضور در بخش پایانی را داشته باشد. امسال هم مانند سالهای گذشته چندین اثر برجسته نتوانستند به فهرست نامزدهای نهایی جایزه بهترین فیلم خارجی زبان اسکار راه بیابند؛ «شب بخیر مامان» از اتریش؛ «مادر دوم» از برزیل؛ «رامز» از ایسلند؛ «محمد رسولالله» از ایران؛ «بابا جون» از اسراییل؛ «تحت تعقیب ١٨» از فلسطین؛ «١١ دقیقه» از لهستان؛ «شبهای عربی- قسمت دوم» از پرتغال؛ «کبوتری که روی شاخه مینشیند هستی را انعکاس میدهد» از سوئد؛ «آدمکشی» از تایوان. آثاری که به خاطر استقبال جشنواره از این آثار یا فروششان در گیشه، آثار برجسته نام گرفتهاند.
امسال برای انتخاب نماینده سینمای ایران در اسکار ١٠ فیلم توسط هیات انتخاب معرفی شده که در نهایت فهرستی از شش فیلم انتخاب شد. «در دنیای تو ساعت چند است؟» ساخته صفی یزدانیان، «رخ دیوانه» ساخته ابوالحسن داودی، «شیار ۱۴۳» ساخته نرگس آبیار، «قصهها» ساخته رخشان بنیاعتماد، «ماهی و گربه» ساخته شهرام مکری و «محمد رسولالله(ص)»، ساخته مجید مجیدی معرفی شدند. این هیات انتخاب متشکل از فرشته طائرپور، محمد بزرگنیا، شهرام جعفرینژاد، سید روحالله حسینی، شادمهر راستین، رسول صدرعاملی، محمدرضا هنرمند، آرش امینی و امیر اسفندیاری به میزبانی بنیاد سینمایی فارابی در تعامل مستقیم با خانه سینما و سازمان سینمایی، در نهایت آخرین ساخته مجید مجیدی به عنوان نماینده ایران انتخاب شد.
نخستین حضور ایرانی در بخش پایانی و رقابتی جوایز اسکار هم توسط مجید مجیدی رقم خورد. «بچههای آسمان» که در سال ۱۳۷۷ به عنوان نماینده ایران به اسکار معرفی شده بود، برای اولینبار در جمع نامزدهای بهترین اسکار غیرانگلیسیزبان در سال ۱۹۹۹ انتخاب شد. اما این «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی بود که در سال ١٣٩٠ توانست طلسم را بشکند و اولین جایزه اسکار را هم به مجموعه جوایز بینالمللی سینمای ایران اضافه کند.
در سال ١٣٩١ یعنی یکسال بعد از اسکاری که فرهادی به ایران آورد، فیلم «یه حبه قند» رضا میرکریمی به عنوان نماینده ایران در اسکار انتخاب شده بود، اما در نهایت به دلیل تصمیم مسوولان وقت سینمایی که اسکار را تحریم کرده بودند، این فیلم موفق به راهیابی به آکادمی نشد.
اما نخستین کارگردان ایرانی که فیلمش برای معرفی به اسکار انتخاب شد داریوش مهرجویی بود. در سال ١٣۵۶ «دایره مینا» از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت به آکادمی اسکار اعلام شد و سال بعد از آن نیز که مصادف با انقلاب اسلامی ایران بود فیلم مستند «باد صبا» اثر تحسین شده آلبر لاموریس به عنوان نماینده ایران در سال ١٣۵٧ راهی آکادمی اسکار شد. انتخاب فیلم برای حضور در اسکار همواره بخش جذابی از سینمای ایران را تشکیل داده است. این انتخاب که اغلب اوقات با اظهارنظرها و تفاوت آرا روبهروست در دورههای مختلف از پارامترهای مختلفی بهره برده است. این انتخاب در آکادمی هم مبتنی بر گرایشهای آکادمی است که ممکن است هر سال فرق داشته باشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی سینمای ایران به مدت ۱۶ سال نمایندهای به اسکار معرفی نکرد تا اینکه در سال ۱۳۷۳ فیلم «زیر درختان زیتون» ساخته عباس کیارستمی به این آکادمی معرفی شد. سپس در سال ۱۳۷۴ «بادکنک سفید» به کارگردانی جعفر پناهی، سال ١٣٧۵ هم سینمای ایران نمایندهای معرفی نکرد، ١٣٧۶ «گبه» محسن مخملباف، ١٣٧٧ «بچههای آسمان» مجید مجیدی (جزو نامزدها قرار گرفت)، ١٣٧٨ «رنگ خدا» مجید مجیدی، ١٣٧٩ «زمانی برای مستی اسبها» بهمن قبادی، ١٣٨٠ «باران» مجید مجیدی، ١٣٨١ «من ترانه ۱۵ سال دارم» رسول صدرعاملی، ١٣٨٢ «نفس عمیق» پرویز شهبازی، ١٣٨٣ «لاکپشتها هم پرواز میکنند» بهمن قبادی، ١٣٨۴ «خیلی دور خیلی نزدیک» رضا میرکریمی، ١٣٨۵ «کافه ترانزیت»، ١٣٨۶ «میم مثل مادر» رسول ملاقلیپور، ١٣٨٧ «آواز گنجشکها» مجید مجیدی، ١٣٨٨ «درباره الی» به کارگردانی اصغر فرهادی، سال ١٣٨٩ «بدرود بغداد» مهدی نادری، سال ١٣٩٠ «جدایی نادر از سیمین» اصغر فرهادی، سال ١٣٩١ «یه حبه قند» رضا میرکریمی (به علت تحریم معرفی نشد) و سال ١٣٩٢ «گذشته» اصغر فرهادی به عنوان نماینده سینمای ایران به اسکار معرفی شدند.
جایزه آکادمی که آن را به طور غیررسمی اسکار (Oscar) مینامند، جایزهای است که هر ساله توسط آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک (AMPAS) امریکا به بهترین آثار صنعت سینما اهدا میشود. این مراسم یکی از شاخصترین مراسمهای اهدای جوایز در جهان است و هر ساله در بیش از ۱۰۰ کشور جهان بهصورت زنده پخش میشود. جایزه اسکار یکی از ٩ جایزه از جوایز آکادمی است. همچنین در بخش رسانه، قدیمیترین مراسم اهدای جوایز به شمار رفته و جوایزی نظیر جایزه گرمی (برای موسیقی)، جایزه امی (برای تلویزیون) و جایزه تونی (برای تئاتر) پس از آن شکل گرفتند.
مراسم پایانی اعطای جوایز هشتاد و هشتمین دوره جایزه اسکار روز ٢٨ فوریه (٩ اسفند) در سالن دالبی تئاتر لسآنجلس برگزار میشود.
اعتماد