این مقاله را به اشتراک بگذارید
درباره جدیدترین نسخه «زیبا و هیولا»، این بار با بازیگران زنده
تلفیق موفق داستانهای کهن با فناوریهای مدرن
وصال روحانـی
در نسخه جدید «زیبا و هیولا» که طی ۱۰ هفته اکران در سطح دنیا یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار فروخته و به سودآورترین فیلم سال ۲۰۱۷ در پی گذشت ۴ ماه و اندی از این سال تبدیل شده و در رده بیست و یکم جدول در آمدسازترین فیلمهای تاریخ سینما قرار گرفته، برخلاف نسخههای قبلی این داستان نهکارتونی بلکه فیلمی با بازیگران زنده است و البته همه شاخصههای نسخه موفق کارتونی سال ۱۹۹۱ را تکرار و آنها را بازآفرینی کرده است. والت دیسنی شرکت قدیمی انجام دهنده این کار با چنین سیاستی تمام بینندگان آن نسخه را که ۲۶ سال پیش کودکان و نوجوانانی بیش نبودند و حالا میانسال و پدر و مادر شدهاند به سالنهای سینما کشانده تا آنها با دیدن فیلم جدید عملاً خاطرات خوش گذشته خود را لمس و از نو تجربه کنند. البته دیسنی از اواسط دهه ۱۹۶۰ طی سیاستی که به یک عادت اقتصادی مفید تبدیل شده، اقدام به بازپخش کارتونهای کلاسیک و قدیمی خود چه در سالنهای سینما و چه در نسخههای ترمیم و شفاف شده ویدئویی کرده و همسو با آن با اتخاذ سیاستهایی «همراهی کننده» گاه نسخه جدیدی از آن فیلمها را نه با فرمات کارتونی بلکه با شرکت بازیگران زنده هم عرضه کرده تا از اشتیاق مردم برای دیدن مجدد این داستانهای کلاسیک حداکثر بهره را ببرد و این رسم را با فیلمهای «Maleficent» در سال ۲۰۱۴ و «سیندرلا»ی جدید در سال ۲۰۱۵ هم به اجرا نهاده بود و حالا نوبت نسخه تازهای از «Beauty and The Beast» است.
بهروزسازی موارد قدیمی
بهرغم وفاداری به نسخه کارتونی سال ۱۹۹۱، در نسخه جدید «زیبا و هیولا» کوشش شده که بسیاری از نکات ذکر شده در داستان اصلی و اورژینال که در سال ۱۷۴۰ میلادی توسط گابریل سوزان باروبوت دو ویله نوو فرانسوی نوشته شد و در سال ۱۷۵۶ ژانماری لوپرینس دو بومونت نیز آن را از منظر خودش تعریف کرد، به روزسازی شود و با شرایط کنونی یکسان گردد. در فیلم کارتونی سال ۱۹۹۱ «زیبا و هیولا» که توسط گری تراس دیل و کرک واینر کارگردانی شد و بر سناریویی از لیندا وولورتون متکی بود، سهم و نقش ترانهها در موفقیت فیلم به حدی چشمگیر میرسید و اینک در بهار ۲۰۱۷ بیل کاندون که کارگردان این نسخه جدید است و همکارانش به افزودن چند ترانه به آن آواها اکتفا نکرده و انواع نکات و دستاوردهای جدید را به متن فیلم افزوده و بخصوص قطعات کوچک تکمیلکننده متعددی را به اصل داستان پیوند زدهاند همسو با آن کاراکترهای جنبی متعددی هم وارد متن قصه شدهاند و برخی نیز مربوط به نسخه قبلیاند اما کامل تر و دچار تغییراتی شدهاند. از این قبیل کاراکترها میتوان به لوفو (جاش گد) اشاره کرد که دوست نزدیک کاراکتر بد قصه یعنی گاستون (لوک اوانز) است و این در حالی روی داده است که در نسخه سال ۱۹۹۱ «زیبا و هیولا» این کاراکتر سهم و دقایق اندکی را در اختیار داشت و بسیار کودن بود.
مثل سیندرلا
چون صحبت بازیگران و کاراکترها در میان است، باید قید کرد که در میان اصلیترها کاراکتر موسوم به پرنس مغرور (دان استیونز) از بارزترین آنها است و رو کردن او را باید ادای احترام سازندگان فیلم به نویسنده دو کتاب مرجع و کلاسیکی دانست که پیشتر نام نویسندگان آنها را آوردیم. اضافه بر این در یک نشانه آشکار از تأسی جستن این فیلم تازه از مشخصههای ورسیون سال ۲۰۱۵ «سیندرلا» باید متذکر شد که کاراکتر مرکزی «بله» (اما واتسون) در شرایطی با پدر خود (کوین کلاین) دچار مشکل و تعارض است که در سیندرلا نیز بهعنوان یک موضوع جنبی از روابط منفی این کاراکتر با مادرخواندهاش (کیت بلنشت) یاد میشد و در هر دو مورد ارتباطهای مخدوش شده خانوادگی به وسیلهای برای تشریح بهتر کاراکترها تبدیل شده است. قطعاً اصالت طلبها با اینگونه اضافات به متن داستانهای کلاسیک مخالفت میورزند و آن را نافی ارزشهای ذاتی و واقعی این قصهها توصیف میکنند اما وقتی هر یک از این جرح و تعدیلها و افزون شدنها چیزی را بر قصه و جذابیت و غنای آن میافزایند. نمیتوان این را اشتباه در محاسبه سازندگان فیلم تلقی کرد. از سوی دیگر جلوههای بصری به کار گرفته شده برای توصیف بهتر کاراکتر هیولا و دستیاران تملق گوی او شامل لومی یر (اوان مک گرگور)، گاگز وورت (ایان مک کلن) و خانم پاتس (اما تامپسون) هم به بهترین شکل در خدمت فیلم قرار گرفته و این شخصیتها را برجستهتر و جالبتر ساختهاند.
بهیاد هریپاتر
استفاده از آواها و تک صحنههای موزیکال فیلم نیز هنرمندانه و به شکلی تأثیرگذار صورت پذیرفته و یکی از آنها از یادگارهای ماندگار بازبی برکلی موزیکالساز استثنایی دهه ۱۹۳۰ هالیوود است و این از همان قبیل چیزهایی است که طبعاً در نسخه کارتونی ۱۹۹۱ «زیبا و هیولا» غایب بود. در نهایت بعضی صحنههای جادوگرانه فیلم بینندگان را به یاد هشتگانه هری پاتر و مدرسه جادوگری هاگ وارتز در آن سری فیلمها نیز میاندازد بخصوص که «اما واتسون» یکی از ۳ بازیگر اصلی نوجوان آن فیلمها اینک در هیأت یک زن جوان از هنرپیشههای اصلی این فیلم و بواقع ایفاگر نقش کلیدی «زیبا» است. همه اینها مشخص میکند که بیل کاندون کارگردان این فیلم که پیشینه ساخت «دختران رؤیایی» و «خدایان و هیولاها» را هم در کارنامهاش دارد، حیطهکاریاش را نیک میشناسد و یک بار دیگر داستانی اصیل و سنتی و کهن را با اله مانهای سینمای مافوق مدرن مبتنی بر فناوریهای «CGI» ادغام و به یک فرآیند چشمگیر تبدیل کردهاست.
مشخصات فیلم
عنوان: «زیبا و هیولا»
محصول: کمپانی والت دیسنی
تهیه کنندگان: دیوید هابرمن، تادلیبرمن، جفری سیلور و تادهان
سناریستها: استیفن چباسکی و اوان اسپیلیو توپولوس
کارگردان: بیل کاندون
مدیر فیلمبرداری: توبیاس اشلیسلر
تدوینگر: ویرجینیا کاتز
موسیقی متن و ترانهها: آلن منکین
طول مدت: ۱۲۹ دقیقه
بازیگران: اما واتسون، دن استیونس، لوک اوانز، کوین کلاین، جاش گد، اوان مک گرگور، استنلی توچی، ایان مک کلن
و اما تامپسون.
ایران
منبع: The Wrap