این مقاله را به اشتراک بگذارید
ژرمینال[Germinal] رمانی از امیل زولا(۱)(۱۸۴۰-۱۹۰۲)، نویسندهی فرانسوی، که در ۱۸۸۵ منتشر شد. این سیزدهمین کتاب از دورهی خانوادهی روگون ماکار، یکی از مشهورترین آثار نویسنده است. زولا خود چنین اظهار میدارد که ماجرا بر سر یک اعتصاب است، «قیام حقوق بگیران و فشار به جامعهای که یک لحظه از هم میپاشد و، در یک کلام، مبارزهی سرمایه و کار. اهمیت کتاب در این است، و میخواهم که ناظر بر آینده باشد و مسئلهای را مطرح کند که مهمترین مسئله قرن بیستم خواهد بود.» ماجرا در حوضهی زغال سنگ شمال فرانسه میگذرد که زولا از مارس ۱۸۶۶ تا آوریل ۱۸۶۷، درمونسو(۲)، نامی ابداع شده، از آن دیدن کرده است.
اتین لانتیه (۳)، یکی از پسران ژروز ماکار(۴) آسوموار- که در کارگاه راه آهن لیل(۵) کار میکرد، به جرم کشیده زدن به رئیس خود اخراج شده است. او در معدن وورو، (۶) در گروه مائو (۷) استخدام میشود. اتین در کار و زندگی سخت دشوار معدنچیانی سهیم خواهد شد که سرمایهی آنها را «بلعیده» است، مینوتور (۸) تازهای که اسطورهی آن ساختار حکایات را شکل میدهد. معدنجیان نسلهاست که به این بردگی تن در داده-اند.اتین، که از جایی دیگر آمده و دارای طبیعتی پر خروش است، عصیان میکند. با رهبر سوسیالیستهای لیل تماس میگیرد وجزوهها و کتابهایی میخواند و پارهای از نظریهها را تحلیل نکرده میبلعد و مبارزه با شرکت معادن را سازمان میدهد.
اتین یک صندوق کمک تأسیس میکند. اما، پیش از آن که سرمایهی کافی برای پایداری معدنچیان جمعآوری شود، با شرکت خود اعتصاب را بر میانگیزد. معدنچیان پس از دو ماه و نیم مبارزه و رنج مجبور میشوند که کار را از سر گیرند، اما به خود متکی شدهاند و فهمیدهاند که مبارزه امکان پذیر است. چالشها برگشت ناپذیر شده است و سپاهیان به روی اعتصاب کنندگان تیراندازی کرده و کشتههایی بر جا گذاشتهاند. همان طور که در آخرین صفحههای رمان ابراز شده است، پیروزی سرمایهای صرفاً ظاهری است. اتین در یک صبح بهاری، در سپیدهدم نمادین دوران نو، به پاریس میرود؛ میرود تا مبارزههای تازهای در پیش گیرد.
این رمان، در وهلهی اول، مستندی دربارهی کار و زندگی معدنچیان است که زولا آن را اساساً از طریق یک خانواده، خانوادهی مائو، به تفصیل توصیف میکند. زولا به آنزن(۹) رفته، به عمق یک چاه معدن فرود آمده، صد برگ یادداشت در محل برداشته است، و با دقت اوضاع کار و زندگی بیماریها وآداب و آیینها و جشنها.. را در تصویری به قدر کافی درست و صادقانه ارائه داده است، به طوری که معدنچیان برای نخستین بار خود را در رمانی باز میشناسند: هیئتی از معدنچیان، با فریاد «ژرمینال! ژرمینال!»، در تشییع جنازهی زولا شرکت میکند.
تصویری که نویسنده از تنشهای میان سرمایه و کار یا میان خرده سرمایهداری و کلان سرمایهداری به دست میدهد از نظر تاریخی درست است. زولا، که میل به حقیقت دارد، خلاف خطابههای پدرمأبانهی بورژواها یا «انسان دوستی بازیها» ی آرامبخش چپ، عمل میکند: زولا، از طریق شبکهای از استعارههای حیوانی و دستگاه محکمی و تضادها میان زندگی بوروژواها (به ویژه خانوادههای انبو و گرگوار (۱۲) و زندگی معدنچیان، دشواری وضعیت معدنجیان را که سرمایهداری آنها را به زندیگ و کار حیوانی در جهنم اعماق زمین فرو برده است محسوس میگرداند. زولا، از نظر انسانی، جانب داری استثمار شدگان را میکند. اما، وضعیتی که به تصویر می-کشد، جامعهای که از هر جهت و هر سمت تحت تنشهای بسیار شدید و هر لحظه در معرض انفجار است (یکی از محرکهای مکرر رمان این است: «باید توپشو در کرد!»)، زولا را میترساند. او ظهور تودهها و نیروی آتی آنها را حس میکند. و در مقابل، سرمایهداری آزمند و مطمئن به خود و ناآگاه از تحول تاریخی را نشان میدهد. در نتیجه، سخنان آشوب انگیز متداول در آن دوران را از سر میگیرد، دورانی که شاهد چندین انقلاب و از جمله انقلاب «کمون»(۱۳) بود: اسطورهی شب بزرگ و این اندیشه که مبارزهی طبقاتی تنها به ویرانی تمدن و به وحشیگری میانجامد. زولا، از نظر معنا، نام مونسو را بر اساس نام مونسو-له-مین(۱۴) میسازد، که همان وقت اعتصابهای خونین واعمال هرج و مرج طلبانهای در آنجا سازمان داده بود.
مونسو، همچنین، آتش زیر خاکستر زایدههاست، آتشی زیر خاکستر که در حال تکوین است و جامعه را شعلهور خواهد ساخت. این ترس در شکل ارائه جنبش کارگری و رهبران آن نیز به چشم میخورد که زولا کم و بیش صرفاً نزاعها و مبارزههای (بسیار واقعی) آن را میان گرایشهای مختلف ترسیم میکند و بیشتر اوقات دانشی جا نیفتاده را به آنها نسبت می-دهد. اما، او نیز به همراه آنها، و مانند معدنچیان، خود را به دست رؤیای جامعهی دادگستری میسپارد. اتین، اگر چه جنایتکار فطری توصیف شده است ولی نهایتا قهرمانی واقعی و مبارزی انقلابی میشود. بدین ترتیب، رمان به سوی آینده در حرکت است.
فرهنگ آثار. سروش.
۱٫ Emile Zola 2. Montsou 3. Etienne Lantier 4. Gervaise Macquart 5. Lille 6. Voreux 7. aheu
Commune.8.Minotaure 9. Anzin 10. Deneulin 11. Henneveau 12. Gregoire 13.
۱۴٫Montceau-les-Mines
انتشار در مد و مه:۱۰ مرداد ۱۳۹۰
1 Comment
معصومه چاوشی
آقای امیدی سرور از اینکه سایت شما یک دانشگاه مجازی است و زحمت هر روز به روز کردن و همواره تازه نگه داشتن آن را می کشید یک دنیا ممنونم