این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
وقتی صحبت از کتاب و کتابخوانی میشود، اغلب مردم بر اساس ذهنیت پیشساختهای که دارند به یاد کتابهای شعر و رمان میافتند و یا اگر تحصیلات دانشگاهی داشته باشند ممکن است کتابهای با موضوعاتی مرتبط با رشتهی تحصیلی خودشان را تصور کنند. اما در این میان کتابهایی هستند که همواره خوانندگان خاص و متفاوت خودشان را داشتهاند؛ دسته کتابهایی که به روانشناسی و موفقیت معروف بوده و فارغ از این که چه اندازه دارای اعتبار و سندیت هستند، طرفداران سفت و سخت و پروپاقرص بسیاری دارند.
این موضوع که آیا خرید کتاب روانشناسی خوب است یا بد، در همهی زمانها موافقان و مخالفان داشته و دارد؛ موافقان و مخالفانی از طبقات و جایگاههای مختلف که هر کدام دلایل و استدلالهای محکمی در تایید رأی و نظر خود و رد و ابطال نظرات گروه مقابل دارند و گاه به گاه هر یک بر آن دیگری میچربد. به همین دلیل هیچ گاه به درستی و به قطعیت نمیتوان تاثیرگذاری و اعتبار این دسته از کتابها را رد یا تایید نمود؛ اما آن چه که مسلم است تعدادی از کتابهای روانشناسی و موفقیت بودهاند که زندگی برخی را به کلی دگرگون کردهاند اما همین کتابها در زندگی برخی دیگر هیچ تاثیر روشن یا دستکم بلندمدت و پایداری نداشتهاند. شاید بتوان گفت اول چیزی در تاثیرگذاری مثبت این دست کتابها نقش دارد فردیت خواننده است؛ این که او دارای چه شخصیت، روحیات و پشتوانهی فکری است. به قول معروف چشمه خودش باید بجوشد؛ کتابها به مانند هر عامل موفقیت دیگری در حکم محرک، سکوی پرش و شتابدهنده هستند و بسته به فردی که آنها را در دست میگیرد تاثیر متفاوتی از دیگری خواهند داشت.
همان طور که گفته شد، عمق تاثیر کتابهای روانشناسی و موفقیت در گروی پرورشیافتگی و بلوغ فکری و درونی خواننده است؛ اما این همهی داستان موفقیت نیست. به قول ریاضیدوستان، این شرط لازم است اما شرط کافی نیست. در واقع عامل مهم دیگری هم در این میان وجود دارد که نباید از آن چشمپوشی کرد، عاملی که پیش از فردیت خواننده قرار دارد؛ این که چه کتابی را برای خواندن انتخاب کنیم.
به جز اصل مفید بودن یا نبودن کتابهای روانشناسی، موضوع کیفیت محتوایی این دسته از کتابها در بازار همواره مورد بحث بوده است و البته هیچ کارشناس منصفی نمیتواند منکر وضعیت آشفتهی بازار این گونه کتابها باشد. عدم نظارت کارشناسانه و کافی بر محتوای این بخش از بازار کتاب وضعیتی را به وجود آورده است که مخاطب نمیتواند با اطمینان کافی نسبت به صحت و اعتبار کتابها اقدام به خرید نماید. چه بسا کتابی که خریداری میشود، در بهترین حالت اگر خشت کجی نباشد که مسیر زندگی خواننده را به بیراهه نبرد، ممکن است دستکم کتابی بیمایه و بیخاصیت باشد که تنها وقت و عمر مخاطب را هدر داده است. اما این نباید به این معنا باشد که مخاطب کتابهای روانشناسی از ذائقهی مطالعاتی خود دست بکشد، بلکه تنها کافی است کانال خود برای انتخاب کتاب مورد نظر به درستی انتخاب نماید تا از اصالت معنایی و کیفیت محتوایی اثری که برای آن وقت و سرمایهی خود را هزینه میکند اطمینان داشته باشد.
خوشبختانه این مساله موضوعی حل شده است و کتابخوانهای علاقهمند به این حوزه نباید نگران باشند چرا که فروشگاه اینترنتی ایران کتاب با شناخت درست از دغدغهی مخاطبان این مشکل را از میان برداشته تا آنها با خیالی آسوده از گزینههایی که پیش رویشان قرار گرفته است، دست به انتخاب زده و خریدی مطمئن را تجربه کنند. این روزها کتابخوانهای حرفهای میتوانند اطمینان داشته باشند که در میانهی این آشفته بازار تیره و تار، ویترینی شفاف وجود دارد که در آن دیگر از آزمون و خطا خبری نخواهد بود چرا که ایران کتاب دست به پالایش و گزینشی گسترده زده و بهترین و تحسینشدهترین آثاری را که در این حوزه و به زبان فارسی میتوان یافت را در یک مکان گرد آورده است تا مخاطب بدون نگرانی کتاب مورد نیاز خود را از میان سبدی دستچین شده انتخاب نماید. در این ویترین شیشهای شما میتوانید کتابهایی را بیابید که زندگیهای بسیاری را دگرگون ساختهاند؛ کتابهایی نظیر «انسان در جستوجوی معنا» اثر ویکتور فرانکل، «نیمهی تاریک وجود» اثر دبی فورد، «قدرت عادت» اثر چارلز داهیگ، «هفت عادت مردمان موثر» اثر استیون کاوی، «b» اثر برجستهی فردریش نیچه، «اثر مرکب» اثر دارن هاردی و صدها عنوان کتاب معتبر و بینظیر دیگر از نویسندگانی برجسته و نامآور.
حال، کتابخوان حرفهای میتواند به ایران کتاب برود و اطمینان داشته باشد که خرید کتاب پیش از این هرگز به این سادگی و اطمینان نبوده است.
‘