این مقاله را به اشتراک بگذارید
از کمال تبریزی تا ده نمکی در سودای سیمرغ از عطاران تا داود نژاد غایبان جشنواره
سرانجام با اعلام نهایی ٢٢ فیلم راهیافته به بخش سودای سیمرغ در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر اظهارنظرها و اخبار مربوط به جشنواره وارد مرحله تازهای شد. این درحالی است که برخلاف انتظارها اسامی ٢٢ فیلم راهیافته به بخش سودای سیمرغ جشنواره که یکی از مهمترین خبرهای این حوزه است زودتر از موعد یعنی در شامگاه ١٣ دی ماه منتشر شد. این ٢٢ فیلم از سوی هیات انتخاب سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر متشکل از محمد احسانی، شهرام اسدی، فریدون جیرانی، محمدباقر قهرمانی، حسین کرمی، علیرضا شجاع نوری و رضا مقصودی معرفی شدند. همانند دورههای پیشین جشنواره فجر داستان انتخاب فیلمهای سودای سیمرغ حاشیههایی را به دنبال داشته است. از یکسو بحث درباره فیلمهای راه یافته به سودای سیمرغ بالاگرفته و از سوی دیگر فیلمهای کنار گذاشته شده هم برای برخی پرسشبرانگیز است.
در میان اسامی فیلمهای بخش سودای سیمرغ این جشنواره کارگردانهایی چون کمال تبریزی، هاتف علمیردانی، مصطفی کیایی، هومن سیدی و فرزاد موتمن سال گذشته نیز در این رویداد سینمایی حضور داشتند. با اینهمه حضور آثاری همچون«رسوایی٢» ساخته مسعوده دهنمکی در بخش سودای سیمرغ و بیرون گذاشته شدن آثار کسانی چون حمید نعمتالله، علیرضا داوودنژاد، زندهیاد ایرج کریمی، کامران قدکچیان و… به خودی خود میتواند
بحث برانگیز باشد. چنین گزینشهایی میتواند نشاندهنده این موضوع باشد که در انتخاب فیلمهای بخش سودای سیمرغ تنها کیفیت آثار مدنظر نبوده است بلکه راضینگهداشتن رویکردهای متفاوت سیاسی بر سرنوشت سینمای ایران هنوز سایه دارد آن هم سایه سنگینی که ظاهرا قصد ندارد از سر جشنواره فجر کنار برود. اگرچه هرساله هیات انتخاب بر استقلال انتخاب و توجه به کیفیت در انتخاب تاکید میکند اما در دورههای متعدد جشنواره، نمایش فیلمها در بخش سودای سیمرغ و بخشهای دیگر، مخاطبان و فیلمسازان را در بهت چرایی انتخابها فرو برده است. سیزدهم دیماه و پس از اعلام فیلمها حاضران و غایبان در بخش سودای سیمرغ به اظهارنظر پرداختند و البته برخی از حذفشدگان مانند پدرام علیزاده کارگردان فیلم خشکسالی و دروغ و علیاکبر ثقفی کارگردان فیلم هلن نیز ترجیح دادند فعلا سکوت کنند.