کارگردان ایرانی یکی از اپیزودهای فیلم «کارخانه تایپه» به رفتار نژادپرستانه مسئولان فیلم اعتراض کرد!
محمد اطبایی: توماس وینتربرگ، کارگردان دانمارکی، دومین جایزه رسانه اتحادیه اروپا را برای پروژه جدید خود دریافت می کند. این جایزه در روز یکشنبه ۲۹ اردیبهشت و در سالروز تولد فیلمساز به وی اهدا خواهد شد. سال گذشته، اصغر فرهادی برای پروژه سینمایی «گذشته»، اولین جایزه رسانه اتحادیه اروپا را دریافت کرده بود.
به گزارش بانی فیلم، فروش فیلم «گذشته» توسط شرکت ممنتواینترنشنال تا پیش از نمایش رسمی آن اعلام شد و فیلم اصغر فرهادی تاکنون به شرکت سینه آرت برای هلند/بلژیک/لوگزامبورگ، شرکت فرنتیک برای سوییس، شرکت آلامبیک برای پرتغال، شرکت سون گروپ برای یونان، شرکت مارس پروداکشن برای ترکیه، شرکت کینو سوایت برای لهستان، شرکت کالیفرنیا فیلمز برای کل کشورهای آمریکای لاتین، شرکت گلدن سین برای هنگ کنگ، شرکت میرو ویژن برای کره جنوبی، شرکت مزون موشن برای تایوان، شرکت مدمن برای استرالیا، شرکت فالکون برای کل کشورهای خاورمیانه و شرکت پنی بلاک برای کلیه خطوط هواپیمایی فروخته شده است.
فروش فیلم به برخی بازارهای بزرگ مانند آلمان و انگلستان به بعد از نمایش رسمی فیلم موکول شده است. شرکت ممنتو از روز ۲۷ اردیبهشت نمایش عمومی فیلم را در ۳۳۵ سینمای فرانسه آغاز کرده است.
نمایش فیلم «کارخانه تایپه» که توسط چهار کارگردان تایوانی و چهار کارگردان بین المللی ساخته شده و در پنج شنبه شب در بخش پانزده روز کارگردان های کن به نمایش درآمد، به واسطه اظهارات کارگردان ایرانی یکی از قصه های آن به جنجال کشیده شد. علیرضا خاتمی اظهار داشت که وی قربانی نژادپرستی به هنگام فیلمبرداری در تایوان شده و فیلم را اسبابی برای انتخاب مجدد شهردار تایپه دانسته و آرزو داشته که زودتر این پروژه را ترک می کرده است.
کمیسیون فیلم تایپه اعلامیه ای منتشر وعلیرضا خاتمی را به بی ثباتی روحی محکوم کرده و افزوده که این کار تیمی برای تمامی کارگردان های تایوانی و خارجی دیگر این پروژه بسیار با آرامش و لذت همراه بوده است.
بخش پانزده روز کارگردان های کن هم در بیانیه ای اظهارات علیرضا خاتمی مجکوم کرده است. علیرضا خاتمی فیلمساز ایرانی مقیم مالزی است که سال گذشته نیز برای برنامه اقامتی سینه فونداسیون کن پذیرفته شده بود.
شرکت فرانسوی ال درایور پخش جهانی فیلم «دست نوشته ها نمی سوزند» ساخته محمد رسول اف را به عهده گرفته است. این شرکت خلاصه داستان واقعی فیلم را که متفاوت از آنچه که پیش از اعلام شده، منتشر کرده که به خاطرات یک روشنفکر ایرانی و مسائل و مشکلات وی در ایران و تلاشش برای انتشار آن خاطرات می پردازد. بنا به اظهار این شرکت، عوامل فیلم تاکنون به علت مسایل امنیتی اعلام نشده اند(؟!)
جمعه شب نیز جشنواره کن شاهد اتفاقی عجیب بود و در یک برنامه زنده تلویزیونی کانال پلوس، فردی با یک اسلحه اسباب بازی دو گلوله شلیک کرد که نیروهای امنیتی بلافاصله فرد مهمان را از روی صحنه فراری دادند. موسسه فیلم دوحه فطر نیز پس از پایان دوره چهار ساله همکاری خود با ترایبکا و رابرت دونیرو، الیا سلیمان، فیلمسار معروف فلسطینی را به عنوان مشاور هنری خود و جشنواره فیلم دوحه انتخاب کرده است.
پله بازیکن افسانه ای فوتبال هم روز چهارشنبه در کن دیده شد که به تبلیغ فیلم بیوگرافی خود برای خریداران پرداخت. او اظهار داشت که ایده اصلی فیلم ارائه نمونه ای به کودکان بوده و این برای وی اهمیت ویژه ای داشته است.
موسسه رسانه های تصویری نیز در روز جمعه آگهی تمام صفحه خود را برای نمایش فیلم های «آفتاب، مهتاب، زمین» و «برلین-۷» در نشریه روزانه اسکرین اینترنشنال به چاپ رساند. این موسسه و بنیاد فارابی به سیاق سال های اخیر به تبلیغ فیلم های خود در مکان های مختلف بازار فیلم دست زده اند. صدا و سیما نیز دریک آگهی تمام صفحه نشریه روزانه بازار فیلم روز شنبه به تبلیغ کلیه آثار خود پرداخت.
نمایش فیلم «گذشته» در روز جمعه با استقبال بسیاری روبرو شد و واکنش تماشاگران و منتقدان با فیلم، ستایش آمیز بوده است. منتقدان نشریه فیلم فرانسه، بالاترین امتیازهای خود در سه روز اول به این فیلم داده اند و نشریه اسکرین اینترنشنال هم فیلم فرهادی را دومین فیلم جدول ارزیابی خود قلمداد کرده اند.
ستایش گاردین و ورایتی از فیلم تازه فرهادی؛ «گذشته» شاهکاری پرجزئیات و تکان دهنده
در پایان سومین روز برگزاری جشنواره کن، «گذشته» فرهادی بیش از تمام فیلمهایی که پیش از این به نمایش درآمده بودند با استقبال مواجه شد. بازتاب انتقادی فیلم تازه فرهادی مثبت بود و تعداد اظهار نظرهای منفی کمتر از انگشتان یک دست. در واقع افرادی چون منتقد سایت اند ساوند که فیلم فرهادی را خامدستانه توصیف کرده بود در اقلیت قرار داشتند و بیشتر منتقدان حاضر در کن به ستایش از فیلم فرهادی پرداختند. ضمن اینکه نشست خبری گذشته نیز بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشت. میان نقدهایی که از عصر روز جمعه تا دیروز درباره فیلم فرهادی نوشته شده نوشتههای ورایتی و گاردین کاملاً ستایش آمیز بود.
گاردین: «گذشته» درامی درخشان و پیچیده است
گاردین در نقد خود از «گذشته» آورده است: دنباله فیلم برنده اسکار «جدایی نادر از سیمین» یک درام قوی و کاملا هنرمندانه است که یک رابطه پیچیده را به تصویر کشیده است.اصغر فرهادی با یک فیلم جذاب که در عین حال یک اثر ابتکاری محسوب میشود، یک رابطه عاشقانه میان «برنیس بژو»، بازیگر فرانسوی در نقش ماری، «علی مصفا»، بازیگر ایرانی در نقش احمد و «طاها رحیم» در نقش سمیر را نشانه گرفته است.
این فیلم تا حدودی از مضمون فیلم قبلی فرهادی «جدایی نادر از سیمین» الهام گرفته که بر پایه مرگ عشق و همچنین ایدههایی درباره زندگی خانوادگی و صمیمیت در جهان است که داشتن خانواده بحرانزده در آن به یک امر عادی تبدیل شده است. در این فیلم فرهادی سعی کرده نشان دهد که انسان چگونه سعی میکند ناامیدی و خشم نشات گرفته از زندگی گذشتهاش را از طریق انتخابهای غلط در زندگی جدید توجیه کند.
«گذشته» یک درام درخشان و پیچیده است که نقشآفرینی بازیگران آن بسیار قابل توجه است. این فیلم همچنین مجموعهای به هم پیوسته از جزئیات دارد، با داستانی غیرقابل پیشبینی. البته ساختار روایی این فیلم از پیش تعیین نشده و دارای تعلیق زیاد است و در آن عناصر ملودرام و تراژیک به خوبی نشان داده شدهاند.
در این فیلم «ماری» از احمد میخواهد از تهران به پاریس بازگردد تا از هم طلاق بگیرند، البته قانونا نیازی به حضور احمد در پاریس برای طلاق نیست، ولی ماری اصرار دارد تا با حضور در پاریس با او خداحافظی تلخی داشته باشند. ماری که فرانسوی است برای ملاقات او به فرودگاه میآید، البته او اتاقی در هتل برای احمد رزرو نکرده و او مجبور میشود در خانه ماری اقامت کند. احمد و ماری چند سالی است که از یکدیگر جدا شدهاند و «سمیر» اکنون همسر ماری است. در این شرایط حضور احمد در خانه و اصرار ماری به ماندن وی «سمیر» را در شرایط سختی قرار میدهد…
فرهادی در این فیلم میخواهد ما را به تحمل یک رابطه ناکام عاشقانه برده و دردها و عواملی را که آن را تحت تاثیر قرار میدهند به ما نشان دهد. آنچه در مورد این فیلم درام بسیار قابل توجه است، اهمیت ویژهای است که فرهادی به پدیده عذرخواهی داده است. به گزارش ایسنا، در نهایت تحلیگر گاردین بر این باور است که اگر فرهادی در فیلمش به جزئیات فراوان نپرداخته بود، نمیتوانست فیلمی چنین باورپذیر بسازد. با تمام آنچه در فیلم روی میدهد، میتوان اینطور نتیجه گرفت که عنوان «گذشته» برای فیلم بدین معناست که بازگشت به زمان سپری شده بسیار خطرناک است.
ورایتی: «گذشته» فیلمی با رنگ و بوی ایرانی است
نشریه سینمایی ورایتی نیز در تحلیلی از فیلم «گذشته» نوشت: این فیلم نیز همانند فیلم برنده اسکار «جدایی نادر از سیمین» به خوبی تصویرگر یک ملودرام خانوادگی است که در پایان ازدواج، آغازگر مسائل دیگری است. اگرچه فرهادی سرزمین مادری را برای ساخت فیلم در پاریس ترک کرده است، اما این فیلم از بسیاری جهات فیلمی با رنگوبوی ایرانی است.
فرهادی در این فیلم با توجه فراوان به ظرایف داستان، شخصیتها، عملکرد و مضمون و با بازیهای قدرتمند فیلمی با کلاس جهانی خلق کرده است.
شخصیتهای فیلمهای فرهادی که به خوبی به آنها پرداخته میشود، تا آخرین لحظه جنبههای ناپیدا از خود را در مقابل دوربین بروز میدهند و حس همدردی مخاطبان را به خوبی برمیانگیزند.
در سناریوی دلهرهآور فیلم «گذشته» همهچیز در جای خود قرار دارد و زمانی که احمد (علی مصفا) برای تکمیل مراحل طلاق از همسرش ماری (برنیس بژو) از تهران عازم پاریس میشود، در ابتدا گمان میرود که این دو دوباره به سازش برسند، اما با پیچیدگیهایی که فرهادی در داستان پدید میآورد، احتمال این سازش در ادامه داستان کمرنگ میشود.
«گذشته» عنوانی کنجکاوانه برای فیلمی است که به آرامی برای مخاطب روایت میشود و در فیلمنامه «گذشته» هیچ بازگشت ناگهانی به گذشته «فلشبک» و اتلاف زمان دیده نمیشود و در عوض از طریق دیالوگها به واکاوی احساسات شخصیتهای داستان پرداخته میشود.
اگرچه فیلم «گذشته» همانند فیلم «جدایی نادر از سیمین» به فرهنگ وابسته نیست، اما دارای مولفههایی مشابه با فیلم «جدایی» است، چراکه در آن شخصیتها رازهایشان را نگه میدارند و در کاستن از درد و رنج یکدیگر دچار سوءتفاهم میشوند.
در فیلم «گذشته» کارگردان حساسیت فراوانی به احساسات و نگرشهای احساسی و شکننده کودکان دارد، همانطور که شخصیت کم سن و سال در فیلم «جدایی» نیز نقش قابل ملاحظهای دارند.
طراحی صحنه فیلم نیز به خوبی در خدمت داستان و شخصیتهاست و در آن هیچ نمایی دور و توریستی از یکی از زیباترین شهری جهان نمیبینیم و محمود کلاری، فیلمبردار فیلم نیز به خوبی از نور متناسب با اتمسفر داستان استفاده کرده است.
لس آنجلس تایمز: «گذشته» شبیه «جدایی»است
رویترز نیز در توصیف این فیلم نوشت: «گذشته» اولین فیلم «فرهادی» است که در خارج از ایران، فرانسه، ساخته شده، این فیلم یک درام روانشناسانه است.
«پیتر برادشو»، منتقد سینمایی روزنامه انگلیسی زبان «گاردین» نیز در این باره نوشت: «گذشته» درام نیرومندی است که به طرز خارقالعاده و ظریفی روابط پیچیده انسانی را کالبد شکافی کرده است.
به گزارش فارس، «شیکاگو تریبون» نیز به نقل از فرهادی در پاسخ به این سوال که چه انگیزه ای باعث شده تا او درباره روابط مرد و زن فیلم بسازد نوشت: هیچ چیز به اندازه موضوع خانواده جهان شمول نیست. رابطه میان یک زوج شاید قدیمیترین رابطه در تاریخ بشریت باشد که در برگیرنده درد و رنجهای بسیاری است ولی تمام این درد و رنجها همیشه در مورد زوجهای متفاوت، شبیه به یکدیگر نبوده و منحصر به هر زوج است.
«شیکاگو تریبون» در ادامه نوشت: فیلم قبلی «فرهادی»، «جدایی»، که حول محور جدایی یک زوج میچرخد نیز پیش از آنکه جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان به خود اختصاص دهد توانست در اروپا جوایز زیادی (۷۰ جایزه بینالمللی) را از آن خود کند.
«فرهادی» در این باره نیز در نشست خبری روز گذشتهاش گفت: ما اصولا به موفقیت فیلمهای ایرانی در جشنوارههای سینمایی عادت داریم اما نه تا این اندازه. روزنامه لسآنجلس تایمز تیتر خود را به این مسئله اختصاص داد که «فرهادی» در فیلم جدیدش به دنبال حداکثر تاثیر احساسی بر مخاطبش است.
این روزنامه در ادامه بر این مسئله تاکید کرد که فیلم «گذشته» شباهتهای فراوانی به فیلم «جدایی» دارد.
شاید اشاره به این مطلب خالی از لطف نباشد که بررسی تاریخچه کن نشان داده که در ۷۰ درصد از موارد نخل طلای کن از آن فیلمهای اجتماعی_خانوادگی بالاخص با پس زمینه روابط زن و مرد بوده است.
بازیگر فرانسوی فیلم «گذشته»: هرگز فکر نمیکردم در فیلم فرهادی بازی کنم
بازیگر فرانسوی فیلم «گذشته» اعلام کرد، حتی یک لحظه نیز به بازی در اولین فیلم فرانسویزبان اصغر فرهادی فکر نمیکرده است.
«برنیس بژو»، بازیگر فرانسوی فیلم «گذشته» که سال قبل با فیلم «هنرمند» موفق به کسب جایزهی اسکار شد درگفتوگو با نشریه «Eye For Film» اعلام کرد: هرگز تصور نمیکردم شانس بازی در اولین فیلم فرانسویزبان کارگردان برندهی اسکار را بدست آورم.
«ماریو کوتیلار»، بازیگر سرشناس فرانسوی در جریان برگزاری مراسم اسکار سال گذشته چند دیدار با اصغر فرهادی برای بازی در فیلم «گذشته» داشت و حتی توافق اولیه برای ایفای نقش در این فیلم نیز بدست آمد، اما وی بیشتر از آنکه فرانسوی باشد، آمریکایی به نظر میرسید.
«برنیس بژو» که جایگزین کوتیلار در فیلم فرهادی شده بود اعلام کرد: هیچوقت شگفتزدهتر از زمانی نبودم که اصغر فرهادی قبول کرد مرا ببیند. پس از آن متوجه شدم که با نقش من موافقت شده و فیلمنامه برایم فرستاده شد.
وی که پس از بازگشت به پاریس کاملا به نقش خود فرو رفت، در اینباره گفت: دورههای تمرین ما بیشتر شبیه آمادگی برای اجرای یک نمایش تئاتر بود. ما نرمشهای بدنی را آغاز کردیم، فریاد میزدیم و به اطراف میدویدیم؛ مثل خود فرهادی. به گفته وی، این کارگردان ایرانی از تمرینهای گروه بازیگران فیلم تهیه میکرد و در غروب همان روز آن را نمایش میداد تا بازیگران اشراف کاملی بر مسیر پیشرفت فیلم داشته باشند. برنیس بژو در ادامه اظهار کرد: برای فرهادی سینما مانند ساخت چیزی در آزمایشگاه است و زمان زیادی میبرد و شاید این پروسه طولانی علت اصلی بود که ماریو کوتیلار از پروژه کنار گذاشته شد.
وی اذعان کرد، در زمان فیلمبردای فرهادی هر صحنه را که میگرفت، به بازیگران نشان میداد. در واقع او در طول روز فقط یک صفحه از فیلمنامه را مقابل دوربین میبرد.
اصغر فرهادی و گروهش روی فرش قرمز رفتند
مراسم فرش قرمز فیلم سینمایی «گذشته»، آخرین ساخته اصغر فرهادی در جشنواره کن برگزار شد.
در این مراسم که عصر روز جمعه (۲۷ اردیبهشت) در کن برگزار شد، اصغر فرهادی به همراه علی مصفا، برنیس بژو، طاها رحیم (بازیگران) و دیگر عوامل اصلی فیلم «گذشته» با گذر از فرش قرمز، مورد استقبال ژیل ژاکوب مدیر جشنواره فیلم کن قرار گرفتند. در نمایش اصلی این فیلم که در سالن «لومیر» برگزار شد لیلا حاتمی، پریا فرهادی و پریسا بختآور نیز حضور داشتند.
پس از پایان فیلم، حاضران دقایق طولانی عوامل فیلم را تشویق کردند.
فیلم «گذشته» در سه نمایشی که روز جمعه در جشنواره ۶۶ فیلم کن داشت، مورد توجه قرار گرفت و بسیاری بخت آخرین ساخته اصغر فرهادی را برای گرفتن نخل طلا زیاد دانستند.
ما رفتیم دیدیم از سایر دوستان هم دعوت می کنم بروند و ببینند
شبنم
ارسال شده
7 اکتبر 2013 در
4:39 ب.ظ
بدترین فیلمی بود که دیدم. ضعیف و غرب گرا.داریم خودمون رو چطور به جهان معرفی میکنیم.مرد ایرانی تا جایی که من میدونم غیرت داره حتی اگر زنش خارجی باشه. طلاق نگرفته از یکی دیگه حاملست مرده هیچی نمیگه چه جالب.
امید
ارسال شده
25 اکتبر 2013 در
6:46 ب.ظ
بسیار فیلم خوبی بود خانوادگی و بسیار پرمحتوا ازرلحاظ اجتماعی
احسنت به فرهادی با ساختن چنین فیلمی،جدایی مسایل ایران را میگوید و گذشته مسایل غرب
مسئولین فرهادی رو از دست ندین؟”
علی
ارسال شده
11 دسامبر 2013 در
9:21 ق.ظ
فیلم بسیار بدی بود. استیل فیلم های فرهادی رئال اجتماعی است که چرک نشان دادان جامعه است . مخصوصا با آن قابهای بسته و دوربین روی دست در جدایی که جو خفقان را می رساند تا چهره ایران را عصبی و سیاه نشان دهد.
اما در فیلم “گذشته” رئال رمانتیک بود که بخاطر فرانسوی بودن کار است تا از فرانسه حس بدی پیدا نکنیم. شات های پایین شهر آنان بسیار سرسبز با قاب دختری در بالکن بسیار رومانتیک بود.(ماریا و لوسی در بالکن)
دادگاه های ما شلوغ پر از ضجه و یک قاضی عصبی ولی دادگاه های آنان شیک با قاضی های با شخصیت و قانونی.
اینها با رئال اجتماعی فاصله دارد و نشان از چشم پوشی از وقایع است. یادمان نرود در آلمان که قدرمطلق اروپا است یک زن محجبه را در دادگاه با چاقو کشتند.
احمد نماینده جریان سبز در چهار سال پیش است که نتوانست انجام شود، یک کتک خورده احمق است که دربرابر خیانت های ماریا فقط باید معذرت بخواهد. هرجا احمد حضور داشته باشد به رنگ سبز است و هرجا سمیر باشد خردلی هست.(رنگ زدن خانه)
زن در سینمای غرب یعنی سرزمین. ماریا یعنی فرانسه که مادر انقلاب ها است. از انقلاب ایران سال ۵۷ (اوایل فیلم: در آجری و سبز ورودی به باغ و سردر شبیه نوفل لوشاتو) تا جریان سبز ۴ سال پیش(احمد) که نشد تا انقلاب های جدید عربی (بچه تو شکم سمیر) . فواد بچه بزرگ سمیر که از زن قبلیش هست نماینده سلفی هاست عصبی و خشن که اون هم مال فرانسه(زن قبلی) هست. لوسی نماینده نسل جدید ناسیونال فرنسه است که نمی خواهد مادر انقلابها باشد و در فیلم محکوم میشود.(اشکال فیلمنامه ای: چرا اول فیلم لوسی از مادر و سمیر بدش میاد درحالی که خودش گناه کار بوده ) نعیما یک عرب غیرقانونی است و همه تقصیرها گردن او می افتد نماینده عرب های دور از کعبه فرانسه هست. (اشکال فیلمنامه ای: اگر عمل سمیر و ماریا اونقدر در جامعه فرانسه بد هست که گفتنش به همسر قبلیش باعث خودکشیش شده چرا متهم فیلم سمیر و ماریا نباشند که هردو خائنند اما متهم فیلم نعیما و احمد احمق است.)
کدام ایرانی وقتی زنش خیانت میکنه بیخیال و سیب زمینی هست و بعدش بیاد کمکش کنه آشپزی کنه مشکلات زندگی از فاضلاب خونه مادر انقلاب را درست کنه تا از رقبیش حمایت کنه تا از لوسی.
چرا اگر مردی دو همسر داشته باشد آنقدر بد است که به پوارو بازی های احمد نیاز میشود اما دو شوهر داشتن یک زن در یک زمان اشکالی ندارد و تیپ روشنفکری نشان داده می شود.
این فیلم بسیار نژادپرستانه بود و ماریا همیشه در فیلم حق بجانب بود بدلیل اینکه فرانسوی بود. اینها سبک فرهادیه. چون فرانسوی بودن باید کوتاه اومد و تعظیم کرد. همچنین سلین زن قبلی سمیر هم نقش مثبت فیلم است. متاسفم که این فیلم به عنوان یک فیلم ایرانی معرفی میشود. این فیلم یک تعریف بزرگ از فرانسه بود و این که کشورهای جهان سوم باید به خدمت فرانسه باشند.مثل سمیر و احمد در خدمت ماریا.
خیلی جالبه اونجا که احمد بعد کلی دوندگی به ماریا میگه برو طناب بیار ساکمو ببندم میگه ساک قبلیت تو انباریه خودت برو وردار. ببین اینها حقارت ایرانیه. اینکه تو ایرانی همیشه متهمی حتی اگر من ماریا خیانت کنم و بچه تو شکمم باشه. تو باید تعظیم کنی به فرانسه. سمیر تو هم آخر فیلم خوردت میکنم تو هم باید تعظیم کنی. اینا رئال اجتماعیه یا وادادگیه اصغر آقا.
ماریا: “احمد چهار سال پیش یادت نیست چه حالی داشتی. می خواستی خودکشی کنی؟” منظور : فرانسه خطاب به جریان سبز ایران: دوره شما گذشت همین که نیم نگاهی بهتون کردیم بسه برای شما. چهار سال پیش باید موفق می شدید. حالا با انقلاب عربها هستیم. بخاطر همین به لیبی و سوریه نیرو فرستادیم.
آقای فرهادی تو ایرانی هستی. فکر میکنی میتونی ایرانی را خورد کنی. فحش بدی به ایرانی تا بهت جایزه بدن. عمرا.
4 نظر
حسن
ما رفتیم دیدیم از سایر دوستان هم دعوت می کنم بروند و ببینند
شبنم
بدترین فیلمی بود که دیدم. ضعیف و غرب گرا.داریم خودمون رو چطور به جهان معرفی میکنیم.مرد ایرانی تا جایی که من میدونم غیرت داره حتی اگر زنش خارجی باشه. طلاق نگرفته از یکی دیگه حاملست مرده هیچی نمیگه چه جالب.
امید
بسیار فیلم خوبی بود خانوادگی و بسیار پرمحتوا ازرلحاظ اجتماعی
احسنت به فرهادی با ساختن چنین فیلمی،جدایی مسایل ایران را میگوید و گذشته مسایل غرب
مسئولین فرهادی رو از دست ندین؟”
علی
فیلم بسیار بدی بود. استیل فیلم های فرهادی رئال اجتماعی است که چرک نشان دادان جامعه است . مخصوصا با آن قابهای بسته و دوربین روی دست در جدایی که جو خفقان را می رساند تا چهره ایران را عصبی و سیاه نشان دهد.
اما در فیلم “گذشته” رئال رمانتیک بود که بخاطر فرانسوی بودن کار است تا از فرانسه حس بدی پیدا نکنیم. شات های پایین شهر آنان بسیار سرسبز با قاب دختری در بالکن بسیار رومانتیک بود.(ماریا و لوسی در بالکن)
دادگاه های ما شلوغ پر از ضجه و یک قاضی عصبی ولی دادگاه های آنان شیک با قاضی های با شخصیت و قانونی.
اینها با رئال اجتماعی فاصله دارد و نشان از چشم پوشی از وقایع است. یادمان نرود در آلمان که قدرمطلق اروپا است یک زن محجبه را در دادگاه با چاقو کشتند.
احمد نماینده جریان سبز در چهار سال پیش است که نتوانست انجام شود، یک کتک خورده احمق است که دربرابر خیانت های ماریا فقط باید معذرت بخواهد. هرجا احمد حضور داشته باشد به رنگ سبز است و هرجا سمیر باشد خردلی هست.(رنگ زدن خانه)
زن در سینمای غرب یعنی سرزمین. ماریا یعنی فرانسه که مادر انقلاب ها است. از انقلاب ایران سال ۵۷ (اوایل فیلم: در آجری و سبز ورودی به باغ و سردر شبیه نوفل لوشاتو) تا جریان سبز ۴ سال پیش(احمد) که نشد تا انقلاب های جدید عربی (بچه تو شکم سمیر) . فواد بچه بزرگ سمیر که از زن قبلیش هست نماینده سلفی هاست عصبی و خشن که اون هم مال فرانسه(زن قبلی) هست. لوسی نماینده نسل جدید ناسیونال فرنسه است که نمی خواهد مادر انقلابها باشد و در فیلم محکوم میشود.(اشکال فیلمنامه ای: چرا اول فیلم لوسی از مادر و سمیر بدش میاد درحالی که خودش گناه کار بوده ) نعیما یک عرب غیرقانونی است و همه تقصیرها گردن او می افتد نماینده عرب های دور از کعبه فرانسه هست. (اشکال فیلمنامه ای: اگر عمل سمیر و ماریا اونقدر در جامعه فرانسه بد هست که گفتنش به همسر قبلیش باعث خودکشیش شده چرا متهم فیلم سمیر و ماریا نباشند که هردو خائنند اما متهم فیلم نعیما و احمد احمق است.)
کدام ایرانی وقتی زنش خیانت میکنه بیخیال و سیب زمینی هست و بعدش بیاد کمکش کنه آشپزی کنه مشکلات زندگی از فاضلاب خونه مادر انقلاب را درست کنه تا از رقبیش حمایت کنه تا از لوسی.
چرا اگر مردی دو همسر داشته باشد آنقدر بد است که به پوارو بازی های احمد نیاز میشود اما دو شوهر داشتن یک زن در یک زمان اشکالی ندارد و تیپ روشنفکری نشان داده می شود.
این فیلم بسیار نژادپرستانه بود و ماریا همیشه در فیلم حق بجانب بود بدلیل اینکه فرانسوی بود. اینها سبک فرهادیه. چون فرانسوی بودن باید کوتاه اومد و تعظیم کرد. همچنین سلین زن قبلی سمیر هم نقش مثبت فیلم است. متاسفم که این فیلم به عنوان یک فیلم ایرانی معرفی میشود. این فیلم یک تعریف بزرگ از فرانسه بود و این که کشورهای جهان سوم باید به خدمت فرانسه باشند.مثل سمیر و احمد در خدمت ماریا.
خیلی جالبه اونجا که احمد بعد کلی دوندگی به ماریا میگه برو طناب بیار ساکمو ببندم میگه ساک قبلیت تو انباریه خودت برو وردار. ببین اینها حقارت ایرانیه. اینکه تو ایرانی همیشه متهمی حتی اگر من ماریا خیانت کنم و بچه تو شکمم باشه. تو باید تعظیم کنی به فرانسه. سمیر تو هم آخر فیلم خوردت میکنم تو هم باید تعظیم کنی. اینا رئال اجتماعیه یا وادادگیه اصغر آقا.
ماریا: “احمد چهار سال پیش یادت نیست چه حالی داشتی. می خواستی خودکشی کنی؟” منظور : فرانسه خطاب به جریان سبز ایران: دوره شما گذشت همین که نیم نگاهی بهتون کردیم بسه برای شما. چهار سال پیش باید موفق می شدید. حالا با انقلاب عربها هستیم. بخاطر همین به لیبی و سوریه نیرو فرستادیم.
آقای فرهادی تو ایرانی هستی. فکر میکنی میتونی ایرانی را خورد کنی. فحش بدی به ایرانی تا بهت جایزه بدن. عمرا.