این مقاله را به اشتراک بگذارید
روز سوم جشنواره اهالی رسانه شاهد تغییرات جالب توجهی هستند، همانها که پیشتر بر نبودن جا برای نشستن در لابی پافشاری میکردند، فهمیدند که این نوآوری آنها نه تنها چنگی به دل نمیزده بلکه کلا حال اهالی رسانه را گرفته! وقتی هم حال اهالی رسانه گرفته شود آن هم بخواهند یا نخواهند همین مسئله را (ناخودآگاه!) در نوشتههایشان بازتاب میدهند. اشاره به این ماجرا نه تنها در نشریات مختلف که حتی به برنامه هفت هم کشیده شد. جالب اینکه مجری برنامه که خود روزگاری در کسوت روزنامه نگار و منتقد در همین دورهمیها و گپ و گفتهای جشنواره ای حضور داشت؛ به طعنه و در حمایت از تصمیم گردانندگان جشنواره گفت که منتقد ها برای فیلم دیدن به جشنواه میروند و نه دور هم جمع شدن و گپ زدن! (نقل به مضمون). اما به هرحال اگر قرار به فیلم دیدن صرف باشد میتوان اهالی رسانه را سر شکن کرد بین سینماهای جشنواره و نیازی هم به این همه دنگ و فنگ نیست.
متاسفانه از قدیم الایام یک ذهنیت غلط نسبت به برگزاری جشنواره وجود داشت و آن اینکه گردانندگان جشنواره خیال میکردند منت بزرگی برگردن اهالی رسانه گذاشته اند که فیلمها را برایشان یه نمایش میگذارند و از این رو نه تنها باید به همین که هست راضی باشند بلکه صدایشان هم درنیاید. با چنین تلقی و تصوری بود که چند بار سینمای رسانههای گروهی تا مرز حذف شدن از برنامه جشنواره هم رفت.
ظاهرا آن روزها کسی به این فکر نمی کرد که اگر جشنواره در طول این سالها به یک اتفاق مهم فرهنگی و هنری بدل شده، بخش اعظم آن حاصل تلاش همین رسانهها و نویسندگانشان است. فکر کنید از فردا اخبار جشنواره در هیچ رسانهای بازتاب پیدا نکند! به نظر شما چه اتفاقی خواهد افتاد؟ شک نکنید بد از یکی دو دوره چراغ آن چنان رو به خاموشی خواهد رفت که هیچ کسی فکرش را هم نکرده باشد. با این اوصاف در اختیار قراردادن امکانات گوناگون و به خصوص رعایت شأن منتقدان نیاز به هیچ هیچ توصیه و تاکیدی ندارد. به هرحال گردانندگان سی و یکمین جشنواره فیلم فجر بعد از یکی دو روز نوآوریهایی که چندان خوشایند اهلی رسانه نبود و نظیر آن صف های طولانی برای گرفتن سهمه چای و… عکس زیر حکایت از اوضاع جدید لابی سینمای رسانه های گروهی با مرکز هایش های برج میلاد دارد!
گزارش نشست پرسش و پاسخ فیلم «یک، دو، سه،… پنج» ساخته محمد معیری
بگذریم مهمترین اتفاق روز سوم حاشیههای نشست پرسش و پاسخ فیلم «یک، دو، سه،… پنج» بود . این فیلم که پیش از جشنواره نیز به دلیل اختلاف نویسنده فیلمنامه و کارگردن، حاشیههایی به همراه داشت در جشنواره نیز ادامه یاقت. هرچند که در اینجا اصل ماجرا ربطی به اختلاف کارگردان و نویسنده فیلمنامه نداشت، اما نویسنده فیلمنامه شاهرخ مزروقی (گیوا) از فرصت استفاده کرده و در شرایط پیش آمده (بعد از اعلام ختم جلسه توسط مجری) به روی سن رفت و دعوای قدیمی خود را دوباره مطرح کرد. او مدعی ست که کارگردان حق بازنویسی و تغییر فیلمنامه را نداشته اما محمد معیری که مدعیست فیلمنامه طبق قرارداد به طور کامل خریداری شده و وجه آن نیز به نویسنده پرداخته شده، ادعای او را با لبخند هایش جدی نگرفت و همایون ارشادی بازیگر اصلی فیلم نیز با اشاره به اینکه در طول دوسال گذشته یکبار هم آقای مزروقی را ندیده از کارگردان فیلم حمایت کرد.
ماجرا از آنجا شروع شد که مجری جلسه با بیست دفیفه تاخیر به روی سن آمد و وقتی با اعتراض محمد معیری روبهرو شد آن را به دلیل همزمانی مراسم با اذان مغرب دانست. بعد از حل و فصل این ماجرا اتفاق دیگری افتاد که نظم جلسه را به طور کامل برهم زد.
همه عوامل فیلم «یک، دو، سه،… پنج»، به کارگردانی محمد معیری برای نشست پرسش و پاسخ فیلم بعد از نمایش آن در سالن سعدی مرکز همایشهای برج میلاد حضور داشتند. همایون ارشادی و آناهیتا افشار بازیگران به همراه کارن همایونفر و تدوینگر و دیگر عوامل روی سن حاضر شدند و محمدرضا شهیدیفر نیز بعد از تاخیر ۲۰ دقیقهای در جلسه حضور یافت. معیری که به این تاخیر اعتراض داشت با پاسخ شهیدیفر مبنی بر اینکه این تاخیر به دلیل اذان مغرب و نماز اتفاق افتاده است، مواجه شد.
اما کارگردان «یک، دو، سه،… پنج» که سعی داشت همه عوامل را به روی سن دعوت کند با مخالفت شهیدیفر مواجه شد. وی گفت: «من بدون حضور عوامل فیلمم حرف نمیزنم.» مجری جلسات پرسش و پاسخ نیز در پاسخ به او عنوان کرد: «این هماهنگیها باید قبل از برگزاری نشست صورت میگرفت. ما امکان این را نداریم همه عوامل را روی سن دعوت کنیم و این خلاف قوانین جشنواره است.»
اما کارگردان فیلم «یک، دو، سه،… پنج» بدون توجه به صحبتهای شهیدیفر مدام عوامل خود را صدا میکرد. در این لحظه مجری برنامه با عصبانیت گفت: «من ختم جلسه را همین جا اعلام میکنم.»
همایون ارشادی نیز در اعتراض به این نحوه برخورد شهیدیفر گفت: «یعنی اضافه شدن یک صندلی به سن خلاف مقررات جشنواره است. این نحوه برخورد توهین آمیز است و من از همه شما عذرخواهی میکنم.»
معیری نیز عنوان کرد: «سینما کار جمعی است و ما بدون عوامل و بازیگران هیچ چیزی نیستیم.من از تمامی اهالی رسانه که در این نشست حضور دارند تشکر میکنم، سینما با اهالی رسانه زنده است» با لغو جلسه شاهرخ مزروقی (گیوا) نویسنده فیلمنامه این اثر به روی صحنه آمد و گفت: دلم نمی خواست این نسشت لغو شود چرا که محمد معیری به عنوان تهیه کننده و کارگردان این اثر با من قرارداد دارد اما برخلاف آن نام من را از تیتراژ حذف کرد و نام خودش را به عنوان فیلمنامه نویس در تیتراژ جای داد و با حذف ۱۵ دقیقه از اثر من و افزودن نشانه ها و نماهای بی معنا شخصیت هنری من را زیر سوال برد.
وی ادامه داد: این کارگردان که ادعای احترام به عوامل خود را دارد کوچکترین احترامی به قرارداد فی مابین وی با من نگذاشت و حتی نام من را به عنوان فیلمنامه نویس از روی اثر برداشت و من ناگزیر به شکایت رسمی در مراجع قضایی از وی شدم.
محمد معیری در جواب این نویسنده عنوان کرد: «هر کارگردان حق دارد اثر خود را بازنویسی کند، ما چندین بار از ایشان خواستیم که فیلمنامه را تغییر دهد، اما وی هر بار از این کار امتناع کرد.»
شاهرخ گیوا در جواب معیری عنوان کرد: «این فیلم ۱۵ تا ۲۰ شاکی خصوصی دارد. همچنین دو بازیگر افغان نیز از کارگردان و تهیهکننده شکایت کردهاند و ما در حال پیگیری این شکایتها هستیم.»
وی خاطرنشان کرد: « ایشان اگر میتوانند اثبات کنند که من مخالف بازنویسی فیلمنامه بودم. وی بدون اطلاع من شش روز قبل از فیلمبرداری فیلمنامه را تغییر داده است و ما منتظریم اتحادیه تهیهکنندگان شکایتمان را پیگیری کند.»
***
نشست پرسش پاسخ فیلم «عقاب صحرا» ساختهی مهرداد خوشبخت
تهیهکننده «عقاب صحرا»: بودجهی تولید فیلم ما پایینتر از فاخر است
نشست عوامل فیلم «عقاب صحرا» با اصحاب رسانه در حالی برگزار شد که بحث بر سر بودجه فیلم و فروش فیلمهای تاریخی از جمله موارد اصلی مطرح شده در این نشست بود که با حضور آناهیتا همتی بازیگر به عنوان یکی از حضار با حاشیههایی همراه شد.
در نشست فیلم «عقاب صحرا» که در چهارمین روز جشنواره فیلم فجر در روز ۱۵ بهمن برگزار شد، عباس اکبری که نویسنده و تهیهکننده فیلم اظهار داشت: برخی هزینههای فیلم را بین ۵ تا ۷ میلیارد تومان عنوان کرده بودند که من باید بگویم این فیلم در حدود دو و نیم میلیارد تومان بیشتر هزینه نداشته است.
اکبری ادامه داد: در شرایطی که کشور قطر در حال تولید فیلمی یک میلیارد دلاری برای پیامبر اسلام(ص) است ما باید به مقابله فرهنگی با کشورهایی که ایران را مورد هجوم فرهنگی قرار دادهاند، برخیزیم.
وی با بیان اینکه هزینه تولید این فیلم در حدود تولید سه فیلم سینمایی روز است، گفت: البته تلاشهای معنوی عوامل فیلم در تهیه و تولید این اثر بسیار بیشتر از هزینههای مادی آن بوده است.
مهرداد خوشبخت کارگردان فیلم «عقاب صحرا» نیز اظهار داشت: حرف من این است که از تولید دفاع کنیم. چه فاخر باشد چه فاخر نباشد. وقتی اثری تولید میشود عوامل اصلی فیلم نیز تعدادی را به همراه خود برای حضور در فیلم به همراه میآورند. اینکه گفته شود این فیلمها تولید نشود کار درستی نیست. باید به این افراد گفت که بروند و بگویند چرا کسانی چون آقای عیاری یا آقای معصومی و آقای جوانمرد در حال حاضر کار نمیکنند.
او با اشاره به اینکه در مقطعی فیلم را شروع کردیم که بیشتر بازیگران بر سر کار بودند، خاطرنشان کرد: در آن برهه، انتخاب بازیگر برای ما بسیار سخت بود.البته در فیلمهای تاریخی، ستارهها کمکی به این فیلمها نکردهاند و فقط سبب مصرف شدن هزینههای تولید فیلم بودهاند. ما در این کار بازیگرانی را انتخاب کردیم که ستاره نباشند اما بازیگر باشند به همین خاطر من از نتیجه کار راضی هستم.
وی در پاسخ به سوال محمدرضا شهیدیفر مجری برنامه که پرسید آیا این فیلم فاخر است؟ گفت: من جواب این سوال را نمیدهم. بهتر است آقای اکبری تهیهکننده فیلم پاسخ این سوال را بدهند.
اکبری نیز در پاسخ به سوال گفت: فیلم «عقاب صحرا» یک فیلم فاخر است ولی بودجه تولید آن پایینتر از فیلمهای فاخر بوده است.
تهیهکننده فیلم «عقاب صحرا» تصریح کرد: تم این فیلم و اتفاقات آن به نوعی نشان دهنده شرایط کنونی ماست در برابر کشورهایی که خواستار تحقق نیافتن آرمانهای جمهوری اسلامی هستند و باید گفت این فیلم به مانند زمان پیامبر(ص) که مسلمانان در اقلیت بودند و کفار در اکثریت، بوده است و به نظرم به لحاظ سیاسی فیلم «عقاب صحرا» بهترین انتخاب برای ساخت بوده است و حدود ۹۰ درصد اتفاقاتی که در آن رخ داده است، مبنای تاریخی دارد.
روناک یونسی از بازیگران فیلم «عقاب صحرا» نیز با بیان اینکه این فیلم اولین تجربه تاریخیاش بوده است، به شوخی گفت: البته آقای خوشبخت گفتند در آن مقطع که فیلم ساخته شد همه بازیگران سر کار بودند و ایشان مجبور شدند من را برای بازی در این فیلم انتخاب کنند.
وی با اشاره به اینکه بخشهایی از فیلم که در اکران حذف شده است، سبب گنگ کردن بخشی از سکانسها شده، خاطرنشان کرد: نقش من در این فیلم دارای خصوصیاتی بود که گاهی شبیه به رفتارهای زن ایرانی بود. من به عنوان بازیگر، کارم را در فیلم انجام میدهم. گرچه به عنوان زن بازیگر در برابر مرد بازیگر دارای محدودیتهایی هستم ولی با آن کنار آمدهام.
یونسی افزود: تمام سوارکاریهای من در این فیلم بدون بدلکار بوده است و ما تمام این تلاشها را به جان خریدیم تا این فیلم به خوبی ساخته شود و حتی با اینکه من قراردادی سه ماهه داشتم ولی پنج ماه برای این فیلم حضور پیدا کردم.
این بازیگر سینما و تلویزیون خاطرنشان کرد: بیدفاعترین عضو مجموعه سینما، بازیگران هستند و باید ببینید که بازیگر در چه شرایطی کار میکند و آیا آرامش فکری دارد یا نه؟ و نباید نیزه اتهام را مستقیما به طرف بازیگران گرفت.
مهرداد خوشبخت کارگردان فیلم نیز در بخشی از صحبتهای خود اظهار داشت: فیلم «عقاب صحرا» به همراه «راه بهشت» فیلمهایی بودند که تولید شدند و به نظرم بضاعت ما برای ساخت فیلم تاریخی کم نیست و در مورد این فیلم میگویم اگر در فیلم «عقاب صحرا» بازیگرانی غیر از این عوامل حضور داشتند، فیلم به این شکل ساخته نمیشد.
در بخش دیگری از این نشست،تورج منصوری مدیر فیلمبرداری «عقاب صحرا» تاریخچهای مختصر از فیلمبرداری در ایران بیان کرد. منصوری دلیل استفاده از رنگهای گرم در فیلم را نشان دادن عشق عنوان کرد و گفت: استفاده از رنگهای سیاه و قرمز برای نشان دادن عشق در فیلم «عقاب صحرا» بود.
کارگردان فیلم «عقاب صحرا» نیز در بخشی از این نشست از احتمال تغییرات در این فیلم برای اکران عمومی خبر داد و گفت: ما فیلم میسازیم که مردم آن را ببینند و ما هم نگران فروش فیلم هستیم.
تهیهکننده فیلم نیز با بیان اینکه انرژی،صبر، تحمل،عشق و علاقه علت اختلاف هزینه این فیلم با دیگر فیلمهای تاریخی است، اظهار داشت: فیلمی مانند «راه آبی ابریشم» از بازیگران سوپر استار استفاده کرد اما فروش نکرد البته فیلمهای تاریخی در ایران معمولا فروش آنچنانی نداشتهاند.