این مقاله را به اشتراک بگذارید
انتشارات چترنگ، سری کتابهای کلاسیک را منتشر میکند
به گزارش مدومه به نقل از اعتماد، به گزخواندن رمانهای طولانی کلاسیک در جهان امروز برای گروهی از کتابخوانان بهویژه قشر نوجوان آسان نیست. شاید بسیاری از نوجوانان امروزی حال و حوصله خواندن رمانهایی مانند «بربادرفته»، «دنکیشوت»، «مرغان شاخسار طرب» و… را نداشته باشند. به همین منظور شیوههای متعددی برای خواندن آثار کلاسیک و طولانی در نظر گرفته شده است تا این قشر از مخاطبان از خواندن این آثار بینصیب نمانند و این آثار نیز به دست فراموشی سپرده نشوند و اینچنین است که در جهان امروز، شیوههایی مانند تهیه کتابهای صوتی یا خلاصه و اقتباس کردن از آثار کلاسیک مورد توجه است.
در کشور ما نیز انتشارات «چترنگ» مدتی است چنین رویکردی را مورد توجه قرار داده است و نسخههای اقتباسی از آثار کلاسیک جهان را به صورت کتاب مصور منتشر میکند. در مقدمهای که شهرام جهانگیری به عنوان ناشر بر این مجموعه نگاشته آورده است: در دنیای امروز افزایش ضرباهنگ زندگی، میل به کتاب و کتابخوانی را تا حد زیادی کمرنگ کرده است و شاید عمده کسانی هنوز دغدغه کتاب دارند، به دنبال ادبیات مینیمال باشند. ادبیات حاضر و آمادهای که در فواصل کوتاه فراغت از مشغولیات، قابل مطالعه است. فضای مجازی و ادبیات حاکم بر آن را شاید بتوان تاییدی بر این مدعا دانست. با این اوصاف میل به مطالعه آثار کلاسیک و برجسته جهان که اکثرا حجیم هستند و نثر سنگینشان خارج از حوصله خواننده شتابزده، روز به روز کمتر و کمتر میشود. آثاری چون «جنگ و صلح»، «دنکیشوت»، «در جستوجوی زمان از دست رفته»، «ایلیاد» و «اودیسه» و… در چنین شرایطی وظیفه فرهنگی خود دیدیم گامی برداریم هرچند کوچک، در راستای بهره بردن از آثار فاخر و کلاسیکی که بیم آن میرود به دست فراموشی سپرده شوند. آثاری که خواندنشان برای مخاطب فرهیخته بایسته است و افسوس که هیچگاه فرصت مناسبش دست نمیدهد.
با این نگاه، انتشارات « چترنگ» مجموعهای از آثار کلاسیک جهان را با حجمی کمتر و به صورت مصور منتشر میکند تا شاید خواننده کمحوصلهتر امروز، به خواندن این آثار برانگیخته شود و حتی شاید سراغ اصل آن آثار برود. این نشر، چندی پیش سه اقتباس از رمانهای مشهوری همچون « غرور و تعصب»، «در جستوجوی زمان از دست رفته» (سوان عاشق) و « در جستوجوی زمان از دست رفته » (نام جاها: نام) را منتشر کرده است.
کمتر کتابخوان حرفهای است که رمان مشهور جین آستین «غرور و تعصب» را نخوانده باشد. این رمان توسط لارنس سیچ اقتباس شده و راجیش ناگولاکوندا نیز تصویرگری آن را انجام داده است. نسخه اقتباسی با ترجمه سبا هاشمینسب منتشر شده است. نسخه اقتباسی این رمان بدون هیچ توضیح یا مقدمهای درباره اصل این اثر آغاز میشود و پشت جلد آن توضیح کوتاهی درباره جین آستین، نویسنده اصل رمان منتشر شده است: «جین آستین ١۶ دسامبر ١٧٧۵ در روستای کوچک استیوینسون در همپشایر انگلستان متولد شد. او که اشتیاق زیادی به خواندن داشت، داستاننویسی را از ده سالگی آغاز کرد و در سیوشش سالگی اولین رمانش را با نام «عقل و احساس» به چاپ رساند. پس از آن سه رمان دیگرش با نامهای «غرور و تعصب»، «منسفلیدپارک» و «اما» در دوران حیاتش منتشر شدند. رمانهای نورتنگر ابی و ترغیب هم پس از مرگش به چاپ رسیدند. او در سال ١٨١۶ بیمار شد و در جولای ١٨١٧ در چهل و یک سالگی از دنیا رفت.»
نسخه اقتباسی یا همان نسخه مصور «غرور و تعصب»، در ١٠٧ صفحه، با شمارگان هزار نسخه و قیمت ٢٢٠٠٠ تومان منتشر شده است. چاپ اول این کتاب، سال ١٣٩۵ بوده است.
«در جستوجوی زمان از دست رفته» نام اثر مشهور مارسل پروست است که اصل آن در هفت جلد منتشر شده است. در مجموعه حاضر دو جلد اول آن با نامهای «نام جاها: نام» و «سوان عاشق» منتشر شده است. کتاب اول «نام جاها: نام» با اقتباس و تصویرسازی استفن اوئه و ترجمه شهریار وقفیپور به چاپ رسیده است.
در توضیح پشت جلد این کتاب درباره مارسل پروست آمده است: «مارسل پروست نویسنده نامدار اوایل قرن بیستم است که بسیاری از صاحبنظران او را از بهترین نویسندگان تمام اعصار میدانند. او عمده شهرتش را مدیون مجموعه هفتجلدی «در جستوجوی زمان از دست رفته» است که حجمی نزدیک به ۴ هزار صفحه و حدود ٢٠٠ شخصیت گوناگون دارد. بسیاری از شخصیتهای این مجموعه برگرفته از زندگی واقعی پروست هستند. پروست نگارش این مجموعه را سال ١٩٠٩ در ٣٨ سالگی آغاز کرد و پیش از آنکه موفق به بازبینی و ویرایش این مجموعه شود، از دنیا رفت. سه جلد آخر این مجموعه پس از فوت او و به گردآوری برادرش به چاپ رسیدهاند.»جلد اول این مجموعه در ۵٢ صفحه، با شمارگان ١۵٠٠ نسخه و قیمت ١٧٠٠٠ تومان منتشر شده و چاپ اول آن سال ١٣٩۶ بوده است. جلد دیگر این مجموعه با ترجمه مشترک کامران برادران و پیمان میرزایی منتشر شده است. طبیعتا توضیح پشت جلد آن همان توضیحی است که بر پشت جلد کتاب «نامها» نگاشته شده است. این کتاب نیز در ١٠۴ صفحه با شمارگان ١۵٠٠ نسخه و قیمت ٢٣٠٠٠ تومان منتشر شده و اولین چاپ آن سال ١٣٩۶ است.