این مقاله را به اشتراک بگذارید
جایگاه دوم بهترین فیلمهای سال «آسوشیتدپرس» و «ایندیوایر» به «درباره الی» رسید
فرهادی علاقهمند به انعکاس یک رویداد در زندگیهاست
بهار سرلک
«درام روانکاوانه «درباره الی» که سالها پیش ساخته شد تا آوریل سال ٢٠١۵ روی پرده سینماهای امریکا نیامده بود. اصغر فرهادی این فیلم را قبل از «جدایی نادر از سیمین» ساخته بود و هر سکانساش استادانه ساخته شده است. داستان فیلم روایت سفر چند دوست از تهران به دریای خزر است؛ جایی که ناپدید شدن مرموز الی مهمتر از خود سفر میشود.» «جیک کویل» منتقد فیلم خبرگزاری «آسوشیتدپرس» این معرفی کوتاه را درباره هفتمین ساخته فرهادی نوشته است و این فیلم را دومین فیلم منتخب سال ٢٠١۵ خود معرفی کرده است. از طرفی وبسایت فیلم « ایندیوایر» ١٣ فیلم مستقل و خارجی را از نگاه منتقدان خود اعلام کرده است که در این فهرست هم «درباره الی» جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است؛ «امیلی بودر» درباره این اثر فرهادی نوشته است: «بهترین فیلمهای رازگون به خاطر تبحر نویسنده در حل معما یا پیچوتابهای پیرنگ داستان هیجانانگیز نیست. در عوض، بهترین آثار رازگون روی شخصیتهای داستان سرمایهگذاری میکند و بیننده هیجان داستان را از سرشت ناشناخته انسان دریافت میکند. هر چند «درباره الی» داستان گم شدن فردی است و سوال حول محور ناپدید شدن او میچرخد و درست است که جواب به این سوال گیجکننده است اما در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد. اصغر فرهادی در دیگر شاهکارش «جدایی نادر از سیمین» نیز تجربهای روانکاوانه از انسانهای کشورش را به تصویر کشیده و توانست جایزه اسکار را به خانه برد، علاقهمند به انعکاس یک رویداد در زندگیها است. مجموعه بازیگران قدر «درباره الی» مولفههای یک بازی خوب را به نمایش گذاشتهاند و در همین حین ریسمانی که ارتباطات آنها را محکم کرده است کم کم پوسیده و بالاخره این ریسمان از هم گشوده میشود. ناپدید شدن الی آینه تکهتکه شدهای از فرهنگ ایرانی است که نشان از بیاعتمادی ذاتی به زنان و دیگر حقایق تلخ جامعه دارد.»
هفتم ماه مه زمانی که فیلم فرهادی روی پرده سینماهای امریکا رفت «کنث توران» منتقد روزنامه لسآنجلس تایمز نوشت: «درباره الی جدیدترین اثر اصغر فرهادی نیست. در واقع این فیلم پنج سال پیش جایزه خرس نقرهای بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی فیلم برلین را برای این کارگردان به ارمغان آورد. اما مسائل حقوقی باعث شده بود تا به الان این فیلم در سینماهای امریکا اکران نشود اما قدرت بازیگران این فیلم آنقدر بالا است که هنوز بازیهایشان ملموس است و با توانایی تاثیر برانگیزشان مخاطب فیلم را در منگنهای احساسی میگذارند و در آن نگاهش میدارند. «درباره الی» بازیگران فیلم را درگیر ماجرایی بین فردی میکند که بهشدت ایرانی و عمیقا جهانی است. در این فیلم میبینیم که وقتی شرایط بهشدت بغرنج میشود چگونه طفره رفتن از حقایق که جزیی از زندگی روزمرهمان است چه مسیر ویرانکنندهای را پیش میگیرد.»
منتقد روزنامه نیویورک تایمز نیز «درباره الی» را با «ماجرا» اثر «میکلآنجلو آنتونیونی»، کارگردان ایتالیایی مقایسه کرد و نوشت: «اگر مقدمه فیلم گیجکننده درباره الی آشنا به نظر میرسد به این خاطر است که داستان گم شدن این زن جوان طی سفر آخر هفته به منطقه ساحلی شبیه به فیلم کلاسیک «ماجرا» از میکلآنجلو آنتونیونی است. در هر دو اثر، جستوجویی آشفته و بیحاصل شکل میگیرد. اما در «ماجرا» طولی نمیکشد که این جستوجو کنار گذاشته میشود اما در درباره الی، تنش جستوجو بالا میگیرد و شخصیتها انگشت اتهام به سمت یکدیگر نشانه میروند. با اینکه پای آبرو در میان است اما دروغهای زیادی گفته میشود. در همین حین که مسافران احتمال غرق شدن الی را از نظر میگذرانند، خصومت و کینه جای رفاقت را میگیرد و احساس گناه و ترس در وجودشان ریشه میدواند. فرهادی با استفاده از داستان به اهداف دیگری دست مییابد. اثر آنتونیونی بیقراریهای متافیزیکال طبقه مرفه ایتالیا را در جامعه پس از جنگ این کشور به تصویر میکشد، درباره الی ریسمانهایی که بین آداب و رسوم مذهبی و مدرنیسم است را در طبقه متوسط مصنوعی و رو به بالا به تصویر میکشد. درباره الی نمایشی جذاب است. آسمان و دریایی که مدام تغییر میکنند آنقدر ویژگی دمدمیبودن را پررنگ به نمایش میگذارند که گویی خود آبوهوا یک شخصیت اصلی و مجزا است که مسیر رویدادها را دیکته میکند؛ بهتر است بگوییم در این فیلم آبوهوا حکمران است. »
درام «٩٩ خانه» به کارگردانی «رامین بحرانی» که فیلمنامه این اثر را خود او و «امیر نادری» نوشتهاند در جایگاه پنجم فهرست بهترینهای آسوشیتدپرس قرار دارد.
«کارول» ساخته تاد هاینز، «فینیکس» اثر کریستین پتزولد، «افشاگر» از تام مککارتی، فیلم موزیکال «شی-رک» ساخته اسپایک لی، مستند جنگی «سگ ولگرد» اثر دبرا گارنیک، انیمیشن استاپ-موشن «انومالیزا» ساخته چارلی کافمن و دوک جانسون، «۴۵ سال» از آندرو هی، «خاطرات دختری نوجوان» از مارلی هلر و «عهد جوانی» از جیمز کنت دیگر فیلمهایی هستند که به فهرست فیلمهای منتخب جیک کویل راه یافتهاند. اما در فهرستی که خبرنگاران ایندیوایر از فیلمهای خارجی زبان تهیهکردهاند فیلم «نفس بکش» از ملانی لورن کارگردان فرانسوی؛ «اتاق نگهداری» از دانیل باربر کارگردان انگلیسی؛ مستند «نمک زمین» به کارگردانی ویم وندرس و خولیو ریبریو سالگادو؛ «پسر» ساخته کریگ مکنیل؛ «قصههای وحشی» به کارگردانی دامیان زیفرون فیلمساز آرژانتینی؛ «۶ سال» از هنا فیدل کارگردان امریکایی؛ درام «آللویا» از فابریک دو ولز کارگردان بلژیکی؛ «در سایهها چه میکنیم» ساخته جامین کلمنت و تایکا وایتی به چشم میخورد.
اعتماد
2 نظر
ترانه
“… آینه تکهتکه شدهای از فرهنگ ایرانی است که نشان از بیاعتمادی ذاتی به زنان و دیگر حقایق تلخ جامعه دارد”
با این قسمتش اصلا موافق نیستم. قرار نیست نگرش برخی آدم ها در یک فرهنگ به عنوان کل اون فرهنگ قلمداد بشه. اصلا قشنگ نیست. اولش خوشحال شدم ولی با این نقد نوشته شده از طرف منتقد وب سایت…
صاحب نظر
همیشه فکر می کنم درباره الی از جدایی بهتر است.