این مقاله را به اشتراک بگذارید
آیا شما علاقمند به ادبیات داستانی هستید؟ آیا شما در طول روز زمانی را به خواندن رمان اختصاص میدهید؟ آیا شما میخواهید از شیوهها و شگردهای داستاننویسی آگاه شوید؟ اگر اینطور است و هنوز با تعاریف، عناصر، ویژگیها و مترو معیارهایی ارزشگذاری یک اثر داستانی آشنایی ندارید، جایی نروید! درست آمدهاید اینجا همانجاییست که پاسخ بسیاری از سؤالات خود را پیدا خواهید کرد؛ چرا که «مد و مه» بنا دارد از این پس در سلسله مطالبی با عنوان: داستاننویسی به زبان ساده (گام به گام) به شیوه و بیانی کاملا ساده و قابل فهم، شیوهها و شگردهای داستاننویسی را برای شما شرح دهد. منبع ما هم همهی کتابهای آموزش داستاننویسیست که به فارسی برگردانده شده و یا اساتید فن به فارسی نوشتهاند؛ کتابهایی که عصارهی آن را به زبانی ساده در اختیار شما قرار خواهیم داد. امیدواریم اساتید و بزرگان هم جسارت ما را ببخشایند که ادعای تدریس و آموزش حرفهای و نظایر آن نداریم، کار ما در میان گذاشتن دریافتهایمان از رمان و رمان نویسی یه زبان ساده است . یا خلاصه و ساده کردن منابع موجود، برای آنها که حوصلهی خواندن متون سنگین و دشوار را ندارند.
پیش از آنکه شروع به داستاننویسی کنید باید یک رمانخوان حرفهای باشید، و برای اینکه یک رمانخوان حرفهای شوید باید، نسبت به آنچه میخوانید آگاهی و شناخت داشته و خوب و بدش را تشخیص دهید. بنابراین برای شروع باید رمان را بشناسید. در ابتدای این نوشته سعی خواهیم کرد سراغ مباحثی برویم که یا زمینهای را برای درک و شناخت شما از رمان فراهم کند. مقدماتی که به شما کمک میکند تا کار قوی را از ضعیف تشخیص دهید و مهمتر از آن، با نگاهی کم و بیش نقادانه دلایل این ارزشگذاری را هم برای خود روشن کنید.
با شما درباره رمان، گونههای آن، ویژگیها و عناصرش و همچنین شیوههای نوشتن رمان صحبت خواهیم کرد، هدف ما این است که شما را با مفاهیم مقدماتی و کار آمد این حوزه آشنا کنیم. مقدماتی که حتی اگر چندان سفت و سخت پیگیر خواندن و نوشتن رمان نباشید، به شما کمک میکند به درکی تازه و به تناسب آن لذتی اصیلتر از رمان خواندن نائل آیید، ادامه راه را، اگر علاقمند باشید، خود پیدا خواهید کرد. بعد از گذر از این مرحله با دیدی تازه و متفاوت با گذشته میتوانید، داستاننویسی را آغاز کنید. ما میکوشیم پیش ازفرا رسیدن این زمان، درباره اصول اولیه و اساسی داستان نویسی با شما صحبت کنیم.
عنوان آموزش گام به گام شاید شما را به یاد آن کتابهای آموزشی بیندازد که به شکل سادهای میکوشند سوژهی مورد نظر خود را به مخاطب شرح و آموزش دهند. کتابهایی که اگر خوب تهیه شوند میتوانند، برای علاقمندان غیرحرفهای بسیار سودمند باشند. برای اینکه مباحث تا حد ممکن ساده بوده و درعین حال خسته کننده نباشد، تأکید ویژهای بر کوتاهی مطلب داشتهایم، به گونهای که خواننده در یک نشست آن را (در فضای مجازی) مطالعه کند و به دلیل بلند بودن مطلب خواندن آن را به زمانی دیگر موکول نکند، زمانی که امکان دارد هیچگاه فرا نرسد.
بنابراین ساختاری گام به گام برای آن در نظر گرفتیم، گامهایی کوچک و متدام که امیدواریم هر هفته دو یا سه بخش از آن را منتشر کنیم. سعی خواهیم کرد هر گام را با سوالی آغاز و در متنی کوچک به پاسخ گویی به آن بپردازیم. نخست در این بحث، پرداختن به کلیت خود رمان است که از تعاریف آن آغاز، با معرفی و شناخت انواعش ادامه یافته و سرانجام هم به جنبههای رمان و عناصر تشکیل دهندهی آن ختم میشود و بعد هم نوبت به داستاننویسی خواهد رسید.
بر این اساس اگر مخاطب غیر حرفهای با ما همگام شود، گام به گام آشنایی بیشتری با سوژهی مورد بحث خواهد یافت که میتواند زمینهی خوبی برای مطالعات جدیتر باشد. مخاطب حرفهای هم شاید بسیاری از این مباحث برایش بدیهی بوده و تازگی نداشته باشد، اما از همراهی باین گامهای کوچک ضرری نخواهد برد، و لااقل کمترین فایدهی آن این است که مرور و یا یادآوریی خواهد داشت بر بحثهایی که شاید مدتها از مطالعه آنها برای او گذشته باشد.
یک نکته را هم اشاره کنیم که برای تبرک هر مطلب، آن را به عکسی از بزرگان خطهی رمان مزین میکنیم، باشد که جوانترها با نام تمثال آن بزرگان هم آشنا شوند. بحث که پیش رفت میکوشیم آثاری را نیز به عنوان نمونه معرفی کنیم که هم با متن مطلب مناسبت داشته باشند و هم کار ما را در گزینش این عکسها آسانتر سازند!
گام اول: ریشهیابی واژهی رمان
بسیاری بر این عقیدهاند که با گذشت زمان، به سبب تغییر و تحولاتی که در ساحت رمان شاهد بودهایم، رفته رفته کار تعریف رمان بسیار دشوارتر از پیش (اگر نگوییم ناممکن) شده است. امروزه باتجربهی شیوههای جدید روایی و ساختاری و ایضا آشنایی زدایی و ساختارشکنیهایی که در پارهای رمانهای مدرن و پست مدرن شاهد بودهایم، مرزبندی بر دامنه و وسعتی که رمان در درون مرزهایش جای میگیرد، افزوده شده است. این فرض که بر دشواری تعریف رمان تأکید دارد، چندان هم بیراه نیست، اما با این حال هنوز هم با اتکاء به برخی ویژگیها و تعاریف میتوان با ظن قریب به یقین رمان را از غیر آن جدا کرد! از طرفی این نکتهی مهم را باید به خاطر داشت که هرمتنی که داستانی روایت میکند، رمان نیست؛ شاید یکی از گونههای وابسته و نزدیک به آن، همچون قصه، حکایت و یا خاطره و امثالهم باشد که از نقاط مشترکی با رمان برخوردارند -و مهمتر از همه اینکه به نثر نوشته شده و حادثهای را روایت میکنند- اما به هرحال رسیدن به مقام رمان ویژگیهایی می خوهد که باید از آن برخوردار بود.
معادل رمان در زبانهای خارجی به دو قسم دیده میشود، در کشورهای انگلیسی زبان آن را نوول (novel) میخوانند که از کلمه ایتالیایی ناولا (novlla) مشتق شده است. این ناولا هم به معنای چیز جدید و کوچک است که در دو مقطع زمانی قبل و بعد از قرن بیستم مصداقهای متفاوتی داشته است. در قرن چهاردهم به قصههای کوتاه و منثوری خطاب میشد که دو سه صفحه بیشتر حجم نداشتهاند و بیشتر دارای مضامین عاشقانه و گاه حول روابط جنسی بودهاند که به طنز و یا هزل نوشته میشدند، نمونههایش را در دکامرون اثر بوکاچیو یا داستانهای کانتربری میتوان سراغ گرفت. اما در قرن بیستم بعضی آن را معادل داستان بلند (short roman در انگلیسی) یا رمانک گرفتهاند، داستانهایی که بین ۵۰ تا ۱۰۰ صفحه حجم دارند و بیشتر حول حوادث و اتفاقاتی دور میزنند که شخصیت اصلی داستان را وادار به ستیز و واکنش میسازد، همچون مرگ ایوان ایلیچ (تولستوی)، یادداشتهای زیرزمین (داستا یوسکی) یا پیرمرد و دریا (ارنست همینگوی) البته این آثار مصداق درست رمان کوتاه ( یا novelette ) هستند که در بعضی از فرهنگهای ادبی برای آنها پانزده تا سی هزار کلمه و بعضی دیگر سی تا پنجاه هزار کلمه قائل شدهاند.
در کشورهای غیر انگلیسی زبان هم معادل رمان همین roman است که معرف حضور همهی ما هست. رمان هم مشتق شده از کلمهی رمانس است که قدمتی به مراتب بیش از ناولا دارد و به دوران یونان باستان میرسد.
اما رمانس در شکل متداول آن به قصههای خیالی منثور و گاه منظومی گفته میشود که وقایع آنها با مقدار زیادی اغراق همراه است و مضامینشان هم پیرامون ماجراهای عاشقانه و همچنین شرح حوادث سلحشورانه و قهرمانی، دور میزند. البته رمانس در دورههابی زمانی مختلف مصادیق گاها متفاوتی هم داشته که در عین برخورداری نقاط مشترک از تفاوتهای محسوسی برخوردار بودهاند. برای مثال در قرن نخست میلادی رمانس قصههای منظوم تاریخی و غیر تاریخی اطلاق میشد. در قرون وسطی و به ویژه در سده سیزدهم میلادی رمانس قصههای عشقی و پهلوانی بود که شخصیتهای آن درباریان و شوالیهها بودند و بعدها کم کم از سدهی چهاردهم پای غیر درباریان و مردم طبقه متوسط هم به آن باز شد، اما آن ویژگیهای سلحشورانه و ماجرهای عاشقانه عجیب و غریب کماکان در آن یافت میشد. رمانس اگرچه پیش از دورهی رنسانس رفته رفته در حال پوست انداختن و بدل شدن به رمان بود، اما در دورهی رنسانس نیز میتوان نمونههای منثور و منظوم آن را مشاهده کرد.
اما اینکه چرا ایرانی جماعت از کلمهی رمان استفاده میکند و نه نول، یک دلیل ساده دارد و آن اینکه زبان واسطهی اشنایی ایرانیان با این گونهی ادبی، نه انگلیسی که فرانسه بوده است. یعنی در میانهی حکومت قاجار بر این که اولین رمانها به زبان فارسی ترجمه شد، برای این منظور از اغلب از زبانهای غیر انگلیس یو به ویژه فرانسه استفاده شد، خاصه اینکه در آن روزگار زبان فرانسه نه تنها زبان اول دنیا محسوب میشده که زبان فرهنگ و هنر هم بوده، و نه در ایران که در دیگر کشورها خانوادههایی که میخواستند اصالت و سطح فرهنگی خود را نشان بدهند، بچههای خود را میگذاشتند فرانسه یاد بگیرند!
ادامه دارد…
قسمت بعد: خاستگاه و تبار شناسی رمان
*از همهی دوستانی که به این سلسه مطالب عنایتی نشان میدهند، خواهش میکنیم، اصول اخلاقی و حرفهای را رعایت کرده و از نقل آن (حتی باذکر منبع) پرهیز و درصورت تمایل فقط از لینک مستقیم صفحه استفاده کنند.
6 نظر
آینا
عرض سلام و تشکر بابت آموزشی که شروع کرده اید.
ted
خیلی خوبه! ولی کاش یه کم روی داستان نویسی مدرن کار می کردیم!!!!!
ستاره
بسیار عالی بود!
با سپاس از تلاش شما اگرچه مبتدی نیستم اما با شما همگام خواهم شد. کاش در انتهای هر جلسه کتابنامه ای هم ارائه می شد. به این شکل هم مستند بود هم کمک می شد به کسانی که خودجوش دنبال جلسه را می خواهند بگیرند.
501
چقدر خوب بود فقط روی اصول داستان نویسی صحبت میشد برای کسایی که دوست دارن این اصول رو یاد بگیرن شاید خیلی درک واژه رمان مهم نباشه اینجوری لااقل ۱ سال طول می کشه که ما با اصول اولیه داستان نویسی اشنا بشیم ستاره هم موافقه پرسیدم
رمان
سلام ممنون از مطالبتون . به نظر من آهسته آهسته رفتن
خیلی بهتر از تندرفتنه چون این طوری به طور کامل
با اصول داستان نویسی آشنا می شیم و اونو بهتر درک
می کنیم .
فرزانه
با درود
مدتها بود که بدنبال چنین سایتی می گشتم امروز خیلی خوشحال شدم که شما را بیدا کردم
و سباس از سایت جیره کتاب بخاطر این داده های مفید
موفق باشید