این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
درباره کوبریک، کیشلوفسکی و مادیگرایی
دو کتاب در حوزه سینما و یک کتاب در حوزه روانشناسی منتشر شد.
به گزارش مدو مه به نقل از ایسنا، کتابهای «جهان فلسفی استنلی کوبیریک» از جرالد جی.آبرامز، «زندگیام همه چیز است – مجموعه گفتوگوها با کیشلوفسکی» از آنا مارچینوفسکا و «بهای سنگین مادیگرایی» از تیم کاسر توسط انتشارات ققنوس در بازار کتاب عرضه شده است.
*
کتاب نقد و تفسیر «جهان فلسفی استنلی کوبریک» نوشته جرالد جی. آبرامز و ترجمه محمدرضا اسمخانی، در ۴۱۶ صفحه، با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و به بهای ۲۸۰۰۰ تومان در دسترس عموم قرار گرفته است.
در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: «کتاب پیش رو، که مولود پیوند فرخنده آسمان تخیلآمیز «سینما» با زمین مفهومپرداز «فلسفه» است، میکوشد با اکتشاف دُرهای درخشان فلسفی از دریای خروشان آثار استنلی کوبریک، یکی از بزرگترین کارگردانهای تاریخ سینما، «جهان فلسفی» وی را ترسیم کند. خواننده، از خلال فصلهای مختلف کتاب، فیلمهای تفکربرانگیزِ کوبریک را پهلو به پهلوی پارهای مضامینِ چالشآمیز فلسفی به تماشای نظر خواهد نشست و «جزئیت» سینما را با «کلیت» فلسفه گردهم خواهد آورد: در این کتاب، ابسوردیسم کامویی با ترس و هوس و دکتر استرنجلاو، جهان سیال نیچهای با غلاف تمامفلزی، اخلاقِ اگزیستانسیالیسم با راههای افتخار، اخلاق جنسیت با چشمان باز-بسته، فلسفه بدن با بوسه قاتل، منطق فرضیهپردازی پرسی با لولیتا، تقدیرگرایی با قتل، فلسفه نفس افلاطونی با اسپارتاکوس، ابسوردیسم نیگلی با بری لیندون، حیث زمانی-تاریخی تجربه با درخشش، اراده آزاد با پرتقال کوکی، فلسفه ذهن و تکنولوژی با هوش مصنوعی، نیهیلیسم نیچهای با اُدیسه فضایی و نگرش شکاکانه عملا با همه فیلمهای کوبریک روایت خواهد شد. باری، نیچه زمانی گفته بود که «هنر از این حیث نزد ما شکل گرفته است که مبادا حقیقت ما را بکشد»؛ و اینک پنجرهای گشوده به جهانی رهاییبخش که با سرپنجه هنرمندانه کوبریک پیشکش میشود. »
**
کتاب «زندگیام همهچیز من است- مجموه گفتوگوها با کیشلوفسکی» گزینش و ترجمه آنا مارچینوفسکا، در ۱۲۸ صفحه، با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و قیمت ۹۵۰۰ تومان منتشر شده است.
در توضیح پشت جلد کتاب نوشته شده است: «موضوعاتی که کیشلوفسکی برای تماشاچی بازگو و مسائلی که مطرح میکند، ساده و بنیادیاند به طوری که هر کس به روش خودش با این مسائل کنار میآید، اما کیشلوفسکی در فیلمهایش جاهای دردناک این موضوعها را مانند جراحان میشکافد و با جرئت تمام به عمقشان فرو میرود. اعماقی که شاید در نظر برخی رسیدن تا آن جا دور از ذهن، «خارج از دسترس» یا کاملا غیرممکن باشد. این کار کیشلوفسکی نشان میدهد که خودش سخت درگیر این موضوعات بوده، و فقط به لمس کردن آنها کفایت نمیکرده. به عبارت دیگر، از کنار مسائل حیاتی ساده نمیگذشت.»
***
کتاب «بهای سنگین مادیگرایی» نوشته تیم کاسر و ترجمه میلاد سبزهآرا و مصطفی محمدی، در ۲۲۴ صفحه، با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و قیمت ۱۴۰۰۰ تومان به بازار کتاب عرضه شده است.
پشت جلد کتاب نوشته شده است: «تأثیر فرهنگ مادیگرایی بر ما و روابطمان با اطرافیانمان (مثلا خانواده و دوستان، همسر و فرزندانمان، و جامعه) چیست؟ جایگاه واقعی و مناسب پول و مصرفگرایی در ساختار روانشناختی بشر کجاست؟
تیم کاسر، استاد و پژوهشگر روانشناسی اگزیستانسیال و مسائل فرهنگی در آمریکا، تبیینهای علمی گستردهای در تبیین آثار فرهنگ مصرفی و مادیگرایی بر شادکامی و سلامت روانشناختی ما ارائه کرده است. برخی اندیشمندان، پیش از کاسر نیز نشان دادهاند که به جز غذا، پوشاک و مسکن مناسب، سودهای مادی بیشتر نقش کمی در افزایش بهزیستی روانشناختی ما دارند. اما کاسر با بررسیهای عمیقتر به دنبال شناسایی ارتباط امیال و آرزوهای مادیگرایانه انسانها با بهزیستی آنهاست. او نشان میدهد افرادی که ارزشهای اصلی زندگی خود را به دست آوردن ثروت و شهرت قرار دادهاند، صرف نظر از سن و درآمد و قومیت آنها، بسیار مستعد غمگینی، اضطراب و افسردگی، عزت نفس شکننده و صمیمیت پایین در زندگی زناشویی هستند.»
‘