اشتراک گذاری
از زبان مترجم
علي عبداللهي
کتابهای من در نمایشگاه: دیدار و گفتوگو با گونتر گراس
براي نويسندگان و پديدآورندگان كتاب و همينطور براي ناشران، هر رويدادي كه مردم را متوجه كتاب كند، ستودني و بجاست. نمايشگاه كتاب تهران هم يك رويداد بزرگ فرهنگي است و طبعا برگزاري آن به نفع اهل فرهنگ است. از من هم قرار است چند كتاب به اين نمايشگاه برسد. مجموعهاي پروپيمان از گفتوگويهاي من با نويسندگان و شاعران و مترجمان ايراني و خارجي با عنوان «نگاه اول شخص» در نشر «كتاب كولهپشتي» کتابی است که در نمایشگاه عرضه خواهد شد. كتابي است به گمانم متنوع و قابل تامل، چون گفتوگوهاي زيادي در آن براي نخستينبار منتشر ميشوند و بسياري از چهرههاي ايراني و خارجي براي نخستينبار در اين كتاب لطف كردهاند و با من گفتوگو كردهاند و حالا ديدگاههايشان به خوانندگان معرفي ميشود. افزون بر گفتوگو و شرح مفصل ديدار با
گونتر گراس، آخرين گفتوگوي مرحوم فتحاله بينياز، گفتوگوهايي با مجتبي عبدالهنژاد، محمدعلی سپانلو، ضيا موحد، مفتون اميني، فريدون فرياد، ناصر غياثي، عبداله كوثري، ميشاييل كروگر، ميشاييل هامبورگر و چند نفر ديگر در اين كتاب هست. گفتوگوها همگي محورهاي تخصصي دارند و پرسشها طوري طرح شدهاند كه هر كدام وجهي از فكر و كار گفتوگوكنندگان را نشان ميدهند… يك سفرنامه هم آخر كتاب هست كه شرح دقيقتر ديدار با گونتر گراس و نويسندگان ديگر خارجي حاضر در كتاب است.
كتاب ديگرم «گمشدن تصوير در آينه» است كه مجموعهاي است از ده قصه از نويسندگان آلمانيزبان، در نشر «نقش و نگار»، در مجموعه دهتاييهاي ناشر. اين كتاب هم صداهاي مختلف در زمينه داستان را معرفي ميكند، از قرن هجده و نوزده تا امروز. «ميهمانهاي ناخوانده» جلد دوم مجموعهداستانهاي هاينريش بل، در نشر جامي است كه خوانندهها از جلد اولش «و شام بود و صبح بود» استقبال خوبي كردند، كتاب جايزه كتاب فصل گرفت و دوبار منتشر شد. چند تجديد چاپ هم خواهم داشت، مثل «سه زن و يك داستان ديگر» از روبرت موزيل در نشر مركز و چاپ پنجم كتاب «فيل» (داستانكهاي فلسفي برتولت برشت) در نشر مشكي و آثاري تجديدچاپي در نشر گلآذين. البته ترجمه مشترك كتاب «ده روز با داعش» كه چاپ ششمش منتشر شده و در نمايشگاه پخش ميشود. كتاب نگاه مستقل و جالبي دارد به پديده داعش و واگوي تجربههاي مستقيم نويسنده در قلمرو داعش است، براي همين سخت جذاب و خواندني است.
«زرتشت و عاشق» كتابچه ديگري است از من كه دربردارنده عاشقانههاي فريدريش نيچه، فيلسوف -شاعر است در مجموعه عاشقانههاي جهان در نشر سرزمين اهورايي. اين كتاب افزون بر شعرهاي عاشقانه، گزينگويهها و چند مقاله درباره عشق از نظر نيچه دارد. و در نهایت پنجمين كتاب شعرم با عنوان «هندسه بلوط» در نشر شاني. اين كتاب شامل شعرهاي آزاد تقديمي به نويسندگان مختلف و نيز يادماني از مكانها و زمانها و آدمهاست كه بيشترشان بلندند.
من و نمایشگاه کتاب: فرصتی برای دیدار با اهل قلم
راستش نمايشگاه براي من تداعيگر خاطرات مختلفي است از ديدار با ناشران و نويسندگان سراسر ايران و به رسم هر ساله ديدار سه نويسنده آلمانيزبان كه به همين مناسبت به ايران ميآيند. با آنكه معمولا نمايشگاههاي كتاب را در كشورهاي ديگر در مركز شهر برگزار ميكنند، شايد اين مكان جديد براي بعضي از علاقهمندان شهرستاني بهويژه آنهايي كه از جنوب كشور ميآيند نزديك و دمدستتر باشد، ولي براي بيشتر تهراننشينان دور. من هم در كرج هستم و مسافت زيادي بايد بيايم براي بازديد از نمايشگاه. بايد ديد امسال چقدر مردم استقبال خواهند كرد. نميشود از حالا پيشداوري كرد، شايد برخي كه براي گردش به نمايشگاه ميآمدند كمتر بيايند يا ديگر نيايند و فقط جديترها آنجا باشند. اين هم بههرحال نكته قابل توجهي است. شايد برخي براي نخستينبار از جنوب، جنوب شرقي و غربي تهران بيايند بازديد و از نو اين رويداد را كشف كنند و مخاطبهاي جديدي در اين ميان پيدا شوند. خودم به شخصه ممكن است به تعداد روزهايي كه پيشتر ميرفتم الان نروم، ولي بههرحال به نمايشگاه خواهم رفت چون بسياري از ناشران تهران و بهويژه شهرستانيها را فقط ميشود در نمايشگاه ديد و همينطور بعضي از كتابهايي كه در شهرستان منتشر ميشوند و بسياري از نويسندگان شهرستانهاي مختلف. نمايشگاه كتاب تاثيرگذار است و خاطرهانگيز، به خاطر همين چيزها. نمايشگاه كتاب در ايران چون فروش مستقيم دارد هم كمي به ناشران جان ميدهد و هم براي مخاطبان و علاقهمندان كتاب رويدادي منحصربهفرد است.
سالهاست مميزي، ديدهنشدن و خواندهنشدن كتابها و پخش معيوب كه تمام آثار را در معرض ديد مردم قرار نميدهد، گريبانگير عرصه كاري ماست. كتابنخواني مردم ما هم بر مشكلات اقتصادي صنعت نشر و هم بر معيشت پديدآورندگان تاثير منفي گذاشته، مدام شمارگان آثار كم و كمتر ميشود. اميدوارم در كنار ارتقاي نمايشگاه كتاب، مسئولان امر، موانع سر راه فرهنگ و نشر را بردارند تا استعدادهاي اين عرصه مايوس و افسرده نشوند. اميدوارم عقلانيت بيشتري در اين عرصه شكل بگيرد.
کتابهای پیشنهادی من: از شوپنهاور تا مسعود سعد سلمان
و اما پیشنهادهای من برای نمایشگاه امسال که شامل ادبیات داستانی ایران و جهان میشود و البته کتابهای فلسفی که دغدغه همیشگی من بوده و هست. رمان «بيوهكشي» از يوسف عليخاني (نشر آموت)، «زيني بركات»، نوشته جمال الغيتاني ترجمه رضا عامري، (نشر دنياي اقتصاد)، «گفتوگو با مسعود سعد» اثر مجتبی عبدالهنژاد، (نشر هرمس)، «متعلقات و ملحقات»، شوپنهاور ترجمه رضا وليياري (نشر مركز) و مجموعه مفصل چهارجلدي داستانهاي هفتادودو ملت ترجمه قاسم صنعوي در نشر ناهید.
آرمان