این مقاله را به اشتراک بگذارید
ازدحام در افتتاحیه، اختتامیه بدون سخنرانی
سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر آغاز شد
سرانجام قطار سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر به راه افتاد و سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر به دبیری محمد حیدری شامگاه یکشنبه ١١ بهمنماه طی مراسمی در تالار وحدت و با حضور هنرمندان و شماری از اعضای هیات دولت رسما آغاز شد . در این مراسم افتتاحیه فیلمی از زندهیاد خسرو شکیبایی پخش شد که در آن زندهیاد شکیبایی سال نوی سینمای ایران را تبریک گفت. امسال طرحی از زندهیاد خسرو شکیبایی روی پوستر جشنواره فجر قرار گرفته است. همچنین محمد حیدری دبیر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر نیز در سخنان کوتاهی «سال نوی سینمای ایران» را تبریک گفت.
نخستین سیمرغها
افتتاحیه جشنواره سی و چهارم در حالی در تالار وحدت و با اجرای احسان کرمی برگزار شد که جشنواره سی و چهارم نخستین برندگان خود را نیز در بخشهای عکس، پوستر، تیزر و آنونس شناخت. در بخش بهترین عکس از میان «جلال حمیدی» برای فیلم «ارغوان»، «محمد بدرلو» برای فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من»، «حبیب مجیدی» برای فیلم «بهمن»، «احمد رضا شجاعی» برای فیلم «یحیی سکوت نکرد»و «امید صالحی» و «مهدی دلخواسته» برای فیلم «ارسال آگهی تسلیت برای روزنامه» هیات داوران ضمن تقدیر ویژه از جلال حمیدی ، سیمرغ بهترین عکس را به محمد بدرلو برای فیلم «اعترفات ذهن خطرناک من» اهدا کرد. اما در بخش بهترین آنونس، سیمرغ به کسی رسید که هنگام دریافت جایزه خود را «معضل امیریوسفی» معرفی کرد! این جایزه ضمن تقدیر از معین کریمالدینی به محسن امیر یوسفی برای فیلم «خواب تلخ» تعلق گرفت. هیات داوران در این بخش «مسعود فرجام» برای فیلم «فصل فراموشی فریبا»، «آرش معیریان» برای فیلم «محمد رسولالله»، «بهروز داوودی»برای فیلم «احتمال باران اسیدی»، «معین کریم الدینی» برای فیلم «آتلان» و «محسن امیریوسفی» برای فیلم «خواب تلخ» را به عنوان کاندیدا اعلام کرده بودند. امیر یوسفی جایزهاش را به شهاب حسینی تقدیم کرد، زیرا به گفته او «پای حرفش ایستاد» و در بخشی از حرفهایش گفت: «روحانی گفت من سرهنگ نیستم من حقوقدان هستم، متاسفانه در این دو سال سازمان سینمایی بیشتر پادگان بود.»
سیمرغ بهترین پوستر هم ضمن تقدیر از طه ذاکر برای فیلم «خواب تلخ» به «علی باقری» برای فیلم «من میخوام شاه بشم» تعلق گرفت. در این بخش نیز «علی باقری» برای فیلم «من میخوام شاه بشم» ،«طه ذاکر» برای فیلم «خواب تلخ» و «بهزاد خورشیدی» برای فیلم «کپی برابر اصل» کاندیدای دریافت سیمرغ بودند. غوغا بیات و مصطفی خرقهپوش، علی وزیریان، بهرام عظیمی و رضا حداد به عنوان هیات داوران بخش تبلیغات سینما (عکس، پوستر، آنونس) را داوری کردند.
حجتالله ایوبی: اختتامیه بدون سخنرانی خواهد بود!
پس از اهدای سیمرغها، حجتالله ایوبی روی سن حاضر شد و اعلام کرد« اختتامیه بدون سخنرانی خواهد بود» . این خبر که تشویق حاضران در تالار وحدت را در پی داشت تا به این ترتیب موافقت خود را با این ایده اعلام کرده باشند. حرفهای حجتالله ایوبی نیز همچون حرفهای محمد حیدری رنگ و بویی ادبی داشت و از روی متن خوانده میشد. رییس سازمان سینمایی کشور در بخشی از حرفهایش گفت: «ما در سینما صبوری کردیم و نتبجه آن را دیدیم، بالندگی اندیشه و رونق گیشه، میزبان شمایید که خاک و خساش عنبر و مشک است.»
پخش فیلم برگزاری کتابخوانی مردمی دفاع مقدس نیز بخش دیگری از مراسم بود. در ادامه نیز از «چهار بانوی هنر ایران»؛ فاطمه معتمدآریا، مهتاب کرامتی، رخشان بنی اعتماد و سیدزهرا حسینی، نویسنده کتاب «دا» دعوت شد تا روی صحنه بیایند. این بخش به پاسداشت شهید حاج سیاح طاهری که چندی پیش در سوریه به شهادت رسید، اختصاص داشت. سید زهرا حسینی گفت: «شهید طاهری نمیتوانست مظلومی را ببیند و حرف نزند»، معمتدآریا هم ضمن دعوت از همسر شهید طاهری برای حضور روی صحنه گفت: «برای صلح همیشه میتوانید روی من حساب کنید». رخشان بنیاعتماد هم یادی از یدالله نجفی کرد: «سینمای ما داغدار معلمی مانند یدالله نجفی است.»
تقدیرها
در بخش تقدیرها نیز طبق اعلام قبلی از مهدی فخیمزاده، مهدی دادگو و رویا تیموریان با اجرای مهناز افشار تقدیر شد. از نکات جالب این بخش این بود که تقدیرشدگان حتما باید با همسرانشان روی صحنه میآمدند و لوحها به همسران تقدیم میشد. فخیمزاده که کلیپی نیز از او پخش شد، گفت: «من بچه درخونگاه بودم، ما تا قبل از این سبزی خوردن جشنواره بودیم امسال قراره بشیم چلوکباب!ما هنوز بزرگ نشدیم که بزرگداشت برایمان بگیرند». تقدیر از فخیمزاده توسط علی جنتی و مریلا زارعی انجام شد و جنتی ضمن اشاره به حضور محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان و دکتر ربیعی وزیر راه گفت: «وزیر تعاون و ورزش و جوانان آمدند که به شما بگوییم دولت تدبیر و امید پشت سینمای ایران ایستاده است. از تمام زحمات آقای فخیمزاده تقدیر میکنیم. به خصوص در سریال ولایت عشق». مریلا زارعی نیز در سخنانی کوتاه گفت: «فخیمزاده استاد من و کارگردان بزرگی است. خوشا به حال بازیگری که در ابتدای کارش این شانس را داشته باشد که با فخیمزاده کار کند و من این شانس را داشتم». لوح تقدیر از فخیمزاده توسط مریلا زارعی و مهناز افشار به همسر مهدی فخیمزاده تقدیم شد.
همچنین مهدی دادگو، تهیهکننده باسابقه سینما نیز در این بخش مورد تقدیر قرار گرفت. در کلیپی که درباره دادگو پخش شد کسانی چون رخشان بنیاعتماد، جمشید مشایخی، مسعود کیمیایی و فرشته طائرپور از دادگو سخن گفتند. دادگو توسط حجتالله ایوبی و فاطمه معتمدآریا مورد تقدیر گرفت و لوح نیز به همسر او تقدیم شد. معتمدآریا درباره دادگو گفت: «انشاءالله دادگو همیشه بالای سر سینمای ایران باشد». حجتالله ایوبی نیز از جای خالی دادگو گفت. «نبود دادگو در سینما احساس میشود». دادگو نیز در حرفهایش از همسرش تشکر کرد: «همسرم همیشه پشتیبان من بود؛ از مشقات همسران سینمای ایران باید نوشت.» پس از حرفهای دادگو معتمدآریا نیز در حالی که اشک میریخت، گفت: «همیشه همه مشکلات ما بازیگران روی دوش همسرانمان است. چقدر خوب است که اینجا با سادگی دور هم هستیم. اینطوری آدم احساس امنیت میکند» و با صدایی بغض آلود متن لوح تقدیر از دادگو را خواند.
علی جنتی: هنرمند نباید از نمایش کاستیهای اجتماعی محروم شود
علی جنتی پس از این تقدیر پشت میکروفن قرار گرفت و ضمن خوشآمدگویی به حاضران گفت در اختتامیه صحبت نخواهیم کرد«ولی چون اهل سخنرانی هستیم دیگر در افتتاحیه اجازه سخنرانی بدهید. جشنواره فجر رویداد ویژهای برای سینمای ایران است. جشنواره ٣۴ جشنوارهای است که فیلمهایش در دولت تدبیر و امید ساخته شدهاند». او همچنین از حضور فعال بخش خصوصی در این دوره جشنواره نیز سخن گفت: «برای نخستین بار بیش از ٢٠٠ فیلم درخواست شرکت در جشنواره را داشته است و تنها ٣٠ فیلم با کمک بنیاد فارابی ساخته شده است و بقیه مربوط به بخش غیردولتی بوده است. سینمای ایران ورشکسته نیست پویا و رو به جلو است خانه سینما فعال است و گیشهها رونق گرفته است». جنتی در حرفهایش بر اهمیت نمایش کاستیهای اجتماعی در سینما تاکید کرد. «هنرمند نباید از نمایش کاستیهای اجتماعی محروم شود، نابسامانیهای اجتماعی نباید از چشم هنرمندان دور بماند حتی اگر عدهای را خوش نیاید». همچنین او از دکتر ربیعی و حجتالله ایوبی نیز تشکر کرد.
همچنین با پخش کلیپی از رفتگان امسال سینمای ایران همچون هما روستا، ایرج کریمی، یدالله نجفی و فروزان یاد شد.
در پایان این مراسم هم در حالی که نیمی از سالن خالی شده بود مراسم تقدیر از رضا کیانیان و رویا تیموریان برگزار شد. کیانیان در صحبتهای کوتاهی گفت : « زندگی ما در ایران به شانس بستگی دارد و من هم شانس آوردم؛ هم در مورد همسرم که از خانواده سهراب سپهری است و هم در مورد پسرم علی. در سینما هم شانس آوردم و به خاطر این شانس از خدا ممنونم.» محمد حیدری و ویشکا آسایش نیز آیین بزرگداشت « رویای ناب سینمای ایران» را اجرا کردند.
حاشیه: افتتاحیه بدون حضور فیلمسازان
افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر به سنت هر ساله حاشیههایی هم داشت. شاید مهمترین حاشیه افتتاحیه جشنواره ٣۴ نبود جای نشستن برای بسیاری از کسانی بود که فیلمشان در این دوره حضور دارد. مراسم افتتاحیه در حالی برگزار شد که ورود افراد متفرقه و غیرمرتبط با جشنواره سبب شد تا بسیاری از عوامل فیلمهایی که در جشنواره حضور دارند جایی برای نشستن پیدا نکنند و سالن را ترک کنند. فیلمهای «نیمرخها»، «نیمه شب اتفاق افتاد»، «وارونگی»، «زاپاس»، «عادت نمیکنیم»، «آخرین بار کی سحرو دید» و… از جمله فیلمهایی بودند که عواملشان به دلیل نبود جا، محل برگزاری افتتاحیه را ترک کردند. این وضعیت نارضایتی شدید این سینماگران را در پی داشت.