این مقاله را به اشتراک بگذارید
با حضور بزرگان سینما، ادبیات و مردم
تندیس عشق و امید به خالقان «شهرزاد» اهدا شد
پرویز پرستویی: شما کاری کردید که مدتهاست مردم شبکه جم را تماشا نمی کنند
الهام نداف
پرونده «شهرزاد»، پرمخاطبترین سریال شبکه نمایش خانگی با پایان فصل اول این مجموعه، با برپایی جشنی در مرکز همایشهای برج میلاد و تقدیر از عوامل این مجموعه بسته شد.
چهرههای شاخص فرهنگی و سیاسی به دعوت شهرزادیها همپای مردم، عوامل موفقترین سریال سالهای اخیر را تشویق کردند. در میان این چهرهها محمود دولتآبادی، احمد مسجدجامعی، پرویز پرستویی، عبدالله اسکندری، علی سرتیپی، سروش صحت، فرخ نعمتی، جمشید گرگین، مریم کاویانی، حجتالاسلام محمدعلی ابطحی، ناصر ملکمطیعی، علی نصیریان، مهناز افشار، حمید فرخنژاد، صادق زیباکلام و سیدفرید قاسمی از شاخصترینها بودند.
همه بلیتهای این مراسم به مردم و هواداران سریال «شهرزاد» فروخته شده بود. آنها پس از عبور بازیگران و عوامل فیلم از روی فرش قرمز با آنها عکس یادگاری میانداختند و همین مساله باعث شد برنامه با یک ساعت تاخیر آغاز شود. در این مراسم هنرمندان و چهرههای سیاسی با حضور روی سن، تندیس «عشق و امید» را به بازیگران و عوامل سریال «شهرزاد» اهدا کردند. در این مراسم همچنین از جدیدترین ترانه محسن چاووشی با نام «دیوونه» نیز رونمایی شد.
در ابتدای این مراسم سروش صحت روی سن حاضر شد و گفت: «شخصیت شهرزاد در قسمتی از سریال بیان میکند که همیشه اتفاقات آنطور که ما فکر میکنیم رخ نمیدهد ولی فکر میکنم سریال «شهرزاد» خلاف این مساله را ثابت کرد. ساختن سریال سخت است و ساخت اثری که مورد توجه عام و خاص قرار بگیرد بسیار سختتر است. خوش به حال تمام عوامل «شهرزاد» که اینگونه مورد استقبال قرار گرفتند.»
در این مراسم از حسن فتحی، خالق عاشقانه «شهرزاد» دعوت شد تا برای تقدیر روی سن بیاید. او که تندیس خود را از دستان محمود دولتآبادی گرفت، عنوان کرد: فکر نمیکردم از همه از جمله خودم تقدیر شود. برای من افتخار است که این تندیس را از بزرگمرد ادبیات و رمان دریافت میکنم. امیدوارم روزی برسد که آثار محمود دولتآبادی و نویسندگانی امثال او در سینما و تلویزیون ایران مورد اقتباس قرار بگیرند و سینما و سریالهای ما از یک پشتوانه قدرتمند و غنی ادبی برخوردار شوند.»
فتحی در ادامه درباره رویاهایش گفت: «من و همکارانم مثل همه شما رویاهایی همچون عدالت اقتصادی، گسترش آزادیهای فردی و اجتماعی، جهانی عاری از جنگ و خشونت و آرزوی توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و… برای وطنی داریم که در آن متولد شدیم. ساخت سریال «شهرزاد» و اقبال عمومی و رونق شبکه نمایش خانگی از جمله آرزوهای من بود.»
او با یادآوری اینکه شخصیتهای «شهرزاد» در جامعه ما وجود دارند، خاطرنشان کرد: «ما میدانیم که در وجود همه ما بزرگآقا، شهرزاد، شیرین، فرهاد و قبادی وجود دارد؛ از اینروست که همیشه در برابر یک پرسش ابدی یعنی از یکسو عشق و محبت و از سویی خودشیفتگی و حرص و طمع قرار میگیریم و باید تعیین کنیم که در کدام صف هستیم.»
احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، سخنران بعدی بود که پشت تریبون حاضر شد. او شهرزاد را شخصیتی اسطورهای دانست و از او به عنوان نماد روح ایرانی یاد کرد: «شهرزاد تجسم عشق و امید است. شهرزاد در داستانهای کهن ایرانی کسی است که خونخوارترین مرد زمانهاش را بهوسیله عشق به یک عنصر فرمانبر در برابر اخلاق تبدیل میکند. امیدوارم این اثر، الگویی برای کسانی باشد که رسانه ملی را در اختیار دارند تا سطح سلیقه جوان را بشناسند و از این حد فراتر یا فروتر نروند.»
پخش صحبتهای سیدفرید قاسمی، استاد حوزه مطبوعات و روزنامهنگاری در قالب کلیپی از دیگر بخشهای این مراسم بود. او معتقد بود کارگردان قرار نیست در ساخت فیلم نقش یک مورخ را بازی کند: «فیلمساز تنها باید حال و هوای تاریخی را در گستره زمانی کار خود حفظ کند و همچنین مواظب باشد تا شخصیتهای فیلمهای او ما به ازای تاریخی داشته باشند. در صورت رعایت این دو نکته، او کارش را به درستی انجام داده است. به نظرم سریال «شهرزاد» این دو نکته را رعایت کرده است اگرچه این اثر به لحاظ تاریخی بدون ایراد نیست اما در مقابل زحمتی که کشیده شده است، آن ایرادها باید نادیده گرفته شود.»
صادق زیباکلام، کارشناس مسائل سیاسی، یکی از مهمانان حاضر در این مراسم بود. او که در قسمتی از این جشن برای اهدای تندیس عوامل روی سن دعوت شد، گفت: «ظاهرا آقای فتحی میخواهد فصل دوم سریال را هم بسازد. میخواهم بدانم این سریال کی به دوران معاصر میرسد که من و ظریف هم بتوانیم نقش خود را بازی کنیم.»
مصطفی زمانی، بازیگر نقش فرهاد این سریال نیز در بخش جداگانهای توسط همایون ارشادی تقدیر شد. او با اشاره به ویژگیهای نقش خود گفت: «من در سریال «شهرزاد» با توجه به نقشی که داشتم، نمیتوانستم دست علی نصیریان را ببوسم و خواستم اینجا دست او را در مقابل دوربینها ببوسم.»
زمانی درباره شعرخوانی در سریال عنوان کرد: «من شعرخوانی را مدیون پدرم هستم. او برای من شعر میخواند. البته او مشکلات سیاسی هم داشت و چون پولی نداشت، کسی شعرهایش را نمیشناخت.»
مهناز افشار که از مهمانان این مراسم بود نیز در ادامه این مراسم برای لحظاتی روی سن حاضر شد و گفت: «سالهاست که دل ما برای عشق نمیلرزد و قلب من با مجموعه «شهرزاد» لرزید. در گذشته اگر تلفن زنگ میخورد و عشقی هم وجود داشت، قلب ما میریخت اما امروز اینگونه نیست. من جزو مخاطبانی هستم که دوست داشتم قباد به شهرزاد برسد.»شهاب حسینی، بازیگر نقش قباد با یادی از خسرو شکیبایی سخنران دیگر این مراسم بود: «الهی شکر که ما در محضر شما روسفید هستیم. زمانی که شبکه نمایش خانگی شکل گرفت، رسانهای بین تلویزیون و سینما بود و میشد تصور کرد که میتوان از آن در حوزه فرهنگسازی استفاده کرد. با این حال من حسرتی داشتم که سریالهای این شبکه به سرانجام نمیرسد و زمانی که «شهرزاد» به من پیشنهاد شد، فکر کردم شاید شبکه خانگی به واسطه این سریال زنده شود. کافی است ما گامی برای ساخت آثار خوب با اقتباس از ادبیات خود برداریم.»
حمید فرخنژاد نیز از دیگر مهمانان این مراسم بود که تقدیر از ترانه علیدوستی را بر عهده داشت. او گفت: «شهرزاد باعث شد آبروی از دست رفته شبکه نمایش خانگی بازگردد. نخستین نمونه از سریالها در این شبکه «قلب یخی» بود. خاطرم هست یک روز برای بنزین ماشین در صف بودم و فردی آنجا از من خواست که پول سیدیهایش را بابت این سریال بپردازد. حالا من امیدوارم که سری دوم سریال «شهرزاد» با همین صلابت رقم بخورد.»ترانه علیدوستی بعد از دریافت تندیس خود از فرخنژاد اظهار کرد: «من اینجا تندیس «عشق و امید» را دریافت کردم اما آن را متعلق به همه مردم ایران میدانم که با عشق و امید، دلشان با کار ما لرزید. مطمئن باشید که بدون شما «شهرزاد» به هیچوجه اینگونه که الان هست، نمیتوانست باشد. آقای فتحی از شما هم ممنونم که نقشی را به من سپردید که روح زیبایی داشت و آزاده بود.»
علیدوستی درباره مرغ آمینی که به گردنش آویخته شده بود، عنوان کرد: «مرغ آمین من یک تفاوت با مرغ آمین بقیه مردم دارد و آن این است که این همان گردنبندی است که فرهاد در سریال به من هدیه داده است.»
در بخش پایانی این تقدیرها پرویز پرستویی و ناصر ملکمطیعی دو بازیگر سینما با تشویقهای پیاپی مردم روی صحنه آمدند. ابتدا ملکمطیعی پشت تریبون قرار گرفت و گفت: «خدا را شکر میکنم که توفیق داشتم اکنون در مقابل شما بایستم. من ۸۶ سال دارم و هیچگاه در زندگی به کسی حسودی نکردم اما امشب حسودیام شد. من نمیخواهم از گذشته سینمای ایران حرف بزنم چرا که ما آنقدر تغییرات داشتهایم که وضعیت امروز باعث افتخار است. باید به فتحی تبریک بگویم و به علی نصیریان که واقعا شایسته نقش بزرگآقاست.»
پرویز پرستویی نیز با تبریک به فتحی و عوامل سریال، خطاب به صدا و سیما عنوان کرد: «صدا و سیما سالهاست که تلاش میکند پای ماهوارهها را از خانههای مردم جمع کند البته ماهواره بد نیست و مهم این است که چه استفادهای از آن داشته باشیم. با این حال من بهعنوان یک عضو سینما از اینکه سریالهای جم در خانوادههای ما نفوذ کرده بود و ریشهها را از هم پاشاند، شرمم میشد و حالا شما کاری کردید که مدتهاست مردم شبکه جم را تماشا نمیکنند. تقاضای من این است که صدا و سیما هم یاد بگیرد تا هزینههایش را جای دیگری خرج نکند.»او با یادی از بهروز وثوقی خطاب به ملکمطیعی عنوان کرد: «ما جماعتی قدرناشناس هستیم و فراموش نمیکنیم که بازیگری را از شما یاد گرفتهایم. من خاطرم میآید زمانی که نوجوان بودم و نمیتوانستم به سینما بروم، عکسها و فیلمهایی که در سینما چیده میشد، نگاه میکردم و صداها را میشنیدم.» پرویز پرستویی و ناصر ملکمطیعی در ادامه تندیس عشق و امید را به علی نصیریان اهدا کردند. نصیریان نیز با اشاره به اینکه مرغ آمین را که یک پلاک در سریال «شهرزاد» است در طلافروشیها و در دست مردم میبیند، عنوان کرد: «به نظرم این یک نشانه است و ما که همیشه به دنبال پول نفت هستیم از نیروهای خلاقه هنری انسانی غافلیم. ما آدمهای خوشفکر زیاد داریم و باید از این نشانهها استقبال کنیم. این پلاک و استقبال مردم از آن نشان میدهد که ملت ایران ملتی هوشمند است.»