این مقاله را به اشتراک بگذارید
شصتوششمین جشنواره فیلم کن با معرفی فیلم «آبی گرمترین رنگ است» به عنوان برنده نخل طلا به کار خود پایان داد.
شصتوششمین جشنواره بینالمللی فیلم کن در حالی شب گذشته (یکشنبه) پایان یافت که فیلم «آبی گرمترین رنگ است» (زندگی ادل) به کارگردانی «عبدالطیف کشیش» نخل طلا را کسب کرد.
این فیلم محصول فرانسه و مراکش درحالی نخل طلا را گرفت که که در آخرین روزهای برگزاری جشنواره کن نگاهها را به خود جلب کرد و فیلم «گذشته» فرهادی برخلاف پیشبینیها تنها به یک جایزه بهترین بازیگری زن اکتفا کرد.
هیات داوران کن به ریاست «استیون اسپیلبرگ» امسال با حضور آثار شاخصی چون «گذشته» فرهادی، «درون لیون دیویس» برادران کوئن،«آنسوی کاندلابرا» استیون سودبرگ، «زیبایی بزرگ» پائولو سورنتینو و «ونوس در پوست خز» رومن پولانسکی کار دشواری برای اعطای جوایز داشتند.
به گزارش اسکرین دیلی، جایزه بزرگ هیاتداوران جشنواره کن به فیلم «درون لیون دیوس» به کارگردانی برادران «کوئن» رسید، در حالیکه جایزه ویژه هیاتداوران بخش رقابتی نیز به فیلم «مثل پدر، مثل پسر» ساخت «کورهرا هیروکازو» اعطا شد.
در بخش بهترین کارگردانی «آمات اسکالانته» برای فیلم «هلی» و در بخش بهترین فیلمنامه «تیان ژودینگ» برای فیلم «نشانی» موفق به دریافت جایزه شدند.
در بخش بهترین بازیگر زن «برنیس بژو»، بازیگر فیلم «گذشته» اصغر فرهادی جایزه کن را از آن خود کرد تا به این ترتیب فیلم «گذشته» تنها به جایزه بهترین فیلم معنوی و یک جایزه بازیگری از جشنواره شصتوششم کن بسنده کند.
جایزه بهترین بازیگر مرد در جشنواره کن امسال هم به «بروس درن» برای نقشآفرینی در فیلم «نبراسکا» ساخته «السکاندر پاین» اهدا شد.
همچنین دوربین طلای کن که هر ساله به بهترین فیلم اول بلند اهدا میشود، امسال به فیلم «llo llo» به کارگردانی «آنتونی چن» رسید که در بخش دو هفته کارگردانان به روی پرده رفته بود.
تشکر برنیس بژو از فرهادی
«برنیس بژو»، بازیگر فرانسوی فیلم «گذشته» اصغر فرهادی در اختتامیه شصتوششمین جشنواره کن جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت کرد.
وی پس از دریافت این عنوان گفت: اصلا انتظار نداشتم این جایزه را ببرم.
وی افزود: در واقع وقتی شما با کارگردانی مثل اصغر فرهادی کار میکنید که خیلی جزئی به بازی شما نگاه میکند و بسیار زیبا داستانها را بیان میکند، فقط میتوانید از او تشکر کنید.
برنیس بژو اظهار کرد: به محض اینکه فیلمنامه را خواندم، فقط توانستم نام او را ببینم؛ چون میدانستم که چقدر دقیق بازیگران زن فیلمش را انتخاب میکند.
پس از فیلم «هنرمند»، «بژو» در آستانه پذیرش نقش در فیلم کمدی فرانسوی «شهرت» بود، اما این فیلم نقش کوچکی برای او محسوب میشد و در فاصله ۲۴ ساعت نقش «مری» در فیلم اصغر فرهادی به او پیشنهاد شد و سرانجام به عنوان بازیگر نقش اصلی زن در فیلم «گذشته» انتخاب شد که با بازی خوب و تحسین شده در نقش «مری» همراه شد.
«بژو» گفته قصد دارد پس از اتمام جشنواره کن به استراحت کوتاهی همراه با خانوادهاش بپردازد و از ماه اوت نقشآفرینی در فیلمی جدید به کارگردانی همسرش «مایکل هازانویچس» را آغاز کند.
***
حالا با برنده شدن این فیلم که بسیاری از منتقدان در چند روز گذشته انتقادهای جدی به آن وارد کردند باعث میشود تا این موضوع بار دیگر به نفع دولت فرانسه مطرح و این نظر همه جهان را به دیدن این فیلم ترغیب کند که به گمان بسیاری از منتقدان از جمله «تاد مککارتنی» منتقد ارشد «هالیوود ریپورتر» که از اسپیلبرگ سوال کرده است این فیلم همجنسگرایانه را دیده یا خیر میگوید: «دریافت این جایزه حتما موجب میشود تا توجه زیادی به فیلم «آبی گرمترین رنگهاست: زندگی آدل» جلب شود و دیگر اهمیتی ندارد که چه تعداد از منتقدها، از این فیلم انتقاد میکنند و طولانی بودن و فقدان ویژگیهای هنری آن را زیر سوال میبرند. فارغ از اهدای جایزه به فیلم «آبی گرمترین رنگ است»، انگار از قبل مقدر شده بود که امسال سال این فیلم باشد و دیگران مجبور به تماشای این فیلم بیسابقه و طولانی از روابط بین دو زن باشند؛ فیلمی سهساعته ساخته عبداللطیف کشیش.» هر چند که به دنبال اظهارنظر رییس هیات داوران هیات داوری هم رسما اعلام کردند این فیلم، فیلم سال است، نه به دلیل مسایل جنسیتی بلکه به دلیل مسایل هنری. البته منتقدانی چون مک کارتنی معتقدند: «امسال دومین سالی بود که نخل طلا به فیلمی فرانسوی از کارگردانی غیرفرانسوی رسید. سال پیش میشاییل هانکه اتریشی برای «عشق» برنده این جایزه شد و امسال عبداللطیف کشیش تونسی این جایزه را دریافت کرد. در حالی که این کارگردان خیلی با طمانینه روی صحنه رفت تا به تشویقها پاسخ گفته و جایزهاش را دریافت کند، دو بازیگر زن فیلم با شور و هیجان راهی سن شدند.» این به این معنی است که فرانسویها با وجود نامهای بزرگی چون پولانسکی، فرانسوا اوزون، جیم جارموش، نیکلاس ون ردینگ، استیون سودربرگ و اصغر فرهادی بار دیگر ترجیح دادند یک کارگردان دورگه فرانسوی این جایزه را در سرزمین کن نگه دارد.
انتخاب «بروس درن» برای بازیگری در حالی صورت گرفت که بعد از نمایش تازهترین فیلم سودربرگ، هیچکدام از منتقدان تردیدی نداشتند که نام مایکل داگلاس از پاکت بیرون خواهد آمد نه نام دیگری. اسم درن در حالی برده شد که شاید خیلیها در همان سالن زیر لب نام مایکل داگلاس را تکرار میکردند. انتخاب فیلم مکزیکی «هلی» به عنوان برنده جایزه کارگردانی نیز یکی از انتخابهای عجیب امسال بود. این فیلم در هیچکدام از نظرسنجیها جایی نداشت و خیلی از کسانی که پیشبینی میکردند، میگفتند که این جایزه احتمالا به فیلم ژاپنی «شبیه پدر شبیه پسر» به کارگردانی کوری ادا هیروکازو تعلق میگیرد. هر چند که این فیلم جایزه هیات داوران را برد. مک کارتنی نوشته است: «وقتی آمت اسکالانته کارگردان مکزیکی برای دریافت جایزهاش دعوت شد اولین سخنی که از دهانش خارج شد این بود: «انتظارش را نداشتم.» در واقع هیچیک از تماشاگران با او مخالفتی نداشتند، چون این فیلم بسیار خشن غیرقابل تماشاکردن درباره مکزیک معاصر، چیزی نبود که کسی بتواند توجه خود را معطوف آن کند.»
در بخش دیگری از این نقد آمده است: با وجود اینکه این جشنواره مختص آسیاییها نیست، اما آسیاییها هم جایگاه محکمی در این جشنواره به دست آوردهاند و علاوه بر بردن جایزه بخش سینه فونداسیون و دوربین طلا برای بهترین فیلم اول، اهدای جایزه بهترین فیلمنامه به ژیاژانگ برای فیلم «ذرهای گناه» از چین و جایزه گروه داوری به فیلم «مثل پدر، مثل پسر» ساخته کوری ادا هیروکازو ژاپنی نشاندهنده این مساله است.
اما فیلم کارگردان آسیایی دیگری که خیلیها او را امید اول جایزه نخل طلای کن میدانستند تنها در بخش بازیگری مطرح شد. هرچند که نباید از یاد برد که شانس فیلم فرهادی در گرفتن یک جایزه از کارگردان بزرگی چون رومن پولانسکی بیشتر بود که یکبار هم نامش در مراسم اختتامیه برده نشد.
ششم خرداد ۱۳۹۲
1 Comment
freeman
“زندگی آدل” فیلم فوق العاده ای بوداین منتقدای آمریکایی(یک بخشی)تحت تاثیر عقاید مذهبی نظر میدن به همین خاطر هم نظراتشون ارزشی نداره.