این مقاله را به اشتراک بگذارید
نگاهی به ٨ کتاب انتشارات ثانیه
از روزنامهنگاری آنلاین تا شیوههای جستوجو در وب
انتشارات ثانیه یکی از معدود انتشاراتیهایی است که به چاپ کتابهای تخصصی در حوزه روزنامهنگاری، ارتباطات و رسانه میپردازد. امسال غرفه این انتشارات با ٩ عنوان کتاب جدید در همین حوزه در نمایشگاه مطبوعات حاضر شد. ثانیه با گذشت ١٢ سال از تاسیس خود از اساتید و پژوهشگران ارتباطات و روزنامهنگاری برای تالیف و ترجمه آثاری که به چاپ میرساند بهره میبرد. با برخی از کتابهای ثانیه آشنا شوید.
نوشتن برای روزنامهنگاران
این کتاب درباره فنون نوشتن روزنامهنگارانه بحث میکند. یکی پس از دیگری؛ تا خواننده پیام را دریافت کند. یا لطف لطیفه نوشتاری را دریابد، به خواندن ادامه دهد و به سوی بیشتر خواندن تشویق شود. در روزنامهنگاری، خوب نوشتن، فنی اساسی است. بدون این فن، خبرهای مهم، ماجراهای عجیبوغریب، تحلیل و تفسیر، شایعه و نظر، با پیام درونی خود به آگاهی مخاطبان نخواهد رسید.
نوشتن اما گاه بهخودیخود دلانگیز است: یافتن واژه درست، آن را با واژههای دیگر متناسبکردن تا جملهای رسا شکل گیرد، ساخت یک پاراگراف مطلوب که معنا را برساند و رغبت خواندن پدید آورد و… نگارش یک قطعه خوب که تشویق سردبیر را در پی آورد و سپس رضایت خوانندگان و همکاران را، غرورانگیز است.
این کتاب یک راهنمای عملی برای کسانی است که برای انتشار در روزنامهها و نشریهها مینویسند؛ یعنی کارآموزان خبر، دانشجویان روزنامهنگاری و حتی آنان که صاحب تجربه در این کار هستند. بنابراین، هم مضمون کتاب برای روزنامهنگاران حرفهای، هم برای دیگران که نوشتن کار آنان نیست، اما مینویسند ـ مثلِ کسانی که برای بخش آگهیها مینویسند یا کسانی که نوشتن را دوست دارند ـ مفید است.
این کتاب درباره روزنامهنگاری نیست و برای این تالیف نشده است تا انواع مهارتها را در عرصه روزنامهنگاری توضیح دهد.
این کتاب تنها روزنامهنگاری خبری نوشتاری را به طور اختصاصی دربرنمیگیرد و حرفهایی در مورد نگارش در رسانههای شنیداری و تصویری هم دارد. این کتاب به خواننده شیوههای دستیابی به اطلاعات، خبرگیری تحقیقی یا مصاحبه را- مگر بهصورت گذری ـ نمیآموزد. اما در عینحال دبیران، معاونان سردبیران یا جانشینان آنان که باید گروهی را برای نگارش حرفهای آموزش دهند آموزههای این کتاب را در جایگاه راهنمای نگارش، مفید خواهند یافت.
فنون بریدن عکس و تصویر، نوشتن تیتر یا تاییدگرفتن از منابع خبری را در کتابهای دیگر بجویید؛ نیز فنون ویرایش، طراحی و حقوق رسانهها را. از دیدگاه ما، نگارش مبنای کار حرفهای روزنامهنگار است که بدون فراگرفتن آن، بقیه مهارتها بیمعنا خواهد بود. آن فنون بهنظر ما نیاز به منابع خاص دارد.
اهمیت نگارش روزنامهای
نویسنده: وینفورد هیکس با همکاری سالی آدامز، هریت گیلبرت و تیم هولمز
مترجم: استاد علی اکبر قاضی زاده / ناشر: ثانیه/ سال انتشار: ۱۳۹۴/ قیمت: ۱۴۰۰۰ تومان
شاید این پرسش سادهلوحانه بهنظر آید که: چه کسی به نگارش روزنامهنگارانه اهمیت میدهد؟ روشن است که همه روزنامهنگاران- بهخصوص سردبیران ـ آرزو دارند خوب بنویسند یا قطعههای عالی را چاپ کنند؛ دریغ که همیشه نمیتوانند.
تجربه برخی از دانشآموختگان رشته روزنامهنگاری از نخستین «کار عملی» این است که آنچه در مدرسه و دانشکده آموختهاند، نه ارزش دارد و نه آن آموزهها را دبیران و سردبیران به چیزی میگیرند.
البته؛ این شاید به آن معنا باشد که آنچه به آنان در کلاس آموختهاند، بهجای آنکه کمکی به اجرای کارهای دلخواه در محیطهای حرفهای کند، آموزههایی است در حد زیبایی برج عاج که آنجا کاربرد ندارد. ضمن آنکه الزامهای حرفهای چیز دیگری است. دورههای روزنامهنگاری در انگلستان ـ برخلاف آموزشهای مشابه در سرزمینهای دیگر ـ به واقعیتهای نیاز حرفهای نزدیکتر است. در آن دورهها، استادان با تجربهتر و حرفهایتر آموزش میدهند و آموزش عملیتر است.
مشکل اینجاست که گویا بسیاری از سردبیران و روزنامهنگاران ارشد به این مهم اهمیتی نمیدهند که آنچه در روزنامه آنان درج میشود، از نظر دستوری و فنون نگارشی، بیعیب باشد. چنانکه هری بلامایرز (Harry Blamires) در کتاب «نگارش انگلیسی خود را درست کنید»
(Correcting Your English) فهرستی از رایجترین و مهمترین موارد لغزشهای نگارش را در رسانهها آورده است (نیز چنانکه در ایران، دکتر ابوالحسن نجفی در کتابِ غلط ننویسیم ـ انتشارات نشر دانشگاهی چاپ سوم، سال ۱۳۷۰ـ بحث کرده است.) که هر روز یافت میشود.
گاهی خوانندگان ممکن است از دیدن موارد متعدد، غلطهای املایی و دستوری در مطبوعات رایج غافلگیر شوند. آنان ممکن است از اینکه حجم این غلطها، در روزنامهها و مجلهها- نیز رادیو و تلویزیون ـ چنین زیاد است، در شگفتی بمانند. سرهمکردن جملههای نارسا و انبوه که بهصورت روزنامه به خانه میبریم یا به خانه ما راه مییابد (ازطریق رادیو و تلویزیون) چنان آشفته است که ما با شگفتی از خود میپرسیم واقعا رسانهها را نیروهای تحصیلکرده تدارک میکنند؟
«روزنامهنگاری آنلاین: مفاهیم و چالشها» نوشته جین سینگر و مارک دیوز با گزیده و ترجمه محمود سلطانآبادی و مقدمهای از پروفسور یحیی کمالیپور.
در معرفی این کتاب آمده است: امروزه شبکه جهانی وب و تکنولوژیهای دیجیتال قدرتمندترین، سریعترین و در عینحال تعاملیترین کانالهای ارتباطی در سطح جهان هستند. این ابزارها نهتنها همه جنبههای زندگی روزانه ما را تغییر دادهاند، بلکه باعث ظهور روشها و مشاغل زیادی مانند روزنامهنگاری الکترونیک، تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، دولت الکترونیک و غیره شدهاند. مقالات انتخابشده در این کتاب که نوشته جین سینگر، استاد برجسته دانشگاه آیووای ایالات متحده امریکا و مارک دیوز، استاد دانشگاه لیدن هلند و ایندیانای امریکاست، به مفاهیم و چالشهای روزنامهنگاری آنلاین و تغییرات تازهای که در رویه و عمل روزنامهنگارانه با تحول تکنولوژی همراه شده است، میپردازد.
«گزارشگری برای روزنامهنگاران» نوشته کریس فراست، مترجم: علیاکبر قاضیزاده.
اهمیت این کتاب در نگاه بهروزشده نویسنده به فضای حرفهای کار روزنامهنگاران است. این کتاب یک متن کاربردی و آموزشی است که با بهکاربستن نکات آن، گزارشگران میتوانند در مهارت بسیار مهم گزارشگری رسانهای موفق باشند. در مقدمه کتاب آمده است: کریس فراست برخلاف بسیاری از نویسندگان متنهای روزنامهنگارانه همسن خود، در این کتاب از اساس نه منکر نقش وسایل ارتباطی و مخابراتی تازه است و نه بهرهگیری از این تجهیزات را ناروا میشمارد. «روزنامهنگاری شهروندی و دموکراسی» نویسنده: لوک گود و دیگران، گزینش و ترجمه: محمود سلطان آبادی. مقالههای انتخابشده در این کتاب بیشتر درباره شهروند روزنامهنگار بهمثابه مشارکتکننده مدنی در یک دموکراسی و روزنامهنگاری شهروندی بهمثابه تکنیکی از روزنامهنگاری بحث میکند. این کتاب دربرگیرنده هفت مقاله از نویسندگان و استادان برجسته در حوزه روزنامهنگاری شهروندی است.
«خبر و روزنامهنگاری در عصر دیجیتال» ویراسته استوارت آلن، مترجمان: حسن نمکدوستتهرانی، علیاکبر قاضیزاده، احسان بخشنده، پدرام الوندی، محمدرضا نوروزپور، امید جهانشاهی و محمود سلطانآبادی. این کتاب ترجمه هفت مقاله از کتاب «خبر و روزنامهنگاری راتلج» است. این کتاب بهطور کلی نگاهی انتقادی به رویکرد رسانهها در زمانه ما دارد. ناشر سعی کرده است ضمن کپسولیکردن مجموعه، به تفکر و ایدهپردازی استوارت آلن، استاد برجسته روزنامهنگاری دانشگاه بورنماوت بریتانیا و سرویراستار کتاب احترام لازم را بگذارد. «تیترنویسی در وب» نوشته مجید رضاییان، استاد دانشگاه در این اثر میکوشد تا در ادامه کتاب تیترنویسی خود، موضوع تیتر در وب را مورد بررسی و مطالعه قرار دهد و تکنیکهای آن را برای روزنامهنگاران و دانشجویان این رشته ارایه کند. مولف در مقدمه کتاب آورده است: در این کتاب کوشیدهایم تا برای فهم بهتر موضوع «تیتر نویسی در وب» ابتدا شما را با مبانی شکلگیری تیتر آشنا کنیم و ببینیم، چه نسبتی میان ما، جهان و وب معنایی وجود دارد و وبنویسی چگونه به سه عنصر متن، فرامتن و زمینه وابسته است؟ در ادامه، سراغ «عوامل تاثیرگذار بر تیتر وب» رفتهایم. تلاش برای پاسخ به این پرسش که؛ تیتر در وب چه اندازه تابع متن است و چه اندازه تابع حاشیه؟
«شیوههای جستوجو و جمعآوری اخبار در وب» نوشته محمود سلطانآبادی. موتورهای جستوجوگر قواعد ویژهای فراهم کردهاند تا به آنها بفهمانید که در وب بهدنبال چه چیزی میگردید. این کتاب بهطور مفصل ابزارها و شیوههای جستوجو و جمعآوری اخبار در وب – بهخصوص در گوگل – و نحوه استفاده بهینه از آنها را شرح میدهد.
«زبان تخصصی برای دانشجویان روابط عمومی» تالیف و ترجمه: احمد توکلی و حسین امامی. این کتاب برای درس زبان انگلیسی تخصصی روابط عمومی جهت دانشجویان علوم ارتباطات و روابط عمومی تهیه و از یک پیشگفتار و ۱۵ درس درباره موضوعاتی مانند معرفی روابط عمومی، مبانی و اصول، ارزشها، ابزار، فعالیتها، تفاوتها و… تشکیل شده است.
«تحلیل شبکههای اجتماعی» نوشته جواد افتاده با مقدمهای از یونس شکرخواه. شکرخواه در مقدمه این کتاب آورده است: این اثر یک مجموعه دو پایه از هستیشناسی و روششناسی است که تحلیل شبکههای اجتماعی را به مثابه محصولی مشترک از همگرایی جامعهشناسی، روانشناسی اجتماعی، مردمشناسی و ارتباطات اجتماعی در برابر علاقهمندان به مباحث شبکههای اجتماعی قرار میدهد. خواننده این اثر با مطالعه آن در سه مسیر مشخص با رویکردهای مفهومی تحلیل شبکههای اجتماعی، با ادبیات و نظریههای مربوط به تحلیل این شبکهها و در نهایت با دو نرمافزار رایج در تحلیل این شبکهها آشنا خواهد شد.
اعتماد