این مقاله را به اشتراک بگذارید
نگاهی به کتاب پیش در آمدی به فیلم/
«سینما چیست؟» شکی نیست این سوال در طول سالهای دور و نزدیک بارها به گوش شما خورده و در مقالات و کتابهایی سینمایی به اشکال مختلف مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است. مخصوصا آنکه این جمله یادآور عنوان کتاب معروفیست از آندره بازن منتقد و نظریهپرداز معروف فرانسوی،که امروز جزو یکی از متون کلاسیک و کلیدی سینما به حساب میآید. اما به راستی سینما چیست؟ آیا صرفا رسانهایست سرگمیساز و فیلمها ارزشی دیگری نداشته و به همین دلیل قابل بررسی و مطالعه نیستند؟
بیتردید همه ما میدانیم که اینگونه نیست، و هر فیلم از ابعاد و جزئیات گوناگون برخوردار است که میتوان به آنها پرداخت و به درک اهداف، ایدهها و یا چگونگی طرح آن درفیلمها نائل شد. « برخی میترسند از این که بررسی فیلمها لذتی را که از دیدن آنها میبرند از بین ببرد. اما بررسی توام با راهنمایی و امکان رسیدن به نتیجهگیری خاص خود آنها، باعث میشود که تقریبا همه بینندگان دریابند که بررسی لذت حاصل از دیدن آنها و درک و تحسین تلاشهای بکار رفته در ساختن فیلمها را افزونترمیکند.» (مقدمه کتاب)
نوشتار سینمایی چه در قالب مقالات و چه در هیئت کتابهای تئوریک و … واسطهای هستند برای نائل شدن به چنین درکی، با این وصف، تاکید برضرورت انتشار چنین کتابهایی توضیح واضحات خواهد بود. به هرحال در سالهای پیش از انقلاب با یک خلاء جدی در این زمینه روبرو بودیم، کتابهای اساسی در این زمینه به سختی تعداد از انگشتان یک دست میرسید، اما در سالهای پس از انقلاب شاهد یک دگرگونی در توجه و پرداختن به این زمینه بودیم که به رویکردی جدی و پر رنگ در ترجمه و انتشار متون تئوریک گوناگون در حوزه سینما انجامید. برخلاف گذشته، نسل جوان علاقمند به سینما، در سالهای اخیر با چنان تنوع و تعددی در این کتابها روبروست که گاه در گزینش و مطالعه آنها سردرگم میماند.
روایت است که خواندن دقیق یک اساسی به مراتب بهتر است از خواندن سرسری کتابهای متعدد؛ با این فرض اگر بخواهیم در میان خیل کتابهای منتشر شده در زمینه شناخت و درک فیلم و سینما به گزین کنیم، بیاغماض «پیش درآمدی به فیلم» یکی از بهترین و کارآمدترین آنها خواهد بود؛ که حاوی تمام آن دانتستنیهای مقدماتیست که یک علاقهمند به سینما میخواهد بداند.
شاید به یاد بیاورید که در سالهای مدرسه، معلمهایی بودندکه به دلیل سالهای طولانی تدریس به بچههای کلاس جزوههایی میگفتند که با زبانی ساده و قابل فهم و جامع که آنها را ازخواندن کتاب درسی بینیاز میساخت. جزوههایی که رسما منتشر نشده و تنها خاص کلاسهای همین معلمان بودند و حاصل سالها تجربه اندوزی آنها در تدریس بود.
پیش در آمدی بر سینما دقیقا چنین حکایتی دارد، این کتاب حاصل ربع قرن تحقیق و تدریس در زمینه سینماست. نویسنده کتاب ویلیام اچ فیلیپس، دارای مدرک دکترا در رشته ادبیات دراماتیک و و مطلعات فیلم است. در کارنامه خود تجربه سالها تحقیق و مطالعه در حوزه سینما را داشته، همچنین در دانشگاههای معتبر امریکا به تدریس سینما پرداخته است و تالیفاتی نیز در زمینه سینما دارد که مهمترین آنها را کتاب حاضر به حسا ب آورد. به این ترتیب نویسنده تجربه سالها تدریس خود و یادداشتهای خود را در این زمینه مبنای نوشتن کتابی قرار داده که مهمترین هدفش آموزش سینماست: « این کتاب را به این امید شروع کردم و نوشتم که خوانندگاناش فیلم را بهتر درک کنند و ارج نهند و به درک کاملتری از تنوع ، دستاوردها و امکانات این رسانه نائل شوند.» این کتاب در دورههای آموزشی به عنوان کتاب آموزشی مورد استفاده قرار گرفته و بازخورد و اظهار نظرهایی که پیرامون آن صورت گرفته باعث شده نویسنده پس از مدتی ویراستی تازه از کتاب ارائه دهد که حاوی اصطاحات و البته افزودههای بسیاری بر آن است؛ به گونهای که بیاغماض می توان در شرایط فعلی کتاب را منبع بسیار خوبی برای آموزش و یادگیری سینما به حساب آورد.
به نظر مهمترین ویژگی کتاب را باید زبان راحت و قابل فهم آن محسوب کرد، نکتهای که در ترجمه کتاب به فارسی نیز به خوبی کیفیت خود را حفظ کرده است، مخصوصا که مترجم(فتاح محمدی) پیش از این تجربه کار روی چنین متونی را داراست و یکی از بهترین کتابهای ترجمه شده به زبان فارسی یعنی هنر سینما اثر کریستین تامسون و دیوید بوردول را در کارنامه خود دارد.
از دیگر ویژگیهای مهم کتاب که آن را از دیگر نمونهها مخصوصا آثار برگردانده شده به زبان فارسی ممتاز میکند، ارجاعات و مثالهاییست که نویسنده کتاب برای فهم بهتر مطالب در لابلای بخثها مطرح میکند. نمونههایی که در کنار آثار شاخص سینما در بردارنده فیلمهای مهم سالهای اخیر است که احیانا مخاطبان و علاقمندان کتاب تعداد بیشتری از آنها را تماشا کرده اند و همین مسئله خود به خود کتاب را به اثری به روز بدل کرده است که مخاطبان به راحتی با آن ارتباط برقرار کرده و مثالهای کتاب را نیز به دلیل در دسترس بودن، بهتردرک میکنند.
از دیگر ویژگیهای قابل اعتنای کتاب باید به پیوستهای کتاب اشاره داشت که هریک به جای خود امکاناتی را در اختیار مخاطب قرار میدهد که اهداف کتاب به خوبی محقق شوند.اصلی ترین پیوست کتاب بخش برسی فیلمهاست که به خواندن ، اندیشیدن، تحقیق و نوشتن درباره فیلم و سینما اختصاص دارد. در وافع در این پیوست با تمرکر روز ابعاد مختلف این مسئله زمینه یک جمعبندی از بحثهایی که از ابتدای کتاب در فصول مختلف مطرح شده را فراهم میآورد و این فرصت را به مخاطب میدهد تا به صورت کاربردی از آنها برای اندیشیدن و نوشتن در مورد فیلمها بهره برداری کند.
پیش درآمدی به فیلم دارای پیوست مهمی تخت عنوان گاه شماری فیلم و زمینه آن است که از سال ۱۸۹۵ آغاز شده و تا سال ۲۰۰۰ را در بر میگیرد. این گاه شمار از چهار ستون تشکیل شده که به ترتیب در بردارنده رویدادهای گوناکون، هنرها دیگر، رسانههای جمعی و در نهایت فیلمها و ویدئوها. به این ترتیب نویسنده در یک بستر زمانی و به شکلی متوالی نشان میدهد که تغییر و تحولات حوزه سینما با چه رویدادها و دگرگونیهایی در حوزههای فرهنگی و هنری، اجتماعی و تکنولوژیک همزمانی داشته است. این رویکرد به بررسی سینما و فیلم یکی از بخثهای تازه کتاب است که در فصل ۱۱ مطرح شده در این فصل نشان داده میشود که چگونه دیگر حوزههای که به ظاهر ربطی به سینما ندارند در ساخته شدن فیلمها دخالت دارند و نقش تاثیر آنها را میتوان رد یابی کرد.
اگر آنیحال را دیده باشید حتما به یاد دارید که در صحنهای از فیلم وودی آلن با آنی بحث میکند که نمیخواهد به تماشای فیلمی برود که عنوان بندی آن شروع شده، اما آنی عقیده دارد که هنوز خود فیلم شروع نشده و عنوان بندی اهمیت چندانی ندارد! سومین پیوست کتاب میخواهد به ما بگوید که حق با وودی آلن بوده و از رمانی که فیلم روی پرده میافتد حتی اگر عنوانبندی روی زمینهای بدون تصویر باشد فیلم شروع شده در این ضمیمه به ما آموخته میشود که چگونه عنوانبندی را بخوانیم و چه اطلاعاتی به ما داده می شود.ضمیمه چهارم کتاب لغتنامهایست در حدود بیست صفحه که برای آشنایی کسانی که احیانا آشنایی کمتری با اصطلاحات سینمایی دارند، در بر گیرنده رایجترین لغات و اصطلاخات سینماییست.کتاب علاوه برنمایه نام فیلمها، ضمیمهای در رابطه با برابر نهاد نام فیلمه به زبان فارسیست.
اما متن اصلی کتاب از سه بخش و سیزده فصل تشکیل شدهاست که همانند هر کتاب جامعی درباره مباحث تئوریک سینمایی دارای سرفصلهاییست که نا گزیر عناوین مشابه آنها را در دیگر کتابها نیز شاهد هستیم. اما آنچه این کتاب را متفاوت میسازد نخست در نحوه رویکرد به این مباحث است که با توجه به عنوان کتاب قرار است پیش درآمدی بر آنها باشد و آشناییهای اویه را به مخاطب بدهد هر چند که سطح کتاب فراتر از سطوح مقدماتی بوده و اگرچه از ساده تیرن مباحث آغاز میکند اما آن را تاسطح مطلوبی بالا میبرد. دیگری آن بخشهاییست که در نوشتار سینمایی داخلی کمتر بدان پرداخته شده و بایک تغافل روبرو بوده است و ر کتابهای ترجمه شده به فارسی نیز تاکنون به ندرت اشاره هایی به آنها شده است. برای نمونه درک فیلمها از طرقی غیر از نشانه شناسیهای صرفا رایج زمینههایی که شاید برخی چندان مهم فرض نکنند، و همانند جامعه و اقتصاد و … و یا توجه به کار بازیگر به عنوان عاملی موتر در درک فیلم.بخش اول (قدرت بیان تکنیکهای فیلم) مشتمل است از فصولی تحت عنوان میزانسن، فیلمبرداری، تدوین، صدا ، تکنیکهای معنی دار در مرد سوم . در بخش دوم( انواع فیلمها) منابع فیلمهای داستانی، انواع فیلم داستانی، مولفههای روایی فیلمهای داستانی، بدیلهای فیلمهای داستانی نما، انواع فیلمها و قلب تاریکی و سرانجام در بخش سوم (درک فیلمها): درک فیلمها از طریق زمبنهها، اندیشیدن درباره فیلم و درک بازیگر.
پیش درآمدی بر فیلم، بیشک یکی از بهترین و کارآمدترین متون ترجمه شده به فارسی برای درک و اندیشیدن درباره سینماست. این کتاب را که انتشارات فارابی به بهایی بسیار مناسب ( ۷۰۰۰ تومان برای کتابی در ۶۱۶ صفحه قطع وزیری و برخوردار از صفحاتی گلاسه با عکسهای رنگی ) به بازار آمده و متاسفانه کمتر دیده شده! خواندن این کتاب را به هرخواننده علاقمند سینما باید توصیه کرد.
* این نوشته در مرداد ۱۳۸۹ در روزنامه همشهری منتشر شده است.
1 Comment
محمد
سلام
از علاقمندان سینما هستم. به خاطر معرفی این کتاب از شما بسیار سپاسگزارم.