این مقاله را به اشتراک بگذارید
در شصتوهفتمین آیین گشایش جشنواره فیلم برلین ثبت شد؛
شب ضدترامپ در برلین
امسال در جشنواره برلین ٢٠١٧ هدف اصلی، برخورد سیاسی با سیاستهای اشتباه ترامپ است که جهان امروز را تهدید میکند.
به گزارش ورایتی، شب برلیناله از روی فرش قرمز تا مراسم گشایش با سیاست درآمیخت. شب افتتاحیه جشنواره فیلم برلین از همان ابتدا و پهنشدن فرش قرمز در دمای زیر صفر درجه، با کنایهها و اشارههای سیاسی آغاز شد؛ «کلودیا راث»، سیاستمدار حزب سبز و نایبرئیس مجلس آلمان، با لباسی مشکیرنگ که روی آن کلمه «Unpresidented» نوشته شده بود، پا بر فرش قرمز گذاشت. این کلمه یادآور غلط املایی «دونالد ترامپ» در یکی از توییتهایش بود که بهاشتباه بهجای «Unprecedented» که به معنای بیسابقه است؛ این کلمه را نوشته بود و رسانهها آن را سوژه کردند. در این مراسم، آنکه انگلکه، کمدین آلمانی، سؤالی از میهمانان کرد: برای فستیوال اینجا هستید؟ یا آمدید که دیگر به کشورتان برنگردید؟ و همه در پاسخ یک خنده بزرگ کردند. انگلکه ضمن خوشامدگویی به هیئت داوران، همه را خندانید و موضوع بحثش، چیزی جز مریل استریپ که سال پیش رئیس هیئت داوران بود، نبود. او گفت: مریل استریپ خوب کار کرد، اما بعدش روی توییتر فهمیدیم که او را زیادی تحویل گرفته و بزرگش کردهایم و او در هالیوود زیادی بزرگ شده. دوباره او را اینجا نمیآوریم. این کمدین در معرفی ورهوفن، رئیس هیئت داوران، نیز گفت: او طرفدار حقوق زنان است و امید و شجاعت را نشان میدهد، اما انگار زنان باید نقشهای دیگری را انجام دهند.
و یک طعنه دیگر با اشاره به موفقیت فیلم «تونی اردمان» نیز زد: این فیلم درباره یک مرد مسن است که یک مدل موی عجیب و رابطه پردردسری هم با دخترش دارد- دقیقا مثل آنچه آمریکا دوست دارد.
مونیکا گروترز، مسئول فرهنگ و رسانه آلمانی و میشل مولر، شهردار برلین، با حاضران درباره صنعت داخلی فیلم صحبت کردند. گروترز با نقلقولی از جان اف کندی، رئیسجمهوری اسبق آمریکا، مبنیبر اینکه «ایش بین برلینر» (من برلینی هستم) به میهمانان خارجی خوشامد گفت و گفت برلین همیشه به یاد کندی هست. مولر افزود: پس از سقوط دیوار برلین، ما گفتیم دیگر هرگز اجازه نمیدهیم تا دیواری مردمان را از هم جدا کند. منظور ما این است که هرگز نباید این اتفاق دوباره بیفتد. برنامه جشنواره نیز با انتخابی که در میان آثار خارجی شده بود، اجازه میداد تا مسائل سیاسی مورد توجه قرار بگیرد. بسیاری از این آثار بهنوعی نشاندهنده آوارگی مردم و ظهور افراطگرایی جناح راست است. فیلم افتتاحیه شب نخست برلین با عنوان «جانگو» نیز درامی فرانسوی، ساخته اتیین کومار، درباره آهنگساز و گیتاریست جانگو راینهارد بهعنوان یک اقلیت بود که مجبور شد در دوران اشغال کشورش ازسوی نازیها در جریان جنگ جهانی دوم به پاریس برود. دیتر کاسلیک، مدیر جشنواره فیلم برلین، هم با خوشامدگویی به میهمانان در هوایی که زیر صفر درجه بود، ایستادن روی فرش قرمز خارج کاخ در میدان پوتسدام را به جان خرید. هیئت داوران امسال هشت جایزه به برگزیدگان اهدا خواهند کرد که شامل خرس طلای بهترین فیلم بخش رقابتی هم است. ورهوفن، کارگردان کهنهکار هلندی، ریاست هیئت داوران را برعهده دارد، مگی جیلنهال، دیگو لونا، جولیا جنش، بازیگر آلمانی، وانگ کوآن، فیلمساز چینی، دورا بونچوچا فوراتی، تهیهکننده تونسی و اولافور الیاسون، هنرمند ایسلندی، گروه داوری را تشکیل میدهند.
ریچارد گر، ساندرا هولر، بازیگر «تونی اردمان» و کارگردانهایی چون ویم وندرس، اشلوندورف و روسا فون پراونهایم و بازیگران «بازی تاجوتخت» شامل سیبل ککیلی و تام والسیها از جمله چهرههای مشهور حاضر در شب نخست برلیناله بودند.
امسال ۱۸ فیلم از کشورهای مختلف جهان چون آلمان، آمریکا، فرانسه، چین، مجارستان، کرهجنوبی، اتریش و فنلاند برای تصاحب خرس طلا، مهمترین جایزه جشنواره، رقابت میکنند.
سینمای ایران در بخش رقابتی و اصلی جشنواره برلین نمایندهای ندارد، اما فیلم «تمارض» کار «عبد آبست» که در بخش «فروم» جشنواره پذیرفته شده، تنها نماینده ما در این رویداد سینمایی است.
شرق