این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا ساخته عبدالرضا کاهانی برای همیشه توقیف شد
نیره رحمانی
این اولین بار نیست که عبدالرضا کاهانی فیلمی ساخته که دچار ممیزی های جدی شده، متاسفانه اصلا خوشایند نیست که بگوییم این فیلمساز آنقدر گرفتار این مشکل شده که حالا حسابی پوست کلفت شده است. چنانکه اگر روزی فیلمی بسازد که در این حواشی گرفتار نیاید باید تعجب کرد.
من هنوز این فیلم را ندیده ام به همین خاطر نمی توانم درباره خوب و بد و مبتذل یا غیر مبتذل بودنش نظری بدهم. هر چند که بعید می دانم تعریف من یا خیلی های دیگر از ابتذال با تعریف مثلاخبرگزاری فارس و.. یکی باشد. برای نمونه من ر سوایی و اخراجی ها را آثاری مبتذل می دانم که احیانا برخی از آنها که فیلم کاهانی را مبتذل می خوانند آن را شاهکار بدانند. چنانکه فیلمهای اصغر فرهادی مثلا از دید مسعود فراستی مبتذل است.
بنابراین بحث ابتذال را می گذارم کنار چون راه با جایی نمی برد. کاهانی فیلمسازی خنثی نیست. چه با آنچه در آثارش مطرح می کند موافق باشیم یا نباشیم. او فیلمسازی ست که که آثارش حرف دارد، انتقاد می کند و به همین خاطر دچار اصطکاک هم می شود.
اما فیلم ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا ساخته عبدالرضا کاهانی فعلا توقیف شده و همه کسانی که دستی در این حوزه دارند. برای اینکه مبادا گرفتار حواشی آن شوند پشت آن را خالی می کنند. به این ترتیب حمع کسانی که برای دادن پروانه نمایش آن را دیده اند به این نتیجه رسیده اند که اگر توقیف شود بهتر است.
آیا بهتر نیست یکبار هم به سلیقه مخاطبان اعتماد کنیم و بگذاریم خود آنها این فیلم را توقیف کنند. یعنی اگر دوست نداشتند نروند ببینند. کل رسانه های مخالف فیلم که تعدادشان هم کم نیست از صبح تا شب برای مردم روشنگری بکنند! یا اینکه مثل اغلب کشورها گروه سنی برای آن مشخص کنند و برای مثال در مورد این فیلم افراد بالای هفتاد سال با در دست داشتن کارت منزلت بتوانند آن را تماشا کنند که هیچ رقمه امکان انحرافشان وجود نداشته باشد.
البته این هم طرحی شدنی نسیت چون می دانیم هزار و یک پاسخ برای رد کردن آن در آستین دارند که مهمترین آن این است که مردم خوب و بد خود را تشخیص نمی دهند. اما مسئله این است که در این روزگار واقعا نمی شود چیزی را توقیف کرد، چون مدتی بعد از جایی نسخه ای از آن به بیرون در می کند و مردم هم که عاشق تماشای فیلمهای توقیف شده اند. چندین برابر آن را تماشا خواهند کرد.
هنوز چیزی نشده سایت های مختلف شروع کرده اند به لینک دادن به کپی غیر مجاز فیلم البته نسخه ای برای دانلود آن هنوز وجود ندارد و چراکه جستجوی عبارت دانلود فیلم ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا ساخته عبدالرضا کاهانی در اختیار آنها قرارمی دهد و خب نشانه ولع مردم برای دین این فیلم است. ولعی که با توقیف چند برابر می شود. اما راستی چرا مردم اعتمادی به رای نهاد های نظارتی از این دست ندارند؟ امیدوارم اشتباه از من باشد. چون در آن صورت نیاز به توقیف شش قبضه نبود جوری که با هیچ اصلاحی هم درست نشود. نهاد نظارتی می گفت بهتر است فیلم را نبیند و مردم هم نمی رفتند و کارگردان هم حساب دستش می آمد دیگر از این جور فیلمها نسازد!
ما این صفحه را برا انعکاس اخبار مربوط به این فیلم یعنی سیر تا پیاز ماجرا باز نگه خواهیم داشت با این امید که ماجرا ختم به خیر شود البته امیدی به این اتفاق نداریم. اما این بر به مرور کامل و به روز خواهد شد.
***
انعکاس اخبار توقیف ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا ساخته عبدالرضا کاهانی در رسانه های ایرانی بیرون از ایران
ساعاتی پس از انتقاد خبرگزاری فارس از فیلم جدید عبدالرضا کاهانی، حجتالله ایوبی، رییس سازمان سینمایی، از توقیف این فیلم خبر داد.
حجت الله ایوبی در یک نشست خبری ضمن تأیید توقیف فیلم «ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا» از سوی شورای پروانه نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است که این فیلم را «ندیده و نمیتواند درباره آن قضاوتی داشته باشد.»
هنوز مسئولان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جزییات دقیقی دراینباره منتشر نکردهاند. عبدالرضا کاهانی نیز که این روزها در فرانسه به سر میبرد از اظهارنظر درباره گفتههای مقامهای رسمی پیرامون توقیف «ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا» تا این لحظه خودداری کرده است.
این خبر در حالی منتشر میشود که خبرگزاری فارس ساعاتی پیش از انتشار گفتههای حجتالله ایوبی با انتشار مطلبی از آنچه «فرآیند صدور پروانه ساخت» برای فیلمهای این کارگردان سینمای ایران خواند، بهشدت انتقاد کرد.
این خبرگزاری نزدیک به اصولگرایان با اشاره به فیلم قبلی عبدالرضا کاهانی، «استراحت مطلق»، از آن با عنوان فیلمی «سخیف و مبتذل» نام برد که با «حاشیههایی روانه سینماها شد.»
این اولین بار نیست که فیلمهای عبدالرضا کاهانی با مشکل ممیزی روبهرو میشوند. پیشازاین فیلم تحسینشده «اسب حیوان نجیبی است» نیز از سوی مقامهای دولتی به ارائه تصویری نامناسب از فساد در دستگاه انتظامی متهم شده بود.
آلیسا سایمون منتقد ورایتی نیز با اشاره به فیلم «بیست» که موفق شد جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم کارلوویواری را هم کسب کند؛ کارگردان فیلم «بیخود و بیجهت» را کارگردانی مسلط ارزیابی کرده و مینویسد که سبک صریح عبدالرضا کاهانی نشاندهنده نگاه نافذ و دلسوزانه او و قدرت و تسلطش بر روایت است.
خبرگزاری فارس در معرفی کارگردان فیلمهای «بیست»، «هیچ» و «اسب حیوان نجیبی است»، از آقای کاهانی با عنوان فیلمسازی «جنجالی» نام برده که در «اجرا، آنچه در ذهنش میگذرد را میسازد».
این خبرگزاری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را «به کوتاهی در عدم دریافت تعهد از کارگردان و تهیهکننده جهت ساخت فیلم بر اساس فیلمنامه» متهم کرده است.
حجت الله ایوبی در یک نشست خبری ضمن تأیید توقیف این فیلم از سوی شورای پروانه نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است که این «فیلم را ندیده» و «نمیتواند درباره آن قضاوتی داشته باشد.»
عبدالرضا کاهانی پیشتر در آستانه جشنواره ۳۳ فیلم فجر با انتقاد از عملکرد مسئولان دولتی گفته بود: «نوعی جدیدی از سانسور در مدیریت سینمایی باب شده است، اینکه مسئولین ارشاد میگویند که کاری از ما ساخته نیست و فیلم شما جنجالبرانگیز خواهد بود.»
خبرگزاری فارس فیلم سینمایی «ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا» را فیلمی سرشار از «اعمال منافی عفت و موازین اسلامی» نامیده و اینگونه پیشبینی کرده است که اعضای شورای پروانه نمایش از «دیدن فیلم شوکه شدهاند».
در خلاصه داستان فیلم «ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا» تنها به این جمله استفهامی اشارهشده است: «کجا بریم امشب؟». در این فیلم مهناز افشار، طناز طباطبایی، سحر دولتشاهی، مهران غفوریان و چهره جدیدی با نام آیدا ماهیانی حضور دارند.
محمد حسین لطیفی٬ یکی از اعضای شورای پروانه نمایش سازمان سینمایی ایران گفته است که فیلم "ارادتمند نازنین، بهاره، تینا" ساخته عبدالرضا کاهانی امکان اصلاح ندارد و بنابراین مجوز نمایش نخواهد گرفت.
به گفته آقای لطیفی که خود کارگردان سینما و تلویزیون است٬ نظر جمعی این شورا این بوده که "کل چیزی که در فیلم است یعنی سوژه فیلم از ابتدا تا پایان مشکل دارد" و همه اعضا بر این عقیده بودهاند که پروانه نمایش صادر نشود.
جزییات زیادی از داستان فیلم ارادتمند نازنین، بهاره، تینا منتشر نشده٬ اما ظاهرا ماجراهای سه شخصیت اصلی فیلم با بازی طناز طباطبایی، مهناز افشار و آیدا ماهیانی و رابطهشان با شخصیتهای مرد علت توقیف فیلم بوده است.
فیلمهایی ایرانی با وجود داشتن پروانه ساخت از سازمان سینمایی وزارت ارشاد٬ برای نمایش عمومی باید پروانه نمایش بگیرند. در مرحله صدور پروانه نمایش بسیاری از فیلمها پس از حذف و یا تغییر برخی صحنهها اجازه نمایش میگیرند٬ اما در برخی موارد تعداد اصلاحیهها به اندازهای است که این شورا٬ پروانه نمایش صادر نمیکند و فیلم توقیف میشود که ممکن است دیگر هیچگاه اجازه نمایش پیدا نکند.
اکران جنجال برانگیز فیلم پنجاه کیلو آلبالو٬ ساخته مانی حقیقی که با نظر مستقیم علی جنتی٬ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نتوانست پروانه نمایش مجدد بگیرد٬ میتواند بر سختگیری اخیر شورای پروانه نمایش تاثیر گذاشته باشد.
ماه گذشته آقای جنتی گفته بود که صدور پروانه ساخت و نمایش برای فیلم پنجاه کیلو آلبالو "اشتباه" بوده٬ چون "این فیلم فروپاشی و سقوط خانواده را ترویج میکند و با آرایش نامناسبِ بازیگران الگوی نامناسبی را ارائه میدهد".
او گفت که صدور پروانه نمایش این فیلم از "زیر دست شورای نظارت و ارزشیابی در رفته" و این مسئلهای "طبیعی" است.
آثار عبدالرضا کاهانی٬ کارگردان و فیلمنامه نویس ۴۳ ساله پیشتر هم با حاشیههای زیادی همراه بوده است. بیخود و بیجهت از فیلم های پیشین او بیش از هفت ماه در توقیف بود و سپس به صورت محدود اکران شد. اسب حیوان نجیبی است از فیلمهای بحثبرانگیز دیگر او بود که شکایت نیروی انتظامی را در پی داشت.
هیچ٬ از نخسین ساختههای او نیز پس از اکران در جشنواره فیلم فجر توقیف شد و پس از چندی با حذف و تغییر صحنههای زیادی سرانجام نمایش داده شد.
‘