این مقاله را به اشتراک بگذارید
بهرام بیضایی، پژوهشگر، نمایشنامهنویس و کارگردان ایرانی ٢۴ و ٢۵ژانویه (چهارم و پنجم بهمن) گزارش ارداویراف را برای ایرانیان آمریکا در دانشگاه استنفورد نمایشنامهخوانی میکند. کارگردان ایرانی سال٨٩ به دعوت دانشگاه استنفورد برای تدریس از ایران به آمریکا مهاجرت کرد. این هنرمند صاحبنام طی سالهای اقامت خود در خارج از کشور نیز دست از فعالیتهای پژوهشی برنداشته و همچنان به راه خود ادامه میدهد. خالق آثاری چون بانو آئویی (۱۳۷۶و ۱۳۷۷)، شب هزارویکم (۱۳۸۲)، مجلس شبیه در ذکر مصایب استاد نوید ماکان و همسرش مهندس رخشید فرزین (۱۳۸۴) و افرا یا روز میگذرد (۱۳۸۶) که سال٢٠١٢ نیز نمایش «جانا و بلادور» را با ایفای نقش مژده شمسایی، دیگر هنرمند تئاتر و سینمای کشور در ایالاتمتحده روی صحنه برد.
تماشاگران در نمایش «جانا و بلادور» با «سایهبازی» که سبکی کهن در عرصه نمایش است، آشنا شدند و طبق گزارشها شاهد تجربهای کمنظیر بودند؛ تجربه ناب حیات شیوه اجرایی که زیر آوار ٧٠٠سال تاریخ مدفون بود و بیضایی بار دیگر روی صحنه به آن جان بخشید. این نمایشنامه در هفت آمد تنظیم شده.
در این خوانش بازیگرانی چون مژده شمسایی، صادق هاتفی، افشین هاشمی، سپیده خسروجاه، حمید احیا، منصور تایید، آناهیتا بیات، بهزاد گلمحمدی، نرگس عطاران، شیما خاکی، متین نصیریها، کیانوش موسوی، علی زندیه، حسین میرزامحمدی، مریم مظفری، شیما بزرگی، ریانه کرمی، دینا ظریف، پیام مقدم، هومن حافظی، لیلا سلطانی و آنیتا مقدوری حضور دارند. همچنین در آن، این افراد همکاری کردهاند: موسیقی: فراز مینویی / نوازندگان: فراز مینویی، ﺳﻴﺪﻓﺮﻳﺪ ﻣﺼﻂﻔﻲﻧﮋاﺩ. دانشگاه استنفورد آمریکا با حمایت مالی حمید و کریستینا مقدم، بیتا دریاباری و بنیاد بنانی از سال٢٠١۴ اقدام به برگزاری فستیوال هنری ایرانی کرده است و «گزارش ارداویراف» اولین برنامه این فستیوال در سال٢٠١۵ است.
فستیوال هنری ایران در استنفورد، طرحی است که حداقل برای سهسال ادامه خواهد داشت. دانشگاه استنفورد و نیز مرکز مطالعات جهانی (SGS) هم در تدارک و تداوم کار همراهی کردهاند. هدف فستیوال ارایه برجستهترین آثار هنرمندان ایرانی- از تئاتر و نقاشی تا شعر و نقد هنری- در استنفورد است. تدارک کنفرانس علمی در زمینه مسایل هنری نیز از جمله اهداف سمینار است. برنامههای فستیوال در طول سال در دانشگاه به اجرا درخواهند آمد.
شرق/مد و مه / بهمن ۱۳۹۳