این مقاله را به اشتراک بگذارید
در روزهای سردی که آلودگی هوای تهران، همچون هزینههای زندگی سر به فلک گذاشته و به مرحله خطرناک رسیده، مهمترین اتفاق فضای سینمای کشور اکران «من مادر هستم» تازهترین ساخته فریدون جیرانیست که حواشی فراوان و موافق و مخالف بسیار داشته که برخی آن را تابع شرایط سیاسی زور میدانند و تسویه حسابهای جناحها و برخی نیز با رد این مسئله بحث امر به معروف و نهی از منکر را به میان میآورند و تاثیرات منفی که نمایش فیلمهایی از این دست بر هنجارهای اجتماعی میگذارند. اما اینکه حقیقتا چقدر از ماجرا تابع این است و چقدر تابع آن دیگری محل بحث ما نیست چرا که درک پیچیدگیهای دنیای سیاست از بضاعت ما خارج است، ما تنها در این گزارش میکوشیم با بازخوانی ماجرا ابعاد گوناگون ماجرایی را پیش روی مخاطبان بگذاریم که در گذشته نیز هم در فضای سینمایی کشور و هم حوزه ادبیات نمونههای مختلفی داشته؛ از این رو قضاوت نتیجه گیری آن را نیز می گذاریم بر عهده خود خوانندگان.
تبار شناسی ماجرا
حوزه فرهنگ و هنر درایران نهاد نظارتی دارد، فیلمها در مرحله قبل و بعد از تولید تحت نظارت قرار دارند، و یا هر کتاب پیش از انتشار خط به خط خوانده میشود. تاثیر سلیقه ممیز یا ناظر در این میان غیر قابل انکار است، الیته در حوزه کتاب که کار دشوارتر گستردهتر است بیشتر و در حوزه سینما به دلیل جنس کار و حجم محدود آن کمتر. احتمال اینکه ممیزی دچار خطا شود نیز وجود دارد، به هر حال این نوع ممیزی آیین نامه بردار نیست، تابع برداشتهای ممیز است و برداشتها نیز مختلف و چیزی که به نظر من محل اشکال است به نظر دیگری شاید ایرادی نداشته باشد.
این اولین بار نیست که گروهی اینجا انصار حزبالله نسبت به انتشار یا نمایش اثری معترض است. در گذشتههای دور فیالمثل اواخر دهه شصت و در زمانی که سید محمد خاتمی (رییس جمهور پیشین) در منصب وزارت ارشاد دولت هاشمی قرار داشت انتشار کتاب زنان بدون مردان اثر شهرنوش پارسی پور اعتراضاتی را به دنبال داشت که منجر به اتقاقات فیزیکی برای ناشر (نشر نقره) نیز شد و یا در همین ایام ساخته شدن دو فیلم «شبهای زاینده رود» و «نوبت عاشقی» نیز با اعتراضات بسیار روبرو شد.
انصار حزبالله خود نیز مشخصا در اوایل دهه هفتاد (گویا سال ۷۳) به نمایش فیلم «تحفه هند» ساخته محمد رضا زهتابی اعتراض کرد که گویا دلیل عمده آن بازی اکبر عبدی در نقش یک زن و حرکات شبهه موزون او بود! در همین سال نمایش فیلمهای سلام سینما (محسن مخملباف) و آدم برفی (داوود میر باقری) با اعتراض انصار حزب الله در شهرستانها روبه رو شد.
در حوزه ادبیات نیز اعتراض به انتشار رمان «و خدایان دوشنبههای میخندند» (رضا خوش نظر) به برخورد فیزیکی با انتشارات «مرغ آمین» ختم شد. در زمینه موسیقی نیز شاهد اعتراضاتی از سوی این گروه به کنسرتهای برگزار شده در سالهای دور نزدیک بودهایم که کار بعضا به برهم خوردن این کنسرتها نیزانجامیده.
آخرین نمونهها در این زمینه اما پیرامون دو فیلم «گشت ارشاد» ساخته سعید سهیلی و «خصوصی» ساخته حسین فرحبخش در بهار امسال (۱۳۹۱) شکل گرفت که اعتراض به این فیلمها به تریبونهای نماز جمعه نیز کشیده شد و سرانجام با توقف نمایش عمومی این فیلمها قائله خوابید، هرچند سازندگان این فیلمها نیز اعتراض و دفاعشان از کار خود به نتیجهای منجر نشد.
«من مادر هستم» چگونه فیلمیست؟
اغلب آنها که کارتازه فریدون جیرانی دیدهاند آن را اثری به مراتب بهتر از «قصه پریا» فیلم قبلی او، ارزیابی کردهاند، که فیلمی اجتماعیگرایانه اما به شدت ناامید کننده و سردستی بود و نشاندن آن در جایگاه یکی از ضعیفترین فیلمهای کارنامه جیرانی هیچ اجحافی در حق آن محسوب نمیشد. فیلم تازه جیرانی اما همچون اثر قبلی او مضمونی اجتماعیگرایانه دارد، البته با فیلمنامهای به مراتب شسته رفتهتر. به هر حال پا گذاشتن به حوزه داستانهای اجتماعیگرایانه به خصوص وقتی قرار است از آسیبهای جدی اجتماعی سخن به میان آید، محدودهای ملتهب محسوب می شود؛ چه بسا این سوءتفاهم به میان آید که فیلمساز خواسته یا ناخواسته به ترویج این مسئله پرداخته است. این اتفاقیست که برای کار تازه جیرانی حواشی و دردسرهایی جدی به همراه آورده است. به هر حال اگر در این فیلم مصرف مشروبات الکلی نشان داده میشود و یا صحبت از اغفال یک دختر به میان میآید و… آنها را به حساب ترویج مسئله گذاشتن، دم دستیترین برداشت از این ماجراست، چرا که هیچ عقل سلیمی نه در این ولایت که حتی در خارج از این مرزها که موارد فوق آزاد است و رایج، خود را با ترویج چنین مسائلی بیاعتبار نمیکند!
ماجرا از کجا شروع شد؟
۱۹در مهرماه سال جاری انصار حزبالله، با استناد به ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی، از جواد شمقدری معاونت سازمان سینمایی وزارت ارشاد اسلامی به عنوان مسئول ارائه مجوز به ۴ فیلم «برف روی کاجها»، «پل چوبی»، «من مادر هستم» و«من همسرش هستم» و اقدام به نمایش عمومی آن در سینماهای کشور، به دادستان تهران شکایت کرد و گویا سازمان سینمایی نیز در ابتدا توقف نمایش عمومی این فیلمها را اعلام کرد.
با وجود انتظار انصار حزبالله و گذشت یک ماه از اعلام وصول این شکایت هیچ نشانهای از رسیدگی به این شکایت مشاهده نشد. از همین رو وقتی صحبت از اکران فیلم «من مادر هستم» در هشتم آذر به میان آمد. انصار حزبالله طی بیانیهای قبل از نمایش عمومی فیلم مدعی شد سازمان سینمایی، از تعلل قوه قضائیه در رسیدگی به اتهامات شمقدری را حمل بر مسامحه در شرایط کنونی کشور نموده و با فرصتطلبی در هنگامه فرارسیدن ایام عزای سالار شهیدان، کثیفترین فیلم ساخته شده با موضوع خیانت را به اکران عمومی گذاشته «تا از مماشات قوه قضائیه و مصروف شدن توان متدینین در مراسم عزاداری امام حسین علیهالسلام حداکثر بهرهبرداری را کرده و با نمایش عمومی فحشا به عادیسازی زنا پرداخته و بخش اعظمی از جامعه را مبتلا به این فحشا نشان دهد تا درد جامعه روشنفکرنمای سازنده چنین آثار مستهجنی به ناحق به کل امت شهیدپرور ایران تعمیم داده شود.»
با این حال «من مادر هستم» از صبح هشتم آذرماه روی پرده میرود و البته دور از انتظار نیست اگر این حواشی به کنجکاو شدن مردم و مخاطبان انجامیده و بسیاری با توجه به احتمال توقیف فیلم و از دست رفتن فرصت تماشای آن به سینماها سرازیر میشوند.
سینما نباید مروج این بد اخلاقیها باشد!
حواشی پیرامون فیلم پای چهرههای سیاسی و هنری را نیز به میان میکشد تا در این باره به اظهار نظر بپردازند. علی مطهری (نماینده مردم تهران در مجلس) که همواره با موضع گیریهای خاص و پیشبینینشده خود، در مرکز توجهات قرار میگیرد؛ این بار نیز در اعلام موضعی جالب توجه از واکنش انصار حزبالله حمایت کرده و خواستار ارائه توضیح از وزیر ارشاد می شود. مطهری با اشاره به اینکه ترجیح میدهد فیلم را دوباره ببیند میگوید : «به عقیده من این فیلم نیز مانند «برف روی کاجها» با مضمون خیانت ساخته شده است. این پیام ها برای مخاطبان سینمای ایران مناسب نیست. اساسا باید مشخص شود که انتخاب این سوژهها در آثار سینمای ما به چه دلیل است؟ موضوع چنین فیلمهایی ممکن است فقط در قشر محدودی از جامعه رخ دهد و به نوعی پرداختن به موضوعاتی چون خیانت یک نوع بدسلیقگی و کج سلیقگی است. سینما نباید مروج این بداخلاقیها باشد…این اعتراض به عقیده من کاملا به جا است… متاسفانه ارشاد پاسخگو چنین اتفاقاتی در سینما نیست و وزیر نیز عملکرد ضعیفی دارد و از خود استقلال ندارد. باید ارشاد پاسخگو باشد و معترضان را قانع کند.»
البته از طرف مقابل هم رضا میر کریمی فیلمساز نام آشنای ایرانی نیز بعد تماشای فیلم جیرانی، با انتشار یادداشتی و با اشاره به اینکه این فیلم، بهترین ساخته فریدون جیرانیست از اعتراضهای بهوجود آمده پیرامون فیلم ابراز تعجب کرد. «باید پذیرفت که در درون هر هشدار اجتماعی، واقعیتی تلخ نهفته است و نمیتوان از این منظر به لحن بیپروا و احیانا تلخ یک فیلم ایراد گرفت…از محتوا که بگذریم، به نظرم این فیلم بهترین کار سازندهاش است درست مثل فیلمهای «بی خود و بی جهت» و «پذیرایی ساده» که آنها هم خوشساختترین آثار فیلمسازانشان هستند.»
تجمع در برابر وزارت ارشاد
پس از آغاز نمایش عمومی فیلم، انصار حزب الله در اعتراض به «عملکرد سازمان سینمایی وزارت ارشاد و اراده این سازمان مبنی بر نشر عامدانه منکرات و با تمرکز بر مطالبه توقف نمایش فیلم من مادر هستم» طی بیانیه دیگری خواستار تحصن متیدینین از ساعت ۱۱ صبح روز شنبه مورخ ۱۱ آذر ۱۳۹۱، در مقابل درب اصلی وزارت ارشاد، واقع در میدان بهارستان، خیابان کمال الملک » شد. و « از عموم مردم شهید پرور دعوت می شود با اقتدا به امام شهیدمان حسین علیه السلام برای ادای دین به اسلام و انقلاب و خون شهدا در روز و ساعت تعیین شده در محل یاد شده حضور یابند. بدیهی است اجرای ترتیبات بند(م) وصیت نامه امام راحل متوقف به تحصن نخواهد بود و اجرای آن از طرق لازم و قانونی تا حصول نتیجه نهایی تداوم خواهد یافت.»
به این ترتیب انصار حزب الله که عقیده دارد وزارت ارشاد با کم توجهی به به مطالبات آنها در حال خریدن زمان برای اکران فیلم «من مادرهستم»، اعلام کرد این اقدامات اعتراصی تا حصول نتیجه ادامه خواد یافت.
در روز شنبه ۱۱ آذر تجمع اعتراضی مقابل وزارت ارشاد برگزار شد، اما اهالی سنما و طرفداران فیلم هم ساکت نمانده و در همین روز تجمعی در حمایت از فیلم را در برابر وزارت ارشاد ترتیب دادند. در میان موافقان فیلم حبیب کاوش (سخنگوی شورای صنفی نمایش)، علی سرتیپی، خسرو امیرصادقی، رضا رخشان، عبدالله علیخانی، سیدضیاء هاشمی، سیدجمال ساداتیان، نازنین مفخم، فرهاد اصلانی (بازیگر «من مادر هستم»)، سعید سهیلی و غلامرضا موسوی (تهیهکننده «من مادر هستم») دیده میشدند. فرهاد اصلانی در این تجمع در دفاع از فیلمی که در آن ایفای نقش کرده گفت: «من مادر هستم هیچ گونه موارد ضد اخلاقی ندارد، بلکه پیام اصلی فیلم در این شرایط احساسی نادیده گرفته شده است…».
جالب اینکه در این تجمع هر دو گروه شعارهایی نیز برای خود تدارک دیده بودند. انصار حزبالله با سر دادن شعارهایی مثل «نماینده مجلس، نظارت، نظارت»، «وای اگر خامنهای حکم جهادم دهد»، «حزبالله بیدار است، از ابتذال بیزار است»، «این سینما مروج فساد است، تعطیلیاش برای ما ثواب است» و «ما اهل کوفه نیستیم، پول بگیریم بایستیم» خواستار توقف اکران «من مادر هستم» شدند. همچنین افراد معترض تابلوهایی در دست داشتند که شعارهایی چون «ما مخالف سینما نیستیم، ما با فساد مخالفیم امام خمینی(ره)»، « تا اصلاح سینما از پا نمینشینیم» و «سینمای اسلامی جای مشروبخواری نیست» بر آنها نوشته شده است.
طرفداران «من مادر هستم» نیز با سر دادن شعارهایی چون «خوارج، خوارج، حیا کن، سینما را رها کن»، «الله اکبر، خامنهای رهبر»، «جیرانی، کاهانی حمایتت میکنیم»، «خوارج، نیرنگتان دیگر اثر ندارد» و «هنرمند بیدار است، از خوارج بیزار است» حمایت خود را از این فیلم سینمایی اعلام کردند.
اینکه هر دو گروه برای برگزاری این تجمع مجوزهای لازم را دریافت کردهبودند یا نه، روشن نیست، اما خوشبختانه این تجمعهای همزمان تنها با بیان دیدگاهها و دادن شعارها ختم به خیر شد و درگیری به دنبال نداشت!
بازی سیاست در میدان فرهنگ!
سعید سهیلی سازنده فیلم گشت ارشاد که در بهار امسال فیلمش با حواشی مشابهی در حالی که از فروش قابل توجهی برخوردار بود از روی پرده پایین آمد، در تجمع موافقان و مخالفان فیلم «من مادر هستم» حضور یافته و مدعی شد مخالفان فیلم سیاست را به میدان فرهنگ آوردهاند: «همه این حرکتها ناشی از فعالیتهای انتخاباتی است و این موضعگیریها جدید نیست. از اول سال شروع شده و مطمئن باشید انتخابات که برگزار شود این داستانها فروکش میکند…کسانی که این تجمع را راه انداختند، بازی سیاست را به میدان فرهنگ و سینما آوردهاند. چوب این موضوع را فیلمسازانی میخورند که اصلا نمیخواهند وارد بازیهای سیاسی شوند…کسانی که الان فیلمهایشان مورد حمله قرار میگیرد کارنامهشان نشان میدهد که فیلمهایشان در چارچوب نظام بوده است.»
ذر همین ایام علیرضا داودنژاد نیز (در گفتگو با ایرنا) با اشاره به اینکه فیلم من مادر هستم از زاویه دید نظام ساخته شده و کاملا اثری ماهرانه و به نوعی تبلیغی به شمار می رود، گفت: «فیلم می خواهد بگوید بی بند و باری جنسی و شرب خمر چه فجایعی به بار آورده و این اثر به صورت ماهرانه یعنی غیر مستقیم پیام خود را به مخاطب منتقل می کند. تیپ هایی که در این اثر سینمایی می بینیم یک روشنفکر و یک وکیل هستند که این دو قشر مغضوب بوده و شرب خمر و بی بند و باری آنان در نهایت به متلاشی شدن یک زندگی منجر می شود.»
سازندگان فیلم چه میگویند؟
فریدون جیرانی کارگردان و غلامرضا موسوی تهیه کننده فیلم، در همان ساعات اولیه انتشار بیانیه انصار حزب الله با ارائه بیانیه ای کوتاه واکنش نشان دادند: «فیلم «من مادرهستم» نه درباره خیانت است نه درباره زنا ، نه نمایش فحشاست. فیلم «من مادرهستم» یک فیلم اخلاقی است که یک نوع سبک زندگی را به چالش میکشد. بنابراین از عدهای که ندیده تحت تاثیر تحریکات پشت پرده، جوسازی ناجوانمردانهای را علیه فیلم شروع کردند و قضاوتشان را قضاوتی اسلامی تلقی کردند دعوت میکنیم که از فردا به تماشای فیلم بنشینند و بعد از دیدن فیلم نظر بدهند…کسانی که به بقای سینما و حیاتش در این شرایط اعتقاد دارند باید جلوی این تصمیم نادرست بایستند…ما به دلیل همین جوسازی ناجوانمردانه نمایشمان در سینماهای محدودی صورت میگیرد بنابراین از همه مردم عزیز که به ادامهی حیات سینمای اجتماعی معتقدند دعوت میکنیم در همین سینماها به تماشای فیلم بنشینند.»
غلامرضا موسوی چندی بعد در حاشیه تجمع مقابل وزارت رشاد نیز گفت: «مقام معظم رهبری بارها حکم به آرامش داده و فرمودهاند که فضا قبل از انتخابات متشنج نشود، ولی بعضیها بر خلاف این توصیه دارند آن را گلآلود میکنند تا ماهیهای خود را بگیرند و با رقبایشان تسویه حساب سیاسی کنند.»
فضا باید به سمتی برود که تهیهکننده و کارگردان جوابگوی نقدها باشند
مجوز اکران فیلم «من مادر هستم» توسط معاونت سینمایی وزارت ارشاد صادر شده و با وجود اعتراضات پیش آمده، این مجوز لغو نشده؛ بنابراین دور از انتظار نیست اگر وزیر ارشاد نیز تصمیم معاونت سینمایی خود حمایت کند. سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن حمایت تلویحی از فیلم جیرانی (البته بدون نامبردن از قیلم خاصی) گفت: «از نقد استقبال میکنیم، اما باید در محیط منطقی بحث شود و فضا به سمتی برود که خود تهیهکننده و کارگردان جوابگوی نقدها باشند. البته ما هم وظیفه نظارتی خود را انجام میدهیم…در برخی فیلمها وقتی میخواهیم نشان دهیم شیوه زندگی برخی خانوادهها اسلامی نیست باید نشان داد چه تخلفات و روابط نامناسبی دارند که منجر به بنبستهایی در زندگی آنها میشود. گاهی فیلم میخواهد به موضوعی اشاره کند و بعد تبعات منفی آن را بیان کند که این برای جامعه پند آموز است، لذا جامعه سعه صدر داشته باشد البته چارچوبها باید رعایت شود.»
به دنبال راه چاره!
البته اینبار نیز بعد از مدتی دامنه اعتراضها به تریبون های نماز جمعه کشیده شد: « شنیده شده به فیلمی مجوز اکران داده شده که بر خلاف اهداف اسلامی و مبانی انقلاب و ارزشهای آن بوده و مردم را از آموزههای دینی دور و به سوی انحرافات اخلاقی و غیرانسانی سوق میدهد و ضمن ترویج فساد و فحشا، اصول دین مبین اسلام را زیر سؤال میبرد…»
در این میان همچنین حجت الاسلام رسایی در برنامه سینمایی «هفت» مدعی شد: «یک سری از اصلاحات به صاحبان فیلم«من مادر هستم» اعلام شده بود که در اکران عمومی هیچ کدام از آن اصلاحات اعمال نشده است.» اما صحت و سقم این مسئله از سوی سازندگان فیلم تایید نشده.
با این وصف برخی از مسئولان میکوشند تا به گونهای که نه سیخ بسوزد و نه کباب ماجرا را حل و فصل کنند، هرچند برخی این راهکارها را محافظه کارانه عنوان میکنند. در این رابطه مهدی عظیمی میرآبادی، سرپرست شورای نظارت و ارزشیابی، از اعمال اصلاحاتی در در پایانبندی فیلم، بدون توقف اکران آن خبر داد: «البته فیلم از اکران پائین کشیده نخواهد شد و به مرور اصلاحاتی را که قرار است صورت گیرد بر روی همه نسخههای فیلم اعمال میشود!»
این تغییر و اصلاحات به صورت جزیی به تهیهکننده اعلام میشود و تهیهکننده موظف است ایرادهایی که در پایانبندی فیلم وجود دارد را بر طرف کند. این تصمیم برای برطرف شدن سوءتفاهم هایی که درباره فیلم به وجود آمده گرفته شده است.»
حمایت روزنامه دولت (ایران) از فیلم من مادر هستم
روزنامه ایران به عنوان رسانه دولت که معمولا دیدگاههای آن به عنوان موضعگیریهای دولت در نظر گرفته میشود طی یادداشتی «من مادر هستم» را گامی در راه آگاه سازی اجتماع از آسیبهای جبران ناپذیر اجتماعی دانسته و به حمایت سخت و سخت از فیلم پرداخت و در این زمینه به آیاتی از قرآن کریم نیز اشاهر کرد: « کسانى که به مردان و زنان مؤمن کارهاى زشت و زننده اى را نسبت بدهند که انجام نداده اند و از این راه به ایشان اذیت و آزار برسانند، حقاً که تهمت زده اند و مرتکب گناه آشکارى شده اند. (احزاب ۵۸)
روی صحبت من با آنها نیست که هوچیگری می کنند تا با مایه گذاشتن از دین بر سر خود کلاه شرعی گذاشته و بر سر هرکه دوست دارند فریاد بکشند و با شعار نهی از منکر پا در مسیری منکرانه بگذارند! دلم به حال فریب خوردگانی می سوزد که نادانسته شریک این قافله می شوند و این چند خط را خطاب به کسانی می نویسم که فیلم را ندیده اند و نمیخواهند ببینند و هیچ بعید نیست در حمله ناجوانمردانه به این فیلم شریک آن قافله شوند:
صحبت از سینما است. از یک فیلم. «من مادر هستم» و حساب آنان که این فیلم را در این دو سه روز اول اکران دیده اند و آنان که ندیده در مورد آن قضاوت می کنند کاملا سواست چرا که خود نیز قبل از دیدن این فیلم تحت تاثیر این فضاسازی ها قرار گرفته و برای دیدن یک فیلم مبتذل و جبهه گرفتن در برابر آن آماده شده بودم! {اما}فریدون جیرانی بعد از سه دهه فیلمسازی در سینمای ایران با این فیلم انگار تازه متولد شده است! »
بازار داغ شایعات
در این ایام که با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، کوچکترین تحرکات در محافل سیاسی و غیر سیاسی مورد توجه قرار گرفته و حرف و حدیث پیرامون آن زیاد می شود. این ماجرای پرهیاهم در حوزه فرهنگ و هنر نمیتواند از چنین شایعاتی به دور باشد. همچنان که برخی فیلم جیرانی را قربانی تسویه حساب برخی جریانها با دولت ارزیابی میکردند؛ برخی دیگر نیز حمایت همه جانبه دولت از این فیبلم و اهالی سینما را حاصل رویکردی میدانند که در تلاش برای برقراری روابط حسنه با اهالی سینماست، چهرههایی که لااقل در انتخابات دهم ریاست جهوری روی خوشی به دولت نشان ندادند!
ماجرا همچنان ادامه دارد…
اکران فیلم «من مادر هستم» همچنان ادامه دارد، صحبت از اعمال اصلاحات بر روی نسخههای در حال نمایش فیلم هنوز به طور قطعی تایید نشده، اعتراضات نیز البته همچنان پابرجاست و سرانجام قوه قضاییه نسبت به شکایت انصار حزبالله واکنش نشان داده و سازندگان «من مادر هستم» به همراه جواد شمقدری با شکایت انصار حزبالله از سوی شعبه ۹ بازپرسی، به دادگاه احضار شدند!
با وجود این جای شکرش باقیست که اینبار اعتراضاتی از این دست که معمولا به اقدامات فراقانونی و درگیریهای فیزیکی میانجامید؛ قرار است در نهادی قانونی موردحل و فصل قرار گیرد و نتیجه هرچه باشد امید آنکه هر دو طرف بدان گردن نهند!
بعد از ماجرا (افزودههای بعد از انتشار گزارش!)
در حالی که گفته میشود نسخه فعلی فیلم جیرانی با آنچه در روزهای نخست روی پرده رفته بود تغییراتی کرده، نظرات موافق و مخالف پیرامون آن ادامه دارد و این مسئله حتی در برنامه هفت که روزگاری خود جیرانی مجری آن بود مطرح شد. جلسه نقد و بررسی هم برای فیلم با حضور برخی منتقدان (مسعود فراستی، محمد تقی فهیم، امیر قادری و…) و نمایندگان انصار حزب الله نیز برگزار شد که جلسهای جنجالی از کار در آمد، در همین بین شایع شد جواد شمقدری نیز به تلافی خیال شکایت از انصار حزب الله را دارد!
به هر حال همانطور که پیش بینی میشد اعتراضات صورت گقته به فیلم نهایتا به نفع آن تمام شد و معترصین شرایطی را به وجود آوردند که این فیلم در بهترین حالت زمی توانست فروش متوسطی داشته باشد به اثری رکورد شکن در گیشه بدل شود.
جدیدترین آمار فروش فیلمهای به نمایش درآمده در سینماهای تهران در روزهای نیمه تعطیل سپری شده از سوی پخشکنندگان اعلام شد. علی سرتیپی مدیرعامل موسسه فیلمیران دربارهی فروش «من مادر هستم» در دو هفته گذشته بیان کرد: شب پنجشنبه ۱۶آذر این فیلم در سینماهای تهران ۸۲ میلیون تومان فروش داشت که در مجموع فروش «من مادر هستم» به ۴۳۵ میلیون تومان رسید. رقم فروش ۹۳ میلیون تومانی «من مادر هستم» در سه شنبه ۱۴ آذر تا کنون بالاترین رقم گیشه یک روزه فیلمهای غیرکمدی سینمای ایران است که تنها در ۱۵ سالن سینما و البته با قیمت بلیت بالاتر به دست آمده است. رکورد قبلی در اختیار «جدایی نادر از سیمین» با ۷۵ میلیون تومان بود.
در شرایطی که فروش من مادر هستم، ساختهی فریدون جیرانی با تنها ۱۵ سینما در تهران رکورد شکسته است، در خبرها آمد که “به دلیل اعتراضها”، نمایش فیلم در هشت شهر متوقف شده است. به گزارش مهر: «به دنبال جلوگیری از نمایش عمومی این فیلم در مشهد ، قم ، کاشان ، بابل ، رشت ، تبریز و رفسنجان ، اعتراض به نمایش این فیلم به شهرهای یزد و چالوس نیز رسید و به دلیل شدت اعتراضات نمایش “من مادر هستم” در این شهرها نیز متوقف شد».
اختصاصی «مد و مه»، آذر ماه ۱۳۹۱
15 نظر
احمدی
سپاس از مطلبتون…
farzan
واقعا فیلم مزخرفی بود .روی فریدون جیرانی طوری دیگه نگاه داشتم.فیلم تو خالی و مزخرف.سیب زمینی سرخ کرده و مک دونالد تو خارج غذای فقیر فقراست .همه میدونن آشغاله .تو ایران تبلیغ و فرهنگسازی میشه و غذای قشر مرفه نشون داده میشه .تو خارج الکل بدترین چیز و هزار جور باهاش مقابله میشه تو ایران تبلیغش میشه .واقعا کارگردانی ایرانی اکثرشون بیسوادند بدرد نمیخورن .فرهنگ سازی تو ایران بی اندازه به مسیره بعدی میره اگر الکل آزاد بود تو ایران و آزادی بیشتر بود این مزخرفات رو نمیساختن همش تقصیر سیاستهای غلطه دولت مرداست.همه عقدهای هستن تو ایران.تو آمریکا سیگار کشیدن و الکل معضل .هر روز بیشتر روش کار میشه قانونا سختتر میشه جامعه ایران بر عکس همه جای دنیا شده .
محمد
واقعا برای بعضی از مغز فندقی ها جز تاسف چیزی نمیشه خورد فیلم یه شاهکار هنری و چالش بزرگ هیلی از خونوادههای ایرونی از نظر سبک زندگیه
پریسا
این فیلم همه چی تمامه و حرف نداره, واقعیت تلخ جامعه ی امروز ایران رو مطرح کرده, من از نزدیک با این مساءل درگیرم, دست سازندگان و خصوصا بازیگران خوبش درد نکنه
فاران
خیلی خوب بود. نشون دادن واقعیت های تلخ تبلیغ محسوب نمی شه. ما هر روز داریم خبر تجاوز و قصاص و چیزای دیگه رو حتی از منابع داخلی می گیریم. این جور فیلما ارزش دیدنشون خیلی بیش تر از سریالای شبیه به هم و وقت گیر و بی اساسیه که این روزا خیلیا از جمله خودم رو درگیر کردن. کاش به ایرانی ها فرصت داده می شد تا مثل بقیه جاهای دنیا خودشون رو نشون بدن. ساختن این فیلم با امکانات کم و موانع زیاد نشون میده که اگه این موانع نبودن ما چه می کردیم. به نظر بقیه احترام می ذارم ولی چند وقت بود که فیلم های خارجی هم روی من این جوری تاثیر نذاشته بودن. آخه خیلی کم احساساتی می شم:D
پریسا پ
فیلم عالی بود .شاهکار هنری بود.ممنونم از تمام عوامل فیلم.
م
فیلم عالی بود . بعد از مدتها یه فیلم دیدم که خیلی چیزا برای گفتن داشت
یگانه
فیلمش رو اعصاب بود تا شب نتونستم کاری کنم
دریا
بسیارفیلم جالبی بورد اینکه ماطاقت شنیدن تلخی هارونداریم اون یه چیز دیگس بهتره به خودمون بیایم آقای جیرانی چیزی رو روایت کردن که ممکنه خیلیا تو جامعه به عینه دیده باشند ولی چون تو سینمابه تصویرکشیده شد بدشد!!!وگ نه بسیارهستن گسانی که ازاعتمادا سواستفاده میکنن جامعه ابدا گل وبلبل نیس حالا اگر تو رسانه آی عمومی نمایش داده نشه شماهانمیدونید چقدرازهمین خانواده هایی که دارن تک جامعه اسلامی!!!زندگی میکنن شرب خمرانجام میدن؟خیانت میکنن؟بی بندبارن؟
مشکل فقط اینه که طاقت شنیدن حقیقت رونداریم
دست آقای جیرانی دردنکنه بنظرمن که بار آموزنده داش فقط نباس کورکورانه نگاهش کرد!!!
مجید
من وااااااقعا این دیدگاه امنیتی رو درک نمیکنم فیلم سراپا اصن در جهت نفی مشروب و الکل بود و روابط آزادو نقد میکرد والا نمیدونم شاید بعضیا تاحالا بطری شراب ندیدن توی فیلم شاید با دیدن فیلم مست شدن مث القاعدن اگه توجه کنین القاعده هم حتی به کسانی که در جهت منافعش هم هستن بخاطریه کوته فکری هایی حمله میکنه جداکه شماها دوروی یک سکه این هنچی میگن فیلم مستهجن انگار چیه.واقعا فیلم قشنگی بود از دیروز تاحالا تحت تاثیر این فیلمم دس خوش دمتون گرم ازباران خانومم بخاطر بازی قشنگش یه دنیا تشکر دارم خسته نباشید.
اگه تاریخو بخونین میفهمین ازاین افراد انصارحزب الله زیادبوده توتاریخ واقعا که اینا همونایی ان که اخراجی هارو روی سرشون میزارن و حلواحلوامیکنن اخراجی هایی که مستقیما داره به شهداتوهین میکنه بابا منطق که ندارن یه مشت متعصب متحجر احمقن اندیشه کجابود.فکرو منطق کجابود.همه ی امیدم به دکتر روحانیه که یکم فضارو آزاد کنه یادمه سر فیلم آدم برفی چیکارا که نکردن بیخیال آروم میشن همینو میدونم که دیگه ویدئو ۷۰ ضربه شلاق نداره و لای پتو جابجا نمیشه هههه گرصبرکنی زقوره حلواسازی .
مغز فندقی ها اینقد داد بزنید که گلوتون پاره شه .
دم هر کی آزاده و آزاد می اندیشه گرم گرم
رضا
بابا بیخیال هیچ کدوم از فیلمای سینمایی ایرانی خوب نیستن همشون چرت و پرتن.به یه مشت بیسواد(البته منظور سواد درسی نیست سواد اخلاقی و شعور اجتماعیه)پول مفت میدن تو این مملکت همین میشه دیگه.بعدشم یه چن تا جوونو که نه سر پیازن نه ته پیازو به جون هم میندازن
مجید مرادی
دوستان عزیزی که خواسته یا ناخواسته این فیلم را حراج خون شهدا میپندارند و یا از ولایت پذیری دم میزنن یا سخنان گوهربار رهبر فرزانه رادنبال نمی کنند و یا حداقل اهل سینما و فیلم نیستند تا اثرات مهم یک فیلم را همچون دانشگاهی موثر برای جامعه را درک کنند. اگر دوستان انصار حزب الله به سخنان مقام معظم رهبری در مشهد در مورد سبک زندگی گوش جان میسپردند یقینا مشکلات بیان شده در این فیلم از دیدگاه رهبری بیان شده است. این فیلم هم از لحاظ داستان و هم کارگردانی یک از خوش ساخت ترین فیلم هایی است که حقیر به دوستداران و علاقمندان و دانشجویان این رشته پیشنهاد دیدن این فیلم را میدهد.
شایان ذکر است این فیلم جایگزین خوبی است برای فیلم هامون.
vahid...
دم آقای جیرانی گرم با این فیلمش نشون داد که به خیلی از دوستی های خونوادگیم همچی نباید اطمینان لازم رو داشت.. چرا سینمای ایران نباید این جور خیانتا و این جور بی بندوباری هارو که سرمنشا خیییلی از اونا اعتماد بیجاست رو نشون بده؟؟؟
با این کار به نظر من خیلی از فسادای اخلاقیم از بین میره…
آسمانه
منم فیلمو دیدم ماجرای فیلم عین واقعیته!واقعیت تلخ جامعه امروز ما…نمیشه الکی خرده گرفت
آقایون و خانومای بسیجی افراط نکنید…یادمون باشه هممونو تو یه قبر نمیخوابونن.
helen
فیلم خیلی قشنگی بود واقعن تحت تاثیر قرار گرفتم و از اعدام متنفرم.به ادم گوشزد میکنه که بیشر مراقب دوستان خانوادگیش باشه.و به روابطش با دیگران متعهد و پای بند باشه.دم فریدون جیرانی و دست اندرکاراش جیززززز.