این مقاله را به اشتراک بگذارید
«خویش خانه» نخستین اثر آیت دولتشاه از مجموعهی ۱۶ داستان کوتاه تشکیل شده که به شیوهی اول شخص روایت می شوند و بدیهیست که در این شیوه از روایت، راوی شکل مهمی در پیشبرد داستانها دارد .
آن شب ما خسته بودیم . همه توی محوطه یمیل پرچم داراز کشیدیم و به خوابی عمیق فرو رفتیم و…. ص-۱۰
در خویشخانه می توان رویکرد آیت دولتشاه به رخدادهایی که در داستانها به وقوع می پیوندند، به گونه ای فرمالیستی محسوب کرد. به نظر نویسنده داستان را زنجیرهای از رخدادها و کنشهای مطابق با ترتیب نوع آنها در تسلسل زمانی ، یعنی تسلسل رخ دادها بدان سان که در عالم واقع رخ میدهند، می داند و نکته ی دیگر حرکت در این مجموعه مشروط به زمان روایت است .همانند نظر فرمالیست ها ، که داستان را با واقعیت های تاریخی هم سو و همسان می انگارد که باسرعت و جهت یابی مشابه به پیش می روند. شکلو فسکی میگوید :
داستان در واقع فقط سازمایه ایست برای ترکیب بندی پیرنگ . بدین سبب عناصر آشنا زداییی این مجموعه توانسته اند بگونه ای باشند که هر روایتی را به شکل خاص خودش بیان کنند .
در داستان کلوت این کتاب، نویسنده به دنبال آشنا زدایی از معمای مکانی می شود که نامش را کلوت می گویند می باشد و در یک فضای و هم و خیالی ، داستان خلق می شود . به نظر من نوعی آشکار سازی صناعات نیز در این مجموعه به چشم می خورد که مبتنی است بر ساختن پدیدار ها ، اشیاء و انسانها در قالب جسمانیت کلمات . برای همین منظور نویسنده این موضوعات را دست مایه داستانهای خود می کند تا داستان ها خوانده شوند . مطلب دیگر لحن عمومی نویسنده می باشد که را بطه ای با لحن تکتک شخصیت های داستان پیدا می کند . که این خود رابطه ای می باشد میان متن و نویسنده ؛ که عرصه خوبی به حساب می آید برای خود نمایی زیبایی شناختی زبان نویسنده در باریک نویسی برخی از داستانهای کتاب .
در باب انتخاب نام داستانها نیز باید بگویم که ما را به خواندن داستان ترغیب می کنند و این حسن بزرگی برای نویسنده به حساب می آید .
مبحث دیگر تقلیدی زبانی که نویسنده برای نوشتن داستان بکار می برد؛ به واقع شاید واقعیتی و جود نداشته باشد مگر توصیفها. مثلن در داستان خویش خانه که قصه دانشجویانی است که به یک سفر پژو هشی رفته اند و حجت به دنبال بهشتی می گردد که دوسال پیش اتفاقی آن را کشف می کند . در این داستان خواننده احساس می کند رویدادها ی پیرنگ وموضوعی که حجت دچار آن می باشد در دنیای واقعی حادث شده و در کل نوعی بازی اتفاق می افتد و همانگونه که می دانیم در هر شکلی از هنر، هنرمند یک علم دیگر را خلق می کند . از این رو می توان گفت این داستان حکم نوعی بازی را داراست .
رانلد سو کینک عقیده دارد: آنچه ما احتیاج داریم آثار بازیگوشانه است و نه آثار بزرگ …داستان نوعی بازی است که کسی آن را انجام داده است و شما هم می توانید همان بازی را بکنید.
در این داستان تظاهر می شود چیزی وجود دارد ، نویسنده هم وانمود می کند . اما جالب است بدانیم شالوده تمام بازی ها و نیز لازمه بازی کردن همین تظاهر است . به قول پتر شیاو فرا داستان در پی کشف این است که هریک از ما واقعیت های مان را چگونه بازی می کنیم . البته قابل ذکر است این مجموعه برخی از جنبه های فرا داستان را دارا می باشد که ذکر آن رفت .
حجت اسمش را خویش خانه گذاشته بود و از تصاویر روی دیوار اتاقک می گفت و زن های عور عور ، کنار به کنار هم آرام گرفته بودند . مدام از نهری که درست از و سط خویش خانه می گذرد و….. ص-۱۹
و آخر اینکه : این مجموعه مجموعه ای ایرانی می باشد کع تعلیق و کشش آن برای مخاطب جذابیتی خاص دارد و تاویل متنش از نیت مولفش جلوتر در حال حرکت است.
خویش خانه– مجموعه داستان – آیت دولتشاه –نشر افکار -۱۳۸۹
انتشار در مد و مه: ۱۳۹۰ ۱۵- شهریور
3 نظر
یک دوست!
ممنون از اطلاع رسانی تون.
متاسفانه به نظرم سرسری نوشته شده بود. در حد اینکه حتما یادداشتی بر این کتاب بیاید. متن های دقیق تر و موشکافانه تری از شما خوانده بودم. با اینکه مجموعه رامطالعه کردم چیزی از نوشته شما دستم نیامد!
منتظر نوشته های بعدی تان هستم.
مهران بقایی
نقد بی مایه ای است
آسیه مرادی
بهتر است آقای اکبری دست از این جور نوشتن بردارند. به خدا این ها نقد نیست . از چند صاحب نظر سوال کنید