این مقاله را به اشتراک بگذارید
«کتاب کوچک کارگردانان» تکنگاریهایی با الگویی کموبیش ثابت هستند: نویسنده معمولا با مقالهای به توصیف کلی جهان آثار فیلمساز میپردازد، سپس به تفکیک سراغ فیلمها میرود. پایان بخش هر کتاب هم اطلاعات دیگری درباره فیلمساز ارائه میشود. نشر «آوند دانش» این کتابها را منتشر کرده است. مرجعی جمعوجور درباره سینما و ادبیات که درباره هفت کارگردان در هفت کتاب مستقل به شرح زیر پرداخته میشود.
یک: «استنلی کوبریک»، نوشته: «پل دانکن»، برگردان: «سعید خاموش»
عکاس ۱۷سال ِ مجله «لوک» با تصاویر خود حکایتها کرد. خصلت آثار هنری است که آدمی را به تفکر وامیدارد. فیلمهای «کوبریک» را تماشا میکنیم، اما معنای آن همیشه برای ما مبهم باقی میماند، هرقدر هم که تفسیرشان کنیم. «کوبریک» آخرین نفر از نسل کارگردانان بزرگ سینما بود. «پل دانکن» نویسنده کتاب کوچک کارگردانان (۱)؛ «استنلی کوبریک» یک جنایینویس است و کتابهایی درباره «آلفرد هیچکاک»، ادبیات و فیلم نوآر نوشته است. در ۱۸۷ صفحه این کتاب هرآنچه درباره «کوبریک» میخواهید را میتوانید بیابید.
دو: «وودی آلن»، نوشته: «مارتین فیتس جرالد»، برگردان: «مژگان محمد»
میگوید: «هر آدم بالای ۳۵سال که مرگ دغدغه اصلیاش نباشد احمق است.» در آثارش مانند همین گفتهاش دائم با مرگ تاس میاندازد؛ «وودی آلن» «مارتین فیتس جرالد» نویسنده کتاب کوچک کارگردانان (۲)؛ «وودی آلن» درباره «ارسن ولز» هم کتابی نوشته است.
سه: «آلفرد هیچکاک»، نوشته: «پل دانکن»، برگردان: «سوگند منانی»
«هیچکاک» فیلمسازی بزرگ بود، در اوج قدرت. موضوع فیلمهایش متفاوت بودند، از فیلمهای پرفروش معمایی و حادثهای گرفته تا کمدی سیاه، مستند و روانشناختی که ریسک بیشتری داشتند. پُل دانکن، نویسنده این کتاب، مجله Ark و نیز نشریهای را با عنوان Crime Time درباره داستانهای جنایی منتشر کرده است.
چهار: «جویل و ایتن کوئن»، نوشته: «الن چشایر، جان اشبروک»، برگردان: «مرسده بصیریان»
فیلمهای کوئنها ویژگیهای فراوان دیگری دارد اما بسیاری از منتقدان فکر میکنند توصیف سبک فیلمسازی آنها به سادگی ممکن نیست، چون پیچیدگیها و غرابتهای خاص خودش را دارد. اما خود کوئنها معتقدند کار فیلم ساختنشان با کاری که در کودکی انجام میدادند فرق چندانی ندارد. برادران کوئن در ژانر باریکی به نام ژانر جنایی قدم میزنند و البته به صورت مستقلی توانستهاند نظر منتقدان بسیار زیادی را به خود جلب کنند.
پنج: «دیوید لینچ»، نوشته: «میشل لوبلان، کالین آدل» برگردان: «مهدی مصطفوی»
پنجمین شماره از مجموعه کتابهای کوچک کارگردانان به معرفی «دیوید لینچ»، معرفی فیلمهای وی و درونمایه آنها اختصاص یافته است.
«دیوید لینچ» نقاش، مجسمهساز، نویسنده، کاریکاتوریست، آهنگساز و فیلمساز آمریکایی است. او بیشک غریبترین، مهیجترین و سوررئالترین استعدادی است که در سینمای امروز کار میکند.
شش: «آندری تارکوفسکی»، نوشته: «شان مارتین»، برگردان: «فردین صاحبالزمانی»
این شماره به زندگینامه و آثار برجسته کارگردان بزرگ «آندری تارکوفسکی» میپردازد.
کتاب «آندری تارکوفسکی» نوشته «شان مارتین» ششمین جلد از مجموعه کتاب کوچک کارگردانان است که با برگردان فردین صاحبزمانی در ۳۵۲ صفحه منتشر شده است. این کتاب مقدمهای برای شناخت تارکوفسکی است. تارکوفسکی با هفت اثری که از خود به جا گذاشته است، جهانی کوچک را کشف میکند و ماکتی از جهان را برای مخاطب به وجود میآورد. تاثیر احساسی را که با این کار در مخاطب ایجاد میشود، نمیتوان با نقد و تحلیل به دست آورد.
هفت: «کریشتف کیشلوفسکی»، نوشته «مونیکا مارر»، برگردان: «هادی چپردار»
این کتاب از نظر ایجاز مطلب و رساندن تمام جزییات لحنی آثار کیشلوفسکی منحصر به فرد است. کیشلوفسکی فلینی، ولز تارکوفسکی و برگمان را دوست میداشت، اما همیشه ادعا میکرد که این آثار شکسپیر، داستایوفسکی، کامو و کافکا بوده که عقاید او را شکل داده است. وقتی بازنشسته شد گفت که وقت فراوانی خواهد داشت تا کتاب بخواند، هیچ وقت دیگر به سینما نخواهد رفت!