این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفیکتابهای تازه
اسطوره و تفکر مدرن
کلودلوی- استراوس از پیشگامان برجسته علم مردمشناسی است او به لحاظ آنچه در باب ساختار اسطورههای ملل مختلف گفته است نیز ممتاز است. به عقیده او اگر چه محتوا، شخصیتها و رویدادهای اسطورهای مختلف ممکن است بسیار متفاوت باشد ساختارهای آنها مشابه است که خود مبحثی است در قرابتهای فرهنگی و تمدنی ملل گوناگون دنیا. در این کتاب با عقاید و تحلیلهای این دانشمند نامدار درباره اسطوره آشنا میشوید.کلودلوی- استراوس را به حق میتوان پدر علم مردمشناسی خواند؛ شهرتش از یک سو به خاطر مطالعات مردم شناسی ساختاری او به ویژه در آثارش که در آن استراوس معتقد است نظام خویشاوندی یکی از وجوه اساسی هر ساختار فرهنگی است که گونهای مشخص از ساختار را ارائه میدهد. در این مورد میتوان به جداول تبارشناسی با نمادهایی برای پدران، مادران، خواهران و برادران که نمونهای از نظامهای خویشاوندی را به عنوان نوعی ساختار ارائه میدهد مراجعه کرد. این دانشمند مراجع علمی و استادی را در دانشگاههای سوربن پاریس، سائوپولو، نیویورک و عضو آکادمی فرانسه و به دریافت نشان لیاقت و افتخار فرانسه نائل شد.
جامعه شناسی و توسعه
از زمانیکه آگوست کنت علوم را بر اصل کلیت متنازل و ترکیب و پیچیدگی متزاید طبقهبندی کرد و جامعه شناسی را به مثابه یک علم در جایگاه خاصی قرار داد، این رشته مطالعاتی تاکنون راه پر پیچ و خم و پرنشیب و فرازی را پیموده است. جامعهشناسان تعاریف متعدد و متنوعی را از جامعهشناسی تدوین و ارائه دادهاند، اما با وجود این هیچ یک از این تعاریف مورد قبول اکثریت قرار نگرفته و هنوز هر جامعهشناس جوانی که میخواهد کتابی درباره جامعهشناسی تالیف کند، میکوشد تعریف خاص خود را ارائه دهد. حتی اغلب جامعه شناسان در طول عمر خود و در نوشتههای متعدد تعاریف متفاوتی از جامعه شناسی را ارائه دادهاند. سادهترین تعریف این است که جامعهشناسی با مطالعه جوامع بشری سرو کار دارد. کتاب حاضر حاصل پژوهشی درباره جامعه شناسی و تعاریف و نظریات جامعه شناسان بزرگ جهان و در بخش آخر نگاه به جامعه شناسی در ایران از ابعاد گوناگون است.
سیاست خارجی ایران در دوران صفویه
در دوران قرون وسطی اروپا گرفتار ملوک الطوایفی و تسلط طوایف مختلف از بعد سیاسی و مذهبی بود و ایران هم به واسطه حمله مغولان با مشکلات عدیدهای مواجه بوده است اما در دوران ایلخانان به سبب دوستی با پادشاهان اروپا و حسن رابطه اروپا و آسیا رفته رفته روابط نزدیکتر میشود. به ویژه اینکه ایران در مسیر اقتصادی اروپا و چین و هند قرار گرفته بود. اما آغاز روابط رسمی ایران و اروپا در دوران پادشاهان صفوی به ویژه شاه عباس بزرگ بوده است که در زمینه داخلی توانست بار دیگر وحدت سیاسی ایران قدیم ساسانی را تجدید کند و این خود باعث شد زیربنای روابط خارجی مستحکمتر شود و از سوی دیگر از نظر موقعیت جغرافیایی ایران پلی بود بین شرق و غرب دول اروپایی که به انسجام سیاسی دست یافته بودند. این عوامل باعث شد رفتهرفته رابطه خارجی ایران به ویژه با اروپا روز به روز توسعه یابد و روابط ایران با پرتغال و اسپانیا آغاز شد که پس از آن نام کشورهایی چون انگلیس ، هلند و آلمان به چشم میخورد و اوج روابط خارجی ایران در دوران شاه عباس بزرگ میباشد.
فلسفههای بزرگ
گفتهاند که فلسفه غربی در یونان زاده شده و به راستی یونانیان به دلیل ویژگیهای ملی برای ایجاد نظام مستقل و پایداری آمادگی داشتند. به این معنی که با نظری باز و بیتعصب به جهان مینگریستند و به واقعیت گرایش داشتند و از قدرت انتزاع با تجرید فراوان برخوردار بودند . از اینجا بود که توانستند به مفاهیمی پیچیده چون عالم مثل و مفهوم لوگوس برسند و از تخیلات اساطیری پیشینیان برهند. از عصر باستان فلسفههای بزرگ بر آن بودند تا فیلسوفان ماندگار را در دامن خود بپرورانند تا انسانها از حالت جهالت رهایی یابند و همچون چراغی فروزنده در تاریکی راهگشایی بشریت باشند. فلسفههای بزرگ هر اندازه هم که از حیث زمان از ما دور باشند، همیشه با طبیعت ما بسیار نزدیکاند همه آنها به یک تمایل مقاومتناپذیر ما جواب میدهند از اوایل طفولیت احتیاج به توضیح و تبیین جهان را در خود احساس میکنیم . بشر هرگز از میل و آرزوی رسیدن به علم باز نمی ایستد. هر اندازه هم که گرفتار فراهم ساختن زادو قوت روزانه باشد، روح و ذهن او از تجسس شخصی درباره عالم و سرنوشت خسته نمیشود. کتاب فلسفههای بزرگ، پژوهشی است پیرامون موضوع فلسفه از عصر یونان تا دوران معاصر که در پنج فصل تدوین شده است.