این مقاله را به اشتراک بگذارید
آرایش غلیظ (حمید نعمتالله)
مهرزاد دانش: فیلم بین دو لحن رئال و فانتزی معلق است و گرچه در برخی لحظات قدرت خنداندن مخاطب را دارد، اما روی هم رفته بافت لرزانی در زمینهی کمدی دارد. نکاتی مانند عشق سریعالوقوع و نهچندان باورپذیر دختر به پسر خلافکار، فضای غریب مرد برقی که بیش از آنکه خندهآور باشد مسخره است و آن حساسیتش در قبال نگاه به زنها هم تا حد زیادی یادآور کمدی آمریکایی چهل روز و چهل شب است، ماجرای قلعهی پرتغالی که هیچ ربطی به درام اصلی ندارد و شوخی کارتونی بستهبندی مرد طمعکار با نوار چسب طلقی نشان میدهد که آرایش غلیظ چفتوبست محکمی در پیکرهی متنش ندارد و عملاً روند نزولی کار فیلمساز را به درجهای پایینتر از قبل سوق میدهد. آیا کارگردان این فیلم همان سازندهی بوتیک است؟
محسن جعفریراد: طبق انتظاری که از حمید نعمتالله و هادی مقدمدوست میرفت، در فیلمنامه ایدههای خلاقی به کار گرفته شده است. از طراحی کاراکتری که بدنش برق تولید میکند و در مقابل زنان اعتماد به نفسش را از دست میدهد تا تقابل مسعود و منصور به عنوان نمایندهی دو نسل مختلف که از لحاظ فرهنگی و معیشتی از هم فرسنگها فاصله دارند اما در خیال، توهم و رفتن به قلعهی پرتغالیها به اشتراک میرسند. اما این ایدههای خلاقانه بهتنهایی برای یک روایت سینمایی کافی نیستند و به همین دلیل سعی شده از خلاقیت حامد بهداد و طنزآفرینی برخی دیالوگها برای جبران ضعفهای فیلمنامه استفاده شود. علاوه بر این، عدم تناسب بازیگران با نقشهایی که ایفا کردهاند به فیلم لطمه زده است؛ بهخصوص طناز طباطبایی که برای چندمین بار در سالهای اخیر نقش دختر مظلوم و سادهلوح را به شکل نامطلوبی بازی میکند و هر جا که او در صحنه ظاهر میشود از جذابیت فیلم کاسته میشود. یا بازیگران دیگر که صرفاً همان پرسونای آشنا و تثبیتشدهشان را ارائه میدهند؛ حامد بهداد به عنوان شخصیتی برونگرا و پرتنش، حبیب رضایی در جایگاه شخصیتی حیلهگر و بذلهگو و هومن برقنورد به عنوان لمپن کاسبمسلک پایین شهری. در واقع حمید نعمتالله سعی کرده از هدایت بازیگران گرفته تا میزانسن و دکوپاژ نیازهای مخاطب عام را در نظر بگیرد و البته در این مسیر هم موفق بوده و توانسته فیلمی گرم و مردمپسند بسازد.
فیلم
گزارش نشست خبری فیلم آرایش غلیظ ساخته حمید نعمت الله
در ابتدای این نشست حمید نعمت الله کارگردان این فیلم، درباره شرایط ساخت آن گفت:«نقطه عظیمت فیلم برای ما این بود که فیلمی پر انرژی بسازیم و همه ما در مورد این اتفاق نقطه نظر مشترک داشتیم.»
نعمت الله در پاسخ به این نقد که چرا حامد بهداد در این فیلم بازی ای کلیشه ای را ارائه داد، گفت:«به هر حال درخواست بازی خوب همیشه اصل است تا متفاوت بازی کردن و حامد بهداد به خوبی از پس ایفای نقشش برآمد.»
در ادامه جلسه، حامد بهداد درباره تجربه صحنه اکشن در این فیلم و اینکه چرا از بدلکار در صحنه ای که پرتاب می شود استفاده نکرده است، گفت:«برای من تجربه تازه ای بود. دوست داشتم این کار را انجام دهم. البته تیم بدلکاری هم امنیت این صحنه را برقرار کردند.»
سهراب پور ناظری آهنگساز این فیلم سینمایی نیز درباره تجربه متفاوتی که در ساخت موسیقی این فیلم داشت، گفت:«ساخت موسیقی برای کارهای آقای نعمت الله کار سختی است چون نمی دانی لحن فیلم دقیقا چیست و باید کاری بسازی که در آخر همخوانی خوبی با فیلم داشته باشد.»
او ادامه داد:«ساخت موسیقی این فیلم تجربه عجیبی بود و خیلی با روحیه من و همایون شجریان همخوانی نداشت و کار مشکلی بودواز همایون شجریان تشکر می کنم که در این راه با هم همقدم شدیم و با گیتار برقی و درام ملودی ایرانی را برای کار ساختیم و همایون شجریان به خوبی از پس اجرای موسیقی فیلم برآمد.»
همایون شجریان خواننده تیتراژ پایان این فیلم، گفت:«قصدمان از ساخت آهنگ این فیلم این بود که موسیقی پرانرژی را اجرا کنیم و در نهایت به شعری از مولانا رسیدیم و سهراب پور ناظری به ساختارهای تازه ای از ملودی رسید و از موسیقی الکترونیک استفاده کردیم و با تکنیک خوانده شد و سعی کردم تحریر داشته باشیم و بر خلاف تصور من تجربه فوق العاده ای شد.»
سعید سعدی تهیه کننده فیلم «آرایش غلیظ» در پاسخ به این پرسش که آیا فیلم با بودجه دولتی ساخته شد است یا خیر؟گفت:«این فیلم توسط بخش خصوصی ساخته شده و شریک دولتی نداشته و به دلیل تعدد لوکیشن هزینه فیلم هم بالا بود.»
علیرضا برازنده مدیر فیلمبرداری این فیلم سینمایی هم گفت:«یکی از ویژگی های این فیلم تعدد لوکیشن هایش بود و وجود لوکیشن های خارجی داخلی و شب و روز برای یک فیلمبردار چالش خوبی است و در اکثر مواقع باآقای نعمت الله درباره چگونگی نور و قاب بندی ها همفکری می کردم و امیدوارم نتیجه کار برای مخاطبان راضی کننده باشد.»
مد و مه / ۲۱ بهمن ۱۳۹۲