این مقاله را به اشتراک بگذارید
ظاهرا نه فریادرسی هست و نه کسی دلش برای گذشته و هویت تهران می تپد. خواندن خبر زیر دلم را به در آورد تا مرز گریه برای تهران عزیز که روز به روز از هویت خالی می شود و کسی هم ککش نمی گزد نه آن شورای شهر که پر است از آدم های با ربط و بی ربط که اصلا نه درد هویت تهران دارند وو اصلا دغدغه فرهنگی، راستی چند نفر از ااعضای شورای شهر تهران در این شهر متولد شده و در آن بالیده اند، چند نفر می دانند لاله زار آنجا نیست که در آن سیم و کابل و پریز می فروشند، لاله زار جایی است که بخشی از بزرگ ترین حوادث این شهر در آن رقم خورده. حکایت میراث فرهنگی هم بماند اصلا در این دعواهای سیاسی برای چه کسی اهمیت دارد که خانه ای تاریخی از میان برود از این خانه ها در تهران زیاد بوده و اغلب نیز از بین رفته و مابقی هم می روند و تهرانی می ماند که تنها چون بادکنک باد کرده و در مرز انفجار است.
حمید رضا امید سرور
***
واما اصل خبر از خبر گزاری میراث:
به رغم هشدارهای دوستداران میراث فرهنگی
خانه داییجان ناپلئون فروخته شد!
بخشی از خانه دایی جان ناپلئون به حراج گذاشته و سرانجام فروخته شد. خانهای که میتوانست تبدیل به قطب فرهنگی لالهزار شود، بدون توجه به هشدارهای دوستداران میراث فرهنگی ابتدا از فهرست آثار میراث فرهنگی خارج و سپس به دست مالکان جدید سپرده شد تا هر طرحی که میخواهند در آنجا اجرا کنند.
زمزمههای فروش خانه دایی جان که چندی قبل شروع شده بود، سرانجام به حقیقت پیوست. بخشی از خانه پرطرفدار و معروف اتحادیه که همه آن را با نام خانه دایی جان ناپلئون ( به دلیل ساختن سریال دایی جان ناپلئون ) می شناسند، فروخته شد.
گفته میشود که این خانه دارای ۳۰ سهم است که اکنون سهم بابک اتحادیه و ستاد فرمان امام فروخته شده است. اینکه پس از فروش قرار است چه آیندهای در انتظار این خانه باشد، مسئله ای است که دوستداران میراث فرهنگی را به شدت نگران کرده است.
کنجکاو، یکی از کارمندان مسئول در پرونده فروش خانه اتحادیه به CHN میگوید: «مادامی که خانه در اختیار سازمان میراث فرهنگی بود، هیچ اقدام حفاظتی برای آن انجام نگرفت؛ به همین علت ستاد فرمان امام (ره ) سهمی که مربوط به خود بود را فروخته است. ناگفته نماند هنگامی خانه اتحادیه از ثبت خارج شد، بیش از گذشته ویران شد.»
به گفته او، اگر سازمان میراث فرهنگی میخواست که این بنا ساماندهی شود، حتما تعاملاتی با ستاد فرمان امام انجام می داد.
شنیده میشود، اکنون سهم “بابک اتحادیه” هم به فروش رفته است و مالک جدید قصد دارد مسیری را که از خیابان فردوسی به پاساژ ساخته شده در خیابان لاله زار است، باز کند.
«شهرام شهریار»، یکی از دوستداران میراث فرهنگی پیشتر در مورد مزایده خانه اتحادیه گفته بود: «این بنا که به نامهای خانه اتحادیه، خانه امین السلطان و خانه دایی جان ناپلئون معروف بود سنگبنایاش در دوره قاجار گذاشته شده بود. خانه ای که در سال ۱۳۵۳ محل فیلم برداری سریال دایی جان ناپلئون بود، خانه اتحادیه در سال ۱۳۷۱ ثبت ملی شد و در نهایت در سال ۱۳۸۹ با رای دیوان عدالت اداری از این فهرست خارج شد! دیروز ۲/۲سهم از ۳۰ سهم خانه اتحادیه به ارزش یک میلیارد و هفتاد میلیون تومان به مزایده گذاشته شد. این مقدار سهم مساحتی معادل ۵۹۰ متر از ۷۹۸۲ زمین این خانه باغ است.»
شهرام شهریار در این باره به CHN گفته بود: «خانه اتحادیه هویت قابل انکار خیابان لاله زار است. خانهای که متعلق به محمد ابراهیم، آبدارچی و دواب (چهارپادار) ناصرالدین شاه بود که بعدهابه امین السلطان ملقب شد و در لاله زار تهران باغهایی را ابتیاع و خانه ای نیز در آن احداث کرد که بعدها پسر دومش میرزا علی اصغر خان امین السلطان که صدراعظم (ناصرالدین شاه ، مظفرالدین شاه و محمدشاه) بود در آن باغ ساکن شد.
امین السلطان دوم بعدها به صاحب جمع، امین الملک، اتابک اعظم و … ملقب که پس از ترور به دست عباس تبریزی قسمتی از باغ و خانه مورد اشاره را در سال ۱۲۹۵ به رحیم اتحادیه تبریزی که مالک املاک جلالیه (دانشگاه تهران فعلی) فروخته و مابقی در طول زمان تبدیل به مغازه ، سینماو … شد و در نهایت امر خانه اتحادیه پس از مرگ رحیم اتحادیه در سال ۱۳۱۳ به دست وراث آن افتاد که در حال حاضر بابک اتحادیه نماینده وراث است. لازم به ذکر است خانه و باغ اتحادیه در سال ۱۳۵۳ (پس از ۳ ماهمرمت) به محل فیلم برداری سریال دایی جان ناپلئون (نوشته ایرج پزشکزاد) و کارگردانی ناصر تقوایی تبدیل شد.
پس از ثبت خانه و باغ اتحادیه در سال ۱۳۸۴ قیمت ملک ۴ میلیارد و ۹۰۰میلیون تومان کارشناسی شد که وراث اتحادیه با تخفیف ۵۰۰ میلیونی راضی به فروش شدند اما پول نقد می خواستند، سازمان میراث از این خرید منصرف و شهرداری تهران با خرید به صورت تهاتری موافقت کرد اما مالکین خانه و باغ اتحادیه خواستار پول نقد بودند. در نهایت امر مالکین به دنبال خروج ملک از لیست آثار ملی شدند که با حکم دیوان عدالت اداری موفق به این کار شدند. قیمت ملک درحال حاضر حدود ۱۷ میلیارد تومان قیمت گذاری شده است که بعید است حتی شهرداری متمول تهران نیز آن را خریداری کند.
سرانجام بخشی از این خانه تاریخی که درست در قلب بافت تاریخی ایران قرار داشت، فروخته شد و از این پس پیش بینی تکه تکه شدن این خانه به حقیقت می پیوندد. و سرنوشت آن همچون بسیاری از سینماها و تئاترها و خانه های قدیمی لاله زار می شود.
مد و مه دهم تیر ماه ۱۳۹۲