این مقاله را به اشتراک بگذارید
با وجود اینکه برخی با سیاسی خواند اسکار فرهادی قصد کمرنگ کردن موفقیت تاریخی سینمای ایران و فیلمسار برجسته اش را دارند اما اهالی فرهنگ و ادب از موفقیت فرهادی با غرور و افتخار سخن می گویند
آفرین به فرهادی
داریوش مهرجویی
خوشحالم این فیلم برنده شده و سینمای ایران دومین اسکار را از آن خود کرد. آفرین به اصغر فرهادی.
باعث افتخار است
لیلی گلستان
خیلی خوشحالم. صبح زود تلگرام را دیدم و تا خبر را نوشتند زدم زیر گریه و فوری یک اساماس برای آقای فرهادی فرستادم و تبریک گفتم. باعث افتخار است. این هوشمندی زیبا هم در انتخاب فیروز نادری و انوشه انصاری فقط از فرهادی برمیآمد. آفرین.
درسهای فروشنده
ابراهیم حقیقی
سینما و تمام هنرهای دیگر، اگر راستین و همسوی انسانیت و با نیتِ خواستنِ جهان صلحآمیز و آرام باشند، که در تمام طول تاریخ با حضورشان همین را اثبات کردهاند، حرفی دارند که اندیشه و رفتارِ همه انسانها را نشانه میگیرند و سامان میبخشند. هنر راستین و هنرمند متعهد و بامعرفت، همیشه نشان داده است که حرفش از هزاران لشکر و توپ و تانک و موشک، کاراتر و ماندگارتر است، بیآنکه کوچکترین زخمی به هیچ موجود زندهای وارد کند؛ اما اینگونه فرصتها را کمتر در اختیار هنرمند میگذارند، فرصتی که آقای فرهادی و نمایندگانش، خانم انوشه انصاری و آقای فیروز نادری از جایگاهی پربیننده و جهانی با نام ایران و ایرانی یادآور شدند که میان مرزبندی و بیمرزی، میان تفاهم و عدم تفاهم، میان صلحجویی و جنگطلبی، میان دیوار یا پنجره، فاصله کوچکی است که انسان معاصرِ قرن بیستویکمی میداند که چه میخواهد. کام ما از مهر شیرین میشود. زندهباد سینما، زندهباد هنر.
تقدیم به شخص فرهادی
مرضیه برومند
متن پیام فرهادی از فیلمش انسانیتر و زیباتر بود، من اسکارم را به شخص فرهادی اهدا میکنم که توانست اینچنین هوشمندانه پیام صلح و انساندوستی ایرانیها را به گوش دنیا برساند.
احساس غرور هنری
کریستف رضاعی
چقدر لذتبخش است احساس غرور هنری! هنری که از درون شخص هنرمند میدرخشد و ماهیت یک فرهنگ، یک ملت و حتی فراتر از این، جوهر کیهان و عالم و جهان، است. هنر چه قدرتی دارد! زیباترین و ظریفترین نشانه انسان خالق. برخلاف سلیقهها و محدودیتهایی که خود همان انسان ایجاد میکند، میجنگد، آرام، با سلاح صلح و زیبایی… و امید و انگیزه میدهد. کسب دومین اسکار نهتنها پیروزی هنرمند بزرگ جهانبین، اصغر فرهادی، است بلکه پیروزی هنر است… جایی که دیپلماسی شکست خورده… افتخار میکنیم ما هنرمندها، ما ملت ایران، ما بخشی از جهان که چنین امید و افقی به ما میدهید؛ استاد بزرگوار آقای فرهادی عزیز… از ته قلب سپاس و تبریک.
ققنوس سینمای ایران
کارن همایونفر
اصغر فرهادی عزیزم، هنر این سرزمین قصه و غصه ققنوس است. هرگاه به خاکستر مینشیند این شط روان فرهنگ و هنر این خاک پرگوهر، ناگهان مردی از خاکسترهای خویش دوباره و دوباره برمیخیزد تا زنده نگه دارد آرزوهایمان را. در این روزهای خاکستری تو ققنوس سینمای ایران هستی. درود بر تو. با احترام و تبریک.
کدام ایرانی است که افتخار نکند
نورالدین زرینکلک
باری کدام ایرانی هست که احساس افتخار و غرور نکند از جلوه هنر و هنرمندانش در صحنه جهانی؟ من هم مثل همه چندمیلیون آدمی که در اطراف عالم مراسم اسکار را تماشا کردند به دیدن صحنههای پرشکوه و پرطمطراق این حادثه هنری/ صنعتی آمریکا و خبرهای متعاقب آن نشستم و با همسرم برای فرهادی دست زدیم. ما از دست پوپولیستهای خودمان گریختیم غافل از اینکه پوپولهای توپول در همه عالم یافت میشود.
بیت: همی گریختم از احمدینژاد به دشت/ نگو که در همه عالم احمدینژاد هشت.
بازهم قربان آقای خان شهردار لندن که با نمایش فیلم فرهادی در میدان مرکزی مشت محکمی به پوزه این رئیسجمهور زد. مصاحبه بیبیسی با جمشید اکرمی را هم دیدم و با کسانی که دلشان میخواست فرهادی یک سینماگر ایرانی را وکیل کند همدل هستم، اما این حق را برای فرهادی محترم میشمرم که سلیقه خود را – به هر دلیل-اعمال کند. حقیقت اینکه دلم میخواست این مراسم مهم سینمایی از عباس کیارستمی هم یادی بکند که در بخش «ازدستشدگان» چنین کردند. خدا کره سبز و آبی ما را از دشمنان آزادی حفظ کند.
کالیفرنیا
وجه سیاسی اسکار امسال
عباس عبدی
وجه سیاسی و آثار سیاسی این اسکار برجستهتر از آثار هنری آن است. این امر به معنای نادیده یا کماهمیتدانستن وجه هنری فیلم فروشنده نیست که شخصا آن را دیده و لذت بردهام، بلکه به این معناست که این جایزه ناخواسته با موضوعی سیاسی قرین شده که پیام خاص خود را به جهان میدهد. میتوان بهگونهای این پیام را چنین بیان کرد؛ جامعه مدنی و هنری آمریکا استقلال نسبی دارد و توان آن را دارد که جلو خودکامگی نیز بایستد. این جایزه نشان داد که قدرت کشورها در قدرت نهادهای مدنی آن است. ما نیز میتوانیم با شکلدادن و اعتباردادن به چنین نهادهایی جامعه خود را تقویت کنیم. تبریک ویژه به آقای فرهادی و عوامل تهیه فیلم فروشنده بابت این پیروزی و این دستاورد.
البته به دلایل سیاسی
بهرام دبیری
بیتردید جایزه اسکار همیشه سیاسی بوده است. هرچند در مواردی انگیزههای سیاسی وجه غالب این انتخاب نبوده باشد، اما هرگز و در هیچ موردی دور از سیاست هم نبوده. اصولا جایزههایی در این سطح نمیتواند از مقولات و موضعگیریهای سیاسی جدا باشد. به باور من وقتی مقولات سیاسی در انتخاب اثر هنری وارد شود، میتواند نگرانیهایی در مفهوم ارزش هنر ایجاد کند. من هرگز ندانستهام که چگونه میشود از مجموعهای عظیم از آفرینشهای هنری یکی را انتخاب کرد و آن را بهترین دانست. اما دریافت این جایزه اسکار را به فرهادی و مردم ایران تبریک میگویم. «البته به دلایل سیاسی» از آنجا که این نوع سینما هیچوقت سلیقه من نبوده و علاقهای به آن نداشتهام.
شرق