این مقاله را به اشتراک بگذارید
هشتم تیرماه مصادف است با زادروز آنتوان دو سنت اگزوپری، نویسنده و خلبان و خالق کتاب نامی «شازده کوچولو». «زمین انسانها»، «خلبان جنگ»، «پرواز شبانه» و «نامه به یک گروگان» از دیگر آثار این نویسنده فرانسوی هستند.
آنتوان دو سنت اگزوپری ۲۹ ژوئن سال ۱۹۰۰ در شهر لیون به دنیا آمد. او در کودکی شاهد آزمایشهای برادران رایت، مخترعان هواپیما، بود، که درصدد فروش اختراعشان به دولت فرانسه بودند و اولین پروازش را در فرودگاه مان تجربه کرد.
اگزوپری در آغاز دوره دبیرستان نزد یکی از استادان موسیقی به آموختن ویلن پرداخت. در دوران تحصیل در دبستان و دانشکده، گاهی ذوق و قریحه شاعری و نویسندگی خود را با نگاشتن و سرودن میآزمود و اغلب نیز مورد تشویق و تقدیر دبیران و استادانش قرار میگرفت، اما در کل دانشآموز متوسطی بود.
بعد از دریافت دیپلم، خانواده اگزوپری او را تشویق کردند تا وارد نیروی دریایی شود که محل خدمت بسیاری از اشرافزادگان فرانسوی بود. بعد از مدتی سنت اگزوپری جوان به دختر زیبایی دلبسته شد که خانواده دختر به سبب زندگی نامنظم و پرحادثه هوایی با ازدواج آن دو مخالفت کردند. نشانهای از این عشق را در اولین اثرش به نام «پیک جنوب» (۱۹۲۹) میتوان دید. در سال ۱۹۲۵ داستان کوتاهی از او به نام «مانون» در یکی از گاهنامههای پاریس چاپ شد، اما کسی او را در زمره نویسندگان بهشمار نیاورد، و خودش نیز هنوز به راستی گمان نویسندگی به خود نمیبرد.
در همین زمان بود که برای یک مأموریت سیاسی به میان قبایل صحرانشین مور در جنوب مراکش رفت و چون به خوبی از عهده اجرای این مأموریت برآمد، مورد تشویق فرماندهان و زمامداران وقت قرار گرفت. «پیک جنوب» اگزوپری یادگار زمانی است که نویسنده هوانورد در میان قبایل صحرانشین مراکش به سر میبرد. هنگام بازگشت به فرانسه نخستین رهاوردی که با خود آورد، دستنویس این کتاب بود. او این نوشته را به وسیله پسرعمویش به چند نفر از ادیبان و نویسندگان فرانسه نشان داد، و آنان بیش از حد انتظار تشویقش کردند. در همین زمان یکی از ناشران سرشناس پاریس قراردادی برای انتشار «پیک جنوب» و چند نوشته دیگر با او بست و آنگاه اگزوپری به ارزش کار خود پی برد.
او در سال ۱۹۲۷ برای انجام مأموریت دیگری به آمریکای جنوبی رفت و در آنجا وقت بیشتری برای پیگیری افکار خویش یافت. دو کتاب او به نام «زمین انسانها» و «پرواز شبانه» یادگار آن زماناند. شهرت نویسنده با انتشار داستان «پرواز شبانه» آغاز شد که با مقدمهای از آندره ژید در ۱۹۳۱ انتشار یافت.
در سال ۱۹۳۹ اثر معروف اگزوپری به نام «زمین انسانها» برای نخستینبار منتشر شد و چندان مورد توجه واقع شد که از طرف فرهنگستان فرانسه جایزه گرفت. پس از تسلیم کشور فرانسه به آلمان، اگزوپری به آمریکا مسافرت کرد و کتابهایی چون «قلعه»، «شازده کوچولو» و «خلبان جنگی» را در این دوران منتشر کرد.
شاهکار سنت اگزوپری به نام «شازده کوچولو» در سال ۱۹۴۳ انتشار یافت که حوادث شگفتآنگیز آن با نکتههای دقیق و عمیق روانی همراه است. «شازده کوچولو» یکی از مهمترین آثار اگزوپری به شمار میرود که در قرن اخیر از پرخوانندهترین کتابهای جهان شناخته شده است.
آنتوان دو سنت اگزوپری به هنگام گشایش جبهه دوم و پیاده شدن قوای متفقین در شمال آفریقا، بار دیگر با درجه سرگردی به نیروی هوایی فرانسه آزاد ملحق شد. در۳۱ ژوئیه ۱۹۴۴ برای پروازی اکتشافی بر فراز فرانسه اشغالشده از جزیره کرس در دریای مدیترانه با یک فروند هواپیمای غیرمسلح به پرواز درآمد و پس از آن دیگر هیچگاه دیده نشد. (ایسنا)
***
آنتون دو سنت اگزوپری برای چندین نسل از خوانندگان فارسی زبان(و البته بسیاری زبان های دیگر در سراسر جهان)نامی خاطره انگیز و جادویی ست، فقط و فقط به خاطر یک اثر: شازده کوچولو؛ کتابی کم ورق، با سادگی کودکانه که دست کم برای نسل ما(چهل و اندی ساله ها)حضور بخش کوتاهی از آن در کتاب درسی مان، خاطره ای فراموش نشدنی به حساب می آید. شازده کوچولو فاتح قلب هاست، چه ده ساله باشیم، چه هفتاد ساله(همین که مترجم گران قدر، ابو الحسن نجفی همین اواخر از نو به ترجمه ی مجددش همت گماشت، نشانگر جذبه ی مقاومت ناپذیر این کتاب است). از این کتاب چندین ترجمه در بازار هست، که لا اقل سه تا از آن ها را صاحب نام ترین مترجم ها انجام داده اند: زنده یاد محمد قاضی، زنده یاد احمد شاملو، و استاد نجفی. در نگاهی گذرا به سه ترجمه درمی یابیم که ترجمه ی قاضی و نجفی شباهت های بیش تری به هم دارند، و ترجمه ی شاملو(با تعبیرهایی همچون«اخترک»به جای«ستاره»و«شهریار» به جای«شازده»)نوجویانه و البته کمی«آزاد»است. اما هرسه تقریبا به یک نسل تعلق دارند. شاید در آینده شاهد این باشیم که مترجمان جوان تر نیز بخت خود را با این متن بیازمایند و زبان متفاوتی را برای آن پیشنهاد کنند. (مجید اسلامی از مجله هفت )
***
پرونده اگزوپری در مد و مه به مناست زاد روز این نویسنده زرگ و فراموش نشدنی در روزهای آینده به تدریج منتش می شود
مد و مه هشتم تیر ماه ۱۳۹۲