این مقاله را به اشتراک بگذارید
صادق هدایت امسال صد و هشت ساله میشود، و قریب به شش دهه از مرگ او میگذرد. در طول این سالها نویسندگان بسیاری آمده و رفتهاند؛ آثار بسیاری نوشته شده که برخی از آنها لااقل به لحاظ کیفیت ادبی از آثار هدایت (به استثنای بوف کور) بهتر بودهاند و شاید حتی بودهاند آثاری که به لحاظ غنای نثر و پختگی صناعتهای داستاننویسی در سطح بالاتری از شاهکار او (بوف کور) قرار میگیرند و…
پس چرا همچنان، هدایت بزرگترین نویسنده ادبیات داستانی ایران بوده و مایه فخر ما ست که ادب و فرهنگ این سرزمین چنین چهرهای به خود دیده؟
پاسخ این سوال هم دشوار است و هم آسان، آسان از آن رو که با یک نگاه کلی به زندگی و آثار هدایت دلایل بسیاری برای آن میتوان برشمرد، دلایلی که تاکنون بارها و بارها توسط دیگر کسان مورد توجه قرارگرفته و به اشکال مختلف مطرح شده؛ هدایت تنها چهره ای ست که تمام کسانی که از نزدیک با او آشما بودهاند (جز یک استثناء شعنی شین پرتو) از او به عنوان انسانی شریف و بزرگ نام بردهاند، آدمی در سخاوت و صداثت بیمانند، از زمانه خویش جلوتر و مهمتر از همه انسانی به تمام معنی رها از هر نوع حسد و کینه، از کسانی که نسبت به او احساس مریدی میکردهاند همچون بزرگ علوی، انجوی شیرازی، تا کسانی که خود را بیرون از دایرهی تاثیر پذیری از او میدیدهاند همچون ابراهیم گلستان، حتی آدم خودبزرگ بینی همچون فردید که خود را در عرش می دید و دیگران را در فرش. هدایت هدایت تنها نویسنده جهانی ماست،کسی که جهانی میاندیشید و آثارش به شکلی خود انگیخته به اغلب زبانها زنده دنیا ترجمه شده و در آن سوی مرزها تاثیرهای شگرف و عمیقی برجای گذاشته و شاهکار جهانی او بوف کور، بزرگانی جون، هنری میلر، فیلیپ سوپو، آلبرتو موراویا، آندره برتون و … را به تحسین واداشته است. به سیاهه ویژگیهای او باز هم میتوان افزود، مخصوصا که اگر توجه داشته باشیم او در بسیاری حوزهها پیشرو بوده.
و دشوار از آنرو که هم خود هدایت و هم آثارش از پیچیدگیهای بسیاری برخوردار بودهاند؛ زندگی او جنبههای بسیاری دارد که چون رازی سربه مهر جلوه میکند، رازی که در عین حال فاش ناشدنی مینماید. این مسئله در مورد اثری پیچیده و پر از رمز و راز همچون بوف کور نیز دیده میشود، جادویی که در این اثر وجود دارد و در جان و روح مخاطب نفوذ میکند، راز رویینتن بودن آن در برابر زمان، سمبلها و اشارههای گوناگون که در لایههای مختلف این رمان وجود دارد و هنوز رمز گشایی نشده و…
از همین سبب است که در مورد هدایت بیش از هر داستاننویس نوشته شده و نوشته خواهد شد. تنها نمایه کتابها و مقالاتی که درباره او نوشته شده خود کتابیست مفصل…
پس در هفتهی پیش رو که آن را مزین کردهایم به نام نامی صادق هدایت؛ میکوشیم با این ویژه نامه در حد بضاعت خود، گامی کوچک برای پاسداشت نام عزیزی برداریم که خطا نیست اگر بگوییم: اغلب نویسندگان راستین این دیار از زیر سایه او (یا به قولی از تاریکخانه او) بیرون آمدهاند.
سعی کردهایم این مجموعه مطالب، به گونهای انتخاب شوند که هم جلوهای باشند، از زندگی و آثار هدایت و هم نشان از «اهمیت هدایت بودن» داشته و یا تا اندازهای پاسخگوی این سوال که: چرا هدایت…؟
***
در ابتدای این ویژه نامه اشاره به این نکته ضروریست که پست حاضر در واقع مدخل و فهرست مطالب این ویژهنامه است که از طریق کلیک کردن روی عناوین مطالب امکان دسترسی به همه نوشتههای این پرونده در آن وجود دارد. این پست به پیشنهاد دوستانی تدارک دیدهشد که تمایل داشتند کل این ویژهنامه را با یک آدرس واحد در اختیار داشته باشند.
لازم به ذکر است مطالب مندرج در این فهرست (فعلا خالی)، به تدریج در طول هفته صادق هدایت (۲۵ بهمن تا یکم اسفند) کامل شده و به صورت جداگانه و با آدرس مستقل روی صفحه اصلی سایت نیز قابل دسترسیست، تا هم کل پرونده و هم تک تک مطالب، امکان لینک شدن را داشته باشند.
از همه دوستان و علاقمندانی که عنایتی به «مد و مه» و مطالب آن به ویژه این پرونده دارد، تقاضا میکنیم تنها و تنها از طریق لینک مستقیم به انعکاس مطالبی که در این پرونده منتشر خواهد شد، بپردازند.
فهرست مطالب:
۱- …….
۲- ………..
۳- ………..
- فهرست مطالب در طول هفته کامل میشود!
1 Comment
سینا
با درود بر شما و سپاس به خاطر این مطلب ارزشمندتان.
منتظر ادامه مطلب هستیم.
من بنا به درخواست شما این مطلب را با لینک مستقیم در تالار گفتمان دوستداران صادق هدایت قرار دادم.
با سپاس فراوان…